Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 12:3-*
Previous part
Uitati-va dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine, pentru ca nu cumva sa va pierdeti inima, si sa cadeti de oboseala in sufletele voastre.
Uitati-va dar. Versetele 3–11 se ocupa de natura, scopul si rezultatele disciplinei divine. Nici un crestin nu e chemat sa treaca printr-o disciplina mai stricta decat cea de care a avut parte Hristos. Uitandu-ne la felul in care a intampinat El incercarile si ispitele, putem sa ne ferim de oboseala si cadere spirituala.
A suferit. Vezi v. 1.
Impotrivire. Sau ,,ostilitate”. Ostilitatile preotilor, ale conducatorilor, ale carturarilor si ale fariseilor l-au urmarit pe Hristos pas cu pas de-a lungul lucrarii Sale pamantesti. Cu timpul, valul popularitatii s-a intors impotriva Lui si propriul Sau popor a cerut sangele Lui. Ostilitatea crescanda a unui neam de pacatosi a fost indreptata cu deplina forta diabolica impotriva Domnului suferintelor.
Ca nu cumva ... sa cadeti de oboseala. O privire aruncata asupra poverii pe care o purtat-o Hristos va face povara noastra sa para usoara, prin comparatie (vezi Matei 11,28–30). Daca privim la Isus si luam in considerare suferintele Sale, atunci orice dificultate si dezamagire pe care o intampinam va fi mai usor de suportat.
Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange, in lupta impotriva pacatului.
Impotrivit … pana la sange. Adica pana la moarte. Aici metafora din v. 1 si 2 este putin schimbata. Crestinul este inca in arena cu ,,norul de martori” privind atent la el, dar acum este confruntat cu un dusman cu care trebuie sa se lupte. Crestinul inca nu a experimentat tot ceea ce poate Cel Rau sa aduca impotriva lui si nu ar trebui sa-si inchipuie ca in lupta cu pacatul sufera mai mult decat ar trebui Dumnezeu sa se astepte de la el (vezi 1 Corinteni 10,13). Cu toate acestea, in lupta cu pacatul care il infasoara el este chemat sa reziste la ispite cu toata fermitatea pe care ar folosi-o daca ar avea de luptat pe viata si pe moarte, cu un dusman fizic.
Hristos S-a angajat intr-o astfel de lupta cu puterile intunericului, o lupta care a atins apogeul in Ghetsemani si pe cruce. Martirii, de asemenea, s-au ,,impotrivit pana la sange”. Dar cei carora le fusese scrisa epistola aceasta inca nu fusesera chemati sa dea piept cu ceea ce suferisera Hristos si martirii.
Si ati uitat sfatul, pe care vi-l da ca unor fii: Fiule, nu dispretui pedeapsa Domnului, si nu-ti pierde inima cand esti mustrat de El.
Ati uitat. In greaca aceasta propozitie poate fi luata fie ca o intrebare, fie ca o afirmatie. O intrebare ar parea mai plina de forta si, in acelasi timp, mai putin severa. Un copil care este pedepsit poate sa-si dea seama ca rasplata primita este dreapta si ca o merita, dar poate sa nu realizeze ca e aplicata cu iubire. Prea adesea crestinii sunt inclinati sa treaca cu vederea valoarea disciplinara a experientelor dificile, si aceasta nepasare ii lipseste de invataturile pretioase pe care le-ar obtine altminteri. Prea adesea ei iau in nume de rau faptul ca Dumnezeu ingaduie ca astfel de experiente sa vina peste ei si se plang de soarta lor.
Sfatul. [,,Indemnul”, KJV]. Gr. paraklesis, ,,incurajare”, ,,indemn”, ,,consolare”. In ce priveste comentariul la paraklesis si la cuvintele inrudite, vezi Matei 5,4; Ioan 14,16.
Pe care vi-l da. [,,Care spune”, KJV]. Citatul din v. 5 si 6 este luat din Proverbe 3,11.12.
Fii. [,,Copii”, KJV]. Literal, ,,fii”. Firul invataturii cuprinse in v. 5–11 se concentreaza asupra legaturii dintre tata si fiu, si ajunge sa se concentreze asupra dorintei tatalui ca fiul sau sa invete anumite lectii necesare pentru succesul sau in viata.
Fiule. [,,Fiul meu”, KJV]. O forma de adresare obisnuita in cartea Proverbelor, de unde e luat citatul. Ea lasa a se intelege grija unui parinte iubitor.
Dispretui. Gr. oligoreo, ,,a subaprecia ceva”, ,,a lua [ceva] in chip usor”, adica a nu lua lucrurile in serios. Scopul mustrarii este de a face o impresie. Mustrarea care nu face impresie sau lasa doar o impresie slaba nu este utila.
Pedeapsa. Gr. paideia, ,,crestere”, ,,antrenare”, ,,instruire”, ,,disciplina”, ,,corectie” (vezi Efeseni 6,4), de la paidion, ,,copil”. Disciplina corecteaza, modeleaza, intareste si desavarseste caracterul. Prea adesea cuvantul e redus la sensul mai ingust, de pedeapsa sau mustrare. Disciplina a fost definita ca arta fina de a face discipoli, intrucat un discipol este cineva care se supune la un anumit tipar de disciplina sau instruire. Cuvantul grec paideia, desi nu are in mod deosebit acest sens, poate sugera disciplina corectiva, de indreptare, asa cum reiese din cuvintele pedeapsa sau mustrare. Paideia se refera la intregul proces prin care copiii sunt pregatiti pentru raspunderile vietii de adult.
Domnului. Experientele vietii vin toate din partea ,,Domnului”, in sensul ca nu ni se poate intampla nimic fara permisiunea Lui. Dumnezeu nu este niciodata autorul suferintei si al intristarii, desi se poate ca uneori sa ingaduie sa avem parte de ele. Vezi 2 Cronici 18,18; Iov 42,5; Psalmi 38,3; 39,9.
Pierde inima. [,,Nu lesina”, KJV]. Gr. ekluo, ,,a obosi”, ,,a fi epuizat”, ,,a pierde curajul”. Un ucenic istovit nu va absolvi niciodata scoala experientei. Cel care isi pierde curajul si are impresia ca trebuie sa renunte este invitat sa-si indrepte privirile catre Isus, sa se uite la El (vezi v. 2 si v. 3). Mai presus de orice, el ar trebui sa-si aduca aminte ca Dumnezeu nu este maniat pe el, ci il iubeste ca un parinte devotat si incearca sa-l ajute sa invete o lectie foarte necesara. Adesea nu disciplina in sine, ci atitudinea cuiva fata de ea face viata dificila.
Mustrat. Gr. elegcho, ,,a mustra”, ,,a corecta”, ,,a pedepsi”, ,,a disciplina”. Nu e niciodata placut sa fii mustrat sau corectat, si cu atat mai putin sa fi pedepsit. Reactia naturala este dispretul. Calea cea mai simpla de a scapa de ea este a renunta. Atitudinea inteleapta este a profita de ea.
Displayed: 6151 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online