English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 8


8:1 Cap. 7 - Ca un prunc

8:2 ISUS SI-A PETRECUT COPILARIA si tineretea intr-un satulet de munte. Nu exista loc pe pamant care nu ar fi fost onorat prin prezenta Sa. Palatele regilor s-ar fi bucurat de privilegiul de a-L primi ca oaspete. Dar El a trecut pe langa casele bogate, curtile imparatesti si vestitele lacasuri ale stiintei, ca sa-Si stabileasca locuinta in modestul si dispretuitul Nazaret.

8:3 Minunat in semnificatia lui este scurtul raport biblic cu privire la copilaria si tineretea Sa: "Iar Pruncul crestea si Se intarea; era plin de intelepciune, si harul lui Dumnezeu era peste El". In lumina stralucitoare a infatisarii Tatalui Sau, "Isus crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca 2,52). Mintea Sa era activa si patrunzatoare, cu o gandire si o intelepciune ce depaseau varsta Sa. Pe langa acestea, caracterul Sau era armonios. Puterile mintii si ale corpului se dezvoltau treptat, urmand legile naturale ale copilariei.

8:4 In copilarie, Isus a dat dovada de o dragalasenie deosebita in purtare. Mainile Sale binevoitoare erau totdeauna gata sa-i ajute pe altii. Manifesta o rabdare

8:5 pe care nimic nu o putea tulbura si o credinciosie care niciodata nu sacrifica integritatea. Neclintit ca o stanca in privinta principiilor, viata Sa dadea pe fata gingasia amabilitatii neegoiste.

8:6 Mama Domnului Isus urmarea cu multa seriozitate dezvoltarea puterilor Lui si vedea in caracterul Lui chipul desavarsirii. Cu mare bucurie cauta sa incurajeze mintea Lui agera si receptiva. Prin Duhul Sfant, ea primea intelepciune ca sa conlucreze cu fiintele ceresti la cresterea acestui copil, care putea recunoaste numai pe Dumnezeu ca Tata al Sau.

8:7 Inca din timpuri foarte vechi, credinciosii din Israel acordasera multa grija educatiei tineretului. Domnul daduse indrumari ca din pruncie copiii sa fie invatati despre bunatatea si maretia Sa, asa cum se descoperea mai ales in Legea Sa si cum se vedea in viata poporului Israel. Cantarea, rugaciunea si invataturile din Sfintele Scripturi trebuiau sa fie adaptate pentru mintea de copil. Tatii si mamele trebuiau sa-si invete copiii ca Legea lui Dumnezeu este expresia caracterului Sau si ca, atunci cand primesc principiile Legii in inima, chipul lui Dumnezeu se intipareste in mintea si sufletul lor. Mare parte din invatatura era data oral; dar tinerii invatau sa si citeasca scrierile ebraice, iar sulurile de pergament ale Scripturilor Vechiului Testament erau deschise pentru studiul lor.

8:8 In zilele Domnului Hristos, orasul sau cetatea care nu se ingrijea de educatia religioasa a tinerilor era socotita ca fiind sub blestemul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, invatatura se ocupa mai mult de forme. Traditia inlocuise in mare parte Sfintele Scripturi. Adevarata educatie i-ar fi determinat pe tineri "sa caute pe Dumnezeu, si sa se sileasca sa-L gaseasca bajbaind" (Fapte 17,27). Dar invatatorii iudei acordau atentie lucrurilor care priveau ceremoniile. Mintea era incarcata de invataturi care nu-i erau de folos celui care le invata si care nu vor fi recunoscute de scoala mai inalta din curtile ceresti. Experienta care se obtine printr-o acceptare personala a Cuvantului lui Dumnezeu nu avea loc in sistemul lor de educatie. Absorbiti de cele din afara, elevii nu gaseau momente de liniste pentru a le trai singuri cu Dumnezeu. Ei nu auzeau glasul Lui vorbindu-le in inima. In cautarea lor dupa cunostinta, s-au indepartat de Izvorul intelepciunii. Lucrurile de seama ale slujirii lui Dumnezeu erau neglijate. Principiile Legii era intunecate. Ceea ce se considera ca fiind educatie superioara era cea mai mare piedica in calea realei dezvoltari. Sub educatia data de rabini, puterile tinerilor erau inabusite. Mintile lor deveneau confuze si inguste.

