Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 2:3-*
Previous part
cum vom scapa noi, daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare, care, dupa ce a fost vestita intai de Domnul, ne-a fost adeverita de cei ce au auzit-o,
Cum vom scapa noi. Aceasta intrebare retorica cere raspunsul ,,nu vom scapa”. In versiunea greaca folosirea accentuata a pronumelui ,,noi” are rolul de a-i pune in contrast pe cei de azi cu cei care, in timpurile Vechiului Testament, calcau legea mozaica (v. 2). Ei neglijasera ,,Cuvantul vestit prin ingeri”, iar cei la care se face referire prin pronumele ,,noi” sunt in primejdie sa neglijeze cuvantul rostit de Hristos.
Nepasatori. [,,Neglija”, KJV]. Gr. ameleo, ,,a fi nepasator fata de”, ,,a nu avea grija de”, ,,a neglija”. Multi din crestinii evrei se agatau de vechiul sistem iudaic si erau inclinati sa dispretuiasca Evanghelia. Scopul acestei epistole era sa arate ca vechiul sistem ajunsese la sfarsit si ca mantuirea putea fi gasita numai prin Hristos si Evanghelia Sa.
Avertizarea este valabila in orice epoca. Nu exista scapare pentru aceia care sunt nepasatori fata de apelurile Evangheliei. Poate ca aceasta nu inseamna o lepadare pe fata a lui Hristos, ci doar
o amanare si o neglijenta. O asemenea atitudine este extrem de primejdioasa si daca omul persista in ea, va avea parte de moartea vesnica.
O mantuire asa de mare. Este mare pentru ca Dumnezeu este autorul ei. Este mare datorita pretului ei, viata Fiului lui Dumnezeu. Este mare prin ceea ce realizeaza: reinnoirea trupului, a sufletului si a spiritului, si inaltarea omenirii sus in cer.
Vestita intai de Domnul. In contrast cu ceea ce a fost ,,vestit prin ingeri” (v. 2). ,,Dumnezeu, la sfarsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul” (cap. 1:1, 2). Este vorba despre solia proclamata de Hristos in timpul lucrarii Sale pe pamant. In ce priveste semnificatia titlului ,,Domn”, cand e aplicat la Hristos, vezi Ioan 13:13; 20:28.
Ne-. [,,Noua”]. Aici autorul se asaza in aceeasi categorie cu aceia carora Evanghelia le fusese vestita [,,confirmata”] de catre cei care o auzisera direct de la Isus. Aceasta marturisire exclude posibilitatea ca unul din cei doisprezece apostoli sa fie autorul Epistolei catre Evrei. Multi sustin ca il aceasta exclude si pe Pavel, deoarece el se lauda ca nu a primit Evanghelia de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos (Galateni 1:12). Totusi argumentul pronumelui ,,ne-” nu este destul de concludent, deoarece se poate ca autorul sa fi facut o afirmatie generala. In plus, au fost fara indoiala multe lucruri care i-au fost confirmate lui Pavel de catre martori oculari ai vietii lui Hristos. Bineinteles ca taina Evangheliei a primit-o direct de la Domnul Isus. Problema autorului trebuie sa fie solutionata pe temeiul altor considerente (vezi Introducerea la aceasta epistola, si anume paternitatea).
Adeverita. [,,Confirmata”, KJV]. Gr. bebaioo, ,,a statornici”, ,,a confirma”. Evanghelia nu le-a fost doar vestita, ea a fost proclamata cu putere convingatoare.
in timp ce Dumnezeu intarea marturia lor cu semne, puteri si felurite minuni, si cu darurile Duhului Sfant, impartite dupa voia Sa!
In timp ce Dumnezeu. [,,Si Dumnezeu”, KJV]. Dumnezeu de asemenea a dat marturie cu privire la veridicitatea soliei Evangheliei. Solia nu putea sa aiba o atestare mai puternica. Semne. Pentru definirea semnelor, a minunilor si a miracolelor, vezi Vol. V, p. 208. Vezi Romani 15:19. Darurile. Literal, ,,distribuirii”. In ce priveste o enumerare a acestor daruri, vezi 1 Corinteni 12:8–10, 28; compara cu Efeseni 4:11, 12.
In adevar, nu unor ingeri a supus El lumea viitoare, despre care vorbim.
Dupa voia Sa. Vezi 1 Corinteni 12:11. Lumea viitoare. Fara indoiala ca este o referire la imparatia slavei care va fi stabilita la a doua venire a lui Hristos (vezi Matei 4:17; 5:3). Compara cu Efeseni 1:21; Evrei 6:5.
Ba inca, cineva a facut undeva urmatoarea marturisire: Ce este omul, ca sa-Ti aduci aminte de el, sau fiul omului, ca sa-l cercetezi?
Undeva. [,,Intr-un anumit loc”, KJV]. Acest cuvant nu implica incertitudinea cu privire la locul unde este versetul acesta, ci este doar un mijloc de a introduce o afirmatie, neconsiderandu-se necesara citarea sursei.
Ce este omul? Citatul din v. 6–8 este din LXX, Psalmi 8:4–6. Prin inspiratie autorul epistolei catre Evrei extinde intelesul pasajului, aplicandu-l la Hristos (Evrei 2:9). In ce priveste principiile care stau la baza unor astfel de aplicatii, vezi Deuteronom 18:15.
L-ai facut pentru putina vreme mai prejos de ingeri, l-ai incununat cu slava si cu cinste, l-ai pus peste lucrarile mainilor Tale:
Pentru putina vreme. Sau ,,cu putin”. Versiunea greaca permite amandoua variante. Ambele idei sunt adevarate. Prima este potrivita mai ales cand este aplicata la Hristos (v. 9), deoarece prin intrupare El a fost facut mai prejos decat ingerii numai pentru scurt timp.
L-ai incununat. Aceasta atrage atentia asupra menirea lui Adam si a Evei, asa cum apare ea in Geneza 1:28 (vezi comentariul de acolo). Dumnezeu nu l-a creat pe om ca sa fie serv sau sclav.
L-ai pus peste lucrarea mainilor Tale. Dovezile textuale sunt impartite intre pastrarea si omiterea acestei propozitii. S-ar putea sa fi fost adaugata in unele manuscrise (MSS) pentru a completa citatul din Psalmi 8:4–6.
Displayed: 5441 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online