Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Evrei 10:20-*

Previous part

pe calea cea noua si vie, pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinauntru, adica trupul Sau:

Noua. Este noua in sensul ca nu existase si mai inainte. Vechiul legamant nu prevazuse o astfel de cale. Mai este noua in sensul ca nu se invecheste niciodata, e mereu eficace.

Vie. Hristos ,,traieste pururea ca sa mijloceasca pentru ei” (cap. 7,25). Calea cea noua are in centru o persoana care este pururea vie. Hristos este ,,calea, adevarul si viata” (Ioan 14,6). Toate acestea vin in contrast cu sacrificiile moarte ale vechiului legamant.

Ne-a deschis. Gr. egkainizo, ,,a inaugura”, ,,a dedica”. Calea a fost inaugurata [,,deschisa”] prin moartea lui Hristos.

Perdeaua. Gr. katapetasma (vezi cap. 6, 19). Inainte comentatorii credeau in general ca perdeaua de aici reprezinta intrarea prin care ne apropiem de Dumnezeu. Totusi, se pare ca ,,perdeaua” este folosita aici in sensul de ceva care ascunde prezenta divina. Aceasta interpretare pare sa fie mai potrivita cu simbolismul din cap. 6,19, cat si cu semnificatia sfasierii perdelei la moartea lui Hristos (vezi Matei 27,51). Aceasta sfasiere insemna nu numai ca sistemul sacrificiilor se terminase, dar si ca ,,este pregatita o cale noua si vie” (DA 757).

Adica, trupul Sau. ,,Trupul” inseamna aici natura umana a lui Isus (vezi cap. 5,7). Cuvantul acesta poate include toata viata Sa pe acest pamant, inclusiv jertfa Lui. Se naste urmatoarea intrebare: Este cuvantul ,,trupul” apozitie pentru substantivul

,,perdeaua”, sau pentru substantivul ,,calea”? Din punct de vedere gramatical, in original sunt posibile ambele variante, desi a doua pare mai naturala. Totusi prima alternativa ofera o interpretarea mai simpla. Exista adepti ai ambelor pareri. Daca ,,trupul” este apozitie pentru ,,calea”, atunci intruparea lui Hristos, viata si moartea Lui sunt calea pe care a deschis-o El prin perdea, pentru a intra in prezenta lui Dumnezeu. Versetul 20 este atunci doar o amplificare a v. 19, unde ,,sangele lui Isus” este considerat mijlocul prin care avem intrarea in ,,Locul prea sfant”.

Daca ,,trupul” este apozitie pentru ,,perdeaua”, atunci sensul este ca trecerea lui Hristos prin experienta intruparii a facut cu putinta intrarea noastra in ,,Locul prea sfant” (v. 19). Daca nu este fortata prea mult, nu exista nici o dificultate in legatura cu interpretarea aceasta. Trebuie evitate alte comparatii intre cuvintele ,,trup” si ,,perdea”, ca de pilda ca Hristos, dupa ce S-a inaltat, S-a dezbracat de natura Sa umana (vezi Ioan 1,14), sau ca natura umana a lui Hristos a actionat ca o bariera, tagaduindu-le oamenilor accesul la Dumnezeu.

Indiferent de sensul acestui text, intelesul general este clar. Cele mai multe dificultati ale acest pasaj sunt rezultatul incercarii de a intelege mai mult decat a intentionat autorul sa spuna.

Trebuie observat faptul ca acesta este unul din cele cateva pasaje in care scriitorul epistolei ofera atentie speciala ideii ca prin Hristos omul are intrare directa la Dumnezeu. Aceasta pare sa fie ideea centrala a intregii carti. Datorita sacrificiului lui Hristos in favoarea noastra nu mai exista nici o perdea intre noi si Dumnezeu. Nadejdea noastra ,,patrunde dincolo de perdeaua dinlauntrul Templului, unde Isus a intrat pentru noi ca inainte mergator” (cap. 6,19.20). ,,Hristos n-a intrat intrun locas de inchinare facut de mana omeneasca, … ci a intrat chiar in cer, ca sa Se infatiseze acum, pentru noi, inaintea lui Dumnezeu” (cap. 9,24). Scriitorul vrea sa stabileasca superioritatea lucrarii ceresti a lui Hristos fata de serviciul indeplinit de preotii de pe pamant. El citeaza ca una din dovezile cele mai bune faptul nemaipomenit ca nu mai este nici o perdea, nici o bariera intre noi si Dumnezeu. Vezi Nota Suplimentara de la sfarsitul capitolului. Vezi Exodul 25,9; Daniel 8,14.



si fiindca avem un Mare preot pus peste casa lui Dumnezeu,

Un Mare Preot. Scriitorul atrage din nou atentia supra idei care este si tema cartii, si anume preotia lui Hristos in sanctuarul din cer (vezi Introducerea). Vezi cap. 2,17; 4,14.

Casa lui Dumnezeu. Adica biserica (vezi cap. 3,3–6).



sa ne apropiem cu o inima curata, cu credinta deplina, cu inimile stropite si curatite de un cuget rau, si cu trupul spalat cu o apa curata.

Sa ne apropiem. Nu este de ajuns sa credem in Hristos si in lucrarea Lui de Mare Preot in sanctuarul de sus. Credinciosul sincer se va folosi de avantajele pe care Cerul le-a pus la indemana si va capata ,,indurare” si ,,har” pentru a fi ajutat ,,la vreme de nevoie” (vezi cap. 4,16). Ascultarea de indemnul ,,sa ne apropiem” implica relatie personala si tovarasie.

O inima curata. Aceasta este prima din cele patru conditii stabilite aici pentru cei care vor sa beneficieze de meritele mantuitoare ale Marelui nostru Preot. ,,O inima curata” inseamna sinceritate, lipsa ipocriziei si nici o rezerva. Compara cu acea ,,inima curata” din Isaia 38,3.

Credinta. Gr. pistis (vezi cap. 11,1).

Deplina. [,,Asigurare deplina”, KJV]. Cei care ,,se apropie” trebuie sa faca lucrul acesta cu credinta neclintita in puterea lui Hristos de a curati sufletul de pacat si de a-i da credinciosului har pentru o viata sfanta. Indoiala si necredinta jefuiesc pe om de capacitatea de a-si insusi meritele Mantuitorului. Importanta credintei pentru o experienta crestina vie constituie tema pasajului dintre cap. 10,38 si cap. 11,40.

Inimile stropite. In vechime, stropirea persoanelor si a imbracamintei reprezenta dedicarea intr-o slujba sfanta (vezi Leviticul 8,30; etc.). Legamantul vechi a fost ratificat prin stropirea cu sange (Evrei 9,19). Intr-un fel asemanator, cel care se apropie de Hristos va accepta din inima conditiile noului legamant si se va consacra vietii noi oferite de acesta.

Cuget rau. [,,Constiinta rea”, KJV]. Cuvintele acestea sunt aici echivalente cu ,,omul vechi” din Romani 6,6; Efeseni 4,22; Coloseni 3,9. O inima noua a inlocuit-o pe cea veche, iar dorintele firesti, care conduceau inainte viata, au fost parasite. Acum la carma vietii sunt gandul si iubirea lui Hristos (vezi 2 Corinteni 5,14; Filipeni 2,5).

Trupul spalat. Exista si dovezi externe care marturisesc despre schimbarea interioara care a avut loc. Prin ritualul botezului cel convertit marturiseste inaintea tuturor oamenilor intentia sa de a accepta privilegiile si responsabilitatile inerente convertirii. Cu privire la insemnatatea ritualului botezului, vezi Romani 6,3–6.

Apa curata. In lumea fizica apa este un mijloc de curatire si astfel este un simbol al curatirii de pacate.



Displayed: 6746 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online