Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 10:26-*
Previous part
Caci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate,
Caci daca. In v. 26–31 scriitorul explica mai pe larg natura sovairii la care face referire in v. 23 si starea celor mentionati in v. 25, care neglijau participarea la adunarile credinciosilor.
Pacatuim cu voia. Adica daca continuam sa pacatuim cu voia, asa cum arata verbul din versiunea greaca. Asa cum lamureste contextul (vezi v. 29), aici nu este vorba despre pacatele izolate, comise in deplina cunostinta de caracterul lor atroce, ci este vorba de atitudinea mintii celui care in mod voit renunta la Hristos, refuza mantuirea si Il respinge pe Duhul Sfant. Acesta este pacatul cu voia, staruitor si sfidator. Este opusul deciziei anterioare de a accepta mantuirea in Hristos si de a-I preda Lui inima si viata. Este apostazie premeditata si duce la pacatul de neiertat (vezi Matei 12,31.32). Este o stare de continua revolta impotriva lui Dumnezeu.
Dupa ce. Fara indoiala ca toti pacatosii sunt intr-o stare de revolta impotriva lui Dumnezeu (vezi Romani 8,7). Dar, asa cum le explica Pavel atenienilor, inainte ca ei sa fi primit adevar, Dumnezeu le-a trecut cu vederea nestiinta (Faptele Apostolilor 17,30). Inainte ca lumina adevarului sa straluceasca in inima oamenilor, Dumnezeu nu tine cont de intunericul care stapaneste acolo (vezi Ioan 15,22; compara cu Ezechiel 3,18–21; 18,2–32; 33,12–20; Luca 23,34; 1 Timotei 1,13). Dumnezeu ii iubeste pe pacatosi si L-a trimis pe Fiul Sau ca sa-i mantuiasca (vezi Ioan 1,4.5.9–12; 3,16; compara cu Matei 9,13). Dar daca lumina vine, iar ei aleg intunericul, atunci se osandesc singuri inaintea lui Dumnezeu (Ioan 3,19) si ,,nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate” (Evrei 10,26; compara cu Iacov 4,17).
Cunostinta. Gr. epignosis, ,,cunoastere deplina”. Persoanele la care se face referire isi dau pe deplin seama de rezultatele caii pe care au ales-o.
Adevarului. Si anume ,,adevarul” cu privire la iubirea Tatalui pentru pacatosi, asa cum e descoperita in planul de mantuire si in darul oferit prin jertfa Fiului Sau (vezi cap. 2,1–3).
Nu mai ramane nici o jertfa. Legea mozaica prescria moartea – nu vreo jertfa – pentru apostaziatii inveterati si impietriti (vezi v. 28). Asa au fost si Nadab si Abihu (vezi Leviticul 10,1–5), Core, Datan, Abiram si cei 250 de barbati care erau de partea lor (vezi Numeri 16,1–35). Dumnezeu nu ar fi acceptat jertfa unor astfel de oameni, deoarece sacrificiile aveau valoare numai in masura in care inchinatorul avea o inima pocaita.
ci doar o asteptare infricosata a judecatii, si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti.
Asteptare infricosata. Sau ,,o perspectiva infricosata” (RSV). Judecatii. Gr. krisis, actul executarii judecatii, aici judecata finala, asa cum reiese din expresia ,,vapaia unui foc” (vezi Faptele Apostolilor 17,31; Evrei 9,27).
Vapaia unui foc. [,,Mania infocata”, KJV]. Mai degraba ,,vapaia unui foc” (ca in traducerea Cornilescu), adica focul din ziua de apoi (vezi 2 Petru 3,7.10–12; Apocalipsa 20,9–15). Este vorba de intensitatea focului, nu de atitudinea divina care isi gaseste expresie in foc (vezi Romani 1,18).
Va mistui. [,,Va devora”, KJV]. Sau ,,va manca de tot”, ,,va consuma”.