8:9 Copilul Isus nu a invatat la scolile sinagogilor. Mama Lui i-a fost primul invatator omenesc. Din gura ei si din scrierile profetilor, El a invatat despre lucrurile ceresti. Chiar cuvintele pe care El Insusi i le spusese lui Moise pentru Israel le invata acum de pe genunchii mamei Sale. Trecand de la varsta copilariei la aceea a tineretii, El nu a studiat la scolile rabinilor, nu avea nevoie sa obtina educatia din astfel de izvoare, deoarece Dumnezeu era invatatorul Sau.

8:10 Intrebarea pusa in timpul lucrarii Mantuitorului: "Cum are omul acesta invatatura, caci n-a invatat niciodata?" nu arata ca Isus nu stia sa citeasca, ci numai faptul ca El nu primise o educatie rabinica (Ioan 7,15). Deoarece El Si-a obtinut cunostinta asa cum o putem obtine si noi, cunoasterea profunda a Sfintelor Scripturi arata cata staruinta a depus El in anii tineretii Sale pentru studierea Cuvantului lui Dumnezeu. In fata Lui se desfasura si marea biblioteca a lucrurilor create de Dumnezeu. El, care facuse toate lucrurile, studia acum invataturile pe care mana Sa le scrisese pe pamant, pe apa si pe bolta cerului. Departe de caile nesfinte ale lumii, El a adunat comori de stiinta din natura. El a studiat viata plantelor, viata animalelor si viata omului. Chiar din anii tineretii Sale, a fost stapanit de o singura tinta: sa traiasca pentru a-i face pe altii fericiti. Pentru lucrul acesta, El a gasit resurse in natura; in timp ce studia viata plantelor si viata animalelor, noi idei de cai si mijloace Ii veneau in minte. El putea mereu sa scoata ilustratii din lucrurile vazute, prin care sa prezinte Cuvantul viu al lui Dumnezeu. Parabolele, prin care, in timpul slujirii Sale, Ii placea sa-Si predea lectiile despre adevar, arata cat de deschisa era mintea Sa fata de influentele naturii si cu cat interes adunase El invataturile spirituale din lucrurile vietii de toate zilele.

8:11 In felul acesta, I s-a dezvaluit lui Isus importanta Cuvantului si lucrarilor lui Dumnezeu, in timp ce El Se straduia sa inteleaga cauza lucrurilor. El era ajutat de fiinte ceresti si cultiva cugete si legaturi sfinte. De la prima scanteiere de inteligenta, El crestea necontenit in har spiritual si in cunoasterea adevarului.

8:12 Fiecare copil poate dobandi cunostinte asa cum a dobandit Isus. Atunci cand cautam sa-L cunoastem pe Tatal ceresc din Cuvantul Sau, ingerii se vor apropia de noi, mintea ne va fi intarita, iar caracterul nostru va fi inaltat si innobilat. Trebuie sa ne asemanam tot mai mult cu Mantuitorul nostru. Iar cand privim frumusetea si maretia din natura, inima noastra incepe sa-L caute pe Dumnezeu. In timp ce spiritul este umplut de respect, sufletul este reinviorat prin intrarea in legatura cu Cel vesnic, prin lucrarile Sale. Comuniunea cu Dumnezeu prin

8:13 rugaciune dezvolta facultatile intelectuale si morale, iar puterile spirituale se intaresc atunci cand cultivam ganduri asupra lucrurilor spirituale.

8:14 Viata Domnului Isus a fost traita in deplina armonie cu Dumnezeu. Cat a fost copil, El a gandit si a vorbit ca un copil; dar nici o urma de pacat nu a intinat chipul lui Dumnezeu din El. Cu toate acestea, n-a fost scutit de ispite. Locuitorii din Nazaret erau proverbiali din cauza stricaciunii lor. Proasta reputatie, pentru care erau in general cunoscuti, se vede din intrebarea lui Natanael: "Poate iesi ceva bun din Nazaret?" (Ioan 1,46). Isus a fost pus in locuri unde caracterul Sau avea sa fie probat. Era necesar ca El sa vegheze necontenit pentru a-Si pastra curatia. A fost supus la toate luptele pe care trebuie sa le ducem si noi, pentru ca sa ne fie o pilda in copilarie, tinerete si maturitate.

8:15 Satana era neobosit in eforturile lui de a-L birui pe Copilul din Nazaret. Din primii ani ai vietii Sale, Isus a fost aparat de ingeri ceresti, dar, cu toate acestea, viata Sa a fost o continua lupta impotriva puterilor intunericului. Faptul ca ar putea exista pe pamant o viata nepangarita de pacat era un afront si o groaza pentru printul intunericului. El nu a lasat nici un mijloc nefolosit pentru a-L prinde in cursa pe Isus. Nici un copil omenesc nu va fi vreodata chemat sa traiasca o viata sfanta in mijlocul unei lupte tot atat de inversunate cu ispita cum a fost Mantuitorul nostru.

