Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 10:5-*
Previous part
De aceea, cand intra in lume, El zice: Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos; ci Mi-ai pregatit un trup;
Cand intra. Adica in momentul intruparii. Versetul acesta declara ca, la intrarea Sa in lume, Hristos a rostit cuvintele din Psalmi 40,6–8. Preexistenta lui Hristos este implicita.
Nici jertfa, nici prinos. Afirmatia ca Dumnezeu nu dorea aceste lucruri pare sa faca referire la aducerea acestor jertfe numai ca o implinire a cerintelor rituale, fara o adevarata evlavie si consacrare a inimii. Hristos a fost Acela care a instituit sistemul ceremonial. Folosit corect, acesta ar fi adus binecuvantare inchinatorului constiincios. Dar Dumnezeu nu gasea nici o placere in jertfele credinciosului nesincer (vezi 1 Samuel 15,22; Osea 6,6).
Mi-ai pregatit un trup. Aceste cuvinte sunt luate din LXX. In ce priveste exprimarea din ebraica si insemnatatea ei, vezi Psalmi 40,6. Scriitorul acestei epistole cunostea, cu siguranta, ambele versiuni si a ales-o pe cea din LXX. Formularea in LXX contine un adevar insemnat, iar folosirea din partea autorului a acestei versiuni inseamna o aprobare a adevarului prezentat aici, fara a insemna neaparat ca el este de acord ca traducerea LXX este fidela a versiunii ebraice.
In ce priveste sensul pe care autorul il da cuvantului ,,trup”, vezi v. 10.
n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat.
N-ai primit. [,,N-ai avut placere”, KJV]. Vezi v. 5. Inchinatorul nesincer credea ca lui Dumnezeu ii faceau placere sacrificiile formale.
Atunci am zis: Iata-Ma (in sulul cartii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta, Dumnezeule!
Sulul cartii. Vezi Psalmi 40,7. Vin. Mai degraba ,,am venit”. Se pare ca acest cuvant este un raspuns imediat la o situatie care cerea un remediu. Sa fac voia Ta. In contextul original expresia aceasta descrie ascultarea de voia lui Dumnezeu. Autorul cartii foloseste cuvintele acestea pentru a arata ca sacrificiul lui Hristos a
implinit voia lui Dumnezeu, aducand ispasirea, pe care sacrificiile de animale nu puteau sa o ofere. Scriitorul va dezvolta in continuare ideea aceasta.
Dupa ce a zis intai: Tu n-ai voit si n-ai primit nici jertfe, nici prinoase, nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat, (lucruri aduse toate dupa Lege),
Dupa ce a zis. [,,Cand a zis, deasupra”, KJV]. Literal, ,,mai sus, cand a zis”. Se face referire la citatele din v. 5 si 6. Ele sunt repetate in mare in v. 8 si 9.
Nici jertfe, nici prinoase. [,,Jertfe si daruri”, KJV]. Vezi v. 5 si 6.
Dupa Lege. Sau ,,potrivit legii”. In ce priveste Legea la care se face referire aici, vezi v. 1.
apoi zice: Iata-Ma, vin sa fac voia Ta, Dumnezeule. El desfiinteaza astfel pe cele dintai, ca sa puna in loc pe a doua.
Sa fac voia Ta. Vezi v. 7.
El desfiinteaza astfel pe cel dintai. Autorul a citat mai intai pasajul din Psalmi (v. 5–7), apoi a repetat partile care erau semnificative pentru ce vroia el sa zica (v. 8, 9), iar acum face aplicatia. El foloseste pasajul acesta pentru a dovedi ca vechiul sistem a fost desfiintat cand Hristos a venit sa faca voia lui Dumnezeu, adica sa aduca o jertfa eficienta. Desfiintarea celui vechi este dovedita prin afirmatia ca Dumnezeu nu avea nici o placere fata de sacrificiile aduse de lege. Stabilirea celui nou este dovedita prin afirmatia ca Hristos a indeplinit voia lui Dumnezeu prin adevaratul sacrificiu. Vezi cap. 8,13. Evreilor crestini le era greu sa inteleaga faptul ca vechiul sistem era perimat. Aici autorul le arata ca lucrul acesta era prezis in Vechiul Testament, scriere socotite sfanta de catre cei care traiau sub vechiul sistem.
Prin aceasta voie am fost sfintiti noi, si anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos, odata pentru totdeauna.
Prin aceasta ,,voie”. Se poate ca aceste cuvinte sa insemne fie ca prin implinirea acestei vointe in sacrificiul desavarsit al lui Hristos, noi suntem sfintiti, fie ca, in aceasta ,,voie”, adica moartea lui Hristos, este prevazuta sfintirea noastra (compara cu 1 Tesaloniceni 4,3).
Am fost sfintiti. [,,Suntem sfinti”, KJV]. Versiunea greaca accentueaza ideea ca noi am fost sfintiti si ca acum ne aflam intr-o stare de sfintire. Aici ea nu este vazuta ca un proces continuu (pentru aspectul acesta, vezi Romani 6,19), ci ca o intorsatura de la pacat la sfintenie si ca o continuare in starea aceasta. Intelesul aceasta este gasit peste tot. In alta parte Pavel li se adreseaza credinciosilor din Corint ca unora care ,,au fost sfintiti in Hristos Isus” (vezi 1 Corinteni 1,2). El le reaminteste apoi ca au ,,fost sfintiti” (1 Corinteni 6, 11).
Jertfa trupului. Aici este aplicatia propozitiei ,,ci Mi-ai pregatit un trup” (vezi v. 5). Hristos a luat un trup uman, in care a fost jertfit (vezi cap. 2,14). Prin jertfirea trupului Sau, oamenii au capatat sfintirea. Isus Hristos ,,a fost facut… pentru noi, intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare” (1 Corinteni 1,30).
O data pentru totdeauna. Nu era nevoie ca sacrificiul sa fie repetat. El indeplinea curatirea necesara pentru pacat (cap. 9,14). El nu era, ca sacrificiile legii, doar o umbra.
Displayed: 5249 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online