English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Apocalipsa 20:15


20:15 Oricine n-a fost gasit scris in cartea vietii, a fost aruncat in iazul de foc.

Oricine. Numai numele celor credinciosi vor fi pastrate in cartea vietii. Numele celor care nu au rabdat pana la sfarsit vor fi sterse (cap. 3,5). Multi nu au avut niciodata numele lor scrise acolo, caci cartea contine numai numele celor care au marturisit, macar o data in viata, credinta lor in Hristos (vezi comentariul de la Luca 10,20).

Iazul de foc. Vezi comentariul de la v. 10. Compara cu Matei 25,41.46; Apocalipsa 21,8. NOTE ADITIONALE LA CAPITOLUL 20

Nota 1 Apocalipsa 20,5 prezinta o anumita problema textuala. Fraza ,,ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani” nu se gaseste in anumite manuscrise. Lucrul acesta a ridicat probleme in ce priveste autenticitatea acestui pasaj. In continuare vor fi cercetate dovezile textuale in legatura cu aceasta problema.

Exista sase marturii unciale principale pentru cartea Apocalipsa: (1) Papirusul Chester Beatty, din secolul al III-lea, numit P47, cea mai veche marturie importanta pe care o avem cu privire la aceasta carte, si cateva fragmente pe papirus, (2) Sinaiticus, din secolul al IV-lea, (3) Alexandrinus (denumit A), din secolul al V-lea, (4) Ephraemi Rescriptus (denumit C), din secolul al V-lea, (5) Porfirianus (denumit P), din secolul al IX-lea sau la X-lea, si (6) un manuscris de la Vatican, uneori denumit B, dar care nu trebuie confundat cu Codex Vaticanus, din secolul al IV-lea, numit constant B. Cartea Apocalipsei a fost pierduta din Codex Vaticanus, iar golul a fost suplinit prin inlocuirea ei cu un manuscris din secolul al VIII-lea, denumit in mai multe feluri, Vatican gr. 2066, 046, sau a 1070.

In afara de aceste marturii unciale, mai exista si o multime de manuscrise minuscule, de la

o data comparativ tarzie.

Trebuie amintit faptul ca aceste manuscrise vechi nu sunt toate complete. Unele pagini lipsesc cu totul, iar altele sunt mutilate. Uneori lipsesc sectiuni intregi. De pilda, asa cum s-a spus deja, din Codex Vaticanus s-a pierdut intreaga carte a Apocalipsei. Papirusul Chester Beatty al Apocalipsei contine numai partea cuprinsa intre cap. 9,10 si 17,2, unele randuri lipsind din foile existente. Prin urmare, este necunoscuta marturia acestor unciale importante in ce priveste cap. 20,5. Acelasi lucru este adevarat si cu privire la Ephraemi Rescriptus (C) si Porfirianus (P), deoarece din C lipseste intregul capitol 20, iar din P lipsesc primele noua versete ale capitolului. Partea aceasta a cartii Apocalipsa lipseste de asemenea din anumite minuscule.

Versiunea Peshitta – la inceputul secolului al V-lea – n-a continut niciodata cartile 2 Petru, 2 Ioan, 3 Ioan, Iuda si Apocalipsa, deoarece biserica siriana nu le-a recunoscut ca fiind canonice. Textul Apocalipsei care apare in editiile moderne tiparite ale versiunii Peshitta, incepand cu anul 1627, a fost imprumutat dintr-o traducere siriana mai recenta, cunoscuta sub numele de traducerea harkleiana.

Prin urmare, autenticitatea frazei in discutie trebuie evaluata pe baza celorlalte marturii, care sunt relativ putine. De fapt marturiile vechi pentru cartea Apocalipsei sunt mult mai putine decat cele pentru Evanghelii, Faptele Apostolilor sau epistolele pauline.

Dintre manuscrisele care contin aceasta parte a cartii Apocalipsa, fraza ,,ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani”, este omisa din Sinaiticus, din unele minuscule si din versiunile siriene. Ea se gaseste in Alexandrinus (A), in 046, si in multe minuscule. Procesul prin care este stabilita autenticitatea unei traduceri este prea complex pentru a fi discutat aici, dar pe temeiul dovezilor disponibile, in general invatatii accepta ca autentica fraza despre care este vorba aici. Din acest motiv, ea apare in majoritatea traducerilor. Faptul ca unii traducatori pun fraza intre paranteze nu inseamna neaparat ca au indoieli cu privire la autenticitatea ei; se poate doar ca ei sa

o considere ca pe o paranteza.

Se atrage atentia asupra faptului ca pasajul suna coerent daca se omite fraza despre care este vorba aici, mai ales daca ultima parte a v. 4 este tradusa: ,,ei au venit la viata si au domnit cu Hristos o mie de ani”, lucru pe care sintaxa limbii grecesti il permite. Totusi, doar o asemenea consideratie nu este baza pe care ar trebuie sa fie stabilita autenticitatea unui anumit pasaj. Unui autor nu trebuie sa i se nege privilegiul de a introduce o idee parantetica intr-un sir al ideilor care altminteri se desfasura in mod curgator.

In fraza disputata nu este nici o problema contextuala, caci cele spuse in ea reies clar din context, mai ales atunci cand sunt studiate textele inrudite. Biblia vorbeste de doua invieri principale

– cea a celor drepti si cea a celor nedrepti (vezi Ioan 5,28.29; Faptele Apostolilor 24,15). Despre invierea celor drepti se spune clar ca va avea loc in legatura cu a doua venire a Domnului Hristos (vezi 1 Tesaloniceni 4,13–17). In Apocalipsa 20,4 se declara cu privire la anumite categorii de oameni ca ,,au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani”. Tradusa in felul acesta, propozitia ,,aceasta este intaia inviere” (v. 5), se leaga logic cu v. 4. Atunci cand autorul spune despre aceasta ca este ,,intaia” inviere, el da de intes ca este si o ,,a doua”. Intrucat cei nelegiuiti vor muri toti la a doua venire a Domnului Hristos (cap. 19,21) si intrucat despre ei se spune ca vor ataca cetatea la sfarsitul mileniului (cap. 20,8.9) inseamna ca ei trebuie sa fi inviat. Prin urmare, din context reiese clar ca exista o a doua inviere la sfarsitul celor o mie de ani.

Nota 2

Perioada de o mie de ani, numita de obicei mileniu, este mentionata in Biblie numai in Apocalipsa 20. Cuvantul ,,mileniu”, care insemneaza pur si simplu ,,o mie de ani”, nu este un termen biblic, dar sintagma ,,o mie de ani” apare de sase ori in v. 1–7. Comentatorii difera foarte mult in felul cum inteleg ei mileniul.

Aceasta nota suplimentara urmareste sa prezinte motivele biblice care vin in sprijinul pozitiei adventistilor de ziua a saptea si urmareste de asemenea sa arate de ce adventistii considera nejustificate celelalte opinii in privinta aceasta.

A doua Venire a Domnului Hristos Precede Mileniul. – Ca a doua venire precede mileniul reiese clar din faptul ca naratiunea din Apocalipsa 19 si 20 este continua. A doua venire este descrisa simbolic in cap. 19,11–21, iar povestirea este dusa mai departe fara intrerupere in cap. 20, unde se vorbeste despre perioada milenara. Continuitatea naratiunii este clar demonstrata de legatura dintre evenimente. Cele trei mari puteri care se vor impotrivi lucrarii lui Hristos si care ii vor aduna pe imparatii pamantului la razboi chiar inainte de a doua venire sunt identificate cu balaurul, fiara si proorocul mincinos (cap. 16,13). Conform cap. 19,19, cand ,,fiara si imparatii pamantului si ostile lor” se vor aduna sa se razboiasca cu Hristos, la data venirii Sale, fiara si proorocul mincinosi vor fi prinsi si aruncati de vii in iazul care arde cu foc si pucioasa (v. 20, 21). Naratiunea cap. 20 urmareste sa arate soarta celui de al treilea membru al acestui trio, si anume soarta balaurului, care este prins si aruncat in adanc, unde ramane timp de o mie de ani.

Orice definitie sau descriere a mileniului trebuie sa se intemeieze pe cadrul doctrinei milenare prezentata in cap. 19 si 20, deoarece acesta este unicul pasaj biblic care se ocupa direct de aceasta doctrina.

Vrajmasii lui Hristos Ucisi la A doua Venire. – Cand fiara si proorocul mincinos sunt aruncati in iazul cu foc (Apocalipsa 19,20) ,,ceilalti” (v. 21), sau ,,restul” aderentilor lor sunt ucisi de sabia lui Hristos. Acestia sunt imparati, capitani, oameni viteji si ,,tot felul de oameni, slobozi si robi” (v. 18). Despre aceleasi categorii se spune ca in timpul pecetii a sasea incearca sa se ascunda de fata Mielului (cap. 6,14–17) cand cerul se strange ca un sul si orice insula si munte se misca din locul lor. Este evident ca aceste texte descriu acelasi eveniment care zguduie pamantul, a doua venire a Domnului Hristos.

Cati sunt inclusi in moartea acestor ,,ceilalti” (cap. 19,21)? Conform celor scrise in cap. 13,8 in momentul celei de-a doua veniri vor fi pe pamant numai doua categorii: ,,toti locuitorii pamantului i se vor inchina [fiarei], toti aceia al caror nume n-a fost scris … in cartea vietii”. Este evident deci ca atunci cand ,,ceilalti” sunt ,,ucisi cu sabia” (cap. 19,21) nu mai exista alti supravietuitori decat cei care s-au impotrivit fiarei, si anume cei care sunt scrisi in cartea vietii (cap. 13,8). Inainte de a mentiona ca aceasta grupa intra in domnia ei milenara (cap. 20,4), Ioan arata cum al treilea mare vrajmas, balaurul, va incepe sa-si primeasca plata (v. 1–3).

Mortii cei Drepti vor Invia la A doua Venire. – Biblia prezinta doua invieri: cea a celor drepti si cea a celor nedrepti, despartite de o perioada de o mie de ani (vezi comentariul de la Apocalipsa 20,1.4.5). Nu poate avea loc o inviere generala, deoarece exista o inviere la care, dupa cat pare, nu toti au parte (Filpeni 3,11; compara cu Luca 14,14; 20,35). In alta parte cei drepti sunt descrisi ca ,,cei ce sunt ai lui Hristos” ,,la venirea Lui” (1 Corinteni 15,23). Unii sustin ca in Apocalipsa 20,4 este vorba numai de martirii crestini. Totusi, o comparatie cu alte texte arata ca toti dreptii, inclusiv sfintii din Vechiul Testament (vezi comentariul de la Romani 4,3; 1 Corinteni 15,18) si neprihanitii in viata, care atunci vor fi facuti nemuritori (1 Corinteni 15,51–54), se vor inalta cu Hristos la a doua venire (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 4,16.17).

Nu exista nici un temei biblic intemeiat pentru a-i desparti pe cei ,,fericiti si sfinti”, care au rezistat persecutiei din partea fiarei, de sfintii nemuritori mentionati in 1 Tesaloniceni 4 si 1 Corinteni 15.

Unitatea celei de-a Doua Veniri. Diferitele pasaje biblice despre cea de-a doua venire se combina descriind revenirea Domnului Hristos ca pe un singur eveniment, a carui menire este sa-i adune pe sfintii Sai si sa-i nimiceasca pe persecutorii lor. Referintele principale pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

1. 1. Matei 24,29–31. Venirea lui Hristos va fi vizibila, va avea loc ,,pe norii cerului”, ,,dupa acele zile de necaz”. Isus ii va trimite pe ingerii Sai ,,cu trambita rasunatoare”, ca sa-i ,,adune pe alesii Lui”.

2. 2. 1 Corinteni 15,23.51–53. Cei care sunt ai lui Hristos la venirea Sa – atat cei inviati cat si cei vii – vor primi nemurirea atunci cand ,,trambita va suna”.

3. 3. 1 Tesaloniceni 4,15/17. Domnul Se pogoara ,,cu trambita lui Dumnezeu”, pentru a-i invia si a-i lua la ceruri ,,pe cei morti in Hristos”, impreuna cu ,,cei vii, care vom fi ramas” pana la ziua venirii Sale. Ei sunt rapiti ,,in nori, ca sa intampine pe Domnul in vazduh” si ,,sa fie totdeauna cu Domnul”.

4. 4. 2 Tesaloniceni 1,6–8. ,,Odihna” bisericii dupa persecutie are loc ,,la descoperirea Domnului Isus din cer, cu ingerii puterii Lui, intr-o flacara de foc”, ca sa pedepseasca ,,pe cei ce nu asculta de Evanghelie”.

5. 2 Tesaloniceni 2,1–3,8. ,,Strangerea laolalta cu El” (cu Hristos), cu privire la care tesalonicenii erau framantati, nu va veni inainte de ,,lepadarea credintei” si de descoperirea, ,,omului faradelegii” (Antihristul), care va fi nimicit ,,cu suflarea gurii Sale” si de ,,aratarea venirii Sale”.

6. Apocalipsa 1,7. Venirea Sa va fi ,,pe nori”, vizibila pentru ,,orice ochi”.

2. 7. Apocalipsa 14,14–20. Cand va veni Hristos, El va avea parte de un dublu seceris – cei drepti si cei nedrepti.

3. 8. Apocalipsa 19,11 la 20,6. La venirea Sa, simbolizata prin imaginea unui razboinic insotit de ostile cerului, Hristos va arunca ,,fiara” persecutoare si pe ,,proorocul mincinos” in iazul de foc, si ii va ucide pe restul dusmanilor Sai cu sabia care iese ,,din gura Lui”. Un inger il va lega pe Satana. Cei credinciosi – mortii inviati si oamenii vii – vor fi rasplatiti; vor domni impreuna ,,cu Hristos o mie de ani”.

Aceste pasaje biblice sunt de acord ca revenirea glorioasa a Domnului este un eveniment singur si vizibil. Ele arata ca acest un singur eveniment va realiza (1) adunarea sfintilor nemuritori de pe pamant pentru a fi impreuna cu El, bineinteles ca in ,,locasurile” ceresti, in locul pe care Hristos S-a dus sa-l pregateasca pentru ei (Ioan 14,2.3) si (2) uciderea persecutorilor din ultima generatie, impreuna cu toti cei nedreptii, prin slava mistuitoare a venirii Sale.

Astfel, este evident faptul ca atunci cand va incepe mileniul toate fiintele umane fie vor fi fost luate la ceruri, in nemurire, fie vor fi fost lasate moarte pe un pamant pustiit. Tocmai aceasta depopulare a pamantului va fi cea care il va lega pe Satana (vezi comentariul de la Apocalipsa 20,1.2). El nu mai are posibilitatea sa ajunga la cei rascumparati si nici puterea sa-i insele oamenii supusi lui, pana cand acestia vor invia iarasi, la sfarsitul celor ,,o mie de ani” (v. 5).

Credinta Eronata in Mileniul pe Pamant. – Unii sustin ca mileniul va fi o perioada de dreptate, pace si prosperitate pe pamant. Ei ajung la aceasta conceptie mai ales pentru ca aplica la mileniu, fie literal, fie figurat, profetiile restaurarii si ale imparatiei date Israelului din Vechiul Testament. Premilenaristii care apartin acestei grupe aplica literal aceste profetii la o imparatie pe pamant, fie bisericeasca, fie iudaica, intr-un mileniu viitor, dupa a doua venire. Postmilenaristii aplica exact aceleasi preziceri la o epoca de aur din istoria bisericii, inainte de a doua venire. O a treia grupa, amilenaristii, considera ca descrierile Vechiul Testament cu privire la imparatia oferita vechiului Israel sunt simple alegorii ale biruintele bisericii in era crestina.

Falsitatea acestor trei opinii este dubla: (1) Nici una din ele nu corespunde celor specificate in Apocalipsa 19,10–20,15, cel mai important pasaj biblic care se ocupa de mileniu. Acest pasaj arata clar ca in aceasta perioada pe pamant nu va fi nici o fiinta umana vie (vezi mai sus; vezi comentariul de la cap. 20,1). Prin urmare, mileniul nu poate fi o perioada de dreptate, pace si prosperitate pe pamant. (2) Aceste opinii se bazeaza pe o falsa conceptie cu privire la natura profetiilor din Vechiul Testament.

De exemplu, multi premilenaristi sustin ca aceste profetii cu privire la imparatie sunt niste decrete literale si inalterabile, care urmeaza inca sa se implineasca in cadrul Israelului literal, deci cu evreii (pentru termenul ,,Israel” aplicat evreilor din orice semintie, vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 1,6). Aceasta credinta eronata a avut drept rezultat un sistem cunoscut sub numele de futurism (vezi p. 129), care, in loc de a considera biserica crestina mostenitoare a fagaduintelor facute lui Israel, considera ca epoca crestina este o ,,paranteza” in profetie, adica ea umple golul, pana cand vechile profetii cu privire la Israel se vor implini literal (vezi p. 129).

Interpretii acestei scoli aplica cea mai mare parte a profetiilor din Apocalipsa in special evreilor si cred ca acest preziceri vor fi implinite in ceea ce ei numesc ,,timpul sfarsitului”. Ei asteapta ca profetiile vechi testamentare cu privire la imparatie, date lui Israel, sa se implineasca in timpul mileniului. Ei impart istoria sacra in doua sisteme religioase, sau perioade, ,,epoca bisericii” fiind privita ca o perioada intermediara de har intre epoca iudaica trecuta si viitoare. Aceasta impartire in sisteme religioase cere in mod logic ,,o rapire inainte de necaz” (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 4,17), pentru a-i lua pe sfintii crestini de pe pamant, inainte de ,,perioada de necaz” a iudeilor. Acesti comentatori sustin in continuare ca evreii care vor supravietui Il vor primi pe Hristos atunci cand va aparea pe norii cerului dupa zilele de necaz; apoi, impreuna cu ,,natiunile” care vor supravietui, vor intra in mileniu, si fiind inca muritori, vor locui pe un pamant partial renovat. Conform acestei opinii, iudeii se vor bucura nu doar de prosperitate materiala si de viata lunga, ci si de imparatia davidica restaurata, un templu restaurat, un sistem de jertfe ,,comemorativ”, lege, Sabat, stapanire politica mondiala, impunerea ,,carmuirii cu toiag de fier” a lui Hristos asupra natiunilor supuse, dar care in final vor fi rebele – toate acestea intr-o imparatie milenara pamanteasca, in timp ce sfintii crestini vor domni cu Hristos in nemurire.

Mai jos sunt prezentate cateva din principiile de interpretare profetica a Vechiului Testament, trecute cu vederea de cei care considera ca profetiile vechi testamentare despre imparatie se aplica evreilor dintr-o epoca viitoare (vezi Vol. IV, p. 25–38; vezi comentariul de la Deuteronom 18,15).

1. 1. Fagaduintele date Israelului din vechime erau conditionale. Dumnezeu a spus: ,,Daca veti asculta …, veti fi ai Mei dintre toate popoarele” (Exodul 19,5; vezi Deuteronom 7; 8; 27–30; Ieremia 18,6–10; vezi Vol. IV, p. 34).

2. 2. Israelul ca natiune nu a implinit conditiile, deci a pierdut imparatia si fagaduintele. Cand a venit Hristos, Fiul lui David, iar natiunea iudaica L-a respins pe Imparatul ei, ea a pierdut imparatia (vezi comentariul de la Matei 21,43; compara-l cu cel de la Apocalipsa 20,1).

3. 3. Biserica crestina, ,,Israelul spiritual”, este acum mostenitoarea fagaduintelor. Faptul ca Israelul literal a dat gres nu inseamna ,,ca a ramas fara putere Cuvantul lui Dumnezeu” (Romani 9,6). Cand Israelul ca natiune a fost taiat, ca niste ramuri moarte, din adevarata tulpina a lui Avraam, adevaratul Israel a ramas ramasita iudaica credincioasa, care L-a acceptat pe Mesia (vezi comentariul de la Romani 11,5), iar la acesti crestini iudei s-au adaugat crestinii dintre neamuri, altoiti la tulpina originala. Astfel, acum pomul este format din copiii spirituali ai lui Avraam (Galateni 3,16.26–29), adica biserica crestina.

Pavel declara ca ,,tot Israelul va fi mantuit” (Romani 11,26), dar face foarte clar faptul ca ,,tot Israelul” nu inseamna toti iudeii (vezi comentariul de acolo). El ii exclude pe cei care sunt doar ,,copii trupesti” si ii include pe ,,copiii fagaduintei” (Romani 9,6–8). Acestora el ii adauga pe aceia dintre neamuri care au circumciziunea adevarata, spirituala, care vine de la Hristos (Romani 2,26.28.29; Coloseni 2,11; vezi comentariul de la Romani 11,25.26; Filipeni 3,3). El declara fara echivoc ca neamurile mantuite prin harul lui Hristos nu mai sunt straini si calatori fata de ,,cetatenia in Israel” si fata de ,,legamintele fagaduintei“, ci sunt ,,impreuna cetateni cu sfintii” (Efeseni 2,8–22). In Israelul spiritual ,,nu mai este nici iudeu, nici grec”, caci, in Hristos, toti sunt una (Galateni 3,28).

Pavel aplica la ,,toata samanta”, adica la crestinii evrei si cei dintre neamuri, fagaduinta imparatiei (vezi comentariul de la Romani 4,13.16). Petru citeaza, aproape cuvant cu cuvant, pasajul cheie (Exodul 19,5.6) care fagaduieste Israelului un statut de popor ales, de natiune sfanta, de ,,imparatie preoteasca”, si il aplica crestinilor ne-iudei. Acest lucru arata ca el considera ca biserica crestina este mostenitoarea statutului special detinut mai inainte de Israelul neascultator acum (vezi comentariul de la 1 Petru 2,5–10). Ioan foloseste de doua ori o expresie care pare sa faca aluzie la acelasi pasaj din Exodul: ,,o imparatie si preoti” (vezi comentariul de la Apocalipsa 1,6; 5,10), aratand ca face o aplicatie similara a acelei fagaduinte cu privire la imparatie – nu doar bisericii biruitoare viitoare, ci si crestinilor din Asia Mica. In ce priveste alte fagaduinte si profetii date lui Israel, care in Noul Testament se aplica la biserica din timpurile apostolice, vezi Faptele Apostolilor 2,16–21; 13,47; 15,13–17.

4. Profetii care la inceput au fost literale pot fi implinite in mod spiritual, cu ,,Israelul spiritual”, in veacul acesta, si in mod transcendent, in lumea viitoare. Aplicatiile din Noul Testament arata ca profetiile literale date Israelului din vechime pot sa aiba o implinire neliterara pentru biserica, sub alte conditii, in era crestina, si o implinire finala, fara elementele acestei lumi efemere, in imparatia vesnica.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1–3GC 658

1–151T 67–71

2–4EW 290

4 EW 52

4–6GC 661

5 EW 52, 89

5, 6 EW 292

5–9EW 53

6 EW 51; GC 544, 673; SR 429

7–9EW 293; GC 664

9 EW 52, 54, 294; GC 672, 673

11 GC 665

11, 12 COL 318; CS 314; FE 261; GC 666; SR 422; 8T 28

12 GC 480, 486, 549; PP 326, 357; TM 224; 4T 453; 6T 310

12, 13 EW 52

13 4T 116

13, 14 GC 544

14 EW 295; PP 461


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: