English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Psalmi, 8


8:1 Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este Numele Tau pe tot pamantul! Slava Ta se inalta mai presus de ceruri.

INTRODUCERE - Psalmul acesta este cel dintai din psalmii dedicati naturii (vezi Psalmi 19, 29, 104 etc.) si este o revelare a maiestatii lui Dumnezeu in natura si in viata omului. Aceasta "cuvantare a noptii instelate", asa cum a fost denumit poemul, e o marturie a faptului ca poetul evreu nu privea natura ca un scop in sine, ci totdeauna privea dincolo de natura, spre Dumnezeul ei. Psalmul a fost numit si un psalm de lauda a demnitatii omului. In el poetul sta sub baldachinul cerului iluminat de luna si impanzit cu stele, inmarmurit prin contemplarea capodoperei lui Dumnezeu in natura. In prezenta tuturor acestor vastitati, intelege dintr-odata lipsa de valoare a bietului om. Totusi, abia nutrit sentimentul acesta ca este absorbit de gandul adevaratei demnitati a omului, care este reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant, avand o natura putin mai prejos decat cea divina, cu toate lucrurile puse sub picioarele lui. Nu e de mirare ca psalmistul, impresionat in felul acesta de pozitia plina de demnitate pe care omul o detine in univers, proslaveste maiestatea Creatorului sau. Psalmul 8 etaleaza o forma literara incantatoare, care a fost numita "structura-plic", in care ideea introductiva este repetata sau concluzionata la finele poemului (v. 1.9; cf. Psalm 103 si 104), versetele intermediare urmand sa fie interpretate in lumina acestei idei.

Cu toate ca nu se cunosc circumstantele compunerii, nu e greu de inchipuit ca David a scris aceasta poezie aleasa in cursul uneia din noptile vietii lui de inceput, cand pastor fiind, singur cu oile lui, privea cerul instelat si simtea demnitate inrudirii cu Facatorul sau. Sau poate l-a compus candva mai tarziu, reamintindu-si incantarea provocate de astfel de experiente timpurii.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 629.

1. Doamne. Ebr. Yahweh, nume dumnezeiesc. 'Elohim (Dumnezeu) si Adonai (Domn) sunt titluri, nu nume (vezi vol I, p. 171, 172).

Dumnezeul. [Domnul, KJV]. Ebr. Adonai, "stapan", "carmuitor" (vezi vol I, p. 173). Combinatia celor doua forme Il desemneaza pe Yahweh ca Stapan indreptatit al creaturilor Sale.

Numele. Vezi Psalm 7,17. Prima parte a acestui psalm e repetata ca v. 9 la sfarsitul psalmului.

Tot pamantul. Psalmistul se adreseaza lui Dumnezeu nu ca o divinitate nationala, ci ca Domn al universului. Vorbind in numele poporului, asociind-se cu fratii sai, el zice "al nostru" si nu "al meu" (vezi Matei 6,9). Individul se cufunda in contemplarea maiestatii lui Dumnezeu din ceruri.

Se inalta. [Care a pus, KJV]. Ebr. tanah, al carui inteles exact este nesigur. Unii au sugerat sensul "a povesti". Traducerea RSV "cantat" nu poate fi obtinuta din ebraica asa cum se prezinta. LXX traduce: "a fost inaltata". Ideea pare sa fie ca slava Lui e preamarita de fiintele ceresti. Atunci de ce sa nu cante muritorii slava lui Dumnezeu cand contempla maretia lucrurilor create de El?



8:2 Din gura copiilor si a celor ce sug la tata, Ti-ai scos o intaritura de aparare impotriva potrivnicilor tai, ca sa astupi gura vrajmasului si omului cu dor de razbunare.

Copiilor. De la ebr. 'olel, "copil", referindu-se aici la un baiat, la un copil sau la unul ca un copil. A celor ce sug la tata. De la ebr. yoneq, "copil care suge" sau "cineva ca un prunc neintarcat".

Ai scos o intaritura. [ai randuit tarie, KJV]. Dumnezeu a folosit ca unelte ale puterii Sale pe aceia care altminteri sunt tot atat de slabi ca niste copilasi sau prunci. Prin ei, El Si-a aratat puterea ca sa astupe gura "vrajmasului si omului cu dor de razbunare".

Sa astupi. [Sa astamperi, KJV]. Ebr. shabath, "a odihni", de la care deriva cuvantul "sabat". Forma folosita aici inseamna "a face sa se odihneasca", "a inceta", "a se lasa de ceva". Vrajmasul e pus sa se lase de planurile sale.

Isus a citat pasajul acesta (Matei 21,16) pentru a justifica osanalele copiilor din templu in fata obiectiunile carturarilor si fariseilor. Unii traducatori vad in acest verset cheia intregului psalm. Dupa parerea lor, intelesul este ca bietul si neinsemnatul om este copilul creatiunii si, cu toate acestea, Dumnezeu i-a dat putere sa carmuiasca lumea in care el este o parte atat de neinsemnata. In felul acesta i s-a oferit o demnitate si o onoare mult mai mare decat restului creatiunii pe care El o guverneaza.



8:3 Cand privesc cerurile lucrarea mainilor Tale luna si stelele pe care le-ai facut,

Luna si stelele. Psalmul acesta este produsul contemplarii de catre psalmist a cerului noptii. Luna si stelele stralucesc. Soarele nu este amintit. Probabil ca contemplarea cerului luminat de stelele noptii produce in inima omului o infiorare si uimire mai mari decat contemplarea cerurilor luminate de soare, cand privelistile si sunetele pamantului distrag atentia de la contemplarea unica.



8:4 imi zic: Ce este omul, ca sa Te gandesti la el? Si fiul omului, ca sa-l bagi in seama?

Ce este omul? "Omul" vine din ebr. 'enosh, care denumeste omul in fragilitatea si slabiciunea lui. Cand omul sta fata in fata cu vastitatea, misterul si gloria cerurilor, asa cum se vad noaptea, si incepe sa cugete la nemarginirea spatiului si numarul infinit de corpuri ceresti, probabil simta ca e un punct minuscul si neinsemnat in univers. Daca aceasta este reactia muritorilor de rand neinvatati, cu cat trebuie sa fie mai adevarata pentru acela care priveste cerurile cu ajutorul telescopului modern, in lumina cunostintelor tot mai multe ale astronomiei moderne!

Fiul omului. Ebr. ben-'adam, probabil accentuand natura pamanteasca a omului ca fiind facut din pamant (vezi la Genesa 1,26; 2,7).

Sa-l bagi in seama. [Sa-l cercetezi, KJV]. Ebr. paqad, un cuvant care descrie nu numai actul vizitarii, dar si ceea ce savarseste vizitatorul prin aceasta vizita. Prin urmare, cuvantul arata aici purtarea de grija al lui Dumnezeu pentru fiinta omeneasca, indurarea si atentia aratate fata de om (vezi Genesa 21,1). Pentru ce Dumnezeul cel vesnic, care are un univers de lumi care Ii solicita atentia, "sa bage in seama" pe omul pieritor? Pentru ce sa onoreze El pe om, facandu-l vicerege al pamantului? Numai intelegand valoarea unui suflet omenesc creat dupa chipul lui Dumnezeu poate cineva sa raspunda la aceste intrebari. Intelegerea aceasta vine numai in urma aprecierii mortii Mantuitorului pe cruce. "Valoarea omului e cunoscuta numai mergand la Golgota. In taina crucii lui Hristos putem avea o apreciere a omului." (2 T 643, 635).

Oricat de importanta ar fi descoperirea lui Dumnezeu in natura din jur, descoperirea lui Dumnezeu in viata omeneasca este mai insemnata. Marimea si intinderea nu sunt criterii in ce priveste valoarea. S-a zis ca ochiul si creierul care vad cerurile fizice sunt mai minunate decat cerurile care sunt vazute prin cel mai puternic telescop.



8:5 L-ai facut cu putin mai prejos decat Dumnezeu, si l-ai incununat cu slava si cu cinste.

Decat Dumnezeu. [Decat ingerii, KJV]. Ebr. me'elohim, literal, "decat Dumnezeu". Targumii, LXX, Siriaca si citatul versetului acestuia in Evrei 2,7 zic "ingeri" in loc de "Dumnezeu". Totusi, versiunile grecesti Aquila, Symmachus si Therdotion, ca si Vulgata, retin traducerea "Dumnezeu". Sa presupus ca 'Elohim s-ar putea aplica la oameni sau la ingeri (vezi Exod 21,6; Psalm 82,1; vol. I,

p. 171) . Gesenius reda textul astfel: "Ai facut ca el sa doreasca doar putin din Dumnezeu" adica, "l-ai facut numai cu putin mai prejos decat Dumnezeu" (vezi Genesa 1,26). Fie ca citim "decat ingerii" (GC 511) fie "decat Dumnezeu", omul este aratat ca fiind pe o treapta mult mai inalta decat regnul animal datorita inrudirii lui cu Dumnezeu. Totusi, in cel mai bun caz, omul pieritor e mult inferior fata de Dumnezeul cel infinit. Vezi mai mult la Evrei 2,7.

Cu slava si cu cinste. Ca imparat si carmuitor al pamantului, omul se impartaseste de atributele lui Dumnezeu (vezi Psalm 29,1; 104,1; 145,5), care este Imparatul universului.



8:6 I-ai dat stapanire peste lucrurile mainilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui:

Stapanire. Vezi Genesa 1,26.28. Omul este un imparat pamantesc, cu teritoriu si supusi. Stapanirea aceasta, data lui la creatiune, n-a fost niciodata pierduta in totalitate. Totusi, Satana a preluat temporar stapanirea si o va preda numai cand va fi constrans sa faca lucrul acesta, la sfarsitul timpului (vezi Apocalipsa 11,15; cf. Daniel 7,13.14.18.22.27).

Toate. Acestea sunt explicate in v. 7 si 8 (vezi Genesa 1). Pavel extinde sensul: "toate lucrurile", astfel incat sa arate ca, prin biruinta lui Isus Hristos, omul va recastiga stapanirea pe care a pierdut-o (Evrei 2,6-18). Prin Hristos omul e capabil sa fie stapan peste sine, peste rangurile inferioare ale creatiunii si peste semenii sai, in supunere reciproca fata de stapanirea lui Hristos.



8:7 oile si boii laolalta, fiarele campului,

Oile si boii. Turmele si cirezile care servesc ca animale de povara si de ferma (Genesa 1,26).

Fiarele campului. Animale care umbla libertate; multe din animalele domestice de azi au fost candva salbatice. Supunerea si domesticirea lor prin puterea omului sunt o dovada semnificativa ca Dumnezeu i-a pus toate "sub picioarele lui".



8:8 pasarile cerului si pestii marii, tot ce strabate cararile marilor.

Pasarile. Vezi Genesa 1,26; 9,2.

Pestii. Vezi Genesa 1,26; 9,2.

Cararile marilor. Un studiu al oceanografiei descopera contururi ale fundului oceanului care sunt magistrale pentru fapturile marii pe care sa le parcurga.



8:9 Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este Numele Tau pe tot pamantul!

Cat de minunat! Se repeta afirmatia din v. 1. Contemplarea maiestatii lui Dumnezeu si a demnitatii omului ca reprezentat al Lui conduce la adorare. Versetele 1 si 9 alcatuiesc impreuna cele doua parti ale unei structuri poetice care a fost numita "plic", deoarece incorporeaza ideea intermediara. Versetele 2-8 ilustreaza sentimentele exprimate in v. 1 si 9.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 3 �



ML 39; 2T 580

3.4 �

3T 377

5 �

GC 511; 3 T 50, 568; 4 T 416

5.6 �

PP 50

6 �

CS 17

6-8 �

PP 45

9�

3T 377


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: