English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 18


18:1 Cel ursuz cauta ce-i place lui, se supara de orice lucru bun.

Cel ursuz. [Prin dorinta, KJV]. Versetul zice literal: "cel care e despartit umbla dupa dorinta; el se ridica naprasnic impotriva oricarei intelepciuni sanatoase". Semnificatia primei propozitii este obscur. Poate ca LXX a pastrat exprimarea corecta: "Pricini cauta omul cel ce va sa se desparta de prieteni, si in toata vremea ocarat va fi".



18:2 Nebunului nu-i este de invatatura, ci vrea sa arate ce stie el.

Vrea sa arate ce stie el. Adica nebunul vrea sa-si spuna parerea si sa arate ceea ce crede el ca este intelepciune (vezi cap. 12,23; 13,16; 15,2; 17,28).



18:3 Cand vine cel rau, vine si dispretul; si o data cu rusinea, vine si ocara.

Verset ce nu a fost comentat.

18:4 Cuvintele gurii unui om sunt ca niste ape adanci; izvorul intelepciunii este ca un suvoi care curge intr-una.

Cuvintele gurii unui om. Evident se face referire la omul ideal. Cuvintele unora dintre oameni sunt goale de continut (vezi Proverbe 20,5; Eclesiast 7,24).



18:5 Nu este bine sa ai in vedere fata celui rau, ca sa nedreptatesti pe cel neprihanit la judecata.

Si ai in vedere fata unui om. Compara cu Levitic 19,15; Deuteronom 1,17; Proverbe 24,23-25; 28,21.

18:6 Vorbele nebunului aduc cearta, si gura lui injura pana starneste lovituri.

Starneste lovituri. Nebunul intra in necaz din cauza cuvintelor lui necugetate.



18:7 Gura nebunului ii aduce pieirea, si buzele ii sunt o cursa pentru suflet.

Pieirea. Cand nebunul isi exprima gandurile, isi arata nebunia si pacatosenia. Astfel gura lui il duce la pedeapsa.



18:8 Cuvintele barfitorului sunt ca prajiturile: aluneca pana in fundul maruntaielor.

Prajiturile. [Ranile, KJV]. Ebr. mithlahamim, care nu apare decat aici si in cap. 26,22. Se considera ca vine de la un verb care inseamna "a inghiti cu lacomie", de aceea i s-a dat cuvantului mithlahamim sensul de "prajituri". Propozitia ar exprima deci ideea ca vorbele barfitorului sunt inghitite cu lacomie si pastrate in memorie pentru o folosire ulterioara.



18:9 Cine se leneveste in lucrul lui este frate cu cel ce nimiceste.

Cine se leneveste. Omul lenes nu isi face partea de lucru si deci e pe aceeasi treapta cu cel care iroseste si distruge (vezi cap. 10,4; 12,11; 23,21).



18:10 Numele Domnului este un turn tare; cel neprihanit fuge in el, si sta la adapost.

Un turn tare. Numele Domnului tine locul a tot ceea ce este Dumnezeu pentru poporul sau. Cand Moise a cerut sa vada slava lui Dumnezeu, i s-a ingaduit sa auda Numele Domnului proclamat sub forma descrierii bunatatii si dispozitiei de a ierta ale lui Dumnezeu (Exod 33,18-34,7). Numai harul lui Dumnezeu da pacatosului speranta de mantuire. Acoperit de acest har, pacatosul e ca o cetate inexpugnabila pentru Satana si ispitele lui (vezi DA 324, TM 16, 18; MB 173).



18:11 Averea este o cetate intarita pentru cel bogat; in inchipuirea lui, ea este un zid inalt.

Inchipuirea. Ebr. maskith, redat "chip" (Levitic 26,1), "icoane" (Numeri 33,52) si aici considerat ca inseamna "imaginatie" sau "inchipuire". LXX reda a doua propozitie astfel: "marirea ei mult umbreste". Redarea "protector" (vezi RSV) provine dintr-o alterare a textului ebraic, traducand pentru radacina cuvantului maskith, śakak (=sakak) in loc de śakah. Numai in aparenta bogatiile alcatuiesc un turn tare. O schimbare a pietei, cateva serii de insuccese, si ocrotirea a pierit. Apararea pe care o ofera Dumnezeu este si reala si indestructibila (vezi Proverbe 10,15; 18,10).



18:12 Inainte de pieire, inima omului se ingamfa, dar smerenia merge inaintea slavei.

Inainte de pieire. Intrucat nimicirea este consecinta naturala a pacatului, iar mandria este pacatul de baza, e de asteptat ca inima oamenilor sa atinga cele mai mari inaltimi ale ingamfarii inainte ca sa-i surprinda urmarile pacatului.

Inaintea slavei. Iosif, Moise, Daniel au trecut prin disciplina robiei sau a exilului inaintea momentelor de cea mai mare onoare a lor (vezi cap. 15,33; 16,18; 5T 50).



18:13 Cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi trage rusinea.

Verset ce nu a fost comentat.

18:14 Duhul omului il sprijineste la boala; dar duhul doborat de intristare, cine-l va ridica?

Il sprijineste. Spiritul curajos multor barbati si al multor femei care au suferit accidente sau boli, in urma carora au ramas infirmi, da marturie despre adevarul primei propozitii. Cand mintea e cuprinsa de disperare sau de indoieli si trupul este afectat; nici un medicament fizic, ca singur remediu, nu poate sa realizeze vindecarea (vezi cap. 15,13; 17,22; MH 238, 241).



18:15 O inima priceputa dobandeste stiinta, si urechea celor intelepti cauta stiinta.

Dobandeste stiinta. Desi intelepciunea e mai valoroasa decat stiinta, aceia care poseda o masura de chibzuinta inteleapta vor fi sarguinciosi in castigarea stiintei, pe care o vor folosi cu chibzuinta.



18:16 Darurile unui om ii fac loc, si-i deschid intrarea inaintea celor mari.

Darurile. Unii au luat versetul acesta ca insemnand ca mituirea face pe om in stare sa vina in contact cu aceia care pot sa schimbe dreptatea in folosul lor la judecata, dar acesta nu e intelesul necesar. Cuvantul pentru "daruri" de aici e diferit de cel tradus "mita" in comentariul la cap. 17,8. Oricui ii place de cel care ii da daruri (vezi cap. 19,6), iar cel care da va fi primit curand in cercuri distinse ca prieten binevenit (vezi Luca 16,9).



18:17 Cel care vorbeste intai in pricina lui, pare ca are dreptate, dar vine celalalt, si-l ia la cercetare.

Intai. Adica cel dintai care sa-i sustine cauza.

Pare ca are dreptate. O vizita intr-o sala de judecata va demonstra adevarul acesta. E natural si pare intelept ca un om sa prezinte propriul sau caz in lumina cea mai buna cu putinta si compatibila cu o versiune relativa a adevarului, dar unii au descoperit ca o marturisire sincera a vinovatiei il dezarmeaza pe adversar si castiga uneori prietenia acestuia. Lucrul acesta este cel mai bine de facut, asa cum sfatuia Mantuitorul, cand sunt in drum spre sala de judecata (Matei 5,25).



18:18 Sortul pune capat neintelegerilor, si hotaraste intre cei puternici.

Sortul. Cand ambele parti accepta hotararea Domnului ca descoperita prin sorti, se previne prelungirea conflictului intre cele doua parti puternice si se rezolva disensiunile lor urgente. Cu privire la folosirea sortilor, vezi Iosua 7,14; Proverbe 16,33. Sfatul lui Pavel sugereaza ca folosirea sortilor in vederea rezolvarii unor astfel de chestiuni nu este metoda normala, in schimb, Dumnezeu da intelepciune membrilor bisericii pentru a judeca neintelegerile dintre frati (1 Corinteni 6,1-8).



18:19 Fratii nedreptatiti sunt mai greu de castigat decat o cetate intarita, si certurile lor sunt tot asa de greu de inlaturat ca zavoarele unei case imparatesti.

Nedreptatiti. E dificil de tradus ebraica primei propozitii, dupa cum reiese din numarul mare de cuvinte adaugate in KJV. LXX reda acest verset astfel: "frate de frate ajutat, ca o cetate tare si inalta, si are putere ca o imparatie intemeiata". E imposibil de stabilit care exprimare e corecta. Fiecare constituie o observatie plina de insemnatate. Inversunarea razboaielor civile si a neintelegerilor din familie serveste ca ilustrare a adevarul afirmatiei din KJV.



18:20 Din rodul gurii lui isi satura omul trupul, din venitul buzelor lui se satura.

Rodul. Vezi la cap. 12,14.

Buzelor. Vezi la cap. 10,19.



18:21 Moartea si viata sunt in puterea limbii; oricine o iubeste, ii va manca roadele.

Oricine o iubeste. Limba poate pata reputatia unui om si-l poate duce la saracie si moarte. Asa mica cum e, poate face mult rau. Folosita in armonie cu voia lui Dumnezeu pentru a binecuvanta si a inviora sau pentru a vesti Evanghelia imparatiei, limba poate face mult bine. Aceia care iubesc limba, care o rasfata, care-i dau frau liber, vor face mult rau, dar raul se va intoarce asupra lor (vezi Matei 12,36; Iacov 3; Ed 235; 5T 57).

18:22 Cine gaseste o nevasta buna, gaseste fericirea; este un har pe care-l capata de la Domnul.

Fericirea. [Ceva bun, KJV]. Evident, Solomon vorbeste aici despre sotia ideala, o femeie virtuoasa, chibzuita, care il va sustine pe barbat cu credinciosie in eforturile lui de a sluji Domnului (cap. 12,4; 19,14; 31,10; cf. MH 359). Cel care a fost condus sa se uneasca cu o asemenea femeie a capatat intr-adevar o favoare de la Domnul. Faptul ca inteleptul nu priveste pe unele sotii in felul acesta reiese prin comentariile sale privitoare la sotia certareata si cusurgioaica (cap. 21,9.19; 25,24; 27,15).



18:23 Saracul vorbeste rugandu-se, dar bogatul raspunde cu asprime.

Saracul. Bogatul poate raspunde cum simte si oamenii nu se vor ofensa pe fata, pentru ca e bogat si ei doresc sa-i fie prieteni, dar saracul trebuie sa-si masoare cuvintele pentru ca nu cumva sa ofenseze pe aceia de care depinde existenta lui (vezi cap. 14,21; 17,5).



18:24 Cine isi face multi prieteni, ii face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate.

O face spre nenorocirea lui. [Trebuie sa se arate prietenos, KJV]. Ebr. lehithro'ea', de la verbul ra'a, "a sfarama". De aceea prima propozitie suna literal: "un om de prieteni va fi zdrobit in bucati". Traducerea din KJV se bazeaza pe aprecierea ca lehitro'ea' deriva din verbul ra'ah, care pare sa aiba sensul de "a se intovarasi cu" (vezi Proverbe 22,24; Isaia 11,7).

Totusi, lehithro'ea' provine de fapt din ra'a si nu de la ra'ah. Presupunand ca e gresit scris cuvantul ebraic si ca lehithro'ea' deriva din ra'ah si facand si o usoara schimbare (yesh in loc de ish), o alta traducere alternativa ar fi urmatoarea: "sunt prieteni [doar] cu tovarasi". Luand traducerea aceasta sau pe cea literala, obtinem ideea ca sunt multi prieteni care nu sunt prieteni adevarati, care ne irosesc bunurile si nu vor sta alaturi de noi in ziua nenorocirii.

Prieten. Literal, "iubitor". Sensul cel dintai al acestei propozitii este fara indoiala ca prietenii, uneori, isi raman loiali chiar cand fratii ti-au intors spatele (vezi cap. 17,17). Expresia aceasta poate fi aplicata la Hristos, Prietenul adevarat si credincios, Cel care nu lipseste niciodata in nevoi (vezi 2T 271).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

4ML 207; PP 413

9�

2T 500

10�

DA 131; MB 173; MYP 50

12�

5T 50

21�

AH 441; Ed 235

22�

MH 359

24�

Ed 136; ML 204; 2T 271


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: