Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 2:7-*

Previous part

L-ai facut pentru putina vreme mai prejos de ingeri, l-ai incununat cu slava si cu cinste, l-ai pus peste lucrarile mainilor Tale:

Pentru putina vreme. Sau ,,cu putin”. Versiunea greaca permite amandoua variante. Ambele idei sunt adevarate. Prima este potrivita mai ales cand este aplicata la Hristos (v. 9), deoarece prin intrupare El a fost facut mai prejos decat ingerii numai pentru scurt timp.

L-ai incununat. Aceasta atrage atentia asupra menirea lui Adam si a Evei, asa cum apare ea in Geneza 1:28 (vezi comentariul de acolo). Dumnezeu nu l-a creat pe om ca sa fie serv sau sclav.

L-ai pus peste lucrarea mainilor Tale. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea acestei propozitii. S-ar putea sa fi fost adaugata in unele manuscrise (MSS) pentru a completa citatul din Psalmi 8:4–6.



toate le-ai supus sub picioarele lui. In adevar, daca i-a supus toate, nu i-a lasat nimic nesupus. Totusi, acum, inca nu vedem ca toate ii sunt supuse.

Le-ai supus. [,,In supunere”, KJV]. Dupa ce i-a creat pe Adam si Eva, ,,Dumnezeu i-a binecuvantat, si … le-a zis: 'Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l'” (Geneza 1:28). Astfel, omul este proprietarul pamantului si are stapanire asupra fiecarei vietati.

Nu i-a lasat nimic. Invatatii nu au ajuns la o intelegere in privinta extinderii acestei stapaniri originale. Unii cred ca ea implica puterea asupra naturii si a elementelor ei, ca cea manifestata de Hristos cand a fost pe pamant; altii sustin ca este vorba doar despre stapanirea omului asupra creatiunii si superioritatea lui fata de ea.

Omul a reusit sa supuna destul de mult fortele naturii. A ajuns sa zboare si in acelasi timp sa sondeze tainele marii. Pune frau puternicilor caderi de apa si face din electricitate slujitorul sau. Cuvintele rostite de om ajung pana la marginile pamantului; el strabate continentele si scoate la iveala bogatii din inima pamantului. Dezintegreaza atomul si elibereaza o forta incomensurabila.

Inca nu. In ciuda realizarilor sale remarcabile (vezi mai sus la ,,nu i-a lasat nimic”), omul sta neajutorat in fata anumitor forte ale naturii. El a reusit sa amane moartea, dar nu poate ca sa scape definitiv de ea. Este foarte mult controlat de Satana, asa ca nu reuseste sa-si indeplineasca pe deplin insarcinarea primita la creatiune.



Dar pe Acela, care a fost facut pentru putina vreme mai prejos decat ingerii, adica pe Isus, Il vedem incununat cu slava si cu cinste, din pricina mortii, pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El sa guste moartea pentru toti.

Dar… pe Isus, Il vedem. Cuvantul ,,dar” denota un contrast. Omul ,,inca nu” are stapanirea (vezi v. 8), ,,dar … pe Isus, Il vedem”. El este stapan. El a fost incununat cu slava si cinste. El are toata autoritatea (Matei 28:18).

Mai prejos. [,,Putin mai prejos”, KJV]. Sau ,,pentru putina vreme mai prejos” (vezi v. 7). Aici se vorbeste despre Hristos ca fiind om cu adevarat, tot asa cum in capitolul intai a fost demonstrata divinitatea Sa deplina. Natura lui umana Il face in stare sa fie un mare preot de care oamenii sa aiba nevoie (v. 17, 18). Bineinteles ca in cer Hristos era cu mult mai presus decat ingerii. Dar cand a devenit de bunavoie om, Si-a luat locul printre oameni si n-a cerut favoruri speciale. Dar nici chiar in conditiile acestea nu a renuntat la dumnezeirea Sa. Stia de unde a venit (Ioan 13:3); stia ca are putere sa ierte pacatele (Matei 9:6); stia ca oricand putea sa ceara in sprijinul Sau ajutor de sus (cap. 26:53). Dar desi avea aceasta putere niciodata nu a folosit-o pentru a Se salva pe Sine, numai daca Dumnezeu a considerat necesar. A face lucrul acesta ar fi insemnat sa-Si descalifice lucrarea. In ce priveste umilinta lui Hristos, vezi Filipeni 2:5–8.

Incununat cu slava. Este vorba de momentul inaltarii Sale la cer (vezi Evrei 1:3; compara cu Filipeni 2:9).

Din pricina mortii. [,,Pentru suferinta mortii”, KJV]. Mai degraba ,,din pricina ca a suferit moartea”. De asemenea ordinea cuvintelor in versiunea greaca favorizeaza legatura dintre aceste cuvinte si expresia ,,incununat cu slava si cu cinste”. De aceea pasajul scoate in evidenta nu scopul intruparii, ci rezultatul mortii: inaltarea.

Pe care a suferit-o. [,,Gustat-o”, KJV]. Gr. geuomai, ,,a manca”, ,,a gusta”, ,,a experimenta”. Pasajul nu sugereaza, asa cum cred unii, ca Hristos doar a gustat usor din moarte si ca nu a suferit masura ei deplina. Ghetsemani arata ca El a baut paharul pana la capat si ca a gustat moartea asa cum nici un om nu a gustat-o vreodata.

Prin harul lui Dumnezeu. Pot fi citate dovezi textuale (vezi p.10) pentru exprimarea ,,fara Dumnezeu”, sugerand ca Hristos a suferit singur chinul mortii, fara sustinerea lui Dumnezeu. Unii invatati, atat vechi cat si moderni, sustin ca acesta este sensul original. Totusi majoritatea dovezilor sunt in favoarea exprimarii din KJV. In acelasi timp ambele sensuri sunt adevarate. Hristos a indurat singur chinul (vezi Matei 27:46); suferinta Sa a fost pentru om o demonstrare a iubirii lui Dumnezeu.

Pentru toti. [,,Pentru fiecare om”, KJV]. Sau ,,in folosul fiecarui om”. Sacrificiul lui Hristos este valabil pentru toti (vezi Romani 5:15). Fiecare om care vrea poate sa aiba parte de foloasele mortii lui Hristos (vezi Apocalipsa 22:17).



Displayed: 5449 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online