Cei razvratiti. [,,Adversari”, KJV]. Adica pe cei care au pacatuit cu voia, pacatosii inraiti, cei despre care se vorbeste in v. 26.
Cine a calcat Legea lui Moise, este omorat fara mila, pe marturia a doi sau trei martori.
A calcat. [,,A dispretuit”, KJV]. Gr. atheteo, ,,a refuza sa recunoasca”, ,,a respinge”, ,,a anula”. Cine ,,a calcat legea lui Moise” a facut lucrul acesta prin incalcarea fatisa a perceptelor ei. Ei si-au batut joc de autoritatea legii si au refuzat sa i se supuna.
Legea lui Moise. Este vorba de intregul cod de legi promulgat de Moise sub indrumarea divina, mai ales asa cum apare in cartea Deuteronom (vezi Deuteronom 31,24–26).
Omorat fara mila. Nu exista drept la apel, si nici vreo curte superioara care sa arate indurare. Nu era scapare de sub pedeapsa prescrisa de lege. Trebuia ca apostatii recunoscuti ca atare sa moara, ca nu cumva sa-i influenteze si pe altii.
Pe. Literal, ,,pe baza [marturiei]”.
Doi sau trei martori. Moise prevazuse ca in cazul unei fapte grave, ca de pilda omorul, cel putin doi martori sa confirme detaliile esentiale, inainte de a se putea pronunta un verdict de vinovatie (Deuteronom 17,6; compara cu Matei 26,60; vezi Vol. V, p. 539). Aceasta prevedere milostiva si inteleapta tindea sa descurajeze acuzatiile false si sa asigure justitia. Acelasi principiu este valabil astazi.
Cu cat mai aspra pedeapsa credeti ca va lua cel ce va calca in picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pangari sangele legamantului, cu care a fost sfintit, si va batjocori pe Duhul harului?
Mai aspra pedeapsa. [,,Mai dureroasa pedeapsa”, KJV]. Sau ,,rasplata mai severa”. Sub legea lui Moise pedeapsa cea mai severa cu putinta era moartea. Ea ii lua omului restul vietii. Dar ,,vapaia unui foc care va mistui pe cei razvratiti” (v. 27) in ziua de pe urma, ii va lipsi pe oameni de viata vesnica. Exista inviere din prima moarte, dar nu si din a doua, iar moartea a doua este o ,,mai aspra pedeapsa”.
Credeti. [,,Va inchipuiti”, KJV]. Adevarul este mult mai bine evidentiat aici sub forma unei intrebari.
Va lua. Adica va primi din partea Marelui Judecator al universului.
Calca in picioare. [,,A calcat in picioare”, KJV]. Acesta este un act deliberat de dispret (compara cu Matei 7,6). Cei la care se face referire aici nu numai ca resping indurarea lui Hristos, ci se si straduiesc sa arate ca o dispretuiesc.
Fiul lui Dumnezeu. Vezi Luca 1,35.
Va pangari. [,,Va socoti ca ceva nesfant”, KJV]. Omul care respinge iubirea lui Dumnezeu nu apreciaza valoarea suprema a acestui dar. Vezi contrastul dintre atitudinea acestui om si cea a negustorului de margaritare (vezi Matei 13,45.46) sau a omului care a descoperit comoara ascunsa intr-un ogor (v. 44).
Va batjocori. [,,Va dispretui”, KJV]. Gr. enubrizo, ,,a insulta”, ,,a ofensa”. Refuzul persistent de a lua seama la indemnurile Duhului Sfant reflecta dispretul pentru ele. In ce priveste caile prin care oamenii pot sa-L insulte pe Duhul Sfant si sa savarseasca pacatul de neiertat, vezi Matei 12,31.32; Efeseni 4,30.
Duhul harului. Adica Duhul, prin a carui mijlocire harul lui Hristos este aplicat fiecarui pacatos care se pocaieste.
Displayed: 6668 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online