English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Daniel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Daniel 9:25


9:25 Sa stii dar, si sa intelegi, ca de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, pana la Unsul (Mesia), la Carmuitorul, vor trece sapte saptamani; apoi timp de saizeci si doua de saptamani, pietele si gropile vor fi zidite din nou, si anume in vremuri de stramtorare.

Darea poruncii. Pe vremea cand a fost data vedenia aceasta, Ierusalimul si Templul erau inca in ruine. Cerul vesteste ca se va da o porunca pentru rezidire si refacere, si ca de la data aceasta un anumit numar de ani urma sa treaca pana la indelung asteptatul Mesia.

Decretele care s-au ocupat de repatrierea iudeilor sunt raportate in cartea lui Ezra: primul in anul intai al lui Cir, cam pe la 537 (Ezra 1,1); al doilea in timpul domniei lui Darius I, la scurt timp dupa 520 (Ezra 6,1-12); al treilea in al VII-lea an al lui Arataxerxe, 458/457 i.Hr. (Ezra 7,1-26). Vezi mai departe Vol. III, p. 97-104.

In decretele lor nici Cir nici Darius nu prevedeau masuri pentru refacerea statului civil ca o unitate completa, cu toate ca in profetia lui Daniel se fagaduia restaurarea carmuirii religioase cat si a celei civile. Decretul din anul al VII-lea al lui Artaxerxe a fost cel dintai care sa dea deplina autonomie statului iudeu, supus suprematiei Imperiului Persan.

Un papirus descoperit la Elefantina, in Egipt, o colonie iudaica, care contine o datare dupa doua sisteme a fost scris in anul urcarii pe tron a lui Artaxerxe ianuarie 464 i.Hr. Din acesta, singurul document cunoscut din anul acela, comparat cu alte rapoarte vechi, se poate deduce ca dupa metoda iudaica, ,,inceputul domniei” sau ,,anul de urcare la tron” (vezi Vol. II, p. 138, 139), ar incepe dupa Anul Nou iudaic din 465 i.Hr. si s-ar termina la Anul Nou iudaic urmator, in toamna lui 464. Da aici ar reiesi ca ,,anul intai” al lui (sau primul lui an calendaristic intreg) s-ar extinde prin urmare din toamna anului 464 pana in toamna anului 463. Al VII-lea an al lui Artaxerxe s-ar extinde atunci din toamna lui 458 pana in toamna lui 457. Specificarile decretului nu au fost implinite decat dupa intoarcerea lui Ezra de la Babilon, lucru care s-a petrecut tarziu catre sfarsitul verii sau la inceputul toamnei lui 457 i.Hr. Pentru o discutie asupra cap. 7 din Ezra si asupra acuratetii istorice a datei 457 i.Hr., ca al VII-lea an al lui Artaxerxe, vezi Vol. III, p. 100-104. Pentru o tratare completa a subiectului vezi lucrarea lui S. H. Horn si L. H. Wood, The Chronology of Ezra 7 (ed. revizuita 1970).

Unsul. Sau ,,Mesia”. Ebr. mashiach, de la verbul mashach, ,,a unge”. De unde, mashiach descrie un ,,uns” ca de pilda marele preot (Levitic 4,3.5.16), regii lui Israel (1Samuel 24,6.10; 2Samuel 19,21), Cir (Isaia 45,1), etc. Versiunea greceasca a lui Theodotion il traduce literal pe mashiach: christos, un cuvant care deriva de la verbul chrio, ,,a unge”, si deci inseamna simplu: ,,cel uns”. Titlul ,,Hristos” este o transliterare a lui Christos. In istoria iudaica de mai tarziu, termenul mashiach era aplicat eliberatorului asteptat care urma sa vina (vezi Ioan 1,41; 4,25.26).

Daniel a prezis ca indelung asteptatul Mesia, Domnul, urma sa apara la un moment dat. La timpul acesta S-a referit Isus cand zicea: ,,S-a implinit vremea” (Marcu 1,15; DA 233). Isus a fost uns la data botezului Sau in toamna anului 27 d.Hr. (vezi Luca 3,21.22; Fapte 10,38; comp. Luca 4,18).

Carmuitorul. Sau ,,Printul”. Vezi comentariul la cap. 9,25; 11,22.

Sapte saptamani; apoi timp de saizeci si doua de saptamani. Metoda naturala de calculare a acestor saptamani este de a la considera consecutive, adica cele 62 de saptamani incep de acolo de unde se termina cele 7 saptamani. Diviziunile acestea sunt componente al celor 70 de saptamani mentionate in v. 24, deci 7+62+1=70. Cu privire la ultima saptamana vezi comentariul la v. 27.