8:16 Parintii lui Isus erau saraci si depindeau de truda lor zilnica. El era obisnuit cu saracia, sacrificiul de sine si lipsuri. Experienta aceasta I-a fost de folos. In viata Sa de munca nu existau clipe de lenevie care sa invite ispita. Nu au existat ore lipsite de o preocupare, care sa deschida calea pentru legaturi corupatoare. Pe cat a fost cu putinta, El a inchis usa in fata ispititorului. Nici castigul, nici placerea, nici laudele, nici mustrarile nu L-au putut determina sa consimta la o fapta rea. Era intelept in a discerne raul si puternic pentru a-i rezista.

8:17 Hristos a fost singurul om fara pacat care a locuit vreodata pe pamant, cu toate ca aproape treizeci de ani El a trait printre locuitorii stricati din Nazaret. Faptul acesta este o mustrare pentru aceia care considera ca, pentru a trai o viata curata, ei depind de loc, de avere sau de belsug. Ispita, saracia si greutatile sunt adevarata disciplina necesara pentru dezvoltarea curatiei si tariei de caracter.

8:18 Isus a trait intr-o casa taraneasca si, cu credinciosie si voiosie, Si-a indeplinit partea in purtarea poverilor familiei. El fusese Conducatorul cerului si ingerii se desfatasera in implinirea cuvantului Sau; acum, El era un lucrator harnic, un Fiu ascultator si iubitor. El a invatat o meserie si cu propriile maini lucra in atelierul de dulgherie impreuna cu Iosif. In imbracamintea simpla a unui muncitor obisnuit, El mergea pe strazile targusorului, ducandu-Se si venind de la lucrul Sau umil. El nu a folosit puterea Sa dumnezeiasca pentru a-Si micsora poverile sau pentru a-Si usura munca.

8:19 In timp ce Isus a muncit in copilarie si tinerete, mintea si corpul Sau s-au dezvoltat. El nu Si-a folosit puterile fizice cu nepasare, ci in asa fel ca sa fie pastrate in sanatate, pentru a putea face cea mai buna lucrare in orice privinta. El nu voia sa fie imperfect, nici chiar in manuirea uneltelor. El era desavarsit atat ca lucrator, cat si in caracter. Prin exemplul Sau, ne-a invatat ca avem datoria sa fim harnici, ca lucrarea noastra trebuie sa fie indeplinita cu precizie si perfectiune si ca o astfel de lucrare este onorabila. Exercitiul, care invata mainile sa fie folositoare si-i formeaza pe tineri sa-si duca partea din poverile vietii da putere fizica si dezvolta orice insusire. Toti trebuie sa gaseasca ceva de facut, care sa fie de folos pentru ei insisi si de ajutor pentru altii. Dumnezeu a randuit munca pentru a fi o binecuvantare si numai muncitorul harnic gaseste adevarata glorie si bucurie a vietii. Aprobarea lui Dumnezeu ramane cu o iubitoare asigurare asupra copiilor si tinerilor care isi indeplinesc partea cu bucurie, impartasind poverile tatalui si ale mamei. Astfel de copii vor intra in viata ca membri folositori ai societatii.

8:20 In tot timpul vietii Sale pe pamant, Isus a fost un lucrator zelos si statornic. El Se astepta sa realizeze mult, de aceea a lucrat mult. Dupa ce a intrat in lucrarea Sa, El a zis: "Cat este ziua, trebuie sa lucrez lucrarile Celui ce M-a trimis; vine noaptea cand nimeni nu mai poate sa lucreze" (Ioan 9,4). Isus nu S-a sustras de la griji si raspunderi, asa cum fac multi care pretind ca sunt urmasi ai Sai. Tocmai pentru ca incearca sa ocoleasca aceste lucruri sunt asa de multi slabi si incapabili. Ei pot sa aiba insusiri pretioase si placute, dar sunt fara ravna si aproape ca nu sunt buni de nimic atunci cand au de infruntat greutati sau piedici de invins. Increderea si ravna, statornicia si taria de caracter manifestate in Hristos trebuie sa se dezvolte si in noi, prin aceeasi disciplina pe care El a suportat-o. Si harul pe care El l-a primit ne va fi dat si noua.

