English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Apocalipsa 17:8


17:8 Fiara, pe care ai vazut-o, era, si nu mai este. Ea are sa se ridice din Adanc, si are sa se duca la pierzare. Si locuitorii pamantului, ale caror nume n-au fost scrise de la intemeierea lumii in cartea vietii, se vor mira cand vor vedea ca fiara era, nu mai este, si va veni.

Fiara pe care ai vazut-o. Adica fiara din v. 8. Lui Ioan nu i s-a aratat fiara aceea nici in starea exprimata de verbul ,,era”, nici in cea exprimata de cuvintele ,,nu mai este”, ci in starea refacuta, urmand dupa perioada ,,nu mai este”. Totusi, ingerul povesteste pe scurt viata din trecut a acestei fapturi inspaimantatoare, identificand fiara, asa cum a vazut-o Ioan (vezi comentariul de la v. 8–11).

In introducerea viziunii (v. 1, 2) si in cuprinsul ei (v. 3–6), atentia lui Ioan a fost indreptata aproape exclusiv catre femeie, iar fiara este amintita numai intamplator. In versiunea greaca, in v 1–6, dupa textul lui Nestle, o suta doua cuvinte sunt dedicate femeii si numai douasprezece fiarei. Dar in explicatie (v. 7–18) ingerul se ocupa aproape cu totul numai de fiara si de capetele si coarnele ei. In versiunea greaca, in v. 7–18, numai treizeci si sase de cuvinte sunt dedicate femeii, iar doua sute patruzeci si trei fiarei. Aceasta deosebire remarcabila dintre viziune si explicatia ei poate sugera ca desi se anunta ca subiectul viziunii este osanda divina rostita asupra Babilonului mistic si desi ea este prezentata ca personalitatea principala a evenimentelor prezentate in viziune, scurtul ei triumf si brusca ei cadere pot fi intelese numai printr-un studiu atent al contributiei aduse de aceasta fiara, atat la succesul ei de moment cat si la infrangerea ei finala.

Era si nu mai este. Candva in trecut fiara a fost activa, dar apoi a disparut. Aceste cuvinte sunt repetate la sfarsitul v. 8 si apar si in v. 11. Unii identifica perioada reprezentata de verbul ,,era” cu cea a Romei pagane, perioada reprezentata de cuvintele ,,nu mai este” cu cea a scurtului interval dintre sfarsitul persecutiei pagane si inceputul persecutiei papale, iar perioada reprezentata de predicatul ,,va veni” cu cea a Romei papale. Altii sustin ca prin verbul ,,era” se face referire la perioada reprezentata de aceasta fiara si de cele sapte capete ale ei, iar prin cuvintele ,,nu mai este” se face referire la intervalul dintre ranirea celui de al saptelea cap si reinvierea fiarei, drept ,,al optulea”. Cei care sustin prima opinie pun astfel semnul egal intre perioada reprezentata de verbul ,,era” si balaurul din cap. 12, in timp ce aceia care sustin a doua opinie includ aici si fiara care semana cu un leopard, din cap. 13. Timpul prezent, ,,nu mai este”, accentueaza succesiunea in timp.

Are sa se ridice. Sau ,,este gata sa se urce”. Ingerul povesteste inca intamplarile din viata fiarei inainte de ridicarea ei din ,,Adanc”. Pe vremea cand a vazut Ioan aceasta fiara in viziune, ea se si ridicase din ,,Adanc”.

Cand la sfarsitul v. 8 sunt repetate cuvintele ,,era si nu mai este”, predicatul ,,va veni” – de preferat ,,urmeaza sa fie”– apare in locul cuvintelor ,,are sa se ridice din Adanc”, folosite mai devreme in acest verset (vezi mai jos, comentariul de la ,,va veni”). Ca atare, fiara ,,va veni” atunci cand se va ridica ,,din Adanc”. Cuvintele comparabile din aceasta intreita succesiune, asa cum apar in v. 11, sunt ,,ea insasi este al optulea”. De aceea, atunci cand fiara se ridica ,,din Adanc”, atunci cand ,,va veni”, ea exista ca ,,al optulea”, literal ,,o optime”. In v. 8 fiara se duce ,,la pierzare”, dupa ce s-a ridicat ,,din Adanc” si a existat timp de o perioada nespecificata ca ,,al optulea”.

Cand fiara va exista din nou, ca ,,al optulea”, ,,locuitorii pamantului, ale caror nume n-au fost scrise de la intemeierea lumii in cartea vietii, se vor mira cand vor vedea fiara”. O declaratie foarte asemanatoare se face in cap. 13,3.8 (compara cu v. 4), cu privire la atitudinea lumii fata de fiara din acest capitol, cand rana ei de moarte se va vindeca. ,,Si tot pamantul se mira dupa fiara … Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris, de la intemeierea lumii, in cartea vietii Mielului, care a fost junghiat”. Daca aceste versete din cap. 13 se refera la acelasi eveniment ca si cap. 17,8 inseamna ca propozitia ,,rana de moarte fusese vindecata” (cap. 13,3) este echivalenta cu propozitia ,,se va ridica din Adanc” (cap. 17,8; vezi si cap. 20,3.7). La fel, cuvantul ,,traia” (cap. 13,14) ar fi atunci echivalent cu propozitiile ,,totusi este” si ,,ea insasi este al optulea” (cap. 17,8.11); ranirea capului (cap. 13,3), ducerea ,,in robie” si ,,rana de sabie” (cap. 13,10–14) ar avea echivalent in coborare implicita a ,,fiarei” in ,,Adanc” (cap. 17,8); iar ,,moartea” (cap. 13,3) ar fi echivalentul acelei etape din viata fiarei reprezentata de ,,Adanc”. Aceste similaritati tind sa identifice capul al saptelea al fiarei cu papalitatea (capul papal) (vezi comentariul de la cap. 17,9.10). Totusi, similaritatea aceasta nu dovedeste neaparat identitatea. In ce priveste legatura dintre fiara din cap. 17 si cea din cap. 13, vezi comentariul de la cap. 17,3.

Adanc. Gr. abussos, literal, ,,abis”, sugerand un spatiu imens, nemasurat (vezi comentariul de la Marcu 5,10; Apocalipsa 9,1). In LXX acest cuvant face referire fie la adancimile marii, fie la apele subterane. In LXX, la Psalmi 71,20 si in Romani 10,7 el este folosit pentru lumea de sub pamant, sau salasul mortilor, in general numit Hades (vezi comentariul de la Matei 11,23; vezi si comentariul de la 2 Samuel 12,23; Proverbe 15,11; Isaia 14,9). Coborarea in ,,Adanc” ar fi astfel un termen foarte potrivit pentru a reprezenta moartea unei fiare ce pare ca a fost ucisa.

Pierzare. Gr. apoleia, ,,nimicire deplina”, ,,nimicire” (vezi comentariul de la Ioan 17,12). Acest cuvant indica sfarsitul definitiv al fiarei (compara cu Apocalipsa 17,11; vezi comentariul de la cap. 19,20; 20,10).

Locuitorii pamantului. Adica cei pe care ,,sade” curva (v. 1) si care ,,s-au imbatat de vinul curviei ei” (v. 2). Vezi si cap. 13,3.4.7.8.12.14; vezi comentariul de la cap. 17,1.2.

N-au fost scrise. Adica nu sunt puse pe lista impreuna cu cei pe care Dumnezeu ii accepta drept candidati ai imparatiei Sale.

De la intemeierea. Din versiunea greaca poate reiesi ideea ca numele din cartea vietii au fost scrise acolo ,,de la intemeierea lumii”, sau pur si simplu ca insasi cartea a existat din acel moment. Aici este intentionat al doilea inteles. Vezi si comentariul de la cap. 13,8.

Cartea vietii. Vezi comentariul de la Filipeni 4,3.

Mira. Gr. thaumazo, ,,a fi uimit”, ,,a se minuna” (vezi comentariul de la v. 6). Locuitorii pamantului sunt extrem de surprinsi sa o priveasca pe fiara, pe care au vazut-o coborand in ,,Adanc” (v. 8) si care acum se ridica si isi reia vechea activitate. Mai intai ei se mira, apoi se inchina fiarei (vezi cap. 13,3.4.8.12.14), adica o sprijina de bunavoie in implinirea planurilor ei hulitoare. In ce priveste legatura dintre fiara din cap. 17 si cea din cap. 13, vezi comentariul de la cap. 17,3.

Va veni. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,urmeaza sa fie” sau ,,urmeaza sa vina”. Vezi mai sus, comentariul de la ,,era si nu mai este” si ,,are sa se ridice”.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: