Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 34:7-*

Previous part

Dar cand s-au intors fiii lui Iacov de la pasune, si au auzit lucrul acesta, s-au suparat si s-au maniat foarte tare; pentru ca Sihem savarsise o miselie in Israel, culcandu-se cu fata lui Iacov: asa ceva n-ar fi trebuit sa se faca niciodata.

S-au suparat. Literal ,,au devenit furiosi”. A doua expresie ,,s-au maniat foarte tare” este literal ,,s-au aprins foarte mult”. Mania lor patimasa a trecut de masura (compara cu 1 Samuel 15,11; 2 Samuel 19,43). Cum s-au simtit oamenii se poate intelege din faptul ca arabii moderni se simt mult mai dezonorati prin seducerea unei surori, decat prin infidelitatea unei sotii. Un barbat, spun ei, poate sa divorteze de sotia lui, si ea nu mai este a lui, insa o sora sau o fiica ramane pentru totdeauna o sora sau o fiica.

Era, asadar, just ca ei sa fie suparati si numai firesc sa fie maniati. Propria oroare era legata de aceea a surorii lor. Totusi, pe ei nu i-a interesat prea mult pacatul comis impotriva lui Dumnezeu, cat rusinea care se abatuse asupra familiei lor. In aceasta atitudine fata de problema se afla izvorul marii lor greseli procedand astfel (Geneza 49,7).

Miselie. ,,A savarsi o miselie” a devenit o expresie permanenta pentru crimele in care era implicata onoarea, mai ales pentru pacatele carnii (Deuteronom 22,21; Judecatori 20,10; 2 Samuel 13,2; etc.), dar si pentru altele (Iosua 7,15).

In Israel. Numele de Israel este aici aplicat pentru prima data familiei lui Iacov. Mai tarziu, el a devenit denumirea obisnuita pentru natiune. Unii comentatori, aratand ca fiii lui Iacov nu au fost numiti fie Israel, fie izraeliti pana mult mai tarziu, considera ca expresia ,,in Israel” trebuie sa fie tradusa ,,impotriva lui Israel”. Aceasta este posibil din punct de vedere gramatical,si ar insemna ca aventura amoroasa a fost o crima impotriva lui Iacov, care devenise Israel, ,,un print al lui Dumnezeu”.



Hamor le-a vorbit astfel: Fiul meu Sihem s-a lipit cu toata inima de fata voastra; va rog, dati-i-o de nevasta,

Hamor le-a vorbit. Hamor, tatal lui Sihem, venise sa i-o ceara lui Iacov pe fiica sa (v.6), dar deoarece fiii lui Iacov au ajuns acasa in acelasi timp (v.7), el le-a vorbit si lor. Tatal si fratii fetei erau considerati ca tutorii ei legali (vezi cap. 24,50).



si incuscriti-va cu noi; voi dati-ne fetele voastre, si luati pentru voi pe ale noastre.

Incuscriti-va. Lipsa oricarei scuze pentru seducerea Dinei de catre Sihem, nu este o indicatie a consimtamantului ei, ci mai degraba al nivelului moral scazut al printului canaanit. Intr-o astfel de purtare el nu a vazut nici o greseala deosebita, cel putin cand fiul sau era gata sa o ia in casatorie pe fata pe care o ademenise.



Locuiti cu noi; tara va sta inainte, ramaneti in ea, faceti negot si cumparati pamanturi in ea.

Locuiti cu noi. Hamor a propus o politica de intercasatorire intre familia lui Iacov si sihemiti. El era, de asemenea, gata sa faca concesii cu privire la concesionarea tarii asa incat noii-veniti sa poata locui, sa se poata misca si sa faca comert liber in regiune. Au fost facute o serie de oferte prietenoase, atat de tata ca politician, in favoarea intercasatoriririi dintre familii in general, cat si de fiu ca amant pentru a putea obtine fata. Pentru mintea lor pagana, o politica exclusivista in privinta aceasta era de neconceput. In spiritul necredincios al lumii, ei au incercat sa schimbe atitudinea lui Iacov pe care a considerat-o a fi. Ofertele pe care le-au facut in imprejurari similare erau atragatoare si prea adesea astfel de perspective ademenesc poporul care se declara a fi al lui Dumnezeu sa paraseasca moralitatea lor sfanta.



Sihem a zis tatalui si fratilor Dinei: Sa capat trecere inaintea voastra, si va voi da ce-mi veti cere.

Verset ce nu a fost comentat.

Cereti-mi o zestre cat de mare si cat de multe daruri, si voi da tot ce-mi veti zice; numai dati-mi fata de nevasta.

Verset ce nu a fost comentat.

Fiii lui Iacov au raspuns, si au vorbit cu viclesug lui Sihem si tatalui sau Hamor, pentru ca Sihem necinstise pe sora lor Dina.

Fiii lui Iacov. Oricat de atragatoare au fost ofertele printului din Sihem, ele au fost refuzate de fiii lui Iacov, care au luat acum initiativa in discutia propunerii de casatorie a surorii lor (vezi cap. 24,50). A primi propunerile lor ar fi fost o calcare a principiilor sfinte ale chemarii lor ca familie si sar fi sacrificat fagaduintele lui Dumnezeu pentru un castig lumesc.



Ei i-au zis: Este un lucru pe care nu-l putem face sa dam pe sora noastra unui om netaiat imprejur; caci ar fi o ocara pentru noi.

Verset ce nu a fost comentat.

Nu ne vom invoi la asa ceva decat daca va faceti si voi ca noi, si daca orice parte barbateasca dintre voi se va taia imprejur.

Nu ne vom invoi la aceasta. Refuzul propunerii lui Hamor era just, desigur, insa procedeul lor era in mod sigur la fel de gresit. Planuind crima sub haina scrupulelor religioase, fiii lui Iacov s-au facut vinovati de ipocrizie si cruzime. Ipocrizia lor a constat in marturisirea de a primi propunerea lui Hamor, atunci cand, de fapt, nu intentionau sa faca acest lucru, cu conditia ca sihemitii sa accepte pecetea sfantului legamant al lui Dumnezeu. Ei stiau prea bine ca daca sihemitii aveau sa se supuna circumciziei, avea sa fie o simpla forma din partea lor. Propunerea a fost conceputa, pana la urma, intr-un spirit de razbunare cruda.

In anii de mai tarziu supunerea la ritualul circumciziei de catre un ne-iudeu era considerata ca aratand primirea credintei iudaice si aducerea primitorului sub indatorirea legamantului, adica, aceasta se face in mod legal din pagan, iudeu (vezi Fapte 15,5; Galateni 6,12; etc.). Daca primirea semnului legamantului din partea Sihemitilor ar fi insemnat intoarcerea lor la adevaratul Dumnezeu, atunci toate obiectiile pentru intercasatorire, desigur ca ar fi disparut.



Displayed: 5976 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online