Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 8:5-*
Previous part
Ei fac o slujba, care este chipul si umbra lucrurilor ceresti, dupa poruncile primite de Moise de la Dumnezeu, cand avea sa faca cortul: Ia seama, i s-a zis, sa faci totul dupa chipul care ti-a fost aratat pe munte.
Chipul. [,,Exemplu”, KJV]. Gr. hupodeigma, ,,copie”, ,,imitatie”, ,,schita”, ,,trasare”, ,,reprezentare”. Totusi, este necesar sa se retina ca o ,,copie” pamanteasca nu poate sa reprezinte deplin, in toate detaliile, un original ceresc. De pilda, diferitele jertfe pentru pacat care erau aduse fara sfarsit in sanctuarul pamantesc si-au avut implinirea in sacrificiul unic al lui Hristos.
Umbra. Sau ,,prefigurarea”. Este posibil sa intelegem sintagma ,,chipul si umbra” ca o figura de stil, insemnand ,,un exemplu imperfect”. I-a zis. [,,L-a sfatuit”, KJV]. Gr. chrematizo, ,,a da o descoperire”, agentul fiind Dumnezeu. Sa faci totul. [,,Sa faci toate lucrurile”, KJV]. Vezi Exodul 25,40; Numeri 8,4; Faptele Apostolilor 7,44.
Dar acum Hristos a capatat o slujba cu atat mai inalta cu cat legamantul al carui mijlocitor este El, e mai bun, caci este asezat pe fagaduinte mai bune.
O slujba cu atat mai inalta. Cu versetul acesta autorul isi incepe pasajul in care vorbeste despre Hristos ca ,,mijlocitor al unui legamant mai bun”. Superioritatea lucrarii lui Hristos este demonstrata aici de faptul ca El este mijlocitorul unui legamant mai bun, asezat pe fagaduinte mai bune.
Mijlocitor. Gr. mesites, ,,arbitru”, ,,mediator”, cineva care mijloceste intre doua parti pentru a inlatura un dezacord sau pentru a atinge o tinta comuna (vezi Galateni 3,19). Cuvantul acesta apare de sase ori in Noul Testament, dintre care de patru ori cu referire la Hristos. Hristos este mijlocitor intre Dumnezeu si om (1 Timotei 2,5). Ca Dumnezeu, El Il intelege pe Dumnezeu si poate vorbi pentru El. Ca om, El il intelege pe om si poate pleda cu indurare pentru el inaintea Tatalui.
Legamantului. Gr. diatheke (vezi cap. 7,22).
Mai bun. Superioritatea este discutata in v. 8–12.
Fagaduinte mai bune. Vezi v. 10–12.
In adevar, daca legamantul dintai ar fi fost fara cusur, n-ar mai fi fost vorba sa fie inlocuit cu un al doilea.
Legamantul dintai. Prin cuvintele acestea autorul se refera la sistemul din timpurile Vechiului Testament, care a inceput sa functioneze la Sinai si care cuprindea si preotia levitica. In ce priveste legatura acestui sistem cu legamantul facut la Sinai, vezi Ezechiel 16,60. In ce priveste intelesul cuvantului legamant (diatheke), vezi Evrei 7,22. Sistemul acesta, cu legile sale, a luat sfarsit atunci cand Isus a devenit Mare Preot ,,dupa randuiala lui Melhisedec” (vezi cap. 7,12.18.19).
Fara cusur. Reiese de aici ca avea defecte. Totusi, defectul nu era la legamantul propriu-zis, ci la oamenii care l-au aplicat (vezi Ezechiel 16,60; Efeseni 2,15). Prin sine legea nu facea nimic desavarsit (vezi Evrei 7,22), dar folosita corect, le-ar fi atras atentia la Mantuitorul si la salvarea oferita de El. Apelurile repetate ale profetilor, ca oamenii sa accepte prevederile legamant vesnic, s-au soldat cu un continuu esec.
Cu un al doilea. Adica cel nou (vezi v. 8).
Caci ca o mustrare a zis Dumnezeu lui Israel: Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou;
Ca o mustrare. [,,Gasindu-i vinovati”, KJV]. Prima parte a versetului poate fi tradusa: ,,gasindu-i cusur, El le-a spus”, dar aceasta traducere nu este naturala si nu prea a fost acceptata. Slabiciunea primului legamant nu era in legamantul insusi, si nici la Dumnezeu. Vina era la oameni (vezi Evrei 8,7; compara cu Romani 9,30 - 10, 3; Evrei 3,18 - 4, 2).
Vin zile. Versetele 8–12 sunt un citat din Ieremia 31,31–34, mai mult din LXX decat din ebraica, desi diferentele sunt mici. Vezi si comentariul la acest verset din Ieremia. In cadrul lor original cuvintele acestea constituie o precizare a ceea ce Dumnezeu era dispus sa faca pentru Israel si Iuda, daca poporul ar fi invatat lectiile din captivitatea in care era gata sa intre si s-ar fi intors cu adevarat la Dumnezeu. Dupa Sinai El incercase continuu sa-i aduca pe israeliti la o experienta spirituala mai inalta, asa cum apare in noul legamant, dar ei au refuzat cu incapatanare sa treaca dincolo de conceptiile lor inguste cu privire la adevarata religie. Se agatau de credinta ca mantuirea putea fi obtinuta printr-o stricta ascultare de lege, mai ales de cea ceremoniala si de sistemul de jertfe. Apelul lui Dumnezeu parea facut intr-un moment favorabil. Poate ca ceea ce refuzasera sa invete in propria lor tara ar fi invatat in urma disciplinei aspre a captivitatii. Dar chiar si captivitatea a dat gres in privinta unei redesteptari adevarate. Marea majoritate a exilatilor repatriati au trait mai departe in conditiile vechiului legamant.
Experienta spirituala din timpul noului legamant era si la indemana celor din timpul Vechiului Testament, si ar fi fost a lor daca ar fi indeplinit conditiile, dar, ca natiune, au refuzat. Acum, chiar daca invatatura lui Hristos si a apostolilor facea mult mai limpede ,,vestea buna” pe care iudeii ar fi putut sa o accepte mai timpuriu (Evrei 4,2), cu toate acestea ei gaseau ca e dificil sa renunte la vechiul sistem al formelor si ceremoniilor. Scopul acestei epistole era sa ii ajute sa faca trecerea aceasta.
Autorul Epistolei catre Evrei face apel la profetie pentru a sustine lucrarea de Mare Preot a lui Hristos si noul legamant. Ieremia il prezisese acest nou legamant; acum era timpul implinirii lui.
Casa lui Israel. Aici se spune ca noul legamant este facut cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda, deoarece la inceput fusese oferit acestor doua (Ieremia 31,31–34). Cand iudeii si-au parasit privilegiile religioase, ,,imparatia lui Dumnezeu” a fost luata de la ei (vezi Matei 21,33–43). Biserica crestina este mostenitoarea privilegiilor si a raspunderilor spirituale care apartinusera pe vremuri poporului ales (vezi Vol. IV, pp. 35, 36).
Legamant. Gr. diatheke (vezi cap. 7,22).
Nou. Este nou fata de ,,legamantul dintai” (v. 7). Venirea lui Hristos, care a implinit simbolurile legii ceremoniale, a pus capat sistemului levitic (vezi Efeseni 2,15). Varsarea sangelui Sau a ratificat legamantul facut cu mult timp inainte cu Adam si confirmat apoi lui Avraam (vezi Ezechiel 16,60).
Displayed: 6484 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online