Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 35:1-3
Dumnezeu a zis lui Iacov: Scoala-te, suie-te la Betel, locuieste acolo, si ridica acolo un altar Dumnezeului, care ti S-a aratat cand fugeai de fratele tau Esau.

Suie-te la Betel. Iacov s-a temut ca masacrarea perfida a sihemitilor de catre Simeon si Levi va duce la represalii din partea triburilor canaanite invecinate. Batranul patriarh se pare ca a cugetat la oribila fapta si la urmarile care erau de asteptat, fara sa stie ce sa faca, sau incotro sa se indrepte. In incurcatura lui, Dumnezeu i S-a aratat inca o data si l-a instruit cu privire la modul cum trebuia sa procedeze pentru a-si ocroti familia. Ce fericit trebuie sa fi fost Iacov pentru asigurarea ca acelasi brat divin care il ocrotise de mania lui Laban si de vrajmasia lui Esau va continua sa-l protejeze si sa-l pastreze.



Iacov a zis casei lui si tuturor celor ce erau cu el: Scoateti dumnezeii straini care sunt in mijlocul vostru, curatiti-va, si schimbati-va hainele,

Scoateti dumnezeii straini. Perspectiva intalnirii cu Dumnezeu la Betel a dus la o completa lucrare de reforma. Mai erau multe de facut inainte ca Iacov si familia sa sa se prezinte in fata lui Dumnezeu (vezi Amos 4,12; 1 Ioan 3,3). Din consideratie pentru sotiile sale, Iacov tolerase prezenta idolilor in corturile lor. Acesti dumnezei straini probabil ca includeau terafimii pe care Rahela ii furase de la tatal ei (Geneza 31,19), idolii roabelor ei si altii care poate ca ajunsesera in posesia fiilor lui in momentul jefuirii sihemitilor.

Curatiti-va si schimbati-va hainele. Deoarece instructiunile date de Iacov membrilor familiei sale se aseamana atat de mult cu acelea date mai tarziu la Sinai (Exod 19,10), se pare ca Iacov a lucrat fie dupa instructiuni speciale de la Dumnezeu, fie dupa o procedura pe care o invatase de la tatal sau. Curatenia exterioara a corpului si schimbarea hainelor a simbolizat curatenia morala si spirituala a mintii si a inimii (vezi Isaia 64,6; 61,10). Slujba lui Dumnezeu nu trebuia sa fie indeplinita fara pregatirea necesara (vezi Luca 14,28).



ca sa ne sculam, si sa ne suim la Betel; caci acolo voi ridica un altar Dumnezeului, care m-a ascultat in ziua necazului meu, si care a fost cu mine in calatoria, pe care am facut-o.

Sa ne sculam. Se pare ca Iacov considerase locuinta din apropierea Sihemului atat de placuta si de multumitoare, incat amanase sa implineasca juruintele pe care I le facuse lui Dumnezeu la Betel (cap. 28,20-22). Situatia rezultand din crima teribila a fiilor lui l-a facut constient inca o data de nevoia sa de legatura mai stransa cu Dumnezeu si de ascultare atenta de vointa Sa. Mutarea la Betel a fost bine gandita pentru a-i aminti de viata lui trecuta si pentru a-l aduce pe el si familia lui mai aproape de Dumnezeu.

Care m-a ascultat. O referire clara la rugaciunea ascultata. Daca se face aluzie la experienta de la Betel, Iacov trebuie sa se fi rugat inainte de a adormi in acea noapte. Daca aceasta se refera la experienta de la Iaboc, aceasta a fost o rugaciune raportata in cap. 32,9-12. Este limpede ca patriarhii erau obisnuiti cu puterea rugaciunii si, probabil ca au exercitat-o la timpuri hotarate, cu deplina incredere ca Dumnezeu aude si raspunde la cererile servilor Sai credinciosi (vezi cap. 24,12.26.52.63).




Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online