Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 7:22-*

Previous part

prin chiar faptul acesta, El s-a facut chezasul unui legamant mai bun.

Prin chiar faptul acesta. [,,Cu atat mai mult”, KJV]. Adica prin faptul ca fusese confirmata printr-un juramant, in timp ce preotia levitica se intemeia pe o porunca temporara.

Isus. Numele acesta scoate in evidenta natura Sa umana (vezi Matei 1,1).

Chezasul. Gr. egguos, ,,o chezasie”, ,,o garantie”. Cuvantul acesta se refera aici la cineva care devine raspunzator sau garant pentru indeplinirea unei intelegeri, aici, ,,legamantul mai bun” [,,testamentul mai bun”].

Legamant. [,,Testament”, KJV]. Gr. diatheke (vezi Galateni 3,15). Cuvantul acesta este tradus atat ,,testament” (Galateni 3,15) cat si ,,legamant” (Matei 26,28; Luca 1,72; 1 Corinteni 11,25; 2 Corinteni 3,6; Evrei 8,6–10). In versetul de fata este preferabila traducerea ,,legamant”, deoarece autorul vorbeste despre noul legamant (diatheke), un subiect pe care il dezvolta in cap. 8,6–13. Diatheke este cuvantul folosit peste tot pentru ,,legamant”.



Mai mult, acolo au fost preoti in mare numar, pentru ca moartea ii impiedica sa ramana pururea.

Preoti in numar mare. [,,Multi preoti”, KJV]. Se pune in contrast numarul mare de preoti din sistemul levitic cu unicul preot ,,dupa randuiala lui Melhisedec”.



Dar El, fiindca ramane in veac, are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul.

Care nu poate trece de la unul la altul. [,,Neschimbatoare”, KJV]. Gr. aparabatos, ,,permanent”, ,,neschimbator”. Din cauza mortii, preotii levitici nu puteau sa slujeasca pentru totdeauna. Dar Hristos ,,traieste pururea ca sa mijloceasca” (Evrei 7,25; compara cu Apocalipsa 1,18).



De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru ca traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei.

In chip desavarsit. [,,Pe deplin” KJV]. Gr. panteles, ,,complet”, ,,deplin”, ,,cu totul”, ,,vesnic”, ,,pentru totdeauna”. Comentatorii nu sunt de aceeasi parere in ce priveste care din cele doua sensuri se aplica aici. Ambele sunt potrivite, deoarece Hristos mantuieste atat pe deplin (,,in chip desavarsit”) cat si pentru totdeauna.

Se apropie de Dumnezeu. [,,Vin la Dumnezeu”, KJV]. Vezi v. 19.

Traieste pururea. Vezi v. 24.

Sa mijloceasca. Gr. entugchano (vezi Romani 8,34).



Si tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi, si inaltat mai presus de ceruri,

Ne trebuia. [,,Ni se potrivea”, KJV]. Gr. prepo, ,,a corespunde”, ,,a fi potrivit.”. Vezi folosirea cuvantului prepoin cap. 2,10. Era potrivit ca noi sa avem un mare preot ca Hristos.

Sfant. Gr. hosios, ,,credincios”, ,,pios”, ,,placut lui Dumnezeu” (vezi Faptele Apostolilor 2,27).

Nevinovat. Gr. akakos, ,,neprihanit”, ,,curat”, nerazbunator.

Fara pata. Gr. amiantos, ,,curat din punct de vedere religios si moral”. Compara cu folosirea acestui cuvant in Evrei 13,4; Iacov 1,27; 1 Petru 1,4.

Despartit de pacatosi. Sau ,,care a fost despartit de pacatosi”. Unii cred ca se refera la capacitatea lui Hristos, atat cat a stat pe acest pamant, de a fi impreuna cu pacatosii si totusi de a fi despartit de ei. Altii cred ca este vorba de Hristos, nu in intruparea Sa, ci in rolul de Mare Preot, si ca prin cuvintele ,,despartit de pacatosi” se face referire la lucrarea Sa pentru pacatosi, adica jertfa Sa (vezi cap. 9,28). Ei cred ca aceste cuvinte ar trebui interpretate in lumina expresiei urmatoare, care inseamna inaltarea lui de pe pamant si astfel despartirea Sa propriu-zisa de pacatosi, pentru a fi in prezenta lui Dumnezeu. Cei care sunt de acord cu acest ultim punct de vedere cred, la fel ca si adeptii primei opinii, ca Hristos a fost intotdeauna ,,sfant, nevinovat, fara pata”.

Inaltat mai pe sus de ceruri. Dupa inaltarea Sa Hristos S-a asezat la dreapta Tatalui. Tocmai un astfel de mare preot ne trebuie noua.



care n-are nevoie, ca ceilalti mari preoti, sa aduca jertfe in fiecare zi, intai pentru pacatele sale, si apoi pentru pacatele norodului, caci lucrul acesta l-a facut odata pentru totdeauna, cand S-a adus jertfa pe Sine insusi.

Care n-are nevoie… in fiecare zi. Nu exista nici o dovada ca marele preot ar fi adus zilnic jertfa pentru pacat. Exista o jertfa care trebuia adusa in fiecare zi de catre Aaron si urmasii sai, dar se pare ca aceasta era o jertfa de mancare, nu o jertfa pentru pacat (Leviticul 6,20–22). Dificultatea rezulta deci din afirmatia ca marele preot din vechime aduce zilnic o jertfa pentru pacat si ca Hristos nu are nevoie sa faca lucrul acesta.

Dificultatea aceasta a fost explicata prin faptul ca, indiferent ce servicii ar fi indeplinit preotii, ei faceau lucrul acesta ca delegati ai marelui preot. Ei oficiau in locul lui si ceea ce faceau ei era considerat ca si cum ar fi fost indeplinit de marele preot insusi. Ei erau doar ajutoare si, aducand zilnic jertfe pentru pacat, se putea spune ca marele preot era cel care le aducea.

Pentru pacatele sale. In Ziua Ispasirii marele preot aducea mai intai jertfa pentru propriile sale pacate, si de abia apoi pentru pacatele poporului (Leviticul 16,11.15). Lucrul acesta era obligatoriu. Fiind pacatos, el nu putea sa se infatiseze inaintea lui Dumnezeu in Sfanta Sfintelor daca nu adusese mai intai o jertfa pentru sine. Hristos nu trebuie sa faca lucrul acesta. El este sfant.

Lucrul acesta L-a facut o data pentru totdeauna. S-a pus intrebarea cu privire la ce se intelege prin ,,lucrul acesta”. A adus Hristos jertfa pentru propriile Sale pacate, asa cum facea marele preot, si apoi pentru popor? Hristos nu avea nici un pacat. Singurele pacate pe care le avea erau acelea pe care le-a purtat pentru noi. El a fost facut pacat (2 Corinteni 5,21). Deci cand S-a adus pe Sine ca jertfa o data, a facut-o pentru toate pacatele pe care le purta. Pacatele acelea erau pacatele noastre, pe care le-a purtat in trupul Sau pe lemn. Ele erau pacatele Sale numai in masura in care luase asupra Sa raspunderea pentru ele. El le-a purtat ca loctiitor.

S-a adus jertfa pe Sine Insusi. Hristos a fost si preot, si victima.



Displayed: 6295 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online