English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Romani

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Romani 14:1


14:1 Primiţi bine pe cel slab în credinţă, şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice.

Slab în credinţă. Adică cineva care are numai o slabă înţelegere a principiilor neprihănirii. El e râvnitor spre a fi salvat şi e doritor să facă ceea ce crede că se cere de la el. Dar în imaturitatea experienţei sale creştine (vezi Evr. 5:11 la 6:2) şi probabil şi ca rezultat al educaţiei şi credinţei anterioare, el încearcă să facă mântuirea sa mai sigură prin păzirea anumitor reguli şi reglementări care în realitate nu sunt obligatorii pentru el. Pentru el, aceste reglementări au o mare importanţă. El le priveşte ca absolut obligatorii pentru el pentru mântuire şi e mâhnit şi tulburat când vede că alţi creştini din jurul lui, mai ales cei care par să fie mai experimentaţi, nu împărtăşesc scrupulele lui.

Afirmaţiile lui Pavel în Rom. 14 au fost interpretate felurit şi au fost folosite de unii: (1) pentru a discredita o dietă vegetariană; (2) pentru a desfiinţa distincţia dintre cărnuri curate şi necurate şi

(3) pentru a desfiinţa distincţia între zile, astfel desfiinţând Sabatul zilei a şaptea. Că Pavel nu face nici una din aceste trei, devine evident când capitolul acesta este studiat în lumina anumitor probleme religioase şi înrudite, care au tulburat pe unii dintre creştinii din sec. I.

Pavel menţionează diferite probleme care sunt un prilej de neînţelegere între fraţi. (1) cele în legătură cu dieta (vers. 2) şi (2) cele în legătură cu ţinerea unor anumite zile (vers. 5,6). În 1Cor. 8 e la fel tratată problema fratelui tare faţă de cel slab, în ce priveşte dieta. Epistola către Corinteni a fost scrisă cu mai puţin de un an înainte de cea către Romani. Pare rezonabil să tragem concluzia că în 1Cor. 8 şi Rom. 14, Pavel se ocupă esenţial de aceeaşi problemă. În Corinteni problema e identificată ca oportunitatea de a consuma mâncăruri sacrificate idolilor. Potrivit cu vechea practică păgână, preoţii făceau un negoţ întins cu jertfele de animale aduse idolilor. Pavel spusese credincioşilor corinteni – convertiţi atât de la iudaism, cât şi de la păgânism – că, întrucât un idol nu e nimic, nu era nimic rău, în sine, în a consuma alimente dedicate lui. Totuşi, el explică, din cauza contextului şi educaţiei mai timpurii şi a diferenţei în discernământ spiritual, că nu toţi aveau această ,,cunoştinţă” şi nu puteau, cu o conştiinţă liberă, să consume acele alimente (vezi 1Cor. 8).

Din care cauză Pavel îndeamnă pe cei fără de scrupule cu privire la mâncăruri să nu pună o piatră de poticnire în calea unui frate, consumând din ele (Rom. 14:13). Îndemnul lui este astfel în armonie cu decizia Consiliului de la Ierusalim şi, fără îndoială, revarsă lumină cel puţin asupra unui motiv pentru care acel consiliu a luat poziţia specifică asupra subiectului (vezi cele de la Fapte 15). Probabil de teamă de a nu produce sminteală în chestiunea aceasta, unii creştini se abţineau cu totul de la alimente cu carne, care însemna că hrana lor era restrânsă la ,,verdeţuri”, adică zarzavaturi, legume (vezi Rom. 14:12).

Pavel nu vorbeşte despre alimente dăunătoare din punct de vedere igienic. El nu sugerează că creştinul care e tare în credinţă poate mânca orice, indiferent de efectele lui asupra bunăstării fizice. El deja explicase în cap. 12:1 că adevăratul credincios va fi atent ca trupul lui să fie păstrat sfânt şi bine plăcut lui Dumnezeu, ca o jertfă vie. Omul cu credinţa tare va considera ca un act de cult spiritual să-şi menţină o bună sănătate (Rom. 12:1; 1Cor. 10:31).

Un alt fapt revarsă lumină asupra problemelor pe care le tratează Pavel. Numai în chip întunecos, la început au înţeles mulţi creştini iudei că legea ceremonială îşi avusese împlinirea în Hristos (vezi Col. 2:14-16) şi de aici înainte nu mai era obligatorie. Într-adevăr, primilor creştini nu li s-a cerut ca în mod brusc să înceteze de a participa la sărbătorile iudaice anuale sau să repudieze imediat toate ritualurile ceremoniale. Sub legea ceremonială, iudeii trebuiau să ţină şapte sabate anuale. Pavel însuşi a participat la un număr de sărbători, după convertirea sa (Fapte 18:21; etc.). Deşi învăţa că circumciziunea nu are nici o valoare (1Cor. 7:19), tăiase împrejur pe Timotei (Fapte

16:39 şi a fost de acord să împlinească o făgăduinţă, potrivit stipulaţiilor vechiului cod (Fapte 21.20-27). În acele împrejurări părea că lucrul cel mai bun este de a îngădui ca diferitele elemente ale legii ceremoniale iudaice să dispară treptat, pe măsură ce mintea şi conştiinţa se luminau. Astfel era inevitabil ca întrebări cu privire la faptul dacă se cade să se ţină anumite ,,zile” – zile nelucrătoare iudaice, în legătură cu sărbătorile lor anuale (vezi Lev. 23:1–44; vezi Col. 2:14–17).

În vederea acestor lucruri devine evident că Pavel, în Rom. 14: (1) nu subaprecia ,,verdeţurile” (,,legumele”) sau (2) nu înlătura vechea distincţie biblică între mâncăruri curate şi mâncăruri necurate sau (3) nu desfiinţa Sabatul zilei a şaptea, din Legea morală (vezi cap. 3:31). Persoana care pretinde aşa ceva trebuie să citească în argumentaţia lui Pavel ceva ce nu e acolo.

Că Pavel nu învăţa sau măcar nu lăsa a se înţelege desfiinţarea Sabatului zilei a şaptea a fost recunoscut de comentatorii conservatori, ca de pildă Jamieson, Fausset şi Brown, în comentariul lor la cap. 14:5,6: ,,Din pasajul acesta cu privire la ţinerea de zile, Alford, în chip nefericit, deduce că o astfel de vorbire nu ar fi fost folosită dacă legea sabatului ar fi fost în vigoare sub Evanghelie, în vreo formă oarecare. Cu siguranţă n-ar fi putut, dacă Sabatul ar fi fost una din zilele de sărbătoare iudaice; dar nu se cade să luăm lucrul acesta ca de la sine înţeles, numai pentru că era ţinut în perioada mozaică. Şi cu siguranţă dacă Sabatul era mai vechi decât iudaismul, dacă, chiar sub iudaism, era cuprins în prevederile veşnice ale Decalogului, rostit, aşa cum n-a fost nici o altă parte a iudaismului, în mijlocul înspăimântărilor Sinaiului; şi dacă Legiuitorul Însuşi spunea despre el, când era pe pământ: ,,Fiul omului este DOMN CHIAR ŞI AL SABATULUI” (vezi Mar. 2:28) – va fi greu de a arăta că apostolii trebuie să fi înţeles că el era pus pe aceeaşi treaptă cu acele zile de sărbătoare iudaice, dispărute, pe care numai ,,slăbiciunea” putea să şi le închipuie încă în vigoare – o slăbiciune pe care aceia care aveau mai multă lumină, trebuiau, din iubire, doar să o sufere.”

În Rom. 14:1 la 15:14, Pavel îndeamnă pe creştinii mai tari să dea consideraţie plină de simpatie problemelor fraţilor lor mai slabi. Ca în cap. 12 şi 13, el arată că sursa unităţii şi păcii în biserică este adevărata iubire creştină. Aceeaşi iubire şi acelaşi respect mutual va asigura armonie dăinuitoare în gruparea credincioşilor, în ciuda părerilor şi scrupulelor ce diferă în materie de religie.

Primiţi bine. [Primiţi-l, KJV; Luaţi-l la voi, Nitz.] Gr. proslambano, ,,a lua la sine”. Cei care sunt ,,slabi în credinţă” trebuie totuşi să fie primiţi în comuniunea creştină a fraţilor, pentru că aşa i-a primit şi le-a zis bun venit, Hristos (cap. 15:7).

Nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice. [Dar nu la certuri îndoielnice, KJV; Nu spre lămurirea gândurilor, Nitz.] Sau ,,certuri cu privire la păreri” (RSV). Credincioşii slabi urmează să fie bine primiţi în comuniune, dar nu cu scopul de a-i atrage în certuri de cuvinte. Fraţii mai tari nu sunt chemaţi să rezolve sau să exprime judecata asupra scrupulelor celor care ar putea fi mai slabi în credinţă.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: