Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 33:11-*
Previous part
Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati, si am de toate. Astfel a staruit de el, si Esau a primit.
Darul meu. Aceste cuvinte au fost bine alese si pline de putere. Se poate ca ele sa fi fost o aluzie la binecuvantarea pe care Iacov i-o smulsese lui Esau cu 20 de ani mai inainte? Era mult mai important pentru Iacov ca Esau sa primeasca darul sau, pentru ca facand astfel Esau, conform obiceiului vremii, isi exprima acceptarea lui a ceea ce darul reprezenta – cererea de iertare a lui Iacov. In Orient, un dar primit de un superior asigura datatorului prietenia si ajutorul primitorului. Daca este refuzat, el se poate teme de orice.
Esau a zis: Haidem sa plecam si sa pornim la drum; eu voi merge inaintea ta.
Haidem sa plecam. Esau a presupus ca Iacov are sa porneasca de indata spre Hebron (cap. 35,27), domiciliul tatalui lor Isaac, si i-a propus lui Iacov sa-l insoteasca in calea lui. Insa Iacov a refuzat in mod politicos atat oferta aceasta, cat si aceea a escortei, sugerata mai tarziu. Ultima nu era necesara, prima ar fi insemnat un mers insuportabil de incet pentru Esau. Acest refuz nu a izvorat din vreun simtamant de neincredere, motivele aratate nu erau simple pretexte. El nu avea nevoie de garda militara, pentru ca stia ca era aparat de ostile lui Dumnezeu si el nu putea calatori asa repede cum ar dori Esau sa mearga. Ba mai mult, el avea sa fie liber sa tabarasca oriunde putea sa aleaga si sa ramana acolo pana cand era gata sa mearga mai departe. In felul acesta, avea sa se bucure de deplina libertate de actiune.
Iacov i-a raspuns: Domnul meu vede ca copiii sunt micsori, si am oi si vaci fatate; daca le-am sili la drum o singura zi, toata turma va pieri.
Verset ce nu a fost comentat.
Domnul meu s-o ia inaintea robului sau; si eu voi veni incet pe urma, la pas cu turma, care va merge inaintea mea, si la pas cu copiii, pana voi ajunge la domnul meu in Seir.
Pana voi ajunge. Nu pentru ca Iacov a intentionat sa mearga de-a dreptul la Seir, ci mai degraba o expresie a dorintei sale de a-l revedea pe Esau si de a continua cu el bunele relatii prietenesti. Cu siguranta ca aceasta nu a fost o inselare premeditata cu scopul de a se debarasa de Esau. Destinatia lui Iacov nu a fost tara Seir, ci Canaan, probabil Hebron, unde locuia atunci tatal sau, Isaac. Deci, poate ca el s-a gandit sa-i faca lui Esau o vizita, dar daca a facut acest lucru vreodata nu stim. Fratii s-au intalnit dupa aceea, ca prieteni, la inmormantarea tatalui lor (cap. 35,29).
Esau a zis: Vreau sa las cu tine macar o parte din oamenii mei. Si Iacov a raspuns: Pentru ce aceasta? Mi-ajunge sa capat trecere inaintea ta, domnul meu!
Verset ce nu a fost comentat.
In aceeasi zi, Esau a luat drumul inapoi la Seir.
Verset ce nu a fost comentat.
Iacov a plecat mai departe la Sucot. Si-a zidit o casa, si a facut colibe pentru turme. De aceea s-a dat locului aceluia numele Sucot (Colibe).
Sucot. Ceea ce inseamna ,,ingradituri” sau ,,tarcuri” facute din crengute impletite laolalta. Sucotul din Valea Iordanului (Iosua 13,27), a cazut la impartire semintiei lui Gad. S-a incercat sa fie identificat cu dealul Der’alla, aproape de gura raului Iaboc.
Nu se stie cat timp a ramas Iacov la Sucot. Faptul ca a ridicat o ,,casa”, ceea ce nici unul din patriarhii de mai inainte nu au facut, sugereaza ca el trebuie sa fi locuit acolo timp de mai multi ani. Motivele pentru care a facut asa ne sunt necunoscute. In aceasta hotarare, poate ca l-a influentat pasunea cea buna si o populatie razleata. Avand mandat de la Dumnezeu sa se intoarca in tara parintilor lui (cap. 31,3), Iacov foarte probabil ca a gasit o prima ocazie de a-l vizita pe tatal sau inaintat in varsta. In vremea aceea poate ca i-a facut o vizita si fratelui sau in Seir, asa cum fagaduise.
La intoarcerea lui din Padan-Aram, Iacov a ajuns cu bine in cetatea Sihem, in tara Canaan, si a tabarat inaintea cetatii.
Iacov a ajuns cu bine (la Salem). Considerand salem un nume de loc, KJV urmeaza LXX, Vulgata si alte traduceri de mai tarziu. Dar cuvantul este un adverb care inseamna ,,in deplina pace” sau ,,siguranta” si este echivalent cu expresia ,,in pace” din cap. 28,21, la care se pare ca se face aluzie. Ceea ce Iacov ceruse cand a facut juramantul la Betel cu 20 de ani inainte, acum era implinit (PP 204). El se intorsese in tara lui natala.
Cetatea Sihem. Daca salem este luat ca numele locului, atunci Sihem s-ar referi la persoana din v.19 si cap. 34,2, fiul lui Hamor hetitul. Iar daca salem inseamna ,,intreg” sau ,,teafar”, propozitia ar trebui redata ,,Iacov a ajuns in siguranta (teafar) in cetatea Sihem”. Nu este nevoie sa presupunem ca Sihem a primit numele de la Sihem, fiul lui Hamor, deoarece ea exista deja ca cetate inca de pe vremea lui Avraam (cap. 12,6). O inscriptie egipteana descrie o expeditie militara impotriva cetatii in secolul al XIX-lea i.Hr. Este mult mai probabil ca Sihem, fiul lui Hamor, a fost numit cu numele cetatii.
Displayed: 5126 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online