Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 28:11-*

Previous part

A ajuns intr-un loc unde a ramas peste noapte, caci asfintise soarele. A luat o piatra de acolo, a pus-o capatai, si s-a culcat in locul acela.

Intr-un loc. La sfarsitul celei de-a doua zile, Iacov a ajuns in vecinatatea cetatii Luz (v.19), vreo cincizeci de mile la nord de Beer-Seba. El nu a preferat sa stea peste noapte chiar in cetate de teama canaanitilor. Ura fata de ei, sugerata de Iosif Flavius ca motiv pentru neintrarea lui Iacov in cetate, probabil ca este de o mai mica importanta.

Capatai. Literal, ,,regiunea capului lui”, sau ,,locul unde este capul”. De aceea, Iacov a luat o piatra si a pus-o ,,sub capul sau”, sau ,,ca o odihna a capului”. O perna in intelesul cuvantului nostru se pare ca era necunoscuta celor din vechime. In multe tari orientale, oamenii foloseau perne facute din lemn, lut, piatra sau metal si mai folosesc inca. In Egipt sunt pastrate multe exemplare de felul acesta. Deoarece erau facute din material tare, nu era necesar pentru calator sa poarte cu el o perna. O piatra neteda era de ajuns. De aceea, nu a fost un efort pentru Iacov sa doarma cu capul pe o piatra. Piatra este amintita aici in anticiparea folosirii ei in naratiunea de mai tarziu (v.22).



Si a visat o scara rezemata de pamant, al carei varf ajungea pana la cer. Ingerii lui Dumnezeu se suiau si se pogorau pe scara aceea.

A visat. Cand Iacov statea culcat acolo, obosit, singuratic si trist, inima lui s-a indreptat catre Dumnezeu in rugaciune (PP 183). Acesta era fundalul mintal al visului lui. Numai dupa doua zile lungi, in timpul carora avusese ocazia sa cugete asupra mersului lucrurilor si sa-si inteleaga propria slabiciune, Dumnezeu i s-a descoperit. In providenta lui Dumnezeu, intarzierea este adesea mijlocul folosit pentru curatirea sufletului si pentru a-l conduce pe un om sa se predea fara rezerve indurarii si harului lui Dumnezeu (vezi DA 200, 380-382). Scara era un simbol vizibil al neintreruptei legaturi dintre Dumnezeu din cer si poporul Sau de pe pamant. Ingerii urca spre a prezenta nevoile oamenilor inaintea lui Dumnezeu si coboara cu fagaduinte de ocrotire si ajutor divin. Scara a aparut rezemandu-se de pamant, unde statea culcat Iacov, singur, sarac si parasit de oameni. Sus, in cer, statea Iehova. Proclamandu-se pe Sine lui Iacov ca Dumnezeu al parintilor lui, El nu numai ca i-a confirmat toate fagaduintele parintilor lui – posesiunea Canaanului, urmasi numerosi si binecuvantare pentru toti oamenii (vezi cap. 12,2.3; 13,14–17; 15,5.7, 16; 17,2–6, 16; 17,8; 18,18; 22,17, 18; 26,3.4.24) – ci a binevoit sa-i acorde ocrotire in calatoria sa si o reintoarcere acasa cu bine. Deoarece implinirea acestei fagaduinte fata de Iacov era inca departe, Dumnezeu a adaugat asigurarea ferma: ,,Nu te voi parasi pana ce nu voi face cele despre care ti-am vorbit”.



Si Domnul statea deasupra ei, si zicea: Eu sunt Domnul, Dumnezeul tatalui tau Avraam, si Dumnezeul lui Isaac. Pamantul pe care esti culcat, ti-l voi da tie si semintei tale.

Verset ce nu a fost comentat.

Samanta ta va fi ca pulberea pamantului; te vei intinde la apus si la rasarit, la miazanoapte si la miazazi; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine si in samanta ta.

Verset ce nu a fost comentat.

Iata, Eu sunt cu tine; te voi pazi pretutindeni pe unde vei merge, si te voi aduce inapoi in tara aceasta; caci nu te voi parasi, pana nu voi implini ce-ti spun.

Verset ce nu a fost comentat.

Iacov s-a trezit din somn, si a zis: Cu adevarat, Domnul este in locul acesta, si eu n-am stiut.

Domnul este in locul acesta. Afirmatia lui Iacov nu este o dovada, asa cum sugereaza unii comentatori, ca Iacov credea ca Dumnezeu aparea numai in anumite locuri consacrate si ca el a dat, din intamplare, peste unul dintre acestea. Aceasta este, mai degraba, o expresie de mirare si de bucurie, afland ca in timp ce isi inchipuia ca este singur, in realitate, era chiar in compania lui Dumnezeu. Afirmatia lui Iacov era, intr-un anumit sens, o auto-acuzare. El a recunoscut ca lipsa de credinta pricinuise gandurile de descurajare. Tocmai cand se socotea cel mai parasit, l-a descoperit pe Dumnezeu mai real si mai aproape de el ca oricand.



I-a fost frica, si a zis: Cat de infricosat este locul acesta! Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor!

Cat de infricosat este locul acesta! Aceia carora li s-a acordat privilegiul descoperirii lui Dumnezeu gasesc in inimile lor un simtamant de teama sfanta. Isaia a fost cuprins de o convingere de vinovatie atat de intensa, incat el s-a temut ca-si va pierde viata (Isaia 6,5). O experienta asemanatoare i-a adus acum lui Iacov o amara intelegere a starii lui pacatoase si nedemne. In ciuda alarmarii lui, el stia ca locul este ,,Casa lui Dumnezeu”, Bet-Elohim, o casa a pacii si sigurantei.



Si Iacov s-a sculat dis-de-dimineata, a luat piatra pe care o pusese capatai, a pus-o ca stalp de aducere aminte, si a turnat untdelemn pe varful ei.

A luat piatra. Piatra care fusese perna lui a devenit un monument care sa comemoreze descoperirea pe care o primise de la Dumnezeu. El a turnat ulei peste ea pentru a o consacra ca un memorial al indurarii care i s-a descoperit acolo (vezi Exod 30,26-30). Acest ,,stalp” nu a fost facut in nici un sens un obiect de inchinare. Stalpi de inchinare existau printre canaaniti, dar erau strict interzisi de Dumnezeu (vezi Levitic 26,1; Deuteronom 16,22). Totusi, mai tarziu, izraelitii au calcat aceasta interdictie divina si au ridicat stalpi (,,chipuri”) ca obiecte de cult (vezi 1 Regi 14,23; 2 Regi 18,4; 23,14; 2 Cronici 14,3; 31,1; Osea 10,1.2; Mica 5,13). Aceasta nu inseamna ca orice stalp ridicat avea o astfel de semnificatie, dupa cum dovedesc urmatoarele exemple. Iacov a mai ridicat un alt stalp care sa aminteasca legamantul sau cu Laban (Geneza 31,45), si inca unul a slujit sa marcheze mormantul Rahelei (cap. 35,20). Mai tarziu a ridicat si Absalom unul care sa perpetueze memoria sa (2 Samuel 18,18).



Displayed: 6074 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online