Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 27:24-*

Previous part

Isaac a zis: Tu esti deci fiul meu Esau? Si Iacov a raspuns: Eu sunt.

Tu esti, deci, fiul meu Esau? Simtul pipaitului lui Isaac trebuie sa fi fost afectat in mod serios, fie de slabiciune, fie de varsta. Pe de alta parte, simtul auzului era inca ascutit si l-a facut sa fie banuitor din cauza glasului lui Iacov. Insa mirosul de camp si padure al hainelor lui Esau (v.15) parea sa confirme atingerea mainilor paroase ale fiului sau. In cele din urma, aroma cu miros placut a ,,mancarii gustoase” (v.9) a incitat apetitul sau, si el a indepartat temerile sale. El nu putea sa vada, dar pipaitul, gustul si mirosul dominau auzul. Greseala originala care condusese la aceasta inselatorie era propria greseala a lui Isaac. Ba mai mult, el continuase in mod deliberat cu planul sau de a investi pe Esau cu dreptul de intai nascut, impotriva poruncii divine contrare si, din cauza aceasta, Dumnezeu a ingaduit ca el sa fie inselat (vezi 1 Samuel 28,6; 1 Regi 14,1-6; Fapte 5,1-11).



Isaac a zis: Adu-mi sa mananc din vanatul fiului meu, ca sufletul meu sa te binecuvanteze. Iacov i-a adus, si el a mancat; i-a adus si vin, si a baut.

Verset ce nu a fost comentat.

Atunci tatal sau Isaac i-a zis: Apropie-te dar, si saruta-ma, fiule.

Verset ce nu a fost comentat.

Iacov s-a apropiat, si l-a sarutat. Isaac a simtit mirosul hainelor lui; apoi l-a binecuvantat, si a zis: Iata, mirosul fiului meu este ca mirosul unui camp, pe care l-a binecuvantat Domnul.

L-a binecuvantat. Binecuvantarea insasi, ca si toate declaratiile de acest fel (vezi Geneza 49, Deuteronom 33), este in stilul poetic ebraic. Acesta consta in propozitii paralele al caror stil si gramatica sunt specifice poeziei. Mirosul de camp si padure al hainelor pe care le purta Iacov au sugerat mintii patriarhului un tablou al viitorilor urmasi ai fiului sau. Lui Isaac i se parea ca il vede in posesia Tarii Fagaduintei si in deplina bucurie a binecuvantarilor ei insotitoare. O mentiune speciala este facuta despre ,,roua din cer”, pentru ca in tarile rasaritene, unde ploaia este atat de putina, roua este indispensabila pentru cresterea roadelor pamantului. Ea este adesea amintita ca un izvor de binecuvantare (Deuteronom 33,13.28; Osea 14,5; Zaharia 8,12).



Sa-ti dea Dumnezeu roua din cer, Si grasimea pamantului, Grau si vin din belsug!

Verset ce nu a fost comentat.

Sa-ti fie supuse noroade, Si neamuri sa se inchine inaintea ta! Sa fii stapanul fratilor tai, Si fiii mamei tale sa se inchine inaintea ta! Blestemat sa fie oricine te va blestema, Si binecuvantat sa fie oricine te va binecuvanta.

Sa-ti fie supuse popoarele. Iacov trebuia sa fie domn nu numai asupra fratilor lui in sensul larg al tuturor rudelor lui, ci si asupra popoarelor straine. Aceasta binecuvantare vizeaza conceptia stapanirii universale, care a fost intr-adevar planul original al lui Dumnezeu pentru Israel (vezi Deuteronom 4,6; 28,10; 2 Cronici 9,22, 23; Psalmi 126,3; Zaharia 2,11; 8,22.23; 14,16; COL 289, 290).



Isaac sfarsise de binecuvantat pe Iacov, si abia plecase Iacov de la tatal sau Isaac, cand fratele sau Esau s-a intors de la vanatoare.

Verset ce nu a fost comentat.

A facut si el o mancare gustoasa, pe care a adus-o tatalui sau. Si a zis tatalui sau: Tata, scoala-te si mananca din vanatul fiului tau, pentru ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!

Verset ce nu a fost comentat.

Tatal sau Isaac i-a zis: Cine esti tu? Si el a raspuns: Eu sunt fiul tau cel mai mare, Esau.

Cine esti tu? Iacov a primit binecuvantarea si a plecat indata de la tatal sau, cand a intrat Esau. Trebuie ca socul sa-l fi zguduit pe Isaac. Dupa cum s-ar parea, el a vazut in incident interventia Providentei si a considerat ca o incercare din partea lui de a continua sa actioneze impotriva vointei lui Dumnezeu ar fi zadarnica. El stia ca nu poate face acest lucru, de aceea, nu avea nici sa retraga binecuvantarea de la Iacov, nici sa caute sa-i aplice un blestem. Probabil ca Isaac a inteles propria raspundere pentru aceasta situatie rea si nu l-a mai mustrat pe Iacov? Dupa cum Esau lucrase independent de parintii sai in alegerea unei sotii, tot asa Isaac lucrase independent de Dumnezeu in incercarea de a-l alege pe mostenitorul sau. Asemenea lui Balaam, Isaac s-a vazut neputincios sa intoarca binecuvantarea lui Dumnezeu de la cineva menit sa o primeasca (vezi Numeri 22,35; 23,8.11.12).



Isaac s-a inspaimantat foarte tare, si a zis: Cine este atunci cel ce a prins vanat, si mi l-a adus? Eu am mancat din toate, inainte de a veni tu, si l-am binecuvantat. De aceea va ramane binecuvantat.

Verset ce nu a fost comentat.

Cand a auzit Esau cuvintele tatalui sau, a scos mari tipete, pline de amaraciune, si a zis tatalui sau: Binecuvanteaza-ma si pe mine, tata!

Verset ce nu a fost comentat.

Isaac a zis: Fratele tau a venit cu viclesug, si ti-a luat binecuvantarea.

Verset ce nu a fost comentat.

Esau a zis: Da, nu degeaba i-au pus numele Iacov; caci m-a inselat de doua ori. Mi-a luat dreptul de intai nascut, si iata-l acum ca a venit de mi-a luat si binecuvantarea! Si a zis: N-ai pastrat nici o binecuvantare pentru mine?

Nu degeaba i-au pus numele Iacov. Cu privire la semnificatia numelui lui Iacov, vezi comentariul pentru cap. 25,6. Esau a plans amar pentru ca Iacov il inselase acum, a doua oara. Este adevarat ca Esau vanduse dreptul sau de intai nascut lui Iacov, dar acum isi recunostea prea tarziu nebunia. Iacov, profitand de el, a vazut acum ca fapta lui a fost intr-adevar o hotie.



Displayed: 5602 bytes.

Next part

All the chapter

Next Chapter

Previous Chapter

Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online