Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 13:5-*
Previous part
Sa nu fiti iubitori de bani. Multumiti-va cu ce aveti, caci El insusi a zis: Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi.
Sa nu fiti. [,,Purtarea voastra sa nu fie”, KJV]. Gr. tropos, ,,fel de viata”, ,,mentalitate”, ,,conduita”, ,,caracter”.
Iubitori de bani. [,,Lacomi”, KJV]. Vezi Luca 12,13–34.
Multumiti-va. [,,Fiti multumitori”, KJV]. Vezi Filipeni 4,11; 1 Timotei 6,6.
Cu ce aveti. Daca oamenii ar fi multumiti cu ceea ce au si n-ar pofti bunurile altora, atunci majoritatea problemelor care chinuiesc neamul omenesc ar fi automat rezolvate. In ce priveste comentariul asupra atitudinii crestine fata de lucrurile materiale, vezi Matei 6,19–34.
El. Adica Dumnezeu. Citatul e din LXX, de la Deuteronom 31,6.8. Nicidecum n-am sa te las. In ce priveste grija lui Dumnezeu pentru nevoile noastre, vezi Matei 6,26–34.
Asa ca putem zice plini de incredere: Domnul este ajutorul meu, nu ma voi teme: ce mi-ar putea face omul?
Plini de incredere. [,,Cu curaj”, KJV]. Sau ,,cu incredere”. Citatul e din LXX, de la Psalmi 118,6 (vezi comentariul de acolo).
Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire, si urmati-le credinta!
De mai marii vostri. Literal, ,,calauzele”, ,,conducatorii”, insemnand aici conducatorii bisericii. Pentru un comentariu despre loialitatea fata de conducerea bisericii, vezi 1 Tesaloniceni 5,12.13. V-au vestit cuvantul. Cuvintele acestea dau de inteles ca este vorba de fostii conducatori, care poate ca deja se odihneau in Isus. Sfarsitul. Literal, ,,rezultatul (felului lor de vietuire)”. Fara indoiala ca scriitorul are in minte anumite persoane, desi nu le numeste.
Felului lor de vietuire. Gr. anastrophe, ,,fel de viata”, ,,conduita”, ,,purtare” (vezi Efeseni 4,22). Urmati-le. Sau ,,imitati-le”.
Credinta. Eroii credintei la care s-a facut referire in cap. 11 traisera cu totii in trecutul indepartat. Dar in vremurile mai recente fusesera oameni credinciosi al caror exemplu ar fi putut fi urmat fara ezitare.
Isus Hristos este acelasi ieri si azi si in veci!
Isus Hristos. In ce priveste insemnatatea celor doua nume folosite impreuna, vezi Matei 1,1.
Acelasi. Comentariul de la v. 8 a fost probabil intentionat sa pregateasca drumul pentru avertizarea din v. 9. Avand in vedere faptul ca Hristos nu Se schimba niciodata, nici solia cu privire la El nu se poate schimba. Invataturile care difera de Evanghelia deja proclamata trebuie respinse fara a mai fi examinate. Vezi Galateni 1,6–8.
Sa nu va lasati amagiti de orice fel de invataturi straine; caci este bine ca inima sa fie intarita prin har, nu prin mancaruri, care n-au slujit la nimic celor ce le-au pazit.
Sa nu va lasati amagiti. Unii sunt usor influentati de orice invatatura noua si ciudata. Fiind lipsiti de discernamant spiritual, ei nu pot sa faca deosebire intre adevar si minciuna, prin compararea invataturii noi cu Scriptura. Pentru comentariu, vezi Efeseni 4,14; Coloseni 2,4.8.
Orice fel de. [,,Felurite”, KJV]. Sau ,,diferite”, adica diferite de solia curata a Evangheliei pe care deja au primit-o.
Intarita prin har. Adica asa ca sa nu fie influentata de amagiri religioase si teologice. Puterea stabilizatoare a harului lui Hristos este cea mai buna protectie a crestinului impotriva invataturilor care deviaza de la adevar. In ce priveste un comentariu cu privire la ,,har”, vezi Romani 1,7; 3,24.
Nu prin mancari. Se pare ca cel putin unii dintre cei care sustineau invataturi ciudate propavaduiau, cu privire la dieta, alte porunci decat cele date de Scriptura si faceau din scrupulele lor alimentare o regula pentru punerea la proba a credintei. Pentru un comentariu despre relatia dintre dieta si religie, si pentru o avertizare contra invataturilor false cu privire la dieta, mascate ca obligatii religioase, vezi Romani 14,17; 1 Timotei 4,3.
N-au slujit. [,,N-au folosit”, KJV]. Nici aceia care laudau atat de tare valoarea acestor invataturi ciudate cu privire la dieta nu capatasera vreun folos practic din ele. Fara indoiala ca se face referire la una sau mai multe factiuni iudaizante care tulburau biserica crestina primara, ca de pilda ebionitii si nazarenii (vezi vol. VI, pp. 53, 54).
Noi avem un altar, din care n-au drept sa manance cei ce fac slujba in cort.
Avem un altar. Scriitorul face aici aluzie la faptul ca preotilor si levitilor le erau date anumite parti din animalele de jertfa aduse la vechiul sanctuar sau la Templu (vezi Leviticul 6,16–18; 7,15.16.31–34; Numeri 18,8–10; Deuteronom 18,1.2; compara cu 1 Corinteni 9,13). Poate ca doctrinele false la care se face referire in Evrei 13,9 accentuau ideea gresita ca era necesar ca si crestinii sa practice vechile ritualuri si ceremonii ale iudaismului, care aveau in vedere mancarurile si bauturile, ca si cum prin ele s-ar fi putut ajunge la o stare superioara de sfintenie. Dar crestinii au un altar, crucea de pe Golgota, si un sacrificiu depasind cu mult vechile sacrificii de animale, atat in valoare cat si in eficacitate (vezi cap. 9,14.24–28; 10,10.12.14). Acesta nu era altul decat ,,Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29). In plus, Hristos ii invita pe toti aceia care cred in El sa manance trupul Sau (vezi Ioan 6,33–58).
N-au drept sa manance. In cadrul sistemului religios iudaic preotii si levitii se bucurau de o pozitie onorata si de privilegii speciale. Dar, lepadandu-L pe Isus, in ciuda pozitiei lor distinse ei au devenit nevrednici de a participa la ceea ce este dreptul crestinilor adevarati. Se poate ca Pavel sa se fi gandit de asemenea la painea si vinul de la masa Domnului. Oricare ar fi situatia, meritele slavite ale sistemului de religie la care in v. 9 s-a facut referire ca fiind ,,orice fel de invataturi straine”, erau infinit inferioare mantuirii prin credinta in Isus Hristos.
Cei ce fac slujba. Adica preotii si levitii.
Displayed: 6158 bytes.
Next part
All the chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online