Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 35:4-*
Previous part
Ei au dat lui Iacov toti dumnezeii straini, care erau in mainile lor, si cerceii pe care-i purtau in urechi. Iacov i-a ingropat in pamant sub stejarul de langa Sihem.
Toti cerceii. Nu au fost adusi numai idolii propriu-zisi la Iacov pentru indepartare din familie, ci si toate bijuteriile lor. Aceste lucruri ar fi fost o piedica de a fi primiti de Dumnezeu la Betel. Daca cerceii lor erau podoabe simple sau amulete, dupa cum considera unii comentatori, nu este clar. Cel mai intelept mod de a proceda pentru fiecare copil al lui Dumnezeu este sa urmeze exemplul sotiilor si slugilor lui Iacov si sa indeparteze toate podoabele de felul acesta (1 Timotei 2,9; 1 Petru 3,3).
Ascultarea membrilor familiei lui Iacov de a aduce la indeplinire toate instructiunile sale este cu adevarat laudabila. Dupa cum s-ar parea, ei au considerat ca indepartarea dumnezeilor straini si a tuturor podoabelor distractive era necesara, daca voiau sa-I aduca lui Dumnezeu o inchinare sincera. Mai tarziu, a fost data o lege explicita pentru Israel ca natiune, care interzicea slujirea altor dumnezei in afara de Iehova.
I-a ingropat in pamant sub stejar. Hotararea completa privind atat idolii, cat si podoabele a fost o procedare inteleapta; altfel, ele puteau sa devina iarasi izvor de ispitire. Pentru oricine Il iubeste in mod sincer pe Domnul, singura cale de a sluji este de a se desparti intru totul de ispitele care ne asalteaza. Toate obiectele moderne de idolatrie, incluzand podoabele purtate pentru slavirea eului, mai degraba decat a lui Dumnezeu, este mai bine nici sa nu fie purtate ca amintire. Intr-un moment neasteptat, ispita de a le folosi din nou se poate dovedi prea tare pentru a i se rezista.
Nu se stie daca stejarul sub care Avraam si-a intins odata cortul lui (cap. 12,6), acela sub umbra caruia dupa aceea Iosua a ridicat un stalp de aducere aminte (Iosua 24,26), stejarul ghicitorilor (Judecatori 9,37) si stejarul sadit in Sihem (Judecatori 9,6) se refera la acelasi arbore sub care Iacov a ingropat idolii si cerceii. Nu este deloc improbabil, totusi, ca aceste texte sa se refere la acelasi arbore, trebuie sa fi fost un semn de hotar.
Apoi au plecat. Groaza lui Dumnezeu s-a raspandit peste cetatile, care-i inconjurau, asa ca locuitorii lor n-au urmarit pe fiii lui Iacov.
Verset ce nu a fost comentat.
Iacov si toti cei ce erau cu el, au ajuns la Luz, adica Betel, in tara Canaan.
Verset ce nu a fost comentat.
A zidit acolo un altar, si a numit locul acela: El-Betel (Dumnezeul Betelului), caci acolo i se descoperise Dumnezeu, cand fugea de fratele sau.
El-Betel. Cetatea canaanita din apropiere cunoscuta de aici inainte printre evrei ca Betel, se numea atunci Luz (vezi comentariul pentru cap. 28,19). Forma in care apare numele aici a constituit intotdeauna o problema pentru traducatori si comentatori. Unii au redat acest pasaj, el ,,a numit locul lui Dumnezeu Bet-el”. Altii dau sugestia ca primul ,,El”, Dumnezeu, poate sa nu fi fost in textul original, ci reprezinta greseala unui copist. Faptul ca acesta lipseste din LXX, Vulgata si traducerile siriace da greutate acestei posibilitati. Totusi, avand in vedere numele El-Elohe-Israel, dat altarului ridicat la Sihem (cap. 33,20), nu ar fi intru totul ciudat sa aflam pe Iacov numind locul altarului de langa Luz, ,,Dumnezeul Betelului”. Prin aceasta poate fi inteles ,,[consacrat] Dumnezeului Betelului”, adica Aceluia care i Se aratase acolo in timpul fugii lui in Haran. Chemandu-l pe Iacov sa fuga in Padan-Aram, Dumnezeu i S-a descoperit pe Sine lui Iacov ca ,,Dumnezeul Betelului” (cap. 31,13). De aceea, este foarte probabil ca Iacov sa fi consacrat altarul avand acest lucru in vedere, ca semn al faptului ca acum ajunsese la locul la care s-a referit Dumnezeu in porunca de intoarcere.
Debora, doica Rebecii, a murit; si a fost ingropata mai jos de Betel, sub stejarul caruia i s-a pus numele: Stejarul jalei.
Debora. Insemnand ,,albina” (vezi cap. 24,59). Ea trebuie sa fi fost mult mai inaintata in varsta. Iacov se nascuse la 20 de ani dupa casatoria mamei sale si acum era in varsta de peste 100 de ani. Deoarece Debora plecase din Haran cu Rebeca, este posibil ca ea sa fi avut acum varsta de 150 de ani. Totusi, acest fapt nu ar fi fost considerat ceva extraordinar pe vremea lui Avraam, Isaac si Iacov care au murit la varsta de 175, 180 si respectiv 147 de ani.
Faptul ca Debora devenise o membra a familiei lui Iacov poate fi explicat prin presupunerea ca Rebeca o trimisese la Haran, sau ca ea parasise casa lui Isaac dupa moartea lui Rebeca.
Dumnezeu S-a aratat iarasi lui Iacov, dupa intoarcerea lui din Padan-Aram, si l-a binecuvantat.
Dumnezeu S-a aratat lui Iacov. Aceasta a fost o manifestare vizibila, in contrast cu aceea audibila de la Sihem (v.1). Cuvantul ,,iarasi” cu clauza aditionala ,,dupa intoarcerea lui din Padan-Aram”, trimite la o revelatie mai timpurie. Aceasta poate fi o referire la prima aratare a lui Dumnezeu lui Iacov in vis, la Betel. Daca este asa, cuvantul ,,iarasi” scoate in evidenta faptul ca Iacov a primit la Betel doua descoperiri divine, una in calatoria lui spre Padan-Aram, iar a doua in acelasi loc la intoarcere. Temeiul acestui punct de vedere consta in faptul ca versetele 11 si 12 repeta binecuvantarea data initial lui Iacov in visul de la Betel (cap. 28,13.14). Este, de asemenea, posibil, ca aratarea lui Dumnezeu la Peniel este considerata de Moise ca prima dintre cele doua, ceea ce ar face doua aratari vizibile ale lui Dumnezeu de la intoarcerea lui din Padan-Aram. Amintirea schimbarii numelui din Iacov in Israel in ambele aceste ocazii favorizeaza ultimul punct de vedere.
Displayed: 5764 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online