Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 9:14-*

Previous part

cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!

Cu cat mai mult. Este accentuata superioritatea jertfei lui Hristos.

Sangele lui Hristos. In contrast cu sangele animalelor (compara cu v. 12).

Prin Duhul cel vesnic. In limba greaca substantivul acesta nu este articulat, sugerand, desi nedemonstrand, ca aici nu se vorbeste de Duhul Sfant, ci de natura divina a lui Hristos, care este vesnica. Inca din vremea cand era in starea Sa vesnica, pre-existenta, Hristos S-a oferit sa-Si dea viata pentru oameni (Apocalipsa 13,8).

Pe Sine. Hristos Si-a dat viata ca o jertfa de bunavoie. El avea putere sa-Si dea viata si sa o ia iarasi (Ioan 10,18).

Curati. Gr. kataharizo, ,,a face curat”, ,,a curati”, ,,a purifica”. Compara cu folosirea lui kataharizo in Faptele Apostolilor 10,15; 15,9; 2 Corinteni 7,1; Efeseni 5,26; Tit 2,14; Iacov 4,8; 1 Ioan 1,7.9. Timpul verbului este viitorul, fara indoiala pentru ca cei carora le era scrisa epistola inca nu intrasera pe deplin in experienta noului legamant (Evrei 8,10–12; vezi cap. 9,9). Prin vechiul sistem ei primisera doar curatirea ceremoniala, dar acum puteau afla pacea sufletului, in Hristos.

Cugetul. [,,Constiinta”, KJV]. Vezi v. 9.

Faptele moarte. Vezi cap. 6, 1.

Ca sa slujesti. Scopul purificarii este slujirea. Barbatii si femeile sunt rascumparati pentru slujire. Curatirea nu este un scop in ea insasi; ea ii pregateste pe oameni sa aduca un serviciu acceptabil lui Dumnezeu (vezi Romani 12,1).

Dumnezeului celui viu. Un nume obisnuit al lui Dumnezeu atat in Vechiul cat si in Noul Testament (vezi Deuteronom 5,26; Iosua 3,10; Evrei 3,12; etc.). Se pare ca acest nume este folosit aici mai ales datorita mentionarii faptelor moarte. Cei care Ii slujesc viului Dumnezeu aduc roade vii spre dreptate.



Si tocmai de aceea este El mijlocitorul unui legamant nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru rascumpararea din abaterile faptuite sub legamantul dintai, cei ce au fost chemati, sa capete vesnica mostenire, care le-a fost fagaduita.

Si tocmai de aceea. [,,Din cauza aceasta”, KJV]. Adica din cauza puterii sangelui lui Hristos de a curati constiinta.

Mijlocitorul unui legamant nou. [,,Mijlocitorul unui testament nou”, KJV]. Autorul a vorbit deja despre Hristos ca ,,mijlocitor al unui legamant mai bun” (vezi cap. 8,6). In ce priveste noul legamant, vezi cap. 8,8–12. In ce priveste cuvantul ,,testament” (sau legamant), vezi cap. 9,16.

Prin moartea Lui. Literal, ,,avand loc moartea”. Este vorba de moartea pe cruce (vezi cap. 2,14).

Rascumpararea. Gr. apolutrosis (vezi Romani 3,24).

Sub legamantul dintai. Sau ,,sub testamentul dintai” (vezi cap. 7,22; 9,16). Sub sistemul jertfelor iertarea de pacat era acordata pe temeiul sangelui Mielului lui Dumnezeu care urma sa fie varsat. Sangele animalelor in sine si prin sine nu avea puterea de a ierta pacatele. Era doar un simbol pentru moartea lui Hristos pentru pacatele lumii. Daca Isus nu Si-ar fi dat viata, iertarea oferita sub legamantul dintai n-ar fi fost niciodata validata.

Chemati. Vezi Romani 8,28.30.

Sa capete. [,,Sa poata primi”, KJV]. Primirea mostenirii depindea de sacrificiul lui Hristos. Daca Hristos nu Si-ar fi adus viata ca jertfa, atunci cei de sub vechiul legamant ar fi nadajduit in zadar.

Mostenirii. Vezi Galateni 3,18.



In adevar, acolo unde este un testament, trebuie neaparat sa aiba loc moartea celui ce l-a facut.

Testament. Gr. diatheke. Acest cuvant poate sa insemne fie ,,legamant”, fie ,,testament” in sensul de ,,dorinta” (vezi Evrei 7,22; Galateni 3,15). In Evrei 9,15–18 este un joc al celor doua intelesuri ale acestui cuvant. ,,Mostenirea” pomenita in v. 15 probabil a sugerat ideea unei vointe (sau testament), iar expresia ,,prin moartea Lui”, literal, ,,avand loc moartea”, probabil a adus in minte faptul ca Hristos a murit, lasandu-ne o mostenire, si ca mostenirea aceasta ne-a fost lasata printr-un testament.

Trebuie neaparat. Un testament, sau ,,ultima dorinta”, nu are putere in timpul vietii testatorului. Pentru ca testamentul sa devina eficient, testatorul trebuie sa moara.



Pentru ca un testament nu capata putere decat dupa moarte. N-are nici o putere cata vreme traieste cel ce l-a facut.

Testament. Sau ,,ultima dorinta” (vezi v. 16). N-are nici o putere. Este subliniat in continuare bine cunoscutul fapt ca ultima dorinta, sau testamentul, nu intra in vigoare pana cand nu moare testatorul.



De aceea si intaiul legamant n-a fost sfintit fara sange.

Intaiul legamant. [,,Intaiul testament”, KJV]. Mai exact, ,,intaiul legamant” (vezi v. 16), deoarece autorul vorbeste despre legamantul facut cu Israel la Sinai (vezi cap. 8, 7).

Sfintit. [,,Dedicat”, KJV]. Gr. egkainizo, ,,a inaugura”, ,,a dedica”. In Noul Testament cuvantul acesta apare numai aici si in cap. 10,20, unde se vorbeste despre o cale ,,noua si vie” care este inaugurata.



Displayed: 5246 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online