Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 3:7-*

Previous part

De aceea, cum zice Duhul Sfant: Astazi, daca auziti glasul Lui,

De aceea. Adica avand in vedere ceea ce s-a spus in v. 1–6 cu privire la Hristos, ca ,,Apostol si Mare Preot al mantuirii noastre” (v. 1) si cu privire la ,,increderea” si ,,nadejdea” noastra in El (v. 6).

Cum zice Duhul Sfant. Duhul Sfant este recunoscut ca agent de legatura intre Dumnezeu si om (vezi 2 Petru 1:21), facandu-se referire la Psalmi 95, de unde este luat citatul din Evrei 3:7–11, si la inspiratia divina a lui David cand a scris psalmul (compara cu Evrei 4:7).

Astazi. Vezi Psalmi 95:7. Prin cuvantul ,,astazi” David facea referire la timpul in care traia el, dar, inspirat, scriitorul epistolei catre Evrei declara ca adevarul afirmat aici se aplica la fel de bine si la vremurile Noului Testament (vezi Vol. IV, p. 37; vezi Deuteronom 18:15). Duhul Sfant ne aduce astazi aceeasi solie (vezi Evrei 4:7–9). Din generatie in generatie acelasi apel plin de indurare i-a chemat pe oameni sa gaseasca ,,odihna” care este in Hristos. In curand chemarea nu se va mai auzi, iar ziua mantuirii se va incheia.

Ideea exprimata in cap. 3:7–11 este repetata de mai multe ori in cap. 3 si 4, formand baza argumentatiei prezentate aici. Concluzia trasa este ca ,,ramane dar o odihna … pentru poporul lui Dumnezeu” (cap. 4:9) si ca ar trebui ,,sa ne apropiem … cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, ca sa fim ajutati la vreme de nevoie” (v. 16).

Ar trebui observat faptul ca argumentatia din cap. 3 si 4 incepe cu prezentarea lui Hristos ca ,,Apostol si Mare Preot al marturisirii noastre” (cap. 3:1) si se incheie cu un apel de a veni la El, cu credinta, pe deplin asigurati ca El poate sa ne ofere ajutorul de care avem nevoie si ca il va si oferi (cap. 4:14–16). E remarcabil modul in care propozitiile ,,daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita” (cap. 3:6), ,,sa ramanem tari in marturisirea noastra” (cap. 4:14) si ,,sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului” (v. 16) leaga firul argumentatiei.

Daca. Gr. ean, ,,daca”, ,,oricand”, ,,cand”. Libera alegere a omului de a primi sau lepada indurarea lui Dumnezeu este prezentata aici in limbaj clar, neechivoc. Dumnezeu nu i-a predestinat pe unii oameni sa accepte, iar pe altii sa respinga mila Sa (vezi Ioan 3:17–20; Efeseni 1:4–6).

Auziti glasul Lui. Evident ca inseamna mai mult decat doar auzirea cu urechile. Este vorba de ascultarea eficienta, adica ascultarea care are ca rezultat fapte corespunzatoare. Compara cu Matei 7:24–27; Apocalipsa 1:3.



nu va impietriti inimile, ca in ziua razvratirii, ca in ziua ispitirii in pustie,

Nu va impietriti inimile. Adica nu respingeti sau nu neglijati apelul indurator al lui Dumnezeu

(v. 7). In ce priveste comentariul cu privire la impietrirea inimii, vezi Exodul 4:21; Romani 9:18.

Razvratirii. [,,Provocare”, KJV]. Literal, ,,revolta”, ,,rebeliune”. Aici se face referirea in primul rand la razvratirea de la Cades-Barnea (vezi Numeri 14:1–35), desi, asa cum este sugerat in Evrei 3:9, ar putea fi vorba si despre alte ocazii cand poporul s-a razvratit inainte de criza de la Cades (vezi Numeri 14:22). Acolo poporul a refuzat sa intre in ,,odihna” Canaanului (vezi Evrei 4:11) si, drept urmare, aproape intregii generatii adulte i-a fost refuzata intrarea in tara fagaduita (Numeri 14:22–35).

Ispitirii. Literal, ,,probarii”, deci nu ,,ispitirii” in sensul in care este folosit in general acest cuvant astazi (vezi v. 9). ,,Ziua ispitirii” se refera la acelasi eveniment ca si cuvantul ,,razvratire” si explica natura razvratirii. Israel L-a pus pe Dumnezeu la incercare in multe ocazii (vezi Exodul 17:2, 7; Numeri 14:22).

Pustie. Cades era situat in pustia Zin (Numeri 20:1; 27:14).



unde parintii vostri M-au ispitit, si M-au pus la incercare, si au vazut lucrarile Mele patruzeci de ani!

Parintii vostri M-au ispitit. Sau ,,parintii vostri M-au incercat”, sau ,,parintii vostri M-au pus la incercare”. Prin nemultumire continua si fapte de razvratire Israel a pus la incercare rabdarea lui Dumnezeu. Nesfarsita Sa rabdare fata de vechiul Israel poate fi un izvor de nadejde pentru cei care in ziua de azi au cazut de la credinta, desi nu este o scuza pentru a abuza de indurarea si indelunga rabdare a lui Dumnezeu (vezi Romani 6,1.15). ,,Indurarilor Domnului nu s-au sfarsit” (Plangerile lui Ieremia 3,22; compara cu Exodul 34,6.7).

Razvratirea repetata impotriva autoritatii si conducerii Domnului erau produsul inevitabil ,,al inimii rele si necredincioase” a lui Israel (vezi Evrei 3,12.19). Prin plagile din Egipt, trecerea Marii Rosii, mana, apa din stanca, izbavirea de serpii infocati si prin multe alte feluri i-a aratat Dumnezeu poporului Sau marea Lui intelepciune si putere. De repetate ori Dumnezeu a ingaduit imprejurari care sa-l faca pe Israel sa se increada in El si sa urmeze instructiunile Sale. Dar Israel s-a dovedit a fi un popor ,,incapatanat” (Exodul 32,9), greoi la invatatura. Spiritul acesta vatamator a dainuit pana aproape de sfarsitul celor 40 de ani de ratacire prin pustie (vezi Numeri 20,5).

Nu este de datoria noastra sa-l osandim pe poporul evreu pentru multele lui greseli. Ar trebui mai degraba sa invatam din trista lor experienta, cauzata de stricaciunea inimii lor, si sa evitam sa facem aceleasi greseli pe care le-au facut ei (1 Corinteni 10,5–12).

M-au pus la incercare. Sau ,,M-au incercat”.

Au vazut lucrarile Mele. Adica au fost martori oculari la dovezile providentei divine, care era suficienta pentru a-i conduce la o incredere deplina in intelepciunea si puterea lui Dumnezeu. Au existat ocazii repetate cand, pe buna dreptate, Dumnezeu i-ar fi putut lasa in propriile lor cai stricate. Dar, in indurarea Sa, El a continuat sa-i sufere cu rabdare.

Patruzeci de ani. Exact 40 de ani au trecut intre Pastele tinut la exodul din Egipt si Pastele tinut la cateva zile dupa trecerea Iordanului (vezi Vol. I, p. 187).



Displayed: 6170 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online