Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 35:9-*

Previous part

Dumnezeu S-a aratat iarasi lui Iacov, dupa intoarcerea lui din Padan-Aram, si l-a binecuvantat.

Dumnezeu S-a aratat lui Iacov. Aceasta a fost o manifestare vizibila, in contrast cu aceea audibila de la Sihem (v.1). Cuvantul ,,iarasi” cu clauza aditionala ,,dupa intoarcerea lui din Padan-Aram”, trimite la o revelatie mai timpurie. Aceasta poate fi o referire la prima aratare a lui Dumnezeu lui Iacov in vis, la Betel. Daca este asa, cuvantul ,,iarasi” scoate in evidenta faptul ca Iacov a primit la Betel doua descoperiri divine, una in calatoria lui spre Padan-Aram, iar a doua in acelasi loc la intoarcere. Temeiul acestui punct de vedere consta in faptul ca versetele 11 si 12 repeta binecuvantarea data initial lui Iacov in visul de la Betel (cap. 28,13.14). Este, de asemenea, posibil, ca aratarea lui Dumnezeu la Peniel este considerata de Moise ca prima dintre cele doua, ceea ce ar face doua aratari vizibile ale lui Dumnezeu de la intoarcerea lui din Padan-Aram. Amintirea schimbarii numelui din Iacov in Israel in ambele aceste ocazii favorizeaza ultimul punct de vedere.



Dumnezeu i-a zis: Numele tau este Iacov; dar nu te vei mai chema Iacov, ci numele tau va fi Israel. Si i-a pus numele Israel.

Numele tau va fi Israel. In aratarea de mai inainte la Betel, Dumnezeu ii fagaduise lui Iacov ocrotire in tara exilului sai si intoarcere cu bine acasa, avand in vedere mai ales chemarea lui de a-l urma pe Isaac ca stramos al poporului ales si al lui Mesia. Aceasta fagaduinta Dumnezeu o indeplinise si, de aceea, Iacov si-a reinnoit juruinta sa de credinciosie fata de Dumnezeu. De partea Sa, Dumnezeu ii confirma numele de Israel, acordat deja la Peniel (cap. 32,28) si o data cu aceasta fagaduinta unei seminte nenumarate si a stapanirii Tarii Canaanului. In forma si in continut, aceasta fagaduinta se aseamana cu aceea facuta lui Avraam (cap. 17,6-8), mai mult decat cea de inainte data lui Iacov la Betel. (cap. 28,13.14). Spre sfarsitul vietii sale, Iacov a facut aluzie la cea de-a doua aratare a lui Dumnezeu de la Betel (cap. 48,3, 4), pe care o aminteste profetul Osea in legatura cu experienta de la Peniel (Osea 12,4).



Dumnezeu i-a zis: Eu sunt Dumnezeul Cel Atotputernic. Creste si inmulteste-te; un neam si o multime de neamuri se vor naste din tine, si chiar imparati vor iesi din coapsele tale.

Verset ce nu a fost comentat.

Tie iti voi da tara pe care am dat-o lui Avraam si lui Isaac, si voi da tara aceasta semintei tale dupa tine.

Verset ce nu a fost comentat.

Dumnezeu S-a inaltat de la el, in locul unde ii vorbise.

Dumnezeu S-a inaltat. Cuvintele acestea sugereaza in mod clara ca aceasta experienta de la Betel nu a fost nici vedenie, nici o impresie mintala puternica a prezentei divine, ci manifestarea reala a prezentei lui Dumnezeu.



Si Iacov a ridicat un stalp de aducere aminte in locul unde ii vorbise Dumnezeu, un stalp de piatra, pe care a adus o jertfa de bautura, si a turnat untdelemn.

Iacov a ridicat un stalp. Iacov a perpetuat amintirea aratarii divine prin ridicarea unui monument de piatra. ,,Stalpul” ridicat cu 25 sau 30 de ani mai inainte probabil ca a cazut si a disparut. Ridicarea de stalpi pare sa fi fost practica favorita a lui Iacov (cap. 28,18; 31,45; 35,20). Pe fiecare ,,stalp” consacrat lui Dumnezeu, fie turna ,,o jertfa de bautura” de vin, fie il ungea cu untdelemn, fie si una si alta. In conformitate cu legea lui Moise, jertfa de bautura consta dintr-un sfert de hin de vin, echivalent cu aproximativ un litru.

A turnat untdelemn. Ca si in prima ocazie, (Geneza 28,18), Iacov a consacrat aceasta piatra ungand-o cu untdelemn si a confirmat numele de Betel (v.15).



Iacov a numit locul unde ii vorbise Dumnezeu, Betel.

Verset ce nu a fost comentat.

Apoi au plecat din Betel; si mai era o departare bunicica pana la Efrata, cand Rahelei i-au venit durerile nasterii. A avut o nastere grea;

Au plecat din Betel. Nu se stie cat timp a ramas Iacov la Betel inainte de calatoria lui spre sud. Plecarea lui de la Betel nu era in contradictie cu porunca sa ,,locuiesti” acolo (v.1), deoarece acest cuvant nu inseamna, in mod necesar o ramanere permanenta (vezi Geneza 27,44; Levitic 14,8; 1 Samuel 20,19, etc.). El trebuia sa ramana acolo cel putin timpul necesar pentru a ridica altarul si pentru a-si implini juruinta. Dupa ce a facut aceasta, Iacov a plecat mai departe la Mamre, unde locuia pe atunci tatal sau.

O departare bunicica. Efrata, dupa cat se pare, era un alt nume pentru Betleem (v.19), care era asezat aproximativ la 15 mile sud de Betel. Semnificatia exacta a expresiei ebraice kibrath-ha’ares, ,,ceva mai departe”, literal ,,o kibrath de tara”, este nesigura. Kibrath este din kabar, care inseamna ,,a fi mare”, ,,a fi mult”, ,,a fi lung”. Totusi se crede ca kibrath era la origine o masura definita de distanta ebraica, a carei valoare este acum necunoscuta. Din LXX si Vulgata reiese clar ca pe timpul traducerii lor intelesul expresiei era deja pierdut. Intemeiata pe semnificatia radacinii cuvantului kabar, traducerea RSV ,,cand era inca la oarecare distanta de Efrata”, poate fi mai apropiata de sensul original decat KJV.



Displayed: 5270 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online