Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 5:8-*

Previous part

macar ca era Fiu, a invatat sa asculte prin lucrurile pe care le-a suferit.

Macar ca era Fiu. Aceste cuvinte sunt o referire la divinitatea lui Hristos. Desi a luat natura umana, totusi Hristos era Dumnezeu. Cele doua naturi erau in chip tainic contopite in El (vezi Ioan 1,14). Invierea, in mod deosebit, a dovedit ca e Fiul lui Dumnezeu (vezi Romani 1,4), dar El era Fiu si inainte de acest eveniment (vezi Luca 1,35). Ideea exprimata aici este ca, desi avea natura divina, El ,,a invatat sa asculte prin lucrurile pe care le-a suferit”.

A invatat. Gr. manthano, ,,a invata”, ,,a ajunge sa cunoasca”, ,,a ajunge sa inteleaga”. Hristos a ajuns sa inteleaga ce inseamna ascultarea. Aceasta a atras dupa sine suferinta si moarte; ,,S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce” (Filipeni 2,8). El a venit pe acest pamant pentru a face voia lui Dumnezeu (Evrei 10,9), si nu putea fi abatut de la drumul acesta. Implinirea vointei Tatalui a atras deseori impotrivirea celorlalti, dar Isus nu a cedat ispitei nici macar

o data. Cunoscand din experienta care este rezultatul supunerii fata de Dumnezeu, El este in stare ,,sa vina in ajutor” celor care sunt ispititi sa se abata de la cararea ascultarii (cap. 2,18).

Uneori se pune intrebarea de ce Hristos, care este desavarsit si nu a pacatuit niciodata, trebuia sa invete lectia ascultarii. Exista doua raspunsuri posibile: (1) In ce priveste viata sa pamanteasca, El S-a dezvoltat ca si ceilalti oameni. El ,,crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor” (vezi Luca 2,52). El a invatat prin simturi si din experienta, ca si ceilalti. (2) Desi fiind Dumnezeu inainte de intrupare Hristos era atotstiutor, cu toate acestea El nu cunostea din experienta problemele cu care se confrunta oamenii atunci cand vor sa asculte de Dumnezeu. Devenind om si dand piept cu ispitele vietii, Hristos a ajuns sa cunoasca acest lucru. In felul acesta a capatat una din calificarile esentiale pentru slujba de mare preot, si anume apartenenta la familia omeneasca (vezi Evrei 5,1–3).



Si dupa ce a fost facut desavarsit, S-a facut pentru toti cei ce-L asculta, urzitorul unei mantuiri vesnice,

Dupa ce a fost facut desavarsit. Gr. teleioo (vezi cap. 2,10). Este vorba despre atingerea unei tinte, aducerea la indeplinire a unei insarcinari. Hristos a indeplinit ceea ce Si-a propus sa realizeze prin intrupare. El Si-a dovedit ascultarea pana la moarte si a fost facut desavarsit. El era acum potrivit pentru slujba de mare preot (vezi cap. 5,1–3).

Cei ce-L asculta. Ascultarea are un rol important in planul mantuirii, nu ca mantuirea ar fi obtinuta prin ascultare, ci ca ea este rezultatul credintei. In ce priveste relatia credinta-fapte, vezi Romani 3,31.

Urzitorul. [,,Autorul, KJV]. Gr. aitios, ,,cauza”, ,,sursa”. Deoarece a implinit planul facut inaintea de intemeierea lumii, cu privire la intruparea, viata, moartea, invierea, si proslavirea Sa, Hristos este sursa mantuirii. Vezi Faptele Apostolilor 4,12.



caci a fost numit de Dumnezeu: Mare Preot dupa randuiala lui Melhisedec.

Numit. Gr. prosagoreuo, ,,a intampina”, ,,a numi”, ,,a desemna”. Acesta este singurul loc in care este folosit acest cuvant in Noul Testament. De obicei pentru sensul de ,,a numi” se foloseste kaleo, cuvantul folosit in v. 4. Prosagoreuo face referire la faptul ca Hristos a fost desemnat de Dumnezeu ca Mare Preot.

Mare Preot. Lumea crestina in general stie ca Hristos este ,,Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29). Il cunoaste pe Hristos Cel crucificat, care S-a dat pe Sine pentru noi ca noi sa putem fi mantuiti. Dar nu toti crestinii cunosc slujba lui Hristos de Mare Preot care slujeste cu sangele Sau in sanctuarul din cer. Totusi, fara aceasta slujire planul de mantuire ar fi fara valoare. La instituirea Pastelui in Egipt, Dumnezeu le poruncise israelitilor nu doar sa junghie mielul, ci sa si unga cu sangele lui usorii usii (vezi Exodul 12,7–13). Tot asa, sangele lui Hristos, Pastele nostru (1 Corinteni 5,7), nu doar ca este varsat, ci este si folosit pentru noi in ceruri de catre Marele nostru Preot, ca o parte vitala a planului de mantuire.

Randuiala lui Melhisedec. Vezi v. 6.



Asupra celor de mai sus avem multe de zis, si lucruri grele de talcuit; fiindca v-ati facut greoi la pricepere.

Asupra celor de mai sus. [,,Despre care”, KJV; ,,In privinta aceasta”, traducerea lui G. Galaction]. Sau ,,cu privire la care”. In greaca ambele sensuri sunt posibile. Varianta ,,despre care”, s-ar aplica la Melhisedec, cu privire la care autorul spune multe lucruri (vezi cap. 7), iar ,,cu privire la care” s-ar aplica la slujba de mare preot a lui Hristos, ,,dupa randuiala lui Melhisedec”.

Grele de talmacit. [,,Greu de exprimat”, KJV; ,,Grele de lamurit”, traducerea lui G. Galaction]. Sau ,,greu de explicat”. Autorul isi dadea seama de dificultatea subiectului, si de faptul ca este necesara o perceptie spirituala din partea bisericii. Este evident ca el ii cunostea bine pe cititori, altfel nu ar fi indraznit sa spuna lucrul acesta.

Greoi la pricepere. [,,Greoi la auzit”, KJV; ,,Lenesi la pricepere”, traducerea lui G. Galaction]. Lucrul acesta face dificila pentru autor prezentarea subiectului. Dificultatea sa este dubla: un subiect greu si ascultatori greoi.



Displayed: 5496 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online