Home / eBooks Multigenre Online / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Geneza 20:4-*
Previous part
Abimelec, care nu se apropiase de ea, a raspuns: Doamne, vei omori Tu oare chiar si un neam nevinovat?
Nu se apropiase de ea. Abimelec a fost impiedicat de a necinsti pe Sara prin boala ciudata care a venit pe neasteptate asupra lui, dar cu privire la natura careia este descoperit putin. Aceasta declaratie a fost facuta pentru a evita posibilitatea ca Isaac, care urma sa se nasca in curand, sa poata fi considerat un copil al lui Abimelec, mai degraba decat al lui Avraam.
,,Doamne, vei omori?” In timpurile vechi, visele erau de origine divina si, de aceea, Abimelec a crezut ca acela care i s-a aratat era o fiinta divina. Autoritatea cu care a vorbit cel care i s-a adresat era fara indoiala superioara lui, ca imparat.
Nu mi-a spus el ca este sora sa? Si n-a zis ea insasi ca el este fratele sau? Eu am lucrat cu inima curata si cu maini nevinovate.
Verset ce nu a fost comentat.
Dumnezeu i-a zis in vis: Stiu si Eu ca ai lucrat cu inima curata: de aceea te-am si ferit sa pacatuiesti impotriva Mea. Iata de ce n-am ingaduit sa te atingi de ea.
Cu inima curata. Abimelec a jignit din neintentionat un trimis al Regelui ceresc. S-ar parea ca acest domnitor pagan a fost un barbat cu principii, deoarece constiinta lui era fara indoiala curata in aceasta privinta. Faptul acesta dovedeste ca in acea vreme filistenii nu au fost asa de degenerati ca oamenii din Sodoma. Probabil ca acelasi lucru poate fi spus si despre alte popoare din Canaan. Nelegiuirea lor ,,nu si-a atins inca varful” (cap. 15,16).
Acum, da omului nevasta inapoi; caci el este proroc, se va ruga pentru tine, si vei trai. Dar, daca n-o dai inapoi, sa stii ca vei muri negresit, tu si tot ce-i al tau.
El este profet. Aici se intalneste pentru prima oara termenul de ,,profet”, nabi’. El deriva din radacina cuvantului naba’, care inseamna ,,a proclama”, ,,a exclama”, ,,a declara”. Dupa cum este descoperit in Biblie, cuvantul ,,profet”, nabi’, descrie o persoana care proclama soliile divine. Acestea pot avea legatura cu trecutul, prezentul sau viitorul, si pot sa constea in descriere, indemn, invatatura, mangaiere sau prezicere. In afara de aceasta, termenul mai exprima si ideea de a fi un mijlocitor. Cuvantul ,,profet” vine din grecescul prophetes, o combinatie a prepozitiei pro, ,,pentru” sau ,,in numele cuiva” cu verbul phemi, ,,a vorbi”. El vorbeste pentru cineva. El poate vorbi omului in numele lui Dumnezeu. Din versetul 7 reiese clar ca aici Avraam a vorbit ca profet in cel de-al doilea sens.
Faptul ca termenul nabi’ este folosit pentru prima data aici, nu trebuie sa inlature convingerea ca Spiritul Profetiei se afla printre oameni chiar de la inceput (Geneza 9,25-27; Fapte 3,21; Iuda 14, 15). Sustinerea ca folosirea acestui termen in cartile lui Moise dovedeste ca ele nu pot fi mai vechi decat timpul lui Samuel, inainte de care un profet era numit un ,,vazator” (1 Samuel 9,9), este de asemenea invalida. Asa cum este folosit de Moise, termenul se aplica de obicei la un primitor al descoperirilor divine. Pe timpul perioadei judecatorilor, se pare ca a ajuns sa se foloseasca termenul ,,vazator” ro’eh si s-a pastrat pana pe vremea lui Samuel, cand termenul mai vechi in circulatie l-a inlocuit.
Se va ruga pentru tine. Valoarea rugaciunii de mijlocire este puternic aratat in Iacov 5,16. Fagaduinta facuta lui Abimelec ca isi va redobandi sanatatea prin mijlocirea lui Avraam sustine principiul ca un credincios poate deveni mijlocul prin care binecuvantarea divina poate sa se reverse peste altii (vezi Fapte 9,17.18). Este intentia lui Dumnezeu de a-i indrepta spre reprezentantii lui omenesti pe aceia care sunt sensibili fata de adevar.
Abimelec s-a sculat dis-de-dimineata, a chemat pe toti slujitorii sai, si le-a spus tot ce se intamplase. Si oamenii aceia au fost cuprinsi de o mare spaima.
Abimelec... a chemat pe toti slujitorii sai. Cuvantul ebraic tradus aici prin ,,slujitori” se refera la functionari de toate gradele. Ei erau, de asemenea, interesati in mod vital de situatie si fara indoiala ca ei cautau o solutie a problemei pentru regele lor.
Abimelec a chemat si pe Avraam si i-a zis: Ce ne-ai facut? Si cu ce am pacatuit eu impotriva ta, de ai facut sa vina peste mine si peste imparatia mea un pacat atat de mare? Ai facut fata de mine lucruri care nu trebuiau nicidecum facute.
Abimelec a chemat si pe Avraam. Mustrarea facuta mai inainte de faraon (cap. 12,18.19) era acum mult mai intemeiata. Cuvintele de condamnare ale lui Abimelec trebuie sa fi fost foarte umilitoare. Cel care fusese insarcinat sa-L reprezinte pe adevaratul Dumnezeu poporului din Canaan primea acum o mustrare, pe drept, de la unul dintre domnitorii lor pagani. Purtarea lui gresita nu numai ca tulburase fericirea propriului camin, dar devenise si o pricina de suferinta pentru poporul de a carei ospitalitate se bucurase.
Si Abimelec a zis lui Avraam: Ce ai vazut de ai facut lucrul acesta?
Verset ce nu a fost comentat.
Displayed: 5094 bytes.
Next part
All the chapter
Next Chapter
Previous Chapter
Enter into the browser of your mobile phone the address: biblephone.net/ebooks/online