English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Evrei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Evrei 3:11


3:11 Am jurat dar in mania Mea ca nu vor intra in odihna Mea!

Mania. Gr. orge (vezi Romani 1,18; 2,8). In ce priveste ,,mania” sau ,,furia” lui Dumnezeu, vezi 2 Regi 13,3.

Nu vor intra. Dumnezeu ii fagaduise lui Avraam ca urmasii lui se vor intoarce in Canaan ,,in al patrulea neam” (Geneza 15,16). Unicul Lui scop urmarit prin scoaterea poporului evreu din Egipt a fost de a-i conduce in tara pe care le-o fagaduise. Dar pentru ca au refuzat cu incapatanare sa invete lectiile necesare inainte ca sa poata intra in Canaan, Dumnezeu n-a avut alta alternativa decat sa-i lase in voia propriilor cai. Ar fi fost zadarnic ca El sa le dea tara fagaduita, deoarece, tinand cont de cele savarsite in pustie, ar fi zadarnicit chiar scopul pe care El il urmarea dandu-le tara aceea. Dumnezeu avusese indelunga rabdare cu poporul, si nu mai ramase nimic de facut pentru ei. Compara fagaduinta lui Dumnezeu de a le da ,,odihna” (Exodul 33,14) cu nesocotirea poruncii divine la Cades (Numeri 14,31).

Odihna. Gr. katapausis, ,,odihna [definitiva]”, ,,[loc de] odihna”. Sensul de baza al cuvantului katapausis este oprirea din munca sau din alta activitate, impreuna cu starea de inactivitate care urmeaza. Katapausis apare in total de opt ori in cap. 3 si 4 (cap. 3,11.18; 4,1.3 [de doua ori].5.10.11), iar verbul inrudit, katapauo, de trei ori (cap. 4,4.8.10 [,,s-a odihnit”]). De fiecare data katapausis este folosit pentru o ,,odihna” anumita, ,,odihna” lui Dumnezeu. Acolo unde apare in LXX katapausis este de obicei traducerea cuvantului ebraic menuchah, ,,loc de odihna”, ,,odihna”, de la nuach, ,,a se aseza”, ,,a ramane [intr-un loc]”, ,,a se odihni” dupa o activitate anterioara. In LXX katapausis este folosit cu privire la ramanerea permanenta a chivotului in Canaan, dupa ratacirile prin pustie (Numeri 10,36) si cu privire la mostenirea lui Israel in Canaan, dupa cei 430 de ani de calatorie (Deuteronom 12,9). Verbul inrudit, katapauo, este de obicei traducerea cuvintelor ebraice nuach sau a lui shabath, ambele insemnand ,,a se odihni”. In Geneza 2,2.3; Exodul 34,21; 31,17, katapauo este folosit de cinci ori cu privire la ,,odihna” de Sabat. Ca si katapausis, katapauo reprezinta incetarea oricarui fel de activitate si poate cuprinde si ,,odihna” care vine apoi. Vezi Evrei 4,9.

Este necesara o atentie deosebita cu privire la cele patru aplicatii diferite ale cuvintelor katapausis si katapauo, pentru o intelegere a argumentatie desfasurata in cap. 3 si 4.

1. 1. In cap. 3,11.18; 4,3.5, se face referire la fagaduinta ocuparii tarii Canaan de catre generatia de israeliti care fusesera eliberati din Egipt. Fagaduinta aceasta nu a fost implinita din cauza rebeliunii de la Cades-Barnea (vezi cap. 3,7–11). Faptul ca generatia respectiva nu a intrat in acest aspect al ,,odihnei” este evident din pasaje ca Deuteronom 3,18.20; Iosua 21,44; 23,1.

2. Este evident, totusi, ca intrarea lui Israel in Canaan este numai un aspect al ,,odihnei” pe care Dumnezeu o pregatise pentru poporul Sau. O data stabiliti in tara fagaduita, Dumnezeu intentiona sa-i califice, ca natiune, sa fie solii Sai alesi pentru mantuirea lumii (vezi Vol. IV, pp. 26–30). Dar, sute de ani mai tarziu, ei nu intrasera inca in acest aspect al ,,odihnei” lui Dumnezeu (Evrei 4,7.8); de fapt ei n-au intrat niciodata in ea (vezi Vol. IV, pp. 30–34). De-a lungul istoriei sale, Israel a comis de repetate ori aceeasi greseala ca cea facuta de generatia al carei timp de proba, ca grup, s-a sfarsit la Cades. In felul acesta, Dumnezeu a pus capat posibilitatii lor, ca natiune, de a intra in ,,odihna” Lui spirituala, asa cum oprise mai inainte generatia de la Cades de a intra in Canaan (Vol. IV, p. 33). Ei si-au pierdut rolul de popor ales (vezi Matei 21,43).

