Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 45:7-*
Previous part
Dumnezeu m-a trimis inaintea voastra ca sa va ramana samanta vie in tara, si ca sa va pastreze viata printr-o mare izbavire.
Sa va pastreze. Iosif a repetat afirmatia de mai inainte, ca Dumnezeu a fost acela care l-a trimis in Egipt pentru un scop precis. Aici el a vorbit profetic, in sensul ca Dumnezeu l-a adus in Egipt, ca sa pastreze prin el familia hotarata sa devina poporul ales al lui Dumnezeu, scapandu-i de moartea prin infometare.
Asa ca nu voi m-ati trimis aici, ci Dumnezeu; El m-a facut ca un tata al lui Faraon, stapan peste toata casa lui, si carmuitorul intregii tari a Egiptului.
Un tata al lui Faraon. Iosif le-a vorbit despre autoritatea lui, dand slava lui Dumnezeu pentru numirea sa in inalta pozitie pe care o detinea. El a folosit trei expresii pentru a descrie slujba sa, dintre care prima a fost ,,tata al lui Faraon”. Unii comentatori vad in el un titlu specific egiptean, unul atestat in mod clar pentru inaltii demnitari ai dinastiei a optsprezecea. Insa aceasta interpretare este indoielnica, avand in vedere ca titlul era purtat de oameni care indeplineau sarcini preotesti, iar aici nu exista nici cea mai slaba dovada ca Iosif a indeplinit astfel de sarcini. Poate ca este mai bine sa explicam cuvantul ca o expresie ebraica, deoarece Iosif le-a vorbit fratilor sai ca un evreu catre evrei, nu ca un egiptean. Poate ca el a vrut sa spuna ca era un sfetnic de incredere al regelui si un sustinator al dinastiei (vezi Isaia 22,21; Iov 29,16).
Stapan peste toata casa lui. Al doilea termen fusese deja folosit chiar de rege la data numirii lui Iosif (Geneza 41,40). Aceasta arata ca Iosif se afla in fruntea familiei regale.
Conducatorul intregii tari a Egiptului. A treia denumire acordata de asemenea lui Iosif de Faraon, cu siguranta ca nu este noua pentru fratii lui Iosif, care au auzit despre ea si au experimentat autoritatea lui. Ei stiau deja ca puterea lui nu era limitata la impartirea hranei, sau la tratarea strainilor, ci ca el era intr-adevar vice-rege al Egiptului (vezi cap. 42,30).
Grabiti-va de va suiti la tatal meu, si spuneti-i: Asa a vorbit fiul tau Iosif: Dumnezeu m-a pus domn peste tot Egiptul; pogoara-te la mine si nu zabovi!
Verset ce nu a fost comentat.
Vei locui in tinutul Gosen, si vei fi langa mine, tu, fiii tai, si fiii fiilor tai, oile tale si boii tai, si tot ce este al tau.
Tinutul Gosen. Desi numele Gosen nu a fost inca gasit in afara Bibliei, in general s-a cazut de acord ca este vorba de tinutul din imprejurimea lui Wadi Tumilat, in partea rasariteana a Deltei Nilului. Aceasta este o vale lunga de aproximativ 40 de mile, al carei rau de obicei este secat, cu exceptia anotimpului ploios, care uneste Nilul cu lacul Timsah. Aceasta regiune a fost cea mai bogata parte a Egiptului atat in vremurile vechi, cat si in cele moderne.
Langa mine. Avaris, capitala hicsosilor, era la numai 20 sau 30 de mile de aceasta regiune, mult mai aproape decat oricare alta capitala din toata istoria Egiptului. Acesta este unul din numeroasele argumente care sustin punctul de vedere ca Iosif a fost stapan peste Egipt pe vremea hicsosilor.
Acolo te voi hrani, caci vor mai fi inca cinci ani de foamete; si astfel nu vei pieri, tu, casa ta, si tot ce este al tau.
Verset ce nu a fost comentat.
Voi vedeti cu ochii vostri, si fratele meu Beniamin vede cu ochii lui ca eu insumi va vorbesc.
Voi vedeti cu ochii vostri. Desi Iosif vorbise timp de mai multe minute, fratii sai erau atat de coplesiti, incat spre a-i convinge de realitatea intregii situatii, a fost nevoie ca Iosif sa le atraga atentia ca ei insisi puteau sa vada ca afirmatiile lui erau adevarate. Numai cand Iosif i-a imbratisat pe fratii lui, pauza a fost intrerupta. Acum au recastigat controlul asupra emotiilor si au fost in stare sa vorbeasca cu el. Cand li se descoperise in rolul unui frate iubitor, si nu ca un judecator manios, si cand prin sarutarile si lacrimile lui le daduse asigurarea completa a iertarii, un adevar pe care cuvintele nu l-ar fi putut exprima asa de bine, numai atunci au indraznit sa vorbeasca.
Istorisiti tatalui meu toata slava pe care o am in Egipt, si tot ce ati vazut; si aduceti aici cat mai curand pe tatal meu.
Verset ce nu a fost comentat.
El s-a aruncat pe gatul fratelui sau Beniamin, si a plans; si Beniamin a plans si el pe gatul lui.
Verset ce nu a fost comentat.
A imbratisat de asemenea pe toti fratii lui, plangand. Dupa aceea, fratii lui au stat de vorba cu el.
Verset ce nu a fost comentat.
S-a raspandit vestea in casa lui Faraon ca au venit fratii lui Iosif; lucrul acesta a placut lui Faraon si slujitorilor lui.
A placut lui Faraon. Raportul despre sosirea fratilor lui Iosif a ajuns curand la urechea regelui si a facut o impresie atat de favorabila asupra lui si a altor curteni, incat regele a fost fericit sa confirme invitatia lui Iosif catre fratii lui sa vina cu tatal si familiile lor in Egipt. Cu toate ca Iosif avea autoritatea sa-si invite familia, dupa cat se pare el a considerat drept si potrivit sa caute a primi aprobarea personala a lui Faraon, pentru ca purtarea lui in slujba sa nu fie pusa la indoiala. Nimeni nu putea spune ca Iosif a tras in vreun fel anume foloase personale din puterea si autoritatea care ii fusesera incredintate. Este, de asemenea, un lucru limpede ca abilitatea administrativa demonstrata acum timp de noua ani, placuse asa de mult regelui si altor oameni de stat din Egipt, incat erau incantati ca rudele lui Iosif sa faca din Egipt caminul lor. Pentru Faraon aceasta era o ocazie sa-si manifeste recunostinta.
Displayed: 5698 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online