Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 11:27-*

Previous part

Prin credinta a parasit el Egiptul, fara sa se teama de mania imparatului; pentru ca a ramas neclintit, ca si cum ar fi vazut pe Cel ce este nevazut.

Prin credinta. Vezi v. 1 si v. 3.

A parasit el Egiptul. Vezi Exodul 2,15.

Fara sa se teama. Observand imprejurarile fugii lui Moise din Egipt in Madian la varsta de 40 de ani, unii considera ca exodul, la care se face referire in v. 27, a avut loc atunci cand Moise avea 80 de ani. E adevarat ca prin cuvantul tradus ,,a parasit” (kataleipo) se poate intelege pur si simplu ,,a pleca”, fara a implica mai mult decat simpla plecare. Este de asemenea adevarat ca in timpul plagilor Moise a dat piept cu un faraon si ca, luat singur, v. 27 ar putea fi inteles ca aplicandu-se la exod. Totusi, se pare ca intentia scriitorului a fost ca in acest scurt rezumat al vietii lui Moise, prin care se subliniaza credinta lui, v. 28, 29 sa fie cele care sa faca referire la exod. Se pare ca repetarea, in v. 27, a expresiei ,,prin credinta”, implica faptul ca scriitorul considera evenimentul acesta distinct de celelalte intamplari amintite in discutia despre credinta lui Moise (compara cu v. 23, 24, 28, 29). Compara cu Ed 63, 64.

Din naratiunea din Exodul 2,11–15 (vezi si cap. 4,19) reiese ca teama cu privire la siguranta personala a jucat un rol destul de insemnat in decizia lui Moise de a fugi din Egipt. Cu toate acestea, locul cel mai important in mintea sa il avea soarta poporului sau si rolul pe care il aveau ei in fagaduinta data lui Avraam. De fapt tocmai incercarea lui nereusita de a starni o serie de evenimente despre care credea ca vor duce la eliberarea lor, a facut necesara fuga lui (vezi Faptele Apostolilor 7,25). In ciuda greselii comise, se pare ca a avut credinta ca, intr-un fel oarecare, Dumnezeu tot il va folosi la eliberarea lor. De aceea a cautat un refugiu temporar unde sa poata astepta interventia divina.

Chiar si inainte de incidentul cu supraveghetorul egiptean, tinand cont de imprejurarile de atunci, era nevoie de multa credinta pentru a crede ca fagaduintele legamantului vor sa fie implinite. Acum, cand o simpla disputa il alungase cu totul din Egipt, Moise trebuie sa fi avut nevoie de si mai multa credinta pentru a crede in implinirea lor. Cum putea un exilat dat uitarii in Madian, a carui moarte fusese decretata printr-un edict imperial, sa se astepte sa-i elibereze pe sclavii monarhului care cauta sa-i ia viata? Nimic nu parea mai imposibil. Daca a fost vreodata nevoie de credinta, atunci aceasta era cea mai potrivita ocazie pentru exercitarea ei!



Prin credinta a praznuit el Pastele si a facut stropirea sangelui, pentru ca Nimicitorul celor intai nascuti sa nu se atinga de ei.

Prin credinta. Vezi v. 1 si v. 3.

A praznuit el Pastele. In ce priveste evenimentelor mentionate in versetul acesta, vezi Exodul 12,1–36. Dupa plaga a noua faraon il amenintase pe Moise ca, daca va mai aparea inaintea lui, va muri (vezi Exodul 10,28). Moise trebuie sa fi avut multa credinta pentru a da instructiunile cu privire la a zecea plaga, sarbatorirea Pastelui si iesirea din Egipt. In timpul primelor noua plagi faraon refuzase cu incapatanare sa-i lase pe evrei sa plece. Omeneste, nu exista nici un motiv pentru a crede ca ii va lasa in timpul celei de-a zecea plagi.



Prin credinta au trecut ei marea Rosie ca pe uscat, pe cand Egiptenii, care au incercat s-o treaca, au fost inghititi.

Prin credinta. Vezi v. 1 si v. 3.

Marea Rosie. In ce priveste intamplarea mentionata aici, vezi Exodul 14,10–31. In Vechiul Testament minunea de la Marea Rosie este amintita mai des decat oricare alta manifestare a providentei divine de-a lungul intregii istorii a poporului evreu. Maretia eliberarii reflecta gravitatea crizei, iar de aceasta depindea gradului de credinta de care trebuia sa dea dovada reprezentantul numit de Dumnezeu, Moise.



Prin credinta au cazut zidurile Ierihonului, dupa ce au fost ocolite sapte zile.

Prin credinta. Vezi v. 1 si v. 3.

Zidurile Ierihonului. In ce priveste evenimentul la care se face aici referire, vezi Iosua 6,1–24. Din punct de vedere militar procedeul folosit de Iosua pentru a supune Ierihonul era nebunie curata, dar ordinele pe care le daduse el erau in acord cu instructiunile primite de la Dumnezeu. Ca un general experimentat, el ar fi putut sa puna in aplicare planul care i s-ar fi parut mai bun. Iosua avea multa experienta militara, dar in acelasi timp era un om al credintei, fiind dispus sa aiba mai multa incredere in descoperirile date de Dumnezeu decat in propria sa experienta. Credinciosia lui in executarea planului de lupta pe care i-l aratase Dumnezeu marturisea cu putere despre credinta sa.



Prin credinta n-a pierit curva Rahav impreuna cu cei razvratiti, pentru ca gazduise iscoadele cu bunavointa.

Prin credinta. Vezi v. 1 si v. 3.

Rahav. In ce priveste evenimentul la care se face referire aici, vezi Iosua 2,1–24; 6,23–25. La o prima vedere numele lui Rahav ar parea cu totul nepotrivit pentru aceasta lista de eroi ai credintei, deoarece ea era pagana si pe deasupra mai era si o desfranata. Dar tocmai faptul acesta face fapta ei remarcabila. Pentru a afla ce fusese in mintea ei, vezi Iosua 2,8–13. Numele ei apare si in genealogia din Matei (vezi Matei 1,5) ca unul din stramosii onorati ai lui Hristos.



Displayed: 5429 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online