Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 30:25-*
Previous part
Dupa ce a nascut Rahela pe Iosif, Iacov a zis lui Laban: Lasa-ma sa plec, ca sa ma duc acasa, in tara mea.
Dupa ce. Dupa nasterea lui Iosif, Iacov a cerut permisiunea lui Laban sa se intoarca in Canaan. In conformitate cu v.25-28, se pare ca Iosif a fost nascut la sfarsitul celui de-al paisprezecelea an de slujire pentru Laban, la 7 ani dupa casatoria sa (vezi cap. 29,21-28). Daca cei 11 fii pe care ii avea acum Iacov s-au nascut toti in intervalul celor 7 ani care au trecut intre casatoria lui si incheierea celor 14 ani de slujire la Laban, sau daca unii dintre ei s-au nascut in timpul celor sase ani care au mai ramas, din cei 20 pe care i-a petrecut acolo (cap. 31,38), nu este pe deplin clar.
Ordinea in care sunt enumerati aici fiii lui Iacov nu reprezinta in mod necesar ordinea cronologica precisa a nasterii lor, ci pare sa fie intemeiata pe apartenenta lor materna. Moise enumara patru pentru Lea, apoi cate doi pentru Bilha si Zilpa si din nou Lea si unul pentru Rahela – in aceste cinci grupe. Nici doua cele enumerari ale fiilor lui Iacov raportate in Vechiul Testament nu redau in mod precis aceeasi ordine (vezi Geneza 46,8-25; 49,3-27; Exod 1,1-4; Numeri 1,5-15; 1 Cronici 2,1-2; etc.) si de aceea este imposibil sa se descopere vreo enumerare corespunzatoare a succesiunii nasterii lor.
S-ar parea mai mult decat ciudat ca 11 fii si o fiica (Geneza 29,32 la 30,24) sa se fi nascut in timpul primilor sapte ani de casnicie a lui Iacov si nici unul in restul de sase ani in care i-a mai slujit lui Laban. Daca totusi, acesta este cazul, atunci Lea a nascut sapte copii in sapte ani cu o pauza de timp in care nu a nascut copii (cap. 29,35; 30,9). Daca in intervalul acesta de timp, cei patru copii ai lui Bilha si Zilpa au fost nascuti unul dupa altul, sapte ani ar fi in mod clar mult prea putin. Cu exceptia faptului ca cei sapte copii ai lui Lea sunt separati in doua grupe, se poate considera ca ordinea lui Moise de aici este bazata in mod strict pe apartenenta materna. Deoarece, fara indoiala ca nu acesta este cazul, s-ar parea ca cele cinci grupe sunt aranjate in ordinea nasterii intaiului nascut din fiecare grupa si ca exista, probabil, vreo suprapunere intre doua grupe consecutive. In conformitate cu aceasta, nasterea lui Dan ar fi considerata ca precedand-o pe cea a tuturor fiilor enumerati ca urmand dupa el, dar nu in mod necesar dupa nasterea lui Iuda. La fel, in principiu, ar fi adevarat pentru Gad, Isahar si Iosif. Astfel de suprapunere stransa ar face posibila nasterea celor 11 fii in cuprinsul perioadei de sapte ani. Dar chiar daca ar fi acceptat principiul suprapunerii, nu exista nici un motiv sa se pretinda ca toti cei 11 sa fie nascuti in timpul celor sapte ani. Unii ar fi putut veni in timpul ultimilor sase ani de ramanere a lui Iacov la Laban. De fapt, ultima posibilitate pare a fi mult mai probabila, pentru ca, admitand posibilitatea suprapunerii in timpul celor sapte ani, rapida succesiune in care trebuiau sa urmeze nasterile, ar fi extrem de stransa, chiar in conformitate cu nivelul oriental.
Da-mi nevestele si copiii, pentru care ti-am slujit, si voi pleca; fiindca stii ce slujba ti-am facut.
Verset ce nu a fost comentat.
Laban i-a zis: Daca am capatat trecere inaintea ta, mai zaboveste; vad bine ca Domnul m-a binecuvantat din pricina ta;
Verset ce nu a fost comentat.
hotaraste-mi simbria ta, si ti-o voi da.
Hotaraste-mi simbria. Avand in vedere ca a doua perioada de sapte ani s-a terminat aproximativ pe vremea nasterii lui Iosif, Iacov a cerut ingaduinta lui Laban sa se intoarca in Canaan (v.25). Totusi, Laban nu a fost dispus sa piarda un om asa de valoare si nu stia ce strategie sa foloseasca spre a-l mentine in continuare. Faptul ca el l-a invitat pe Iacov sa stabileasca simbria lui nu l-a impiedicat sa o schimbe de zece ori in timpul celor sase ani (cap. 31,7). In spatele lui Laban era cel rau, hotarat sa zadarniceasca planul lui Dumnezeu prin impiedicarea, daca ar fi posibila, a intoarcerii lui Iacov in Tara Fagaduintei.
Iacov i-a raspuns: Stii cum ti-am slujit, si cum ti-au propasit vitele cu mine;
Verset ce nu a fost comentat.
caci putinul pe care-l aveai inainte de venirea mea, a crescut mult, si Domnul te-a binecuvantat ori incotro am mers eu. Acum, cand am sa muncesc si pentru casa mea?
Verset ce nu a fost comentat.
Laban a zis: Ce sa-ti dau? Si Iacov a raspuns: Sa nu-mi dai nimic. Daca te invoiesti cu ce-ti voi spune, iti voi paste turma si mai departe, si o voi pazi.
Daca te invoiesti. Cand Laban a repetat oferta, facand-o intr-un mod cat mai serios, Iacov a propus conditiile pe baza carora el era dispus sa mai stea. Propunerea lui se intemeia pe faptul ca in Orientul Apropiat caprele sunt negre sau seine, rareori albe sau cu pete albe si ca oile sunt in cea mai mare albe, rareori negre sau pestrite. Avand in vedere ca propunerea lui Iacov cuprindea numai o mica parte din turmele lui Laban, acesta s-a grabit sa aprobe planul (v.34). Iacov a propus, in plus, sa inceapa a le desparti ,,in ziua aceea”, pentru ca Laban sa poata vedea exact care puteau fi rezultatele probabile.
Continuarea naratiunii arata ca in invoiala dintre Laban si Iacov era cuprins mai mult. Fie ca Moise a ales sa aminteasca numai principiul de baza al intelegerii, si astfel a omis faptul ca separarea avea sa fie repetata la intervale regulate, sau acest punct nu a fost mentionat de prima data, ci admis mai apoi de ambele parti. Oricarei metode conform careia a procedat Iacov, fata de care chiar Laban, in ciuda schimbarilor frecvente ale contractului, nu pare sa se fi opus (cap. 31,7.8.41).
Displayed: 5707 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online