Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 8:8-*

Previous part

Caci ca o mustrare a zis Dumnezeu lui Israel: Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou;

Ca o mustrare. [,,Gasindu-i vinovati”, KJV]. Prima parte a versetului poate fi tradusa: ,,gasindu-i cusur, El le-a spus”, dar aceasta traducere nu este naturala si nu prea a fost acceptata. Slabiciunea primului legamant nu era in legamantul insusi, si nici la Dumnezeu. Vina era la oameni (vezi Evrei 8,7; compara cu Romani 9,30 - 10, 3; Evrei 3,18 - 4, 2).

Vin zile. Versetele 8–12 sunt un citat din Ieremia 31,31–34, mai mult din LXX decat din ebraica, desi diferentele sunt mici. Vezi si comentariul la acest verset din Ieremia. In cadrul lor original cuvintele acestea constituie o precizare a ceea ce Dumnezeu era dispus sa faca pentru Israel si Iuda, daca poporul ar fi invatat lectiile din captivitatea in care era gata sa intre si s-ar fi intors cu adevarat la Dumnezeu. Dupa Sinai El incercase continuu sa-i aduca pe israeliti la o experienta spirituala mai inalta, asa cum apare in noul legamant, dar ei au refuzat cu incapatanare sa treaca dincolo de conceptiile lor inguste cu privire la adevarata religie. Se agatau de credinta ca mantuirea putea fi obtinuta printr-o stricta ascultare de lege, mai ales de cea ceremoniala si de sistemul de jertfe. Apelul lui Dumnezeu parea facut intr-un moment favorabil. Poate ca ceea ce refuzasera sa invete in propria lor tara ar fi invatat in urma disciplinei aspre a captivitatii. Dar chiar si captivitatea a dat gres in privinta unei redesteptari adevarate. Marea majoritate a exilatilor repatriati au trait mai departe in conditiile vechiului legamant.

Experienta spirituala din timpul noului legamant era si la indemana celor din timpul Vechiului Testament, si ar fi fost a lor daca ar fi indeplinit conditiile, dar, ca natiune, au refuzat. Acum, chiar daca invatatura lui Hristos si a apostolilor facea mult mai limpede ,,vestea buna” pe care iudeii ar fi putut sa o accepte mai timpuriu (Evrei 4,2), cu toate acestea ei gaseau ca e dificil sa renunte la vechiul sistem al formelor si ceremoniilor. Scopul acestei epistole era sa ii ajute sa faca trecerea aceasta.

Autorul Epistolei catre Evrei face apel la profetie pentru a sustine lucrarea de Mare Preot a lui Hristos si noul legamant. Ieremia il prezisese acest nou legamant; acum era timpul implinirii lui.

Casa lui Israel. Aici se spune ca noul legamant este facut cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda, deoarece la inceput fusese oferit acestor doua (Ieremia 31,31–34). Cand iudeii si-au parasit privilegiile religioase, ,,imparatia lui Dumnezeu” a fost luata de la ei (vezi Matei 21,33–43). Biserica crestina este mostenitoarea privilegiilor si a raspunderilor spirituale care apartinusera pe vremuri poporului ales (vezi Vol. IV, pp. 35, 36).

Legamant. Gr. diatheke (vezi cap. 7,22).

Nou. Este nou fata de ,,legamantul dintai” (v. 7). Venirea lui Hristos, care a implinit simbolurile legii ceremoniale, a pus capat sistemului levitic (vezi Efeseni 2,15). Varsarea sangelui Sau a ratificat legamantul facut cu mult timp inainte cu Adam si confirmat apoi lui Avraam (vezi Ezechiel 16,60).



nu ca legamantul, pe care l-am facut cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana, ca sa-i scot din tara Egiptului. Pentru ca n-au ramas in legamantul Meu, si nici Mie nu Mi-a pasat de ei, zice Domnul.

Nu ca. In ce priveste vechiul legamant, vezi Ezechiel 16,60.

N-au ramas in. Prin aceste cuvinte se rezuma istoria israelitilor, asa cum este ea relatata in Vechiul Testament. Oamenii ,,si-au batut joc de trimisii lui Dumnezeu” pana cand n-a mai fost ,,leac” (2 Cronici 36,16), iar Dumnezeu i-a lepadat.



Dar iata legamantul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu.

Voi pune legile Mele. La Sinai Domnul a scris legile Sale pe table de piatra (Deuteronom 4,13) si intr-o carte (cap. 31,24.26). El vroia ca legile acestea sa fie scrise in inimile oamenilor. Dar israelitii s-au multumit sa priveasca aceste randuieli numai ca un cod exterior si pazirea lor o chestiune de conformare exterioara. Dumnezeu nu dorea ca legile Sale sa fie privite in felul acesta. El i-a oferit poporului experienta unei inimi noi (vezi Ezechiel 36,26), dar ei erau multumiti cu o religie exterioara. Sub noul legamant inimile si mintile oamenilor sunt schimbate (vezi Romani 12,2; 2 Corinteni 5,17). Ei fac binele nu prin propria lor putere, ci pentru ca Hristos locuieste in inima, traind viata Sa in credincios (vezi Galateni 22,23). Schimbarea poate fi savarsita numai prin puterea divina. Numai Dumnezeu poate ,,pune” legea Sa in inima omului, desi, bineinteles, nu fara consimtamantul si conlucrarea acestuia (Apocalipsa 22,17; compara cu MB 142).

Eu voi fi Dumnezeu lor. [,,Eu le voi fi Dumnezeu”, KJV]. Aceasta este obiectivul tuturor legamintelor divine (compara cu Exodul 6,7). Dumnezeu vrea sa aiba locul care I se cuvine si ca oamenii sa-L accepte ca Dumnezeu al lor.



Displayed: 5207 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online