Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 9:23-*
Previous part
Dar, deoarece chipurile lucrurilor care sunt in ceruri, au trebuit curatite in felul acesta, trebuia ca insesi lucrurile ceresti sa fie curatite cu jertfe mai bune decat acestea.
Deoarece. Adica din cauza principiului din v. 22.
Chipurile.[,,Modelele”, KJV]. Gr. hupodeigmata (vezi cap. 8,5). Cortul din pustie si obiectele lui erau reprezentari ale realitatilor ceresti, prefigurari ale lucrarii pe care urma sa o indeplineasca Marele nostru Preot, pentru a ne ierta pacatele.
Curatite. Gr. katharizo, ,,a curati” (vezi v. 14).
In felul acesta. [,,Cu acestea”, KJV]. Adica lucrurile mentionate in v. 18–22.
Cele ceresti. [,,Lucrurile ceresti”, KJV]. Cuvantul ,,cele” [,,lucrurile”, KJV] este adaugat. In versiunea greaca este articulat doar adjectivul plural. Totusi, genul neutru permite adaugarea cuvantului ,,cele” [,,lucrurile”]. Autorul le pune in contrast cele ceresti cu cele pamantesti amintite pana acum. Termenul este foarte general si se poate referi la orice lucru legat de serviciul ceresc al lui Hristos. Pasajul nu vrea sa scoata in evidenta actul curatirii, ci nevoia de curatire printr-un sacrificiu mai bun, si anume prin sangele lui Hristos.
Au existat multe dezbateri cu privire la motivul pentru care vreun lucru din cer, care este un loc al curatiei, ar trebui sa ceara curatire si nu s-a ajuns inca la o opinie majoritara in privinta lucrurilor care au fost curatite prin sangele lui Hristos. Unii sustin ca e aproape imposibil de inteles intentia autorului. Altii au sugerat ca aceasta curatire consta din potolirea maniei lui Dumnezeu. Punctul acesta de vedere trebuie respins, deoarece da pe fata o neintelegere a naturii lui Dumnezeu si a ispasirii (vezi Romani 5,10).
Poate ca dificultatea se naste din incercarea de a impinge prea departe comparatia autorului. Ideea sa principala este clara: jertfa lui Hristos este infinit superioara fata de sacrificiile de animale. Sangele viteilor si al tapilor curata ,,totul” (Evrei 9,22) in cortul pamantesc, sanctuarul vechiului legamant (v. 1). Sangele lui Hristos era in folosit in serviciile ,,adevaratului cort” (Evrei 8, 2), sanctuarul noului legamant (cap. 9,11.15). Cel dintai oferea o curatire ceremoniala, cel din urma, una morala (vezi v. 13, 14).
Hristos S-a infatisat ,,pentru noi, inaintea lui Dumnezeu” (v. 24). El ,,traieste pururea ca sa mijloceasca” pentru noi (cap. 7,25). Motivul pentru care avem nevoie de cineva care sa se infatiseze inaintea lui Dumnezeu si sa mijloceasca pentru noi, este ca am pacatuit. Hristos ,,S-a aratat… ca sa stearga pacatul prin jertfa Sa” (cap. 9,26). Acum, prin meritele jertfei Sale, El face ispasire in favoarea pacatosului. Ca rezultat al acestei lucrari ,,cugetul” pacatosului este curatit (v. 14). Cuvantul tradus aici ,,curatit” este katharizo, care in v. 23 este tradus ,,curatite” [in engleza, ,,purificate”, KJV]. Compara cu 1 Ioan 1,9, unde katharizo e tradus ,,sa ne spele” [in engleza ,,sa ne spele”]. In felul acesta, Isus, ca slujitor al cortului adevarat, infatisandu-Se pentru noi inaintea lui Dumnezeu si mijlocind pentru noi, savarseste o lucrare de curatie, care are de a face cu pacatele oamenilor care se pocaiesc.
Totusi, Hristos mai savarseste si o lucrare speciala de curatie a sanctuarului ceresc, care corespunde serviciului indeplinit de marele preot in sanctuarul pamantesc in Ziua Ispasirii (vezi Leviticul 16). Cu privire la aceasta lucrare speciala a lui Hristos, profetul Daniel zice: ,,Pana vor trece doua mii trei sute zile; atunci sanctuarul va fi curatit [katharizo, LXX]” (Daniel 8,14). Daca se aplica principiul zi-an la aceasta perioada de timp, atunci sfarsitul ei este anul 1844 d.Hr. (vezi Daniel 8,14). La data aceea templul pamantesc, o copie a celui din cer, disparuse de multa vreme. Asadar, in Daniel 8,14 este vorba de sanctuarul noului legamant, ,,adevaratul cort, care a fost ridicat nu de un om, ci de Domnul” (Evrei 8,2). Vezi Daniel 8,14.
Jertfe mai bune. Pentru sacrificiul unic al Domnului Hristos se foloseste aici forma de plural, probabil pentru ca acesta a luat locul jertfelor din vechiul sistem.
Caci Hristos n-a intrat intr-un locas de inchinare facut de mana omeneasca, dupa chipul adevaratului locas de inchinare, ci a intrat chiar in cer, ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu.
Locas de inchinare. [,,Locuri sfinte”, KJV]. Gr. hagia (vezi cap. 8,2; 9,8.25).
Faurit de maini omenesti. Vezi v.11.
Chipul. [,,Infatisarea”, KJV]. Gr. antitupa, ,,copii”, ,,reprezentari”. Cuvantul ,,antitip” deriva de la acest cuvant grecesc, desi noi folosim in general ,,antitip” pentru ceea ce este prefigurat de tip. Cuvantul grecesc se poate referi fie la original, fie la copie. El apare numai inca o singura data in Noul Testament (2 Petru 3,21).
Chiar in cer. Aici, ,,cortul acela mai mare si mai desavarsit, care nu este facut de maini” (v. 11) este considerat egal cu ,,cerul”. ,,Nici o constructie omeneasca nu ar putea reprezenta vastitatea si slava acelui templu ceresc, locul de locuit al Imparatului imparatilor, unde mii de mii Ii slujesc si de zece mii de ori zece mii stau inaintea Lui, acelui templu umplut de slava scaunului de domnie vesnic, unde serafimii, pazitorii lui stralucitori, isi acopera fata in adorare.” (PP 357)
Acum. Autorul scoate in evidenta ideea ca Hristos deja slujeste ca Mare Preot. El ii indeamna pe cititori sa nu mai depinda de vechiul sistem levitic si sa foloseasca pe deplin avantajele glorioase noului legamant (compara cu v. 9).
Pentru noi. Sau ,,in favoarea noastra”. El face mijlocire pentru noi (cap. 7,25). ,,Daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor: pe Isus Hristos cel neprihanit” (vezi 1 Ioan 2,1).
Inaintea lui Dumnezeu. Aceste cuvinte Il pun pe Isus in contrast cu marele preot din sanctuarul pamantesc (vezi v. 8), care putea sa se infatiseze doar in prezenta manifestarii divine, in gloria Shekinei (vezi Geneza 3:24), iar lucrul acesta ii era ingaduit doar o data pe an.
Displayed: 6155 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online