8:21 Tot timpul cat a trait printre oameni, Mantuitorul nostru a impartasit soarta celor saraci. Din propria viata cunostea grijile si poverile lor si putea sa-i mangaie si sa-i incurajeze pe toti lucratorii umili. Aceia care au o adevarata conceptie despre invatatura pe care ne-o da viata Sa nu vor considera niciodata ca trebuie sa se faca o deosebire intre clase, ca bogatii trebuie sa fie onorati mai mult decat saracii valorosi.

8:22 Isus a pus tact si voie buna in lucrarea Sa. Se cere multa rabdare si spiritualitate pentru a introduce religia Bibliei in viata de familie si in activitatea zilnica, pentru ca in ocupatiile vremelnice ochiul sa poata ramane atintit numai la marirea lui Dumnezeu. Si in aceasta privinta Hristos a fost un ajutor. El niciodata n-a fost asa de impovarat de griji lumesti, incat sa nu aiba timp sau preocupare pentru lucrurile ceresti. Deseori Isi exprima bucuria inimii, cantand psalmi si melodii ceresti. Deseori locuitorii din Nazaret Ii auzeau vocea inaltandu-se in laude si multumiri catre Dumnezeu. El intretinea legatura cu cerul prin cantec; iar cand tovarasii Sai se plangeau de oboseala muncii, ei erau inviorati de sublimele melodii iesite de pe buzele Sale. Imnurile Sale de lauda pareau ca izgonesc pe ingerii cei rai si, asemenea fumului de tamaie, umpleau locul cu mireasma. Mintea ascultatorilor Sai era transportata din exilul ei pamantesc catre caminul ceresc.

8:23 Isus era izvorul harului vindecator pentru lume si, in tot timpul acelor ani pe care i-a petrecut retras la Nazaret, viata Sa se revarsa in rauri de iubire si de bunatate. Batranii, cei intristati si impovarati de pacat, copiii la joaca in bucuria lor nevinovata, micile creaturi din cranguri, animalele rabdatoare, purtatoare de poveri - toata suflarea era mai fericita datorita prezentei Sale. El, al carui cuvant puternic sustinea lumile, Se apleca sa aline o pasare ranita. Nimic nu ramanea neobservat de El, nimic fata de care sa nu binevoiasca sa dea ajutor.

8:24 Astfel, in timp ce crestea in intelepciune si statura, Isus Se facea tot mai placut si inaintea lui Dumnezeu, si inaintea oamenilor. El atragea simpatia tuturor inimilor, aratandu-Se in stare sa-i iubeasca pe toti. Atmosfera de nadejde si curaj care-L inconjura Il facea o binecuvantare in orice casa. Si adesea, in sinagoga, in ziua de Sabat, El era invitat sa citeasca invatatura din profeti si inimile ascultatorilor tresaltau atunci cand o noua lumina stralucea puternic din cuvintele binecunoscute ale textului sacru.

8:25 Cu toate acestea, Isus Se ferea de ingamfare. In toti anii cat a stat la Nazaret, El n-a dezvaluit nimic din puterea Sa facatoare de minuni. El n-a cautat pozitii si nu Si-a atribuit titluri. Viata Sa linistita si simpla si chiar tacerea Sfintelor Scripturi cu privire la prima parte a vietii Sale ne invata o lectie importanta. Cu cat viata copilului este mai linistita si mai simpla, cu cat este mai libera de emotii artificiale si mai in armonie cu natura, cu atat mai favorabila este ea dezvoltarii fizice si mintale, precum si tariei spirituale.

8:26 Isus este exemplul nostru. Sunt multi care se ocupa cu interes de perioada slujirii Sale publice, in timp ce trec cu vederea invataturile ce decurg din primii Sai ani. Dar tocmai in viata Sa de familie El este model pentru toti copiii si toti tinerii. Mantuitorul a consimtit sa Se coboare in saracie, pentru ca sa ne invete cat de aproape putem umbla cu Dumnezeu, chiar si atunci cand avem de dus o viata umila. El a trait pentru a multumi, onora si proslavi pe Tatal Sau in lucrurile obisnuite ale vietii. Lucrarea Sa a inceput prin binecuvantarea lucrului umil al meseriasilor care trudeau pentru painea lor zilnica. El indeplinea lucrarea lui Dumnezeu tot atat de mult atunci cand lucra la tejgheaua dulgherului, ca si atunci cand facea minuni pentru multime. Si fiecare tanar care urmeaza exemplul lui Hristos de credinciosie si ascultare in familia Lui umila isi poate insusi aceleasi cuvinte spuse despre El de catre Tatal, prin Duhul Sfant: "Iata robul Meu, pe care-L sprijinesc, Alesul Meu, in care Isi gaseste placere sufletul Meu" (Is. 42,1).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: