Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 49:8-*
Previous part
Iudo, tu vei primi laudele fratilor tai; Mana ta va apuca de ceafa pe vrajmasii tai. Fiii tatalui tau se vor inchina pana la pamant inaintea ta.
Iuda. Al patrulea fiu al lui Iacov a fost primul care sa primeasca o nepretuita si bogata binecuvantare care i-a conferit suprematie si putere. Cu toate ca nu a fost declarat in mod expres de Iacov, Iuda a primit dreptul de intai nascut pentru conducere, pierdut de Ruben din cauza instabilitatii lui sentimentale si de Simeon si Levi din cauza cruzimii lor.
Laudele fratilor tai. In conformitate cu cap. 29,35, numele de Iuda inseamna ,,cel laudat”. Printr-un joc de cuvinte, atat de drag inimii orientale, Iacov l-a asigurat pe Iuda de lauda fratilor lui. Iuda dovedise un caracter nobil. Chiar in momentele intunecoase, cand fratii lui Iosif complotau sa-l omoare, Iuda a propus o solutie care a salvat viata lui Iosif (cap. 37.26.27). Frumusetea caracterului sau a fost ilustrata si mai mult in oferirea propriei vieti ca zalog pentru aceea a lui Beniamin, precum si atunci cand a pledat in fata lui Iosif in favoarea lui Beniamin, spre a-l salva de robie (cap. 43,9.10; 44,16-34). El a fost dat la iveala chiar mai devreme, in comportamentul lui fata de Tamar (cap. 38,26), cu toate ca la inceput pare sa fi fost mai degraba un individ salbatic si neastamparat (vezi comentariul pentru cap. 38,7-26). Taria lui de caracter, dobandita prin lupte asupra inclinatiilor naturale, s-a reflectat in barbatia semintiei care i-a purtat numele.
Fiii tatalui tau. Proorocind ca Iuda va pune pe vrasmasii sai pe fuga si ii va supune, Iacov a afirmat inca o data ca si fratii lui Iuda ii vor aduce omagii. Este vrednic de observat ca nu numai fiii mamei lui aveau sa faca lucrul acesta (vezi Geneza 27,29; Judecatori 8,19), adica semintiile descendente din Lea, ci si ,,fiii tatalui tau”, sau toate semintiile lui Israel. Aceasta s-a adeverit cand David a fost incoronat ca rege asupra intregului Israel (2 Samuel 5,1.2).
Iuda este un pui de leu. Tu te-ai intors de la macel, fiule! Iuda isi pleaca genunchii, se culca intocmai ca un leu, Ca o leoaica: cine-l va scula?
Iuda este un pui de leu. Printr-o indrazneata figura de stil, Iuda este comparat cu un pui de leu care creste pana la deplina putere si ferocitate a unui leu batran (vezi Apocalipsa 5,5). Racnind prin paduri in cautare de prada, reintorcandu-se in barlogul lui din munte dupa ce a sfasiat prada sa, el sta acolo cutezator, in liniste maiestuoasa si sfidand orice fiinta care ar fi putut indrazni sa-l tulbure. Multi comentatori inteleg cuvantul ebraic tradus ,,leu batran” (engleza) ca insemnand ,,leoaica” si vad in el o semnificatia profunda. Totusi, cuvantul labi’ insemna numai ,,leu” si este un sinonim obisnuit pentru cuvantul ’aryeh, ,,leu”, folosit de doua ori in acelasi verset.
Toiagul de domnie nu se va departa din Iuda, Nici toiagul de carmuire dintre picioarele lui, Pana va veni Silo, Si de El vor asculta popoarele.
Toiagul. Sceptrul este un simbol al autoritatii regale. In forma lui initiala, el era un baston lung pe care il tinea regele in mana cand vorbea in adunari publice si care ramanea intre genunchii sai cand statea pe tronul lui. Astfel de toiege sunt infatisate in diferite basoreliefuri egiptene vechi. Iuda urma sa continue sa fie conducator intre semintii pana la venirea lui Mesia.
Pana va veni Silo. Nici explicarea lui Silo ca nume de loc, nici interpretarea ca ,,odihna” nu este convingatoare. Totusi, majoritatea comentatorilor considera ca Silo este un nume personal si sunt de acord ca persoana la care se refera este Mesia. Aceasta opinie, exprimata cu mult timp inainte, atat de cercetatorii evrei cat si crestini, este corecta (vezi DA 52). Cat priveste semnificatia exacta a cuvantului Silo, totusi, comentatorii in nici un caz nu sunt de acord. El a fost explicat diferit ca insemnand ,,urmas”, ,,cel trimis”, ,,cel caruia ii apartine acesta (toiagul de carmuire)” si ,,datatorul de odihna”. Ultima interpretare a cuvantului Silo, ca ,,datator de odihna”, este favorizata de comentatori mult decat oricare dintre celelalte si este sustinuta de Ellen G. White (DA 52). De aceea, Silo este Mesia, care in profetia lui Iacov trebuia sa ia prerogativele regale ale lui Iuda, in calitate de conducator in Israel, si la care se vor aduna toate neamurile.
El isi leaga magarul de vita, Si de cel mai bun butuc de vita manzul magaritei lui; Isi spala haina in vin, Si mantaua in sangele strugurilor.
El isi leaga magarul. Referirea la calarirea unui magar a fost implinita la intrarea triumfala a lui Isus (Matei 21,7). Aceasta il arata ca vestitor al pacii si ca nobil, deoarece magarii nu erau folositi pentru razboi, ci serveau ca animale de calatorie pentru persoanele de rang mai inalt (Judecatori 1,14; 10,4; 12,14). Vita lui Iuda va fi asa de tare, incat magarii puteau sa fie legati de ea, si asa de roditoare, incat sucul ei putea sa fie folosit la spalarea hainelor cuiva. Vinul si laptele lui Iuda aveau sa fie atat de inveselitoare si invioratoare, incat sa impartaseasca o stralucire sclipitoare ochilor si o albeata incantatoare dintilor. Aceasta este, desigur, o descriere foarte figurata a prosperitatii lui Iuda.
Displayed: 5299 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online