English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Romani

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Romani 3:24


3:24 Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea, care este în Hristos Isus.

Fiind socotiţi neprihăniţi. Întrucât oamenii nu au nimic cu ce să se aşeze într-o stare neprihănită înaintea lui Dumnezeu, îndreptăţirea trebuie să vină ca un dar fără plată. Numai când un om este pregătit, în toată smerenia, să recunoască faptul că e lipsit de slava lui Dumnezeu şi că nu are nimic în sine care să-l recomande înaintea lui Dumnezeu, doar atunci e făcut în stare, prin credinţă, să accepte îndreptăţirea ca un dar fără plată.

Fără plată. Gr. dorean, ,,gratuit”, ca un dar”. Comparaţi cu folosirea cuvântului în Matei 10,8; 2 Corinteni 11,7; Apoc 21,6; 22,17.

Harul. Gr. charis, apare de vreo 150 de ori în Noul Testament. Pavel a folosit acest termen însemnat mai mult decât oricare alt scriitor al Noului Testament, şi anume de aproximativ 100 de ori în epistolele sale. Asociatul său apropiat, Luca, a folosit cuvântul de vreo 25 de ori în Luca şi în Fapte, cei doi bărbaţi purtând răspunderea pentru aproximativ 80% din toate apariţiile din Noul Testament. ,,Har”, însă, nu era nicidecum un cuvânt inventat de apostoli. El era larg folosit într-o varietate de sensuri asociate, în LXX şi în literatura clasică şi greacă târzie. Totuşi, Noul Testament pare adesea să dea o semnificaţie specială cuvântului ,,har”, semnificaţie care nu e găsită pe deplin în altă parte.

În primul rând, ,,har” înseamnă ,,ceea ce dă bucurie sau plăcere”, incluzând ideea de frumuseţe, graţiozitate, drăgălăşenie, ceva ce delectează pe privitor. Comparaţi cu ,,harul este turnat pe buze” (Psa 45,2, LXX; cf. Prov 1,9; 3,22). Aceeaşi idee este prezentată în unele din apariţiile din Noul Testament. Când Isus a vorbit în Nazaret, ascultătorii Săi ,,se mirau de cuvintele pline de har, care ieşeau din gura Lui” (Luca 4,22). Pavel sfătuia pe credincioşii din Colose ca ,,vorbirea” lor ,,să fie totdeauna cu har” (Col 4,6).

,,Har” purta de asemenea ideea unui sentiment frumos sau agreabil, simţit sau exprimat faţă de un altul, ca de pildă, amabilitatea, favoarea, bunăvoinţa. Iosif a căpătat ,,trecere”, literal, ,,har” înaintea lui Faraon (Fapte 7,10; cf. vers. 46). Când predicau, ucenicii erau ,,plăcuţi”, literal, ,,aveau har”, înaintea întregului norod (Fapte 2,47). Pe când Isus era prunc, ,,harul lui Dumnezeu era peste El” (Luca 2,40). Cu siguranţă definiţia: ,,favoare nemeritată” este atribuită cuvântului nu este potrivită aici. ,,Har” trebuie înţeles în sensul din Luca 2,52, ,,era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor”, ,,creştea în har înaintea lui Dumnezeu şi a omului”.

Ca o expresie a sentimentului de bunăvoinţă, ,,har” era la fel folosit cu privire la recunoştinţă. Astfel, ,,va rămâne el îndatorat faţă de rolul acela?” [mulţumeşte el slugii aceleia?, KJV] (Luca 17,9) e, literal: ,,are el har faţă de sluga aceea?”. ,,Har” e adesea folosit în sensul acesta în expresia ,,mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu”, literal, ,,har Domnului” (1Cor 15,57; 2Cor 8,16; cf. Rom 6,17; 2Cor 2,14; 9,15). Cu siguranţă acesta nu este ,,favoarea nemeritată”, oferită de muritori lui Dumnezeu.

Ca o expresie substanţială de bunăvoinţă, ,,har” era folosit şi cu privire la un dar, o favoarea făcută, un avantaj. Iudeii au venit la Festus şi au dorit un ,,hatâr”, literal, ,,har” împotriva lui Pavel (Fapte 25,3). Pavel vorbeşte despre darul pe care-l adunaseră bisericile pentru săracii din Ierusalim ca fiind, literal, ,,har” (1Cor 16,3; cf. 2Cor 8,4.6.7.19).

Nici una din întrebuinţările acestea de mai sus nu diferă de acelea aflate în literatura greacă. Sensul distinctiv dat termenului ,,har” în Noul Testament şi mai ales în scrierile lui Pavel este acela al iubirii îmbelşugate, mântuire a lui Dumnezeu faţă de păcătoşi, aşa cum e descoperită în Isus Hristos. Evident, întrucât toţi oamenii ,,au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu” (Rom 3,23),

o astfel de favoare şi o astfel de amabilitate din partea lui Dumnezeu sunt cu totul nemeritate de omul păcătos. Oamenii au trăit în ură şi răzvrătire faţă de Dumnezeu (cap. 1,21.39.32), au pervertit adevărul Lui (vers. 18.25), au preferat să se închine la dobitoace şi la târâtoare (vers. 23), au mânjit chipul Lui în propriile lor corpuri (vers. 24-27), I-au hulit numele (cap. 2,24) şi chiar au dispreţuit pe Dumnezeu pentru răbdarea şi îngăduinţa Lui (vers. 4). În cele din urmă, ei L-au ucis pe Fiul Lui, trimis ca să-i mântuiască (Fapte 7,25). Şi cu toate acestea, Dumnezeu a continuat să-l privească pe om cu iubire şi bunătate, ca descoperirea bunătăţii Lui să-l îndemne la pocăinţă (Rom 2,4).

Acesta este harul lui Dumnezeu în înţelesul particular al Noului Testament. Nu e numai favoarea lui Dumnezeu faţă de cei care ar putea să merite aprobarea Sa. El este iubirea Lui nemărginită, atotcuprinzătoare, transformatoare faţă de oamenii păcătoşi. Iar vestea cea bună a harului Său, aşa cum e descoperită în Isus Hristos, este ,,puterea lui Dumnezeu spre mântuire” (cap. 1,16). Nu e numai îndurarea şi bunăvoinţa lui Dumnezeu de a ierta, el este o putere de mântuire activă, dătătoare de energie şi transformatoare. În felul acesta, el poate să umple pe cineva (Ioan 1,14), poate să fie dat (Rom 12,3.6), este îndestulător (2Cor 12,9; cf. Rom 5,20), domneşte (Rom 5,21), învaţă (Tit 2,11.12), întăreşte inima (Evr 13,9). În unele cazuri, ,,harul” pare să fie aproape echivalent cu ,,Evanghelia (Col 1,6) şi cu lucrarea lui Dumnezeu, în general (Fapte 11,23; 1Pet 5,12). ,,Harul divin este măreţul element al puterii mântuitoare” (GW 70). ,,Hristos Şi-a dat viaţa pentru a face cu putinţă ca omul să fie refăcut după chipul lui Dumnezeu. Ceea ce atrage pe oameni laolaltă în ascultare de adevăr este puterea harului Său” (CT 249).

Răscumpărarea. Gr. apolutrosis, literal, ,,răscumpărare”, ,,eliberare prin răscumpărare”. Cuvântul grec constă din două părţi, apo ,,din” şi lutrosis, înrudit cu lutron, ,,răscumpărare”. Lutron este un termen obişnuit în scrierile vechi pentru a descrie preţul de răscumpărare pentru eliberarea sclavilor. Termenul e folosit pentru a desemna eliberarea din robie, din captivitate sau dintr-un rău oarecare, ideea plătirii unui preţ fiind de obicei cuprinsă. Cuvântul englez redeem vine de la un verb latin care înseamnă ,,a plăti înapoi”, ,,a răscumpăra”.

În Vechiul Testament, marele act tipic care simboliza răscumpărarea a fost eliberarea din Egipt. Iehova, ca răscumpărător sau eliberator, făgăduise: ,,Vă voi scăpa [răscumpăra] cu braţ întins” (Exo 6,6; cf. cap. 15,13). Scopul răscumpărării era consacrarea lui Israel în slujba lui Dumnezeu (Exo 6,7). Pentru a avea parte de răscumpărare, israeliţilor li se cerea să săvârşească un act de credinţă prin consumarea mielului pascal şi prin stropirea sângelui (Exo 12).

Tipurile acestea sunt împlinite în răscumpărarea omului din păcat şi moarte. Isus este ,,Mielul care a fost junghiat” (Apoc 5,12; cf. Ioan 1,29; 1Cor 5,7; 1Pet 1,18.19). Faptul că s-a plătit o răscumpărare sau un preţ pentru răscumpărarea noastră e clar învăţat în Noului Testament. Isus Însuşi declara că ,,Fiul omului a venit... ca să-Şi dea viaţa ca preţ de răscumpărare pentru mulţi” (Marcu 10,45). Pavel vorbeşte despre Hristos ca despre Cineva ,,care S-a dat pe Sine Însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi” (1Tim 2,6). Creştinii sunt înfăţişaţi ca fiind ,,cumpăraţi” (2Pet 2,1) sau ,,cumpăraţi cu un preţ” (1Cor 6,20). ,,Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi” (Gal 3,13). Astfel, într-un anumit înţeles, îndreptăţirea nu e fără plată, deoarece pentru ea s-a plătit un preţ foarte mare prin suferinţele şi moartea lui Hristos. Dar ea e fără plată pentru noi, întrucât preţul ei nu e plătit de noi, ci a fost plătit de Însuşi Fiul lui Dumnezeu.

Răscumpărarea aceasta ne iartă păcatele (Efes 1,7; Col 1,14; Tit 2,14; Evr 9,15; 1Pet 1,18.19), ne salvează de la putrezire şi moarte (Rom 8,23) şi, până la urmă, din starea cea rea prezentă, ducându-ne la una de slavă şi strălucire (Luca 21,28; Efes 4,30). Prin indreptăţire, Hristos ne răscumpără de sub pedeapsa păcatului, prin şi la data celei de-a doua veniri şi la înviere, de prezenţa păcatului.

Ca în cazul israeliţilor în eliberarea din Egipt, tot aşa acum participarea la planul divin de răscumpărare de sub păcat cer exercitarea credinţei, o recunoaştere şi o acceptare a lui Isus, Răscumpărătorul nostru, cu tot ceea ce implică un astfel de pas.

În Hristos Isus. Isus ,,a fost făcut de Dumnezeu, pentru noi, înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare” (1Cor 1,30). El este şi Răscumpărător (Tit 2,14) şi preţ de răscumpărare (1Tim 2,6). Nu e de mirare că Pavel putea să exclame: ,,Hristos este tot şi în toţi” (Col 3,11). Apostolul nu-şi pune ţinte mici când declara hotărârea lui de a nu şti ,,între voi altceva decât pe Isus Hristos şi pe El răstignit” (1Cor 2,2). Deoarece a-L cunoaşte pe El înseamnă a cunoaşte întregul plan şi program de restaurare a lui Dumnezeu pentru om. Înţelepciune mai mare ca aceasta nu există.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: