Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 3:6-*

Previous part

Dar Hristos este credincios ca Fiu, peste casa lui Dumnezeu. Si casa Lui suntem noi, daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita si nadejdea cu care ne laudam.

Hristos este credincios ca Fiu. Hristos este mai mare decat Moise, asa cum un ,,fiu” este mai mare decat o ,,sluga” (Evrei 3:5; vezi Galateni 4:1). Moise s-a dovedit ,,credincios” ca ,,sluga”, iar Hristos ca ,,Fiu”. Vezi Matei 21:34–37; compara cu Geneza 15:2–4; vezi Evrei 1:5; 5:8. In ce priveste calitatea lui Hristos de a fi Fiul lui Dumnezeu, vezi Luca 1:35; Ioan 1:14.

Casa lui Dumnezeu. Vezi v. 2; cap. 10:21.

Si casa Lui suntem noi. ,,Casa” pe care o supraveghea Moise era ,,casa lui Israel” (vezi cap. 8:8). ,,Casa” peste care prezideaza acum Hristos este biserica crestina (Efeseni 2:19–22; 1Petru 2:5).

Pastram. [,,Tinem tare”, KJV]. Vezi Matei 24:13; Evrei 10:35, 36; compara cu Apocalipsa

3:11.

Pana la sfarsit. Pot fi citate dovezi textuale importante pentru omiterea acestor cuvinte, desi in general dovezile favorizeaza pastrarea lor. Aceeasi expresie este pe deplin atestata si in v.

14. Vezi Matei 24:13; Apocalipsa 2:10.

Increderea. Gr. parresia, ,,indrazneala”, ,,curajul”, ,,increderea” (vezi Faptele Apostolilor 4:13; compara cu Evrei 4:16; 10:19, 35). Aceasta ,,incredere” consta in certitudinea crestinului cu privire la lucrurile pe care a ajuns sa le creada despre Hristos. Este privilegiul credinciosului sa se bucure de fericita asigurare a faptului ca Dumnezeu il accepta (vezi 1 Ioan 5:10–12). El pastreaza cu grija in inima sa ,,arvuna Duhului” (vezi 2 Corinteni 1:22) si are o ,,puternica incredintare” cu privire la lucrurile pe care le nadajduieste (vezi Evrei 11:1).

Nadejdea. Vezi Romani 5:2–5; 8:24; Efeseni 1:18. Nadejdea crestina se bazeaza pe ,,Apostolul si Marele Preot al marturisirii noastre”, pe ,,aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos”, si pe viata vesnica (Evrei 3:1; Tit 2:13; 3:7; Filipeni 3:11; 1 Corinteni 15:12–23). Crestinii au cele mai bune motive ca sa fie cei mai voiosi, cei mai plini de nadejde si cei mai optimisti oameni de pe pamant.

Ne laudam. [,,Ne bucuram”, KJV]. Gr. kauchema, ,,lauda”, ,,bucurie”, ,,mandrie”. Verbul inrudit, kauchaomai, este tradus cu ,,a se veseli”, ,,a se lauda”, ,,a se fali” etc. (vezi Romani 5:2). Vezi cum se lauda (kauchaomai) Pavel cu crucea lui Hristos (Galateni 6:14). Crestinul ar trebuie sa se fie mandru de nadejdea crestina si sa se bucure datorita ei.



De aceea, cum zice Duhul Sfant: Astazi, daca auziti glasul Lui,

De aceea. Adica avand in vedere ceea ce s-a spus in v. 1–6 cu privire la Hristos, ca ,,Apostol si Mare Preot al mantuirii noastre” (v. 1) si cu privire la ,,increderea” si ,,nadejdea” noastra in El (v. 6).

Cum zice Duhul Sfant. Duhul Sfant este recunoscut ca agent de legatura intre Dumnezeu si om (vezi 2 Petru 1:21), facandu-se referire la Psalmi 95, de unde este luat citatul din Evrei 3:7–11, si la inspiratia divina a lui David cand a scris psalmul (compara cu Evrei 4:7).

Astazi. Vezi Psalmi 95:7. Prin cuvantul ,,astazi” David facea referire la timpul in care traia el, dar, inspirat, scriitorul epistolei catre Evrei declara ca adevarul afirmat aici se aplica la fel de bine si la vremurile Noului Testament (vezi Vol. IV, p. 37; vezi Deuteronom 18:15). Duhul Sfant ne aduce astazi aceeasi solie (vezi Evrei 4:7–9). Din generatie in generatie acelasi apel plin de indurare i-a chemat pe oameni sa gaseasca ,,odihna” care este in Hristos. In curand chemarea nu se va mai auzi, iar ziua mantuirii se va incheia.

Ideea exprimata in cap. 3:7–11 este repetata de mai multe ori in cap. 3 si 4, formand baza argumentatiei prezentate aici. Concluzia trasa este ca ,,ramane dar o odihna … pentru poporul lui Dumnezeu” (cap. 4:9) si ca ar trebui ,,sa ne apropiem … cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, ca sa fim ajutati la vreme de nevoie” (v. 16).

Ar trebui observat faptul ca argumentatia din cap. 3 si 4 incepe cu prezentarea lui Hristos ca ,,Apostol si Mare Preot al marturisirii noastre” (cap. 3:1) si se incheie cu un apel de a veni la El, cu credinta, pe deplin asigurati ca El poate sa ne ofere ajutorul de care avem nevoie si ca il va si oferi (cap. 4:14–16). E remarcabil modul in care propozitiile ,,daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita” (cap. 3:6), ,,sa ramanem tari in marturisirea noastra” (cap. 4:14) si ,,sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului” (v. 16) leaga firul argumentatiei.

Daca. Gr. ean, ,,daca”, ,,oricand”, ,,cand”. Libera alegere a omului de a primi sau lepada indurarea lui Dumnezeu este prezentata aici in limbaj clar, neechivoc. Dumnezeu nu i-a predestinat pe unii oameni sa accepte, iar pe altii sa respinga mila Sa (vezi Ioan 3:17–20; Efeseni 1:4–6).

Auziti glasul Lui. Evident ca inseamna mai mult decat doar auzirea cu urechile. Este vorba de ascultarea eficienta, adica ascultarea care are ca rezultat fapte corespunzatoare. Compara cu Matei 7:24–27; Apocalipsa 1:3.



Displayed: 5259 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online