Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 23:8-*
Previous part
Si le-a vorbit astfel: Daca gasiti cu cale sa-mi ingrop moarta si s-o iau dinaintea ochilor mei, ascultati-ma, si rugati pentru mine pe Efron, fiul lui Tohar,
Rugati pentru mine. Intr-un fel tipic oriental, Avraam nu a facut cererea sa direct catre Efron insusi, insa a cerut batranilor cetatii sa foloseasca influenta lor in ce priveste obtinerea proprietatii dorite. Ei urma sa fie mijlocitorii sai in dirijarea tranzactiei. O astfel de procedura avea sa duca la incheierea acordului cu mai mare promptitudine si sa evite neintelegerile care s-ar fi putut ivi. Numele cel bun al intregii comunitati avea sa asigure o afacere cinstita si sa-i ocroteasca atat pe Avraam, cat si pe Efron de critica.
sa-mi dea pestera Macpela, care-i a lui, si care este chiar la marginea ogorului lui; sa mi-o dea in schimbul pretului ei, ca sa-mi slujeasca drept loc pentru ingropare in mijlocul vostru.
Macpela. Numele acesta este explicat in diferite feluri. Unii il iau drept nume propriu, altii ca descriere a vreunei particularitati a pesterii. El este din radacina kaphal, ,,a dubla”, dand sugestia ca se poate ca aceasta sa fi fost o pestera dubla, sau poate una cu doua intrari. Prima reinterpretare pare de preferat. In aceasta pestera au fost asezate ramasitele pamantesti ale Sarei, Avraam, Isaac, Rebeca, Lea si Iacov (cap. 25,9; 49,31; 50,13). Din marea familie patriarhala a lipsit numai Rahela (cap. 35,19). Macpela este identificata cu doua pesteri, una deasupra celeilalte, dedesubtul unei moschei musulmane de pe o panta aproape de Hebron. Accesul a fost interzis timp de secole, insa in 1882 s-a facut o exceptie pentru viitorul (rege) al Angliei, George al V-lea, si fratele sau. De la primul razboi mondial mai multi crestini au avut ocazia sa viziteze pestera de sus, care contine insemnari in piatra cu numele lui Avraam, Sara, Isaac, Iacov, Rebeca si Lea. Aceste placi se presupune ca marcheaza mormintele lor reale in pestera scobita in stanca de dedesubt. Daca aceasta foarte veche traditie este de acord cu faptele nu poate fi stabilit, pana cand nu sunt ingaduite studii stiintifice in pestera de dedesubt.
Efron era si el acolo in mijlocul fiilor lui Het. Si Efron, Hetitul, a raspuns lui Avraam, in auzul fiilor lui Het si in auzul tuturor celor ce treceau pe poarta cetatii:
Verset ce nu a fost comentat.
Nu, domnul meu, asculta-ma! Iti daruiesc ogorul si-ti daruiesc si pestera care este in el. Ti le daruiesc in fata fiilor norodului meu: si ingroapa-ti moarta.
Iti daruiesc ogorul. Toate tranzactiile de felul acesta se faceau la poarta cetatii (vezi Geneza 34,20; Rut 4,1). Efron, care era fara indoiala unul din nobilime si care a fost amintit acum pe nume, fiind de fata, a vorbit. El i-a oferit lui Avraam pamantul cu pestera, evident ca un dar definitiv. Aceasta oferta urmeaza un bun obicei rasaritean care mai dainuieste in multe locuri pana in zilele noastre. Oricine stia, desigur, ca aceasta oferta nu era luata in serios, Efron nevoind sa vanda pestera fara ogor.
Motivul puternicei dorinte a lui Efron de a vinde intreaga proprietate si nu numai o parte din ea, consta in legile hetite (Nos. 46, 47), care permit transferul serviciului feudal, numai daca este cumparat ogorul intreg, si nu daca acesta este desfacut in bucati. Deci, daca Avraam ar fi cumparat numai pestera, sarcinile fiscale ale lui Efron nu ar fi fost usurate, in timp ce eventuala cumparare Avraam a intregii proprietati ar fi transferat obligatiile feudale ale lui Efron asupra cumparatorului Avraam.
Avraam s-a aruncat cu fata la pamant inaintea norodului tarii.
Verset ce nu a fost comentat.
Si a vorbit astfel lui Efron, in auzul norodului tarii: Asculta-ma, te rog! Iti dau pretul ogorului: primeste-l de la mine; si-mi voi ingropa moarta in el.
Iti dau pretul. Recunoscand in raspunsul lui Efron bunavointa sa de a-l face sa aiba pestera, numai daca va cumpara si ogorul in care se afla ea, Avraam a mai facut o plecaciune de gratitudine. Desigur ca el a refuzat sa primeasca proprietatea lui Efron ca un dar, insa a intrebat de pret facand cunoscuta dorinta lui de a plati pentru ea.
Si Efron a raspuns astfel lui Avraam:
Verset ce nu a fost comentat.
Domnul meu, asculta-ma! O bucata de pamant de patru sute de sicli de argint, ce este aceasta intre mine si tine? Ingroapa-ti dar moarta!
Patru sute de sicli. Aproximativ 116 (vezi comentariul pentru cap. 20,16). Efron spune acum pretul sau, lasand sa se inteleaga ca acesta era o simpla bagatela pentru un om bogat ca Avraam. Desi pretul pare foarte rezonabil in termenii valorilor moderne, pe vremea lui Avraam trebuie sa fi parut exorbitant. Rapoartele babiloniene arata ca, in medie, pe atunci ogoarele se vindeau cu 4 sicli de acru, iar cele mai fertile gradini cu 40 de sicli acrul. Conform cu standardul babilonian, Avraam ar fi fost in stare sa cumpere un ogor de 100 de acri pentru banii lui. Desi nu stim cat de intins era ogorul lui Efron, se pare ca Moise lasa impresia ca Efron a profitat de situatia grea a lui Avraam pentru a realiza un bun profit pentru el insusi.
Displayed: 5166 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online