Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 6:1-3
De aceea, sa lasam adevarurile incepatoare ale lui Hristos, si sa mergem spre cele desavarsite, fara sa mai punem din nou temelia pocaintei de faptele moarte, si a credintei in Dumnezeu,

De aceea. Autorul continua indemnul pe care l-a inceput in cap. 5. Cititorii sai se hraneau spiritual cu lapte, in loc sa de hraneasca cu hrana mai tare. Ei erau inca prunci si se multumeau sa ramana asa. El doreste ca ei sa fie mai profunzi in lucrurile spirituale si sa nu se limiteze la

realizarile lor actuale. Adevarurile incepatoare. [,,Principiile”, KJV]. Literal, ,,inceputul”, denotand principiile elementare ale doctrinei lui Hristos. Acestea sunt definite in partea a doua a v. 1 si in v. 2. Cele desavarsite. [,,Perfectiune”, KJV]. Sau ,,maturitate”.

Temelia. E bine sa se puna o temelie buna, dar acela care nu cladeste pe ea nu va avea niciodata o constructie terminata. Autorul isi propune sa lase la o parte ,,adevarurile incepatoare”, luand ca un lucru de la sine inteles ca oamenii sunt bine intemeiati in ele. El nu le uita, ci le paraseste in acelasi sens in care un zidar paraseste fundatia atunci cand inainteaza in construirea unei cladiri.

Scriitorul enumera sase principii fundamentale pe care este zidita credinta crestina. El doar le pomeneste, neinsistand asupra lor, deoarece e convins ca cititorii au facut deja cunostinta cu ele.

Pocaintei. Gr. metanoia, ,,o schimbare a mintii” (vezi 2 Corinteni 7,9). Aceasta este cea dintai in lista principiilor fundamentale. Cel cu adevarat pocait isi apreciaza faptele din trecut in balanta morala, iar prin harul lui Dumnezeu isi schimba vechea sa minte fireasca cu mintea [sau gandul] lui Hristos. El e transformat prin innoirea mintii sale (Romani 12,2). Pocainta nu este in primul rand o experienta emotionala, ea este mai degraba un proces adanc care afecteaza mintea si viata, avand ca rezultat ,,o faptura noua” asa incat ,,cele vechi s-au dus”, si ,,toate lucrurile s-au facut noi” (2 Corinteni 5,17).

Faptele moarte. Probabil sunt ,,moarte” in sensul de pacatoase. Pacatosul traieste ,,in greselile si in pacatele” lui (Efeseni 2,1). Acestea sunt lucruri de care stie ca trebuie sa se desparta inainte de a deveni crestin. Compara cu Evrei 9,14.

Credintei in Dumnezeu. Acesta este al doilea din lista principiilor fundamentale. Pocainta are loc fata de faptele moarte, credinta este in Dumnezeu. Pocainta este latura negativa a mintii crestine, credinta este latura pozitiva. Cele vechi trebuie sa fie parasite, cele noi trebuie sa fie apucate. Pocainta fata de faptele moarte exprima o schimbare deplina a mintii – o noua atitudine spirituala – care il determina pe credincios sa paraseasca faptele moarte si sa se intoarca la Dumnezeu.

Acestea doua, pocainta si credinta, sunt socotite de scriitor primele principii fundamentale ale Evangheliei. Daca un om este pe deplin convertit, daca s-a intors de la viata lui trecuta si a renuntat la faptele moarte, daca s-a intors cu credinta la Dumnezeu, atunci el are o temelie tare, care nu-l va lasa fara ajutor cand la vreme de necaz.



invatatura despre botezuri, despre punerea mainilor, despre invierea mortilor si despre judecata vesnica.

Botezuri. Gr. baptismoi (la singular baptimos). Nu acesta este cuvantul obisnuit pentru botezul crestin, ci baptisma, (compara cu Matei 3,6). Baptismos apare numai aici si la Marcu 7,48; Evrei 9,10. Pot fi citate dovezi textuale importante pentru folosirea acestui cuvant in Coloseni 2,12. In Marcu 7,4.8; Evrei 9,10, acesta se refera la numeroasele acte de curatire ale ritualului iudaic. Totusi aici nu acesta este sensul lui, intrucat reglementarile cu privire la aceste spalari nu ar putea sa fie considerate ca doctrina a crestinismului. Este cu putinta, totusi, ca autorul sa se fi gandit la botezul crestin, dar sa fi folosit termenul baptismoi facand referire la ritual in aspectele lui cele mai elementare.

Unii vad in baptismoi o referire la cele doua botezuri din biserica crestina: botezul cu apa si botezul cu Duhul Sfant. Cu privire la acestea doua, Ioan Botezatorul spunea: ,,Eu, da, v-am botezat cu apa, dar El va va boteza cu Duhul Sfant” (Marcu 1,8). Dupa invierea Sa, Isus a spus: ,,Caci Ioan a botezat cu apa, dar voi, nu dupa multe zile, veti fi botezati cu Duhul Sfant” (Faptele Apostolilor 1,5; compara cu Ioan 3,5; Faptele Apostolilor 11,16; 1 Corinteni 12,13). Totusi, daca autorul se gandea in primul rand la aceste doua forme de botez crestin, atunci ar fi fost de asteptat sa foloseasca forma baptismata in loc de baptismoi, mai ales ca al doilea apare ulterior in aceasta epistola ca o clara referire la spalarile ceremoniale (Evrei 9,10). De aceea este preferabila explicatia care pretinde ca baptismoi reprezinta botezul crestin in aspectele lui cele mai elementare.

Punerea mainilor. Aceasta este a patra din doctrinele fundamentale prezentate. In Vechiul Testament punerea mainilor insemna primirea binecuvantarii si a slujbei (vezi Geneza 48,9–14; Numeri 8,10.11; Deuteronom 34,9). In Noul Testament era urmat acelasi obicei. Deosebit de importanta era punerea mainilor apostolilor dupa botez, un act prin care credinciosii primeau Duhul Sfant (vezi Faptele Apostolilor 8,17.18; 19,6). Intrucat mai inainte autorul amintise de ,,botezuri”, probabil ca avea in minte aceasta functie deosebita. Cu privire la ritualul de hirotonire, vezi Faptele Apostolilor 6,6; 1 Timotei 4,14.

Invierea mortilor. Cu privire la importanta acestei doctrine, vezi 1 Corinteni 15.

Judecata vesnica. Doctrina judecatii ocupa un loc important atat in Vechiul Testament (vezi Psalmi 9,3–8.15.16; Daniel 7,9.10; compara cu Iuda 14,15) cat si in Noul Testament (vezi Matei 12,41.42; 25,31–46; Luca 11,31.32; 2 Corinteni 5,10). Ar trebui observat faptul ca iudeo-crestinii nu intampinau nici o dificultate in intelegerea acestor sase principii, deoarece toate sunt expuse in Vechiul Testament. Primejdia care ii confrunta pe acesti crestini statea in a se multumi cu ceea ce adusesera din iudaism si a nu accepta cu toata inima doctrinele crestinismului.



Displayed: 6180 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online