English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Faptele Apostolilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Faptele Apostolilor 17:18


17:18 Unii din filosofii epicurieni si stoici au intrat in vorba cu el. Si unii ziceau: Ce vrea sa spuna palavragiul acesta? Altii, cand l-au auzit ca vesteste pe Isus si invierea, ziceau: Pare ca vesteste niste dumnezei straini.

Filosofii. Literal ,,iubitori de intelepciune”, un termen folosit de aceia care se consacrau cautarii intelepciunii sau stiintei.

Epicurieni. Cele doua scoli filosofice, epicurianismul si stoicismul, erau la data aceasta marile reprezentante ale gandirii grecesti. Epicurianismul si-a luat numele de la intemeietorul lui, Epicur, care a trait o viata lunga si linistita, la Atena, cam de la 342 i.Hr. pana la 270 i.Hr. In armonie cu voia intemeietorului lui, adunarile erau tinute intr-o gradina si din aceasta cauza, epicurienii erau uneori cunoscuti drept Scoala Gradinii. Speculatiile lui Epicur cuprindeau atat o solutie fizica, cat si una etica a problemelor universului. In tovarasia cu cei mai multi ganditori ai vremii, el respingea politeismul popular, la care indraznea sa renunte pe fata si gandea ca zeii, in serenitatea lor, erau prea departati de oameni pentru a fi preocupati de intristarile sau pacatele oamenilor. Ei nu aveau nevoie nici de sacrificii, nici de rugaciuni. Marele rau al lumii era superstitia care robea mintea celor mai multi oameni si era sursa celor mai multe crime si a celei mai mari parti din mizerie. Scopul omului era ajungerea la fericire si cel dintai pas catre ea era emanciparea cu privire la ideea pedepsei viitoare. Experienta arata ca ceea ce oamenii numesc fericire este adesea mai mult decat echilibrat de durerea ce urmeaza; in consecinta, el gandea ca trebuie sa se evite excesele senzuale. Viata lui Epicur insusi pare sa fi fost marcata de stapanire de sine, bunatate, generozitate, evlavie si patriotism (Diogene, Laertius x. 10). Dar el privea legile omenesti ca simple aranjamente conventionale si nu gasea nici un loc pentru o lege morala superioara. De aceea fiecare om era lasat sa arbitreze asupra legalitatii propriilor sale placeri, iar cei mai multi oameni alegeau o viata de tihna si multumire de sine. Uneori, dar mult prea rar, gandirea ingrijita echilibra o tendinta epicuriana de a cadea in animalism. Mai adesea, cei care se devotau lasarii in voia simtului apetitului, pe de o parte si a libertatii sexuale, pe de alta parte, procurau triste expuneri ale adancimii degradarii la care o astfel de filosofie ingaduia oamenilor sa se afunde.

Lui Epicur i s-a pus in seama prevederea unora din asa numitele descoperiri ale stiintei moderne, in domeniul fizicii. El excludea atat ideea de creatiune, cat si pe aceea de control. El gandea ca materia a existat din totdeauna si ca atomii infiniti, din care era compusa materia, intrasera printr-un proces de atractie si respingere, in multiple combinatii din care a iesit lumea naturii, asa cum o vad oamenii. Poemul lui Lucretiu, De Rerum Natura, e probabil expresia cea mai inaltatoare a acestui sistem negativ si intr-adevar ateist, deoarece poseda o oarecare noblete de protest plin de indignare la adresa superstitiei care tinea in stapanire, lumea pagana.

Poezia epicuriana da exemple caracteristice de invatatura etica a acestui sistem. Horatiu spune: ,,Inceteaza a intreba ce va aduce ziua de maine si socoteste ca un castig ceea ce acorda Fortuna in fiecare zi.” (Odes i. 9; ed. Loeb, 29).

,,Da pe fata intelepciune. Limpezeste vinul si, intrucat viata e scurta, scurteaza nadejdile care se intind departe! Chiar si in timp ce vorbim, timpul invidios a trecut cu repeziciune. Strange roadele de astazi, punand cat mai putina incredere in ceea ce e maine!” (Ibid. 11; ed. Loeb, p. 33).

Acum Pavel era adus fata in fata cu filosofia aceasta. In v. 22-31, aflam cum a tratat-o. El a afirmat personalitatea lui Dumnezeu drept Creator, Carmuitor, Parinte; forta obligatorie a legii divine scrise in inima, nobletea unei vieti inaltate mai presus de o frenetica umblare dupa placeri si cheltuiala nu pentru sine, ci pentru altii si Dumnezeu. In cele din urma, el a atras atentia la raspunderea morala a omului, in lumina invierii si judecatii. O astfel de invatatura aseza pe apostol separat de sustinatorii filosofiei superioare.

Stoici. Aceasta scoala de filosofie si-a luat numele nu de la fondatorul ei, Zenon (c. 340 – c. 260 i.Hr.) din Citium, in Cipru, ci de la Stoa Poikile, porticul pictat din Agora din Atena, unde Zenon obisnuia sa invete. Josephus (Viata 2 [12]) afirma ca sunt puncte de asemanare intre stoici si farisei. Intr-adevar se poate spune ca atitudinea lor fata de viata morala a paganismului la data aceasta prezenta multi factori similari cu aceia ai fariseismului. Ei invatau ca adevarata intelepciune consta din a fi stapanul, si nu sclavul, imprejurarilor. Lucrurile care nu sunt in puterea noastra nu trebuie sa fie nici poftite, nici evitate, ci trebuie sa fie acceptate cu calm. Cautatorul de intelepciune era invatat sa fie indiferent la placere, ca si la durere si sa pastreze o neutralitate intelectuala. Teologia stoica era mai nobila decat aceea a epicurienilor. Stoicii concepeau o minte divina care strabatea universul si oranduia treburile lui. Ei recunosteau autoritatea ei in treburile natiunilor si in viata oamenilor, in parte, totusi detineau o credinta practica in libertatea vointei omului. Manualul de etica, o relatare a filosofiei lui Epictet, fostul sclav, si Meditatiile lui Marc Antoniu, imparatul, arata cum sclavul si imparatul sunt, intr-un anumit sens, considerati egali, in acord cu acest sistem filosofic. Scrierile lui Seneca arata ca etica stoicilor era similara cu aceea a crestinilor. Multi dintre stoici au devenit tutori pentru fiii unor familii nobile si au exercitat o influenta comparabila cu aceea a confesorilor iezuiti, in Europa sec. al XVII-lea si al XVIII-lea.

Erau mai multe inconveniente pentru eficienta filosofiei lor: 1) tintind la o lipsa de interes pentru ei insisi, au pierdut simpatia si pentru altii; 2) aspirand la o perfectiune etica prin actiunea propriei lor vointe, sustineau in mod gresit ca oamenii erau in stare sa-si lucreze propria lor mantuire; 3) accentuand viata perfecta, idealul superior – ca si fariseii – faceau din ea o masca pentru o viata egoista si corupta. Asemenea fariseilor, ei erau prea adesea ,,fatarnici” (sau ,,cabotini”), jucand un rol in fata lumii, la care caracterul lor launtric nu corespundea. In limbajul satiricului, ,,oamenii care maimutaresc Curiile si traiesc ca Bacanalele indraznesc sa vorbeasca despre morala.” (Juvenal, Satire ii. 2, 3; Loeb ed., p. 17).

Evident erau numeroase puncte de asemanare intre reprezentantii mai buni ai acestei scoli si Pavel. Totusi, chiar si pentru ei principiile fundamentale pe care el le reprezenta ar fi parut un vis zadarnic. Cand Pavel a vorbit despre Isus si despre inviere, despre judecata viitoare, stoicii s-au sustras de la gandul ca aveau nevoie de iertare si rascumparare.

Intrat in vorba. [Intampinat, KJV.] Gr. sumballo, ,,a aduce laolalta”, nu neaparat cu intentia rea, ci ca o intalnire ocazionala.

Palavragiul. [Flecar, KJV; Vorbaret, Nitz.] Gr. spermologos, literal, ,,culegator de seminte”, adesea folosit cu privire la pasari care ciugulesc seminte imprastiate. Aici, filosofii aplicau termenul la Pavel, ca unul care, dupa ce a ciugulit franturi imprastiate de stiinta, era sarguincios sa instruiasca pe cei care erau mai bine informati.

Isus. Mantuitorul era tema constanta a predicii apostolice (cf. cap. 2,22; 3,13; 5,30, 42; 8,5, 35; 9,20; 11,20; 13,23 etc.). Pavel proclama curajos pe acelasi Isus, intelectualilor sceptici ai Atenei.

Invierea. Aceasta era de asemenea predicarea bisericii timpurii (cf. cap. 2,24; 3,15; 4,2, 10; 10,40; etc.). Pavel avea experienta personala pentru a dovedi invierea lui Hristos, deoarece el conversase cu Domnul inviat (cap. 9,4-6). Dar apostolul invata si invierea finala a tuturor oamenilor (cf. la Fapte 17,32; 1 Corinteni 15,51; 1 Tesaloniceni 4,14-16) si aceasta este ceea ce a pus in uimire pe filosofii Atenei. Ei deja credeau in nemurirea sufletului, dar erau uimiti sa auda pe cineva ca invata invierea literala a trupului. In 1 Corinteni 15,35-44, vedem natura obiectiunilor ridicate impotriva acestei doctrine si felul in care Pavel a raspuns la ele.

Dumnezei straini. Cuvantul grec tradus aici ,,dumnezeu” (daimonia) e folosit de scriitorii NT pentru ,,demoni” sau ,,draci” (vezi Mar. 1,23), fiinte supranaturale rele, nevrednice de inchinarea omului. Dar scriitorii pagani foloseau daimonia pentru un ordin inferior de fiinte divine, nu in mod necesar rele, care pretindeau adorarea oamenilor. Era una dintre acuzatiile aduse impotriva lui Socrate, acuzatie pe temeiul careia a fost condamnat, ca introducea noi daimonia (Xenofon, Memorabilia i. 1. 1, 2). Dar atmosfera intelectuala de la Atena se schimbase de la moartea lui Socrate, deoarece ceea ce agita pe oponentii lui Pavel nu era mania, ci curiozitatea. Ei nu atacau pe Pavel pentru invatatura lui; in mijlocul abundentei idolilor, ei probabil nu simteau nici o dificultate in a ingadui un loc lui Isus, cu conditia ca El sa nu caute sa doboare propriile lor divinitati.

S-a socotit de unii ca atenienii, folosind cuvantul plural ,,dumnezei”, intelegeau ca ,,Isus” era o divinitate noua si Anastasis (cuvantul grec pentru ,,inviere”), o alta. Atenienii dedicasera temple si altare Concordiei si Epimenide ii indemnase sa inalte altare Insolentei si Dizgratiei (Cicero De Legibus ii. 11), cei doi demoni pe care ei ii invinovateau ca au adus cetatea lor la ruina. Ar fi fost natural pentru greci sa-si inchipuie pe predicatorul crestin ca un prezentator de ,,divinitati” noi. Ei de asemenea au vazut ca el avea mai multe de spus decat auzisera ei pana aici.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: