Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 9:12-*

Previous part

si a intrat, odata pentru totdeauna, in Locul prea sfant, nu cu sange de tapi si de vitei, ci cu insusi sangele Sau, dupa ce a capatat o rascumparare vesnica.

O data. Gr. ephapax, ,,o data pentru totdeauna” (compara cu Romani 6,10). Pentru a-Si indeplini lucrarea de Mare Preot in sanctuarul din cer, Hristos nu avea nevoie sa aduca sacrificii repetate (Evrei 9,24–26).

In Locul prea Sfant. [,,Locul sfant”, KJV]. Gr. ta hagia (vezi cap. 8,2; 9,8). Dupa ce varsase ,,insusi sangele Sau” pe Golgota si Se inaltase la cer, Hristos a patruns ,,dincolo de perdea” (vezi cap. 6,19; compara cu Nota Suplimentara de la cap. 10).

Sange de tapi si de vitei. Sau ,,sange de tapi si de tauri tineri”. In ce priveste rolul indeplinit de tapi si de tauri in jertfele pentru pacat, la Ziua Ispasirii, vezi Leviticul 16,5–9.11–16.

Insusi sangele Sau. Autorul dovedeste in continuare superioritatea slujbei lui Hristos. S-a aratat deja ca ea exceleaza prin faptul ca e adusa la indeplinire intr-un cort ,,mai mare si mai desavarsit” (v. 11). Acum suprematia ei este dovedita prin sangele care este baza acestei slujbe: chiar sangele Fiului lui Dumnezeu, in contrast cu cel al animalelor jertfite in sistemul ceremonial. In ce priveste insemnatatea sangelui lui Hristos, vezi Romani 3,25.

A capatat. Evident ca este vorba de rascumpararea obtinuta pe cruce, asa cum este aratat in v. 13–17.

Rascumparare. Gr. lutrosis, ,,actiunea de a rascumpara”, ,,actiunea de a elibera”, ,,mantuire”, ,,slobozenie”. In Noul Testament cuvantul acesta apare doar aici si in Luca 1,68; 2,38. Cuvantul inrudit, lutron, ,,rascumparare”, apare in Matei 20,38 (vezi comentariul de acolo). Lutrotes, ,,izbavitor” sau ,,rascumparator”, apare in Faptele Apostolilor 7,35 (vezi comentariul de acolo), iar apolutrosis, insemnand de asemenea ,,mantuire”, apare in Romani 3,24 (vezi comentariul de acolo).

[,,Pentru noi”, KJV] Aceste cuvinte adaugate nu sunt indispensabile pentru intelegerea textului, desi, cu toate acestea, exprima un adevar. Pretul de rascumparare a fost platit pentru noi.



Caci daca sangele taurilor si al tapilor si cenusa unei vaci, stropita peste cei intinati, ii sfinteste si le aduce curatirea trupului,

Sangele taurilor. Vezi v. 12.

Cenusa unei vaci. In ce priveste curatirea savarsita de cenusa unei vaci, vezi Numeri 19.

Stropita peste cei intinati. Sau ,,stropita peste cei necurati”. Vezi Numeri 19,18.

Sfinteste. Gr. hagiazo, ,,a consacra”, ,,a dedica”, ,,a sfinti”, ,,a curati”. Se pare ca hagiazo are aici intelesul de ,,a curati”, ca in LXX, la Numeri 6,11, unde KJV si traducerea Cornilescu folosesc verbul ,,a sfinti”.

Curatirea templului. Se face un contrast intre aceasta si curatirea constiintei (v. 14). Ritualurilor levitice li se putea reprosa ca erau doar externe, ca ofereau curatirea ceremoniala, dar nu si pacea sufletului (vezi cap. 3,11). Vezi cap. 7,11.19.



cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!

Cu cat mai mult. Este accentuata superioritatea jertfei lui Hristos.

Sangele lui Hristos. In contrast cu sangele animalelor (compara cu v. 12).

Prin Duhul cel vesnic. In limba greaca substantivul acesta nu este articulat, sugerand, desi nedemonstrand, ca aici nu se vorbeste de Duhul Sfant, ci de natura divina a lui Hristos, care este vesnica. Inca din vremea cand era in starea Sa vesnica, pre-existenta, Hristos S-a oferit sa-Si dea viata pentru oameni (Apocalipsa 13,8).

Pe Sine. Hristos Si-a dat viata ca o jertfa de bunavoie. El avea putere sa-Si dea viata si sa o ia iarasi (Ioan 10,18).

Curati. Gr. kataharizo, ,,a face curat”, ,,a curati”, ,,a purifica”. Compara cu folosirea lui kataharizo in Faptele Apostolilor 10,15; 15,9; 2 Corinteni 7,1; Efeseni 5,26; Tit 2,14; Iacov 4,8; 1 Ioan 1,7.9. Timpul verbului este viitorul, fara indoiala pentru ca cei carora le era scrisa epistola inca nu intrasera pe deplin in experienta noului legamant (Evrei 8,10–12; vezi cap. 9,9). Prin vechiul sistem ei primisera doar curatirea ceremoniala, dar acum puteau afla pacea sufletului, in Hristos.

Cugetul. [,,Constiinta”, KJV]. Vezi v. 9.

Faptele moarte. Vezi cap. 6, 1.

Ca sa slujesti. Scopul purificarii este slujirea. Barbatii si femeile sunt rascumparati pentru slujire. Curatirea nu este un scop in ea insasi; ea ii pregateste pe oameni sa aduca un serviciu acceptabil lui Dumnezeu (vezi Romani 12,1).

Dumnezeului celui viu. Un nume obisnuit al lui Dumnezeu atat in Vechiul cat si in Noul Testament (vezi Deuteronom 5,26; Iosua 3,10; Evrei 3,12; etc.). Se pare ca acest nume este folosit aici mai ales datorita mentionarii faptelor moarte. Cei care Ii slujesc viului Dumnezeu aduc roade vii spre dreptate.



Displayed: 5038 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online