Invitatia reinnoita a lui Dumnezeu, in timpul domniei lui David, de a intra in acest aspect spiritual al ,,odihnei” Sale este o dovada ca esecul lui Israel de a face lucrul acesta pe vremea lui Iosua si dupa aceea, nu desfiintase inca – pe vremea lui David – scopul Sau pentru Israel ca natiune. In plus, reinnoirea invitatiei pe vremea lui David este dovada ca Iosua nu-i daduse lui Israel ,,odihna” spirituala (cap. 4,8).

2. 3. In cap. 4,4 (vezi comentariul de acolo) odihna lui Dumnezeu in ziua a saptea a saptamanii creatiunii este folosita ca ilustratie pentru ,,odihna” in care Dumnezeu ar vrea sa intre crestinii.

3. 4. In cap. 4,1.3.10.11 termenii katapauo si katapausis se refera la incetarea crestinului de a mai pacatui si de a incerca sa-si castige mantuirea prin propriile sale merite. Vezi invitatia personala a lui Hristos: ,,Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna” (vezi Matei 11,28).

Firul rationamentului din cap. 3 si 4, concentrat in cuvantul ,,odihna”, este in mare parte urmatorul:

1. 1. Planul original al lui Dumnezeu a fost de ca Moise sa-i conduca pe israeliti in ,,odihna” Canaanului, dar nici Moise si nici generatia care parasise Egiptul nu au intrat in Canaan.

2. 2. Iosua insa a condus noua generatie in Canaan, dar din cauza necredintei lor nu i-a putut conduce la ,,odihna” spirituala.

3. 3. Pe vremea lui David Dumnezeu i-a adresat din poporului invitatia de a intra in ,,odihna” Sa spirituala (vezi Vol. IV, p. 31). Dar, pe timpul NT, era evident faptul ca Israel, ca natiune, nu intrase in ,,odihna” lui Dumnezeu.

4. 4. Cu toate acestea invitatia lui Dumnezeu nu s-a perimat din neindeplinirea conditiilor impuse, deoarece atunci cand Se hotaraste sa ajunga la o tinta, Dumnezeu o va realiza in cele din urma, in ciuda nedesavarsirii umane (vezi cap. 4,3.4).

5. 5. Asadar, deoarece poporul lui Dumnezeu inca nu a intrat in ,,odihna” Sa, ,,ramane dar o odihna… pentru poporul lui Dumnezeu” (cap. 4,9).

6. 6. Daca se vor apropia ,,cu deplina incredere de scaunul harului” (cap. 4,16), unde Hristos slujeste ca ,,Apostol si Marele Preot al marturisirii noastre” (cap. 3,1; vezi cap. 4,14.15), crestinii vor gasi pe Cineva care poate sa aiba ,,mila de slabiciunile” lor (cap. 4,15), vor capata ,,indurare” si vor gasi ,,har” pentru ca sa fie ,,ajutati la vreme de nevoie” (v. 16). Facand asa, ei vor intra in ,,odihna” spirituala a lui Dumnezeu, ,,odihna” sufletului, pe care El a prevazut-o pentru pacatosii care se pocaiesc. In felul acesta, lamureste scriitorul, experienta in care Israel nu a izbutit sa intre devine privilegiul crestinului sincer de azi (cap. 3,13.15).

7.,,Sa luam dar bine seama, ca, atata vreme cat ramane in picioare fagaduinta intrarii in odihna Lui, nici unul din noi sa nu se pomeneasca venit prea tarziu… Sa ne grabim dar sa intram in odihna aceasta, pentru ca nimeni sa nu cada in aceeasi pilda de neascultare” (cap. 4,1.11). Credinta este cheia pentru intrarea in ,,odihna” lui Dumnezeu (cap. 4,2; vezi cap.3, 18.19; 4,6.11), iar noi trebuie ,,sa luam aminte” ca nu cumva sa avem ,,o inima rea si necredincioasa” (cap. 3,12).

Sub preotia levitica oamenii trebuiau sa savarseasca anumite ,,lucrari” menite sa-i ajute sa inteleaga si sa aprecieze planul de mantuire in Hristos Isus. Dar sub slujirea lui Hristos ca Mare Preot oamenii trebuie sa mearga direct la Hristos, fara mijlocirea vreunui preot de pe pamant. In Hristos ei gasesc ,,odihna”, fara a indeplini cerintele sistemului ceremonial sau ale oricarui alt sistem. In cap. 3 si 4 scriitorul staruie pe langa fratii iudeo-crestini sa se opreasca de la aceste ,,lucrari” fara folos si sa intre in ,,odihna” credintei in meritele ispasitoare si in slujirea Marelui nostru Preot din cer. Compara cu Isaia 30,15; Ieremia 6,16; Matei 11,29.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: