Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 7:1-21
In adevar, Melhisedec acesta, imparatul Salemului, preot al Dumnezeului Preainalt, care a intampinat pe Avraam cand acesta se intorcea de la macelul imparatilor, care l-a binecuvantat,

Melhisedec. Evenimentele istorice mentionate in acest verset sunt reluate din Geneza 14,18–20 (vezi comentariul de acolo).



care a primit de la Avraam zeciuiala din tot, care, dupa insemnarea numelui sau, este intai, Imparat al neprihanirii, apoi si Imparat al Salemului, adica Imparat al pacii;

A primit de la Avraam zeciuiala. [,,Caruia si Avraam i-a dat zeciuiala”, KJV]. Vezi Geneza 14,20. Avraam nu i-ar fi dat lui Melhisedec zeciuiala din tot ce avea daca nu i-ar fi recunoscut calitatea preot, deci si dreptul de a primi zecimea.

S-a discutat mult cu privire la cine era Melhisedec. Informatiile cu privire la el sunt putine. In Vechiul Testament numele lui apare doar in Geneza 14,18–20 si Psalmi 110,4, iar in Noul Testament numai in Evrei. Unii cred ca el era Hristos; altii, ca era Duhul Sfant; altii, ca era Sem; iar altii sustin ca era o fiinta supranaturala dintr-o alta lume. In lipsa unor dovezi pentru oricare din aceste opinii, comentariul de fata sustine ca Melhisedec era un contemporan al lui Avraam, imparat al unuia dintre micile principate din acea vreme (vezi Geneza 14,18). In Epistola lui Pavel catre Evrei el este un tip al lui Hristos, o reprezentare bazata pe prezicerea mesianica din Psalmi 110,4.

Imparat al neprihanirii. Este subliniat acest nume datorita semnificatiei pe care o are atunci cand se face referire la Mesia (vezi Psalmi 72,3; 85,10). Imparat al Salemului. Vezi Geneza 14,18. Pacii. Un cuvant potrivit pentru Mesia (vezi Isaia 9,5.6; Zaharia 9,10). Vezi Psalmi 72,3; 85,10, unde dreptatea si pacea sunt mentionate impreuna ca trasaturi ale Imparatiei Mesianice.



fara tata, fara mama, fara spita de neam, neavand nici inceput al zilelor, nici sfarsit al vietii, dar care a fost asemanat cu Fiul lui Dumnezeu, ramane preot in veac.

Fara tata, fara mama. Cuvintele acestea dau nastere la speculatia ca Melhisedec era o fiinta supranaturala, cum ar fi si trebuit sa fie daca intr-adevar nu a avut parinti, iar zilele lui nu au avut nici inceput, nici sfarsit. Aceste afirmatii luate impreuna pot fi adevarate numai cu privire la Persoanele Dumnezeirii. Totusi, nu este nevoie sa privim lucrurile din perspectiva acestei formulari. S-ar putea ca autorul sa fi vrut sa spuna numai ca nu exista nici o informatie cu privire la cine erau tatal si mama lui Melhisedec.

Fara spita de neam. [,,Fara obarsie”, KJV]. Gr. agenealogetos, literal ,,fara genealogie”. Iudeii erau foarte atenti in a-si inregistra si pastra genealogiile. Lucrul acesta era adevarat in deosebi cu privire la preoti (vezi Ezra 2,61–63). Nimeni nu putea sluji ca preot decat daca apartinea familiei lui Aaron din semintia lui Levi, si trebuia sa fie in stare sa dovedeasca foarte clar lucrul acesta. Daca se gasea undeva vreo intrerupere in linia genealogica, atunci persoana respectiva nu putea fi preot si pierdea privilegiile sacerdotale. Din aceasta cauza, fiecare iudeu, mai ales preotii, isi pastra cu grija rapoartele genealogice. Cu privire la Melhisedec nu exista nici o genealogie.

Inceput al zilelor. Adica nu exista vreo informatie cu privire la nasterea sa si nici cu privire la moartea sa, dupa cum reiese din cuvintele ,,fara sfarsit al vietii”.

Asemanat. [,,Facut asemenea”, KJV]. Sau ,,asemanat”. Melhisedec era un simbol [tip] al lui Hristos. Nu se cunoaste nimic cu privire la nasterea sau moartea lui, deoarece nu exista nici o relatare in aceasta privinta. Toate acestea se potrivesc bine cu viata lui Hristos, care nu avea nici inceput, nici sfarsit al zilelor (vezi Ioan 1,1–3).

Ramane preot. Nu exista vreo informatie cu privire la incheierea slujbei lui de mare preot.



Vedeti bine dar cat de mare a fost el, daca pana si patriarhul Avraam i-a dat zeciuiala din prada de razboi!

Cat de mare. Iudeii il respectau foarte mult pe Avraam (vezi Ioan 8,52). Autorul acestei epistole vrea sa le arate ca Melhisedec era si mai mare. Si daca acesta era mai mare, atunci preotia lui Hristos, care era ,,dupa randuiala lui Melhisedec” (Evrei 5,6), era mai mare decat cea aaronica.

Pana si. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea acestor cuvinte.

Patriarhul. Gr. patriarches, ,,parinte al unei natiuni”. Avraam este numit aici ,,patriarh” pentru sporirea efectului dorit. Melhisedec era atat de mare incat ,,pana si patriarhul” i-a adus zecime. Facand asa, Avraam a recunoscut autoritatea preoteasca superioara a lui Melhisedec.

Zeciuiala. Vezi v. 2. Prada de razboi. Fara indoiala ca este vorba de prada luptei care avusese loc recent (Geneza 14,14–16).



Aceia dintre fiii lui Levi, care indeplinesc slujba de preoti, dupa Lege, au porunca sa ia zeciuiala de la norod, adica de la fratii lor, cu toate ca si ei se coboara din Avraam.

Porunca sa ia zeciuiala. Pe temeiul poruncii divine, levitii aveau dreptul sa primeasca zeciuielile (vezi Numeri 18,21). Totusi, ei n-au fost primi care le-au primit. Melhisedec a facut lucrul acesta inainte de ei. Daca levitii erau numiti in slujba de catre Dumnezeu, tot asa era si Melhisedec. Si faptul ca ,,pana si patriarhul Avraam” i-a dat zeciuiala lui Melhisedec arata ca acesta avea aprobarea cea mai inalta. Daca levitii aveau dreptul sa primeasca zecime, atunci Melhisedec avea si mai mult.



Displayed: 5561 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online