Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 2:1-8
De aceea, cu atat mai mult trebuie sa ne tinem de lucrurile, pe care le-am auzit, ca sa nu fim departati de ele.

De aceea. Adica datorita suprematiei Fiului fata de ingeri, tema cap. 1, si, in consecinta, din cauza importantei soliei Fiului ,,la sfarsitul acestor zile” (vezi cap. 1:2). Cu atat mai mult trebuie sa ne tinem. Sau ,,sa dam cu atat mai multa atentie”. Fiul, Dumnezeu, a fost Cel care vorbise. Pe care le-am auzit. Modul in care a ajuns solia la ei, este descris in v. 3.

Ca sa nu fim departati de ele. [,,Ca sa nu le lasam sa ne scape”, KJV]. Expresia poate fi tradusa astfel: ,,ca nu cumva sa ne ratacim dincolo de ele” sau ,,ca nu cumva sa fim dusi de valuri, departe de ele”. Autorul se teme ca nu cumva cititorii sai sa scape din vedere importanta celor spuse despre Hristos. Iudeo-crestinii aveau un mare zel pentru revelatia Vechiului Testament, dar erau in primejdia de a nu vedea importanta noii descoperii care fusese data.

Plutirea impins de curent este unul dintre cele mai usoare si placute, dar in acelasi timp printre cele mai inselatoare si primejdioase mijloace de locomotie. Nu e nevoie de efort pentru a fi dus de curentul apei, si cand cineva aluneca in josul apei catre o moarte sigura, sentimentul este de bunastare si de multumire, chiar de somnolenta. Miscarea in jos este de abia perceputa, deoarece atunci cand barca aluneca in josul raului, ea pare sa ramana nemiscata. Apa se misca impreuna cu barca, iar aceasta aparenta estet inselatoare.



Caci, daca Cuvantul vestit prin ingeri s-a dovedit nezguduit, si daca orice abatere si orice neascultare si-a primit o dreapta rasplatire,

Cuvantul vestit prin ingeri. Este o referire la sistemul de legi instituit la Sinai (vezi Galateni 3:19). Nezguduit. [,,Statornic”, KJV]. Gr. bebaios, ,,sigur”, ,,ferm”, ,,stabilit”. Legea era in vigoare, iar incalcare ei nu putea trecuta cu vederea fara pedeapsa.

Abatere. [,,Incalcare”, KJV]. Gr. parabasis, literal, ,,o abatere”, de unde sensul figurat, ,,o incalcare”, ,,o trecere peste”. Cuvantul acesta implica o incalcare constienta, un act deliberat, in contrast cu o greseala intamplatoare. Pe intuneric un om poate sa se impiedice si sa treaca peste o linie pe care n-o vede si de a carei existenta nu stie. Lucrul acesta difera de acelasi incident petrecut in lumina deplina a zilei, cand se vede clar semnul de avertizare. Acest lucru este o abatere voita.

Neascultare. Gr. parakoe (vezi Romani 5:19).

O dreapta rasplatire. Legea mozaica specifica pedeapsa pentru diferite feluri de incalcari ale ei. Desi ,,vestita prin ingeri”, legea era de origine divina si, prin urmare, ca si autorul ei, era dreapta in toate penalitatile si cererile ei.



cum vom scapa noi, daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare, care, dupa ce a fost vestita intai de Domnul, ne-a fost adeverita de cei ce au auzit-o,

Cum vom scapa noi. Aceasta intrebare retorica cere raspunsul ,,nu vom scapa”. In versiunea greaca folosirea accentuata a pronumelui ,,noi” are rolul de a-i pune in contrast pe cei de azi cu cei care, in timpurile Vechiului Testament, calcau legea mozaica (v. 2). Ei neglijasera ,,Cuvantul vestit prin ingeri”, iar cei la care se face referire prin pronumele ,,noi” sunt in primejdie sa neglijeze cuvantul rostit de Hristos.

Nepasatori. [,,Neglija”, KJV]. Gr. ameleo, ,,a fi nepasator fata de”, ,,a nu avea grija de”, ,,a neglija”. Multi din crestinii evrei se agatau de vechiul sistem iudaic si erau inclinati sa dispretuiasca Evanghelia. Scopul acestei epistole era sa arate ca vechiul sistem ajunsese la sfarsit si ca mantuirea putea fi gasita numai prin Hristos si Evanghelia Sa.

Avertizarea este valabila in orice epoca. Nu exista scapare pentru aceia care sunt nepasatori fata de apelurile Evangheliei. Poate ca aceasta nu inseamna o lepadare pe fata a lui Hristos, ci doar

o amanare si o neglijenta. O asemenea atitudine este extrem de primejdioasa si daca omul persista in ea, va avea parte de moartea vesnica.

O mantuire asa de mare. Este mare pentru ca Dumnezeu este autorul ei. Este mare datorita pretului ei, viata Fiului lui Dumnezeu. Este mare prin ceea ce realizeaza: reinnoirea trupului, a sufletului si a spiritului, si inaltarea omenirii sus in cer.

Vestita intai de Domnul. In contrast cu ceea ce a fost ,,vestit prin ingeri” (v. 2). ,,Dumnezeu, la sfarsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul” (cap. 1:1, 2). Este vorba despre solia proclamata de Hristos in timpul lucrarii Sale pe pamant. In ce priveste semnificatia titlului ,,Domn”, cand e aplicat la Hristos, vezi Ioan 13:13; 20:28.

Ne-. [,,Noua”]. Aici autorul se asaza in aceeasi categorie cu aceia carora Evanghelia le fusese vestita [,,confirmata”] de catre cei care o auzisera direct de la Isus. Aceasta marturisire exclude posibilitatea ca unul din cei doisprezece apostoli sa fie autorul Epistolei catre Evrei. Multi sustin ca il aceasta exclude si pe Pavel, deoarece el se lauda ca nu a primit Evanghelia de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos (Galateni 1:12). Totusi argumentul pronumelui ,,ne-” nu este destul de concludent, deoarece se poate ca autorul sa fi facut o afirmatie generala. In plus, au fost fara indoiala multe lucruri care i-au fost confirmate lui Pavel de catre martori oculari ai vietii lui Hristos. Bineinteles ca taina Evangheliei a primit-o direct de la Domnul Isus. Problema autorului trebuie sa fie solutionata pe temeiul altor considerente (vezi Introducerea la aceasta epistola, si anume paternitatea).

Adeverita. [,,Confirmata”, KJV]. Gr. bebaioo, ,,a statornici”, ,,a confirma”. Evanghelia nu le-a fost doar vestita, ea a fost proclamata cu putere convingatoare.



Displayed: 5839 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online