Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 12:2-*
Previous part
Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sta la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
Sa ne uitam tinta … la Isus. Si anume ca sa capatam har si tarie pentru a birui orice dificultate si pentru a starui pana la capat. Dupa cum a descoperit Petru cand a incercat sa mearga pe valurile marii Galileii (vezi Matei 14,24–32), e primejdios sa ne indepartam privirea de la Mantuitorul, chiar si numai pentru o clipa. A tine ochiul credintei atintit la Isus inseamna a pastra un contact neintrerupt cu Cel care este sursa puterii, Cel care ne poate intari pentru a fi staruitori si, in cele din urma, biruitori.
Capetenia. Gr. archegos, ,,conducator”, ,,incepator”, ,,intemeietor”, ,,pionier” (RSV). Archegos este tradus ,,Domnul” [“Printul”, KJV] in Faptele Apostolilor 3,15; 5,31 si ,,Capetenia” in Evrei 2,10, de fiecare data facand referire la Hristos, ca aici. Hristos este centrul planului de mantuire si sursa oricarui lucru bun. El ii cheama pe oamenii cazuti sa iasa din intunericul pacatului la lumina plina de slava a Evangheliei. El este cel care ii curata de viata lor de pacat si ii califica sa devina fii si fiice ale lui Dumnezeu. Ii indreptateste prin harul Sau, pe temeiul jertfei de la Golgota si le aseaza picioarele pe cararea catre cer.
Desavarsirea. [,,Implinitorul”, KJV; traducerea lui G. Galaction]. Gr. teleiotes, ,,desavarsirea”. Lucrarea indreptatirii este numai inceputul experientei crestine. Noi nu numai ca trebuie ,,sa … punem… temelia pocaintei la faptele moarte”, dar trebuie ,,si sa mergem spre cele desavarsite” (vezi cap. 6,1). Trebuie sa castigam biruinta dupa biruinta asupra pacatelor care ,,ne infasoara” (vezi Evrei 12,1) si ,,sa crestem in toate privintele” (Efeseni 4,15). Caracterele noastre trebuie sa fie transformate ,,prin innoirea mintii” (Romani 12,2). Aceasta este lucrarea lui Hristos locuind inlauntrul nostru (Galateni 2,20), a Celui care este ,,Desavarsirea credintei noastre”. Aceasta este lucrarea sfintirii. Vezi Matei 5,48.
Credintei noastre. Este vorba de credinta ca un principiu activ in viata noastra.
Pentru. Gr. anti, ,,in loc de”, ,,in schimbul”, ,,luand in considerare”. Hristos a suferit crucea in schimbul perspectivei fericite a unui univers fara pacat.
Bucuria. Daca e adoptat intelesul ,,tinand cont de” pentru anti (vezi mai sus la ,,pentru”) pasajul poate fi inteles astfel: Privind la cruce din punct de vedere omenesc, am putea spune ca perspectiva rezultatelor viitoare ale suferintei si mortii Sale i-a dat lui Hristos tarie sa rabde ocara si dispretul crucii. El stia ca va ajunge sa vada ,,rodul muncii sufletului lui” si ,,se va inviora” (Isaia 53,11). A impartasi vesnicia cu cei rascumparati din toate veacurile si cu fiintele necazute in pacat era o perspectiva care I-a adus o bucurie de nedescris Domnului nostru atunci cand suferea in Ghetsemani si pe crucea de pe Golgota. Vezi Matei 5,12; Iacov 1,2.
Daca e adoptat intelesul ,,in schimb” pentru anti (vezi mai sus la ,,pentru”), pasajul ne invata ca in loc de bucuria pe care o avea inainte, fie bucuria existentei Sale dinainte de intrupare, fie aceea a unei vieti care sa nu se incheie atat de dureros, Hristos a ales sa sufere crucea.
A suferit crucea. Hristos ,,a suferit crucea” pentru ca noi sa putem rezista in lupta cu puterile intunericului. El a suferit crucea pentru ca sa poata castiga onoarea. Capetenia mantuirii noastre a fost facut desavarsit ,,prin suferinte” (cap. 2,10) si, daca ne deprindem sa suferim crucea pe care suntem chemati sa o purtam, ne putem astepta sa fim gasiti desavarsiti la venirea Lui. Dupa cum o bucurie viitoare L-a inspirat pe Hristos sa sufere crucea, tot asa in experientele grele si in incercarile vietii este privilegiul nostru sa privim inainte catre bucuria vesniciei.
A dispretuit rusinea. Sau ,,nu a luat in seama rusinea”, ,,nu i-a pasat de rusine”. ,,Suferintele din vremea de acum” nu sunt nimic in comparatie cu ,,slava viitoare, care are sa fie descoperita” (Romani 8,18). Deci trebuie sa fie trecute cu vederea. Putem sa ne bucuram ,,mult, macar ca acum, daca trebuie”, suntem intristati ,,pentru putina vreme, prin felurite incercari” (1 Petru 1,6). Ca si Pavel, noi putem socoti toate lucrurile pamantesti ca o pierdere fata de bucuria nespusa a cunoasterii lui Isus Hristos, Domnul nostru (vezi Filipeni 3,8).
Si sade. [,,E asezat”, KJV]. Dovezile textuale atesta exprimarea ,,S-a asezat”. In greaca intelesul preferat al formei acestui verb sugereaza ca Hristos nu doar ca S-a asezat la dreapta Tatalui, ci si ca de atunci ocupa in continuare aceasta pozitie onorata.
La dreapta. Vezi cap. 1,3.
Uitati-va dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine, pentru ca nu cumva sa va pierdeti inima, si sa cadeti de oboseala in sufletele voastre.
Uitati-va dar. Versetele 3–11 se ocupa de natura, scopul si rezultatele disciplinei divine. Nici un crestin nu e chemat sa treaca printr-o disciplina mai stricta decat cea de care a avut parte Hristos. Uitandu-ne la felul in care a intampinat El incercarile si ispitele, putem sa ne ferim de oboseala si cadere spirituala.
A suferit. Vezi v. 1.
Impotrivire. Sau ,,ostilitate”. Ostilitatile preotilor, ale conducatorilor, ale carturarilor si ale fariseilor l-au urmarit pe Hristos pas cu pas de-a lungul lucrarii Sale pamantesti. Cu timpul, valul popularitatii s-a intors impotriva Lui si propriul Sau popor a cerut sangele Lui. Ostilitatea crescanda a unui neam de pacatosi a fost indreptata cu deplina forta diabolica impotriva Domnului suferintelor.
Ca nu cumva ... sa cadeti de oboseala. O privire aruncata asupra poverii pe care o purtat-o Hristos va face povara noastra sa para usoara, prin comparatie (vezi Matei 11,28–30). Daca privim la Isus si luam in considerare suferintele Sale, atunci orice dificultate si dezamagire pe care o intampinam va fi mai usor de suportat.
Displayed: 6230 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online