Incepand cu toamna anului 457 i.Hr., cand decretul a intrat in vigoare, cele 69 de saptamani profetice sau 483 de ani, ajung pana la botezul Domnului Isus in anul 27 d.Hr. Este demn de observat ca daca cei 483 de ani ar fi sa se socoteasca de la inceputul anului 457 d.Hr., ei s-ar extinde pana la finele anului 26 d.Hr., deoarece cei 483 de ani cer 457 de ani intregi plus 26 de ani intregi d.Hr. Intrucat perioada a inceput la multe luni dupa inceputul anului 457, ea se termina cu tot atata luni dupa sfarsitul anului 26 d.Hr., adica in anul 27. Aceasta se datoreaza faptului ca istoricii (spre deosebire de astronomi) nu calculeaza anul zero (vezi Vol. I, p. 178). Unii au fost pusi in nedumerire cu privire la felul cum putea Domnul Hristos sa-Si inceapa lucrarea in anul 27 d.Hr., cand raportul spune ca El era in varsta cam de 30 de ani cand Si-a inceput lucrarea publica (Luca 3,23). Aceasta se datoreaza faptului ca atunci cand a fost calculata initial Era Crestina, s-a intamplat sa se faca o greseala de vreo 4 ani. Ca Domnul Hristos nu s-a nascut in anul 1 d.Hr., este evident din faptul ca atunci cand El S-a nascut, Irod cel Mare era inca in viata, iar Irod a murit in anul 4 i.Hr. (vezi Matei 2,13-20).

O serie de comentatori moderni dau o interpretare cu totul diferita acestor perioade de timp. ,,Mesia” este identificat in felurite chipuri ca fiind Cir, Zorobabel, sau marele preot Iosua (vezi Ezra 3,2; Zaharia 3,1.3; 6,11-13). ,,Porunca pentru zidirea din nou” este considerata de unii ca s-a dat prin Ieremia ca Ierusalimul sa fie zidit din nou (vezi Ieremia 29,10). Acesti comentatori considera ca ,,porunca” aceasta a intrat in vigoare in anul 586 i.Hr., anul nimicirii Ierusalimului si ca cele ,,sapte saptamani” sau 49 de ani, ajung cam la decretul lui Cir. In continuare, talcuitorii acestia sustin ca cele 62 de saptamani, sau 434 de ani, erau menite sa ajunga pana la era macabeilor. Prin legamantul celei de a 70-a saptamana ei inteleg legatura dintre Antioh si iudeii renegati. Ei au tradus ,,mijlocul saptamanii” (Daniel 9,27) ca insemnand ,,jumatate de saptamana” (vezi comentariul la Daniel 9,27) ducand la spurcarea Templului de catre Antioh de la 168 la 165 i.Hr. (vezi 1Macabei 1,54; 4,52.53). Traducatorii acestei scoli de interpretare urmeaza o alta vocalizare a lui Daniel 9,25 care sa corespunda acestei idei.

Asa cum s-a aratat mai sus numai o schimbare fortata a cifrelor cronologice da posibilitatea acestor comentatori sa ajunga la evenimentele pe care ei le presupun ca implinind cerintele profetice. Cand cifrele acestea sunt aplicate la Hristos, la lucrarea si moartea Lui si la ducerea Evangheliei la iudei, se realizeaza un sincronism perfect. Vezi si comentariul la cap. 8,25.

Pietele. Ebr., rachob, ,,un loc larg”.

Vor fi zidite. Unii comentatori dau o interpretare speciala perioadei de ,,sapte saptamani” sau 49 de ani, ca reprezentand timpul in care se va termina zidirea ulitelor si a zidului. Totusi, informatiile istorice cu privire la perioada aceasta sunt foarte slabe. Putin se stie despre starea Ierusalimului pe durata timpului de la Artaxerxe la Alexandru. Ce se poate culege din Biblie si din izvoarele istorice este doar fragmentar.

Zid. Ebr. charus, folosit cu sensul de fata numai aici in Vechiul Testament. In ebraica misnaica el insemneaza ,,un sant”. In limba akkadiana cuvantul inseamna un sant care inconjoara o cetate. ,,Zid” este folosit in versiunea greceasca a lui Theodotion si in Vulgata.

Vremuri de stramtorare. Pentru o istorisire rezumativa a acestei perioade vezi Vol. III, p. 73

79.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: