English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 20


20:1 Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept.

Batjocoritor. Ebr. les. Aceasta sugereaza ca "vinul", "batjocoritorul", e aici personificat si ca afirmatia nu sustine ca vinul isi bate joc de oameni, ci ca oamenii sub influenta vinului devin batjocoritori fata de cele bune si fata de religie.

Bauturile tari. Bauturi fermentate facute din altceva decat din struguri, ca de pilda din rodii si curmale (vezi la Deuteronom 14,26).

Se imbata. [E inselat, KJV]. Toate bauturile imbatatoare sunt inselatoare. Oamenii isi inchipuie ca devin mai tari, mai intelepti, mai rapizi in actiuni si mai elocventi daca beau o cantitate sporita, cand teste tinta arata de fapt ei devin lenti, mai putin capabili si in cele din urma incapabili sa gandeasca si sa vorbeasca in mod coerent. Bauturile imbatatoare sunt inselatoare si intr-un alt fel. Unii nu le socotesc defel daunatoare si cred ca le pot consuma cu masura sau sa renunte la ele oricand. Totusi bautura ajunge sa puna stapanire aproape totala pe victimele ei (vezi Proverbe 23,29-35; Isaia 28,7; Efeseni 5,18; MH 333-346).



20:2 Frica pe care o insufla imparatul este ca racnetul unui leu, cine il supara, pacatuieste impotriva sa insusi.

Pacatuieste. Cel care starneste mania unui imparat sau a unui alt conducator tiranic isi ia viata in propriile maini si e in primejdie sa si-o piarda (vezi cap. 8,36; 19,12).



20:3 Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere.

O cinste. Unii isi inchipuie ca onoarea lor trebuie sa fie aparata printr-o reactie imediata in cazul unei insulte sau al unei batjocuri, dar aceasta da pe fata o indoiala privind adevarata natura a pozitiei lor. Cel care este sigur si linistit de pozitia sa in relatie cu Dumnezeu si cu omul, va ignora observatiile provocatoare (vezi cap. 17,14; 19,11).



20:4 Toamna, lenesul nu ara; la secerat, ar vrea sa stranga roade, dar nu este nimic!

Toamna. [Din cauza frigului, KJV]. Literal, "toamna". Afirmatia nu lasa de inteles ca lenesul se teme de frig, ci ca nu-i place munca. In timp ce mananca ceea ce a produs ferma lui, el nu simte povara foamei care sa-l determine sa-si dea osteneala de a ara si de a semana pentru recolta viitoare. Ca o urmare inevitabila, toamna urmatoare il gaseste cautand sa se impartaseasca de prosperitatea celor intelepti si harnici.



20:5 Sfaturile in inima omului sunt ca niste ape adanci, dar omul priceput stie sa scoata din ele.

Sa scoata. Cuvantul modern educatie inseamna "a scoate din". Invatatorii intelepti din vremea lui Socrate si fara indoiala si mai de timpuriu au folosit intrebari iscusite pentru a scoate la suprafata gandurile ascunse ale elevului. Elevul e facut sa povesteasca altuia diferitele cunostinte pe care le-a adunat si astfel sa sporeasca in intelepciune si pricepere.



20:6 Multi oameni isi trambiteaza bunatatea; dar cine poate gasi un om credincios?

Un om credincios. Cand fiecare cauta sa trambiteze propria bunatate, cum e posibil sa-i descoperim pe cei cu adevarat vrednici de incredere? Solomon a enumerat multe caracteristici ale unor astfel de oameni (vezi cap. 9,10; 10,31; 12,10; 13,5; 17,17.27; 20,7; 21,3; 22,29).



20:7 Cel neprihanit umbla in neprihanirea lui; ferice de copiii lui dupa el!

Neprihanirea. [Integritatea, KJV]. Consecventa este o virtute rara, dar valoroasa. Oricat de sarac, smerit si de nestiutor ar fi un om, daca este sincer si integru, va fi recunoscut ca un om drept, iar copiii lui il vor cinsti. Inconsecventa in parinti are un efect pustiitor asupra copiilor in crestere.



20:8 Imparatul, care sta pe scaunul de domnie al dreptatii, risipeste orice rau cu privirea lui.

Risipeste. Sau "vantura". Asa cum vantul desparte pleava de graul vanturat, tot asa intelepciunea unui judecator intelept deosebeste adevarul si indeparteaza uneltirile menite sa faca neclar. Tot astfel la venirea Sa, Mesia va inalta adevarul si va demasca neadevarul (Isaia 11,3.4).



20:9 Cine poate zice: Mi-am curatit inima, sunt curat de pacatul meu?

Cine poate zice. Compara cu 1 Ioan 1,8. Intrebarea aceasta e pertinenta, avand in vedere descoperirea finala a adevarului (Eclesiast 12,14).

20:10 Doua feluri de greutati si doua feluri de masuri, sunt o scarba inaintea Domnului.

Doua feluri de greutati. [Diferite feluri de greutati, KJV]. Vezi cap. 11,1; 16,11; 20,23.



20:11 Copilul lasa sa se vada inca din faptele lui daca purtarea lui va fi curata si fara prihana.

Copilul. Desi toti oamenii arata ce sunt prin faptele lor (Matei 7,16-20), un copil, datorita sinceritatii si lipsei lui de prefacatorie, isi arata mai clar natura launtrica si da anumite indicatii cu privire la ce fel de om va deveni.



20:12 Urechea care aude, si ochiul care vede, si pe una si pe celalalt, Domnul le-a facut.

Urechea care aude. Dumnezeu le-a dat tuturor oamenilor posibilitatea sa-si foloseasca simturile si are increderea ca aceste simturi vor fi folosite de acestia pentru a gasi calea care duce la El si la cararea dreptatii (vezi Exod 4,11). Putini oameni isi folosesc talantii pe deplin. Orbi fata de frumusetea pamantului, a marii si a cerului si surzi fata de murmurul vantului si al cantecelor pasarilor, multi merg inainte pe calea lor total indiferenti, gandindu-se doar la castigul material si placerile de rand. Dumnezeu cauta urechi grabnice sa raspunda la glasul Duhului si ochi care vad lamurit calea vietii.



20:13 Nu iubi somnul, caci vei ajunge sarac; deschide ochii, si te vei satura de paine.

Nu iubi somnul. Vezi cap. 6,9-11; 12,11; 19,15; 23,21.



20:14 Rau! Rau! zice cumparatorul, si plecand, se fericeste.

Rau. A scadea valoarea celor pe care le cumparam si a exagera insusirile bune ale celor pe care le vindem este in natura umana, care este insa o natura umana cazuta. Corectitudinea adevarata ne cere depunem eforturi pentru a descoperi valoarea exacta a fiecarui lucru, fie ca il cumparam, fie ca il vindem (vezi 2T 71; 4T 311, 359). Nu e vorba doar de cinste, deoarece iubirea fata de semenii nostri, precum si iubirea fata de Creatorul nostru sunt la fel de importante (Luca 10,27). Respectarea regulii de aur ne va face la fel de atenti cu altii cand vindem, ca si atunci cand noi insine cumparam. Acestea sunt standarde inalte, dar tinta care ne sta in fata este desavarsirea (Matei 5,43-48).



20:15 Este aur si sunt multe margaritare; dar buzele intelepte sunt un lucru scump.

Margaritare. [Rubine, KJV]. Vezi la cap. 3,15. Aurul este foarte mult pretuit, pietrele pretioase sunt privite ca lucruri rare, dar si unul si celelalte sunt banale in comparatie cu buzele intelepte.



20:16 Ia-i haina, caci s-a pus chezas pentru altul; si tine-l zalog pentru altii.

Pentru altii. [Pentru o femeie straina, KJV]. KJV adopta aici traducerea marginala masoretica, in conformitate cu repetarea versetului in cap. 27,13. Varianta textului ebraic este "straini". Solomon s-a referit de repetate ori la nebunia de a fi garant pentru oricine (cap. 6,1; 11,15; 17,18; 22,26). In versetul acesta el prescrie un tratament aspru pentru cel care isi asuma un astfel de risc pentru un strain pe care ar putea sa nu-l cunoasca de aproape. Legea interzicea luarea de dobanda pentru un imprumut de la un frate (Exod 22,25; Levitic 25,35-37), dar ingaduia ca si un israelit chiar sa fie vandut ca rob pentru sapte ani sau pana la jubileu (vezi Exod 21,2; Levitic 25,39.42; Deuteronom 15,9). Faptul ca legea aceasta era uneori calcata este evident din descrierea unui pacatos facuta de Ezechiel (Ezechiel 18,10-17) si din reforma lui Neemia printre exilatii repatriati (Neemia 5,1-13). Luarea unei garantii era permisa, dar daca era o haina, i se cerea creditorului sa o dea inapoi seara (Deuteronom 24,10-13).



20:17 Painea minciunii este dulce omului, dar mai pe urma gura ii este plina de pietris.

Painea minciunii. Nelegiuirea e placuta pentru unii (Iov 20,12) asa ca hrana furata are un plus de savoare, deoarece a fost obtinuta fara truda. Totusi, consecintele minciunii schimba curand tabloul. Privit cu neincredere de toti oamenii buni si trimis in tovarasia inselatorilor asemenea lui sau, poate, prins si pedepsit, el vede ca dulceata s-a dus (vezi Iov 20,14).



20:18 Planurile se pun la cale prin sfat! Fa razboiul cu chibzuinta.

Prin sfat. Datorita capacitatii si stiintei marginite a omului, e un lucru intelept sa ne sfatuim cu altii, care ar putea vedea chestiunea dintr-un alt punct de vedere sau care au avut mai multa experienta in imprejurari asemanatoare cu cea in cauza. Cu cat problema e mai grava, cu atat mai necesara este o astfel de consultare (vezi cap. 11,14; 15,22).



20:19 Cine umbla cu barfe da pe fata lucrurile ascunse; si cu cel ce nu-si poate tine gura sa nu te amesteci.

Cel ce nu-si poate tine gura. [Care linguseste, KJV]. Ebr. potheh, de la verbul pathah, care inseamna fie "a fi deschis", fie "a fi simplu"; de unde ideea ca "cel care linguseste cu buzele sale" [KJV] este fie "cel care e deschis cu buzele sale", fie "cel care e nebun cu buzele sale".



20:20 Daca cineva blestema pe tatal sau si pe mama sa, i se va stinge lumina in mijlocul intunericului.

I se va stinge lumina in mijlocul intunericului. [In intunericul obscur, KJV]. Cu toate ca cineva care incalca legea blestemandu-i pe parintii sai putea sa fie condamnat in vechime la moarte (Exod 21,17; Levitic 20,9), este posibil ca evitarea poruncii a cincea, de care Se plangea Hristos, era o practica timpurie (Matei 15,4). Stingerea luminii sau candelei unui astfel de om ar putea fi interpretata ca luarea vietii lui, dar e mai probabil ca Solomon se refera aici la degradarea morala, care l-ar caracteriza pe cel care se deda la un asemenea pacat meschin. "Intunericul obscur", literal, "ciracul intunericului" (vezi la Proverbe 7,2.9), arata adancimile la care ajunge un fiu care nu are respect fata de parinti (vezi cap. 13,9).



20:21 O mostenire repede castigata de la inceput, nu va fi binecuvantata la sfarsit.

Repede castigata. Proverbul acesta aminteste zicala: "Usor a venit, usor s-a dus". Obtinerea neasteptata si fara efort a bogatiei este foarte deosebita de acumularea treptata a bogatiei prin munca grea si eforturi serioase. Fara sa priceapa truda care a fost depusa pentru adunarea mostenirii, beneficiarul acestuia nu si-a format nici un fel de deprindere de harnicie si chibzuinta care sa-l poata face sa transforme banii intr-o binecuvantare pentru sine si pentru altii.



20:22 Nu zice: Ii voi intoarce eu raul! Nadajduieste in Domnul, si El te va ajuta.

Ii voi intoarce. [Ii voi plati, KJV]. Avand exemplul lui Hristos in fata (1 Petru 2,23), crestinii nu pot sa nu recunoasca necesitatea de a rezista tuturor impulsurilor de a se razbuna. Domnul sustine ca razbunarea e a Lui (Evrei 10,30). Aceia care-si pun increderea in El vor fi astfel ocrotiti de Domnul incat toate atacurile vrajmasilor lor se vor intoarce spre binele lor (Romani 8,28).



20:23 Domnul uraste doua feluri de greutati, si cantarul mincinos nu este un lucru bun.

Doua feluri de greutati. Vezi la v. 10.



20:24 Domnul indreapta pasii omului, dar ce intelege omul din calea sa?

Pasii omului. [Caile omului, KJV]. Omul nu e in stare sa-si randuiasca proprii sai pasi (Ieremia 10,23; PR 420,421). El nu poate intelege propria cale, deoarece nu poate vedea nici la un pas in fata, iar Dumnezeu poate interveni in orice clipa pentru a schimba planurile omenesti (Proverbe 16,25; 19,21; MH 417).



20:25 Este o cursa pentru om sa faca in pripa o fagaduinta sfanta, si abia dupa ce a facut juruinta sa se gandeasca.

Sa faca in pripa o fagaduinta sfanta. [Care mananca ceea ce este sfant, KJV]. De la ebr. la'a', "a vorbi cu furie". Prima propozitie poate fi tradusa: "e o cursa pentru un om sa strige nesabuit: sfant". Gandul acesta este asemanator cu acela din LXX, care reda acest verset astfel: "e o cursa ca un om sa dedice in mod nesabuit ceva din bunurile sale", deoarece in cazul acesta juruinta este urmata de parere de rau. Cel care a jurat sa dea un dar Domnului fara sa-si faca socotelile de rigoare si apoi isi da seama ca juruinta il va costa mai mult decat doreste el sa jertfeasca se prinde singur intr-o cursa (vezi Eclesiast 5,2-6; 4T 470, 471).



20:26 Un imparat intelept vantura pe cei rai, si trece cu roata peste ei.

Vantura. [Imprastie, KJV]. Vezi la v. 8.

Roata. In Orient, tavalucii batuti cu colti de fier sau scandurile cu siruri de pietre ascutite erau trase peste grau pe aria de treierat (vezi Isaia 28,27; Amos 1,3). Versetul acesta nu arata o pedepsire literala a celor rai, ci felul cum imparatul ii "vantura" pe cei buni de cei rai si face cercetari ca sa desparta pleava de grau (vezi Matei 3,12).



20:27 Suflarea omului este o lumina a Domnului, care patrunde pana in fundul maruntaielor.

O lumina a Domnului. Duhul lui Dumnezeu vorbind omului il cerceteaza pe acest in intregime: minte, inima, suflet, ii descopera starea si lauda sau mustra, dupa cum este cazul. Cel mai intelept animal poate actiona din amintire, de nevoie sau din instinct. Omul poate sa se judece singur si sa-si masoare propriile fapte dupa un etalon din afara lui (Matei 6,22.23; 2T 512; SC 20, 27).



20:28 Bunatatea si credinciosia pazesc pe imparat, si el isi intareste scaunul de domnie prin bunatate.

Bunatatea si credinciosia. [Indurarea si adevarul, KJV]. Aici e o adevarata filozofie a istoriei. Daca fiecare carmuitor ar fi inteles si practicat sfatul cuprins in acest verset, istoria lumii ar fi fost cu totul diferita. Imparatie dupa imparatie a cazut din cauza ca cei care le-au condus au devenit nepasatori fata de drepturi si dreptate sau au devenit aspri si neinduplecati fara sa aiba in vedere mila, in timp ce acei imparati care au intronat bunatatea in inima lor au trait o viata lunga si folositoare supusilor lor (vezi Proverbe 16,12; Daniel 4,27; PK 501, 502).



20:29 Slava tinerilor este taria, dar podoaba batranilor sunt perii albi.

Taria. Un tanar care si-a pastrat vigoarea deplina a tineretii printr-o viata curata si munca angajata are merite cu care un varstnic nu se poate mandri, dar omul cu parul carunt, care a invatat lectii caii dreptatii pe parcursul unei vieti lungi si folositoare, are o frumusete si o slava aparte.



20:30 Mijloacele de vindecare pentru cel rau sunt bataile si vanataile pana la rana.

Vanataile pana la rana. Literal, "plesniturile [sau loviturile] unei rani", adica "lovituri care taie". Loviturile care ranesc sunt leacul pentru cel rau, nu uleiuri alinatoare, si loviturile care patrund adanc sunt cele mai eficiente (vezi cap. 19,29; PP 324-326).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1DA 149, 222; MH 330, 333; Te 52, 92, 97

3�

Ed 135

11�

CG 151; 3T 80

19�

Ed 135

22�

MB 109

25�

4T 471

28�

Ed 175; PK 502

29 �

ML 130; 3T 142


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: