Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 32:28-*

Previous part

Apoi a zis: Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce lupta cu Dumnezeu); caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni, si ai fost biruitor.

Te vei chema. Marea schimbare spirituala care a avut loc in Iacov era simbolizata acum printr-o schimbare de nume, care arata natura noii sale legaturi cu Dumnezeu. Numele lui Avraam si al Sarei fusesera schimbate la fel (vezi cap. 17,5.15), si de atunci inainte Scriptura ii numeste intotdeauna cu numele cele noi. Dar in istoria urmatoare a lui Iacov, vechiul si noul lui nume sunt folosite mai mult sau mai putin alternativ. Numele cel nou al lui Iacov, Israel, a devenit numele natiunii care a iesit din trupul sau. Pentru el, schimbarea numelui, ca si schimbarea caracterului sau, a fost mult mai importanta decat aceea a bunicilor lui. El reprezinta transformarea lui din ,,inselator” al oamenilor, intr-un ,,biruitor al lui Dumnezeu”. Numele cel nou, in mod evident un semn al biruintei fizice, trebuia sa fie o vesnica aducere-aminte despre deplina reinnoire spirituala care avusese loc.

Nu va mai fi Iacov. Pentru semnificatia numelui de Iacov ca ,,tinator de calcai”, sau ,,inselator”, vezi comentariul pentru cap. 25,26.

Ci Israel. O combinatie a lui yisra[h], ,,se lupta” sau ,,carmuieste” de la sarah, ,,a (se) lupta”, sau ,,a carmui” si ’El, ,,Dumnezeu”. Fara insotirea interpretarii data de Dumnezeu Insusi, numele ar putea fi tradus ,,Dumnezeu Se lupta”, sau ,,Domnul carmuieste”. Insa semnificatia asa cum a fost intentionata si data de Dumnezeu este ,,el se lupta cu Dumnezeu”, sau ,,el biruie asupra lui Dumnezeu”, sau ,,el carmuieste cu Dumnezeu”.

Numele onorat de ,,Israel” trebuia sa aminteasca, de aici inainte, de aceasta noapte de lupta. Aplicat la urmasii lui Iacov, el presupunea transformarea caracterului pe care Dumnezeu o cauta in ei si rolul lor distinct de a carmui cu Dumnezeu. Numele a fost transmis mai intai descendentilor lui literali si mai tarziu urmasilor lui spirituali care, de asemenea, trebuiau sa fie biruitori asa cum fusese el (Ioan 1,47; Romani 9,6).

Luptat cu Dumnezeu si cu oameni. Literal, ,,luptat [saritha, de la sarah] cu Dumnezeu si cu oamenii”. Acest termen ca se refera in mod evident la lupta nocturna a lui Iacov cu Dumnezeu si la indelungatele sale lupte cu Esau si Laban. Din toate acestea, pana la urma a iesit biruitor. Acest lucru era in mod deosebit adevarat cu privire experienta lui din noaptea trecuta, din care a iesit un om nou, un biruitor asupra inselaciunii, necinstei si increderii in sine. El era un om schimbat (vezi 1 Samuel 10,6.9).



Iacov l-a intrebat: Spune-mi, Te rog, numele Tau. El a raspuns: Pentru ce Imi ceri numele? Si l-a binecuvantat acolo.

Numele tau. Probabil cunoasterea faptului ca L-a intalnit pe Domnul si a vorbit cu El fata catre fata fie ca l-a speriat pe Iacov, fie ca l-a dus la o asa exaltare personala, incat sa umbreasca mult mai importanta lectie pe care trebuia sa o invete din aceasta experienta. Binecuvantarea de plecare a Ingerului avea sa fie suficienta.



Iacov a pus locului aceluia numele Peniel (Fata lui Dumnezeu); caci, a zis el, am vazut pe Dumnezeu fata in fata, si totusi am scapat cu viata.

Peniel. Dupa cum Iacov daduse numele Betel locului unde Il vazuse pe Dumnezeu in vis (cap. 28,19) si Mahanaim locului unde i-a aparut o oaste de ingeri pe drum (cap. 32,2), acum a facut sa ramana in amintirea lui locul intalnirii lui personale cu Dumnezeu printr-un nume care inseamna ,,fata lui Dumnezeu”. Faptul ca Il vazuse pe Dumnezeu fata in fata si cu toate acestea traia, a fost intr-adevar o minune (vezi Exod 33,20; Judecatori 6,22; 13,22; Isaia 6,5).

Am scapat cu viata. Adica, ,,am fost pastrat si voi fi pastrat”. Aceste cuvinte au rasunat din credinta cea de curand gasita a lui Iacov. Orice ar putea sa i intample, cata vreme se va afla in cadrul voii lui Dumnezeu, el era increzator ca mana divina il va pazi de orice rau. Chiar lucrurile care pareau, la momentul intamplarii lor, ca sunt impotriva lui, s-au dovedit a fi providentiale (42,36). Peniel a fost punctul de cotitura al vietii lui Iacov.



Rasarea soarele cand a trecut pe langa Peniel. Insa Iacov schiopata din coapsa.

Penuel. Unii comentatori sugereaza ca Penuel fusese numele initial al locului si ca Iacov l-a schimbat prin inlocuirea unei vocale in Peniel. Totusi, mult mai probabil ca Penuel este o forma veche a aceluiasi cuvant. Numele mai apare si in Judecatori 8,8.9.17; 1 Regi 12,25 si de asemenea si intr-o lista egipteana de nume ale cetatilor palestiniene. Locul lui exact nu este in mod definitiv determinat. Unii cercetatori il identifica cu Tulul edh-Dhahab, pe Iaboc, la 7 mile est de Iordan. Altii il cauta ceva mai departe spre est.

Schiopata. Asemenea lui Pavel, care cu veacuri mai tarziu a purtat un ,,tepus” in carnea sa (2 Corinteni 12,7), Iacov a plecat de la locul supremei experiente a vietii lui purtand un semn care sa-i aminteasca de lupta si biruinta lui de acolo. Desi schiop trupeste, probabil ca pentru tot restul vietii sale, in sufletul lui descatusat, Iacov se bucura de cele mai bogate binecuvantari ale lui Dumnezeu. Orice lupta lasa urmele ei. Asemenea lui Iacov, fiecare credincios fidel, trecand prin propria experienta ,,Peniel”, se poate astepta sa poarte vreun semn care sa-i aminteasca de puternica lui lupta impotriva eului, cu tendintele si inclinatiile lui rele mostenite. Chiar si Domnul nostru Isus Hristos poarta semnele teribilei lupte prin care a trecut in timp ce era pe pamant, iar pe acestea va continua sa le poarte toata vesnicia. Ale noastre vor disparea si vor fi uitate (2 Corinteni 4,17; Isaia 65,17). In timp ce cicatricele noastre sunt rezultatul luptei impotriva eului, semnele cuielor din mainile lui Hristos sunt cauzate de lupta in favoarea noastra cu puterile intunericului.



Displayed: 5949 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online