English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Numeri, 1


1:1 Domnul a vorbit lui Moise in pustia Sinai, in cortul intalnirii, in cea dintai zi a lunii a doua, in al doilea an dupa iesirea lor din tara Egiptului. El a zis:

Domnul a vorbit. Moise subliniaza faptul ca Domnul i-a vorbit in Cortul Intalnirii, din pustia Sinai, pentru ca, dupa ridicarea lui, acolo au avut loc descoperirile care urmeaza. Descoperirile de mai inainte au avut loc chiar pe Muntele Sinai. Cel care s-a intalnit cu Moise a fost Iehova. Evreii se aflau acum in pustie de aproape un an (vezi Exod 19,1; Numeri 10,11.12.).

Cortul Intalnirii. (vezi Numeri 3,7; 4,3; Exod 27,21; Levitic 1,1.3) Locul unde se intalnea Dumnezeu cu Moise si cu poporul Sau.

Cea dintai zi. Aceasta era la o luna dupa ridicarea Cortului Intalnirii (Exod 40,2.17; Numeri 9,1.2).



1:2 Faceti numaratoarea intregii adunari a copiilor lui Israel, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand pe cap numele tuturor barbatilor,

Faceti numaratoarea. Numararea si clasificarea barbatilor era un pas intelept spre a asigura masuri ordonate pentru asezare in tabara si pentru mars. Ca acesta a fost scopul ei este sugerat de faptul ca numaratoarea a fost in mod evident completata pe data de douazeci a aceleiasi lunii, chiar in ziua in care Israel a ponit din pustia Sinai spre pustia Paran (capitolul 10,11). Mai fusese o numaratoare anterioara cu scopul perceperii taxei de jumatate de siclu necesar pentru ridicarea Cortului Intalnirii (vezi Exod 30,12; 38,26). Aceasta a doua numaratoare a fost mai putin un recensamant, ci mai mult o procedura organizatorica, un apel al oamenilor de varsta militara, pe semintii si unitati mai mici cu un conducator (Numeri 1,4. 5) numit de fiecare semintie.

Casele parintilor lor. Aici grupa este familia. Termenul poate fi totusi folosit pentru o semintie intreaga descendenta dintr-un stramos (capitolul 17,2) sau si o subimpartire a semintiei (Numeri 3,24; Exod 6,14).

Pe cap. Literal, ,,craniile lor”. Este un termen folosit pentru a desemna persoanele.



1:3 de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei din Israel care sunt in stare sa poarte armele; sa le faceti numaratoarea dupa cetele lor, tu si Aaron.

Varsta de douazeci de ani. Ajungand la aceasta varsta, fiecare barbat din Israel devenea raspunzator pentru plata de jumatate de siclu pentru Templu (Exod 30,14) si era considerat corespunzator pentru raspunderile de razboi.

Aaron. Aaron trebuia sa ajute la numaratoare, desi levitii au fost exceptati de la ea. Moise si Aaron au reprezentat cea mai inalta autoritate in popor.

Dupa cetele lor. In numaratoare de mai inainte nu era nici o regula (Exod 30). Este evident ca aceasta era o inregistrare militara.



1:4 Sa fie cu voi cate un barbat de fiecare semintie, capetenie a casei parintilor sai.

Un barbat de fiecare semintie. Barbatii cu autoritate, respect si demnitate au fost facuti raspunzatori spre a asista la aceasta lucrare.



1:5 Iata numele barbatilor care vor fi impreuna cu voi. Pentru Ruben: Elitur, fiul lui Sedeur;

Numele. Versetele 5 si 15 contin o lista de doisprezece barbati, sefi ale caror nume se intalnesc in capitolele 2, 7 si 10. Cele mai multe nume au un inteles, precum Elizur, ,,Dumnezeu este stanca”. Mai multe nume apar in Noul Testament, unele in forme putin diferite. Opt dintre acesti barbati au nume care sunt compuse din ,,El”, un titlu al lui Dumnezeu, dar numai unul din numele parintilor lor (Deuel din versetul 14) are pe El in el. Aceasta crestere brusca a numelor cu ,,El” sugereaza o crestere a interesului fata de Dumnezeul stramosilor lor, cand conducatorii lui Israel au privit inainte spre eliberarea fagaduita de Dumnezeul (‘Elohim) lui Iosif (Geneza 50,24.25).



1:6 pentru Simeon: Selumiel, fiul lui Turisadai;

Verset ce nu a fost comentat.

1:7 pentru Iuda: Nahson, fiul lui Aminadab;

Verset ce nu a fost comentat.

1:8 pentru Isahar: Netaneel, fiul lui Tuar;

Netaneel. Insemnand, ,,Darul lui Dumnezeu”. Acesta este un nume adesea gasit in Cronici, Ezra si Neemia.



1:9 pentru Zabulon: Eliab, fiul lui Helon;

Verset ce nu a fost comentat.

1:10 pentru fiii lui Iosif, pentru Efraim: Elisama, fiul lui Amihud; pentru Manase: Gamliel, fiul lui Pedahtur;

Elisama. Insemnand, ,,Dumnezeu a auzit”.

Gamaliel. Insemnand, ,,Dumnezeu este rasplatire”, folosit in Faptele Apostolilor.



1:11 pentru Beniamin: Abidan, fiul lui Ghideoni;

Verset ce nu a fost comentat.

1:12 pentru Dan: Ahiezer, fiul lui Amisadai;

Verset ce nu a fost comentat.

1:13 pentru Aser: Paguiel, fiul lui Ocran;

Verset ce nu a fost comentat.

1:14 pentru Gad: Eliasaf, fiul lui Deuel;

Verset ce nu a fost comentat.

1:15 pentru Neftali: Ahira, fiul lui Enan.

Verset ce nu a fost comentat.

1:16 Acestia sunt cei ce au fost alesi de adunare, mai marii semintiilor parintilor lor, capeteniile miilor lui Israel.

Capetenii. Numele acesta mai este dat si iscoadelor in capitolul 13,2, dar acolo este tradus ,,fruntas”. Aceste douasprezece persoane au fost ,,chemate”, adica alese sa ajute pe Moise la efectuarea recensamantului.

Alesi. Literal, ,,numiti” sau ,,chemati”. Se refera la oamenii amintiti cu respect de catre Dumnezeu sau aproapele lor.

Capeteniile miilor. Ietro ii sugerase lui Moise sa ia oameni cu autoritate spre a-l ajuta in lucrarea lui administrativa (Exod 18,17.21). Acum lui Moise i s-a poruncit sa ia oameni de rang, comandanti si chiar sefi.

Miile. Cuvantul acesta probabil ca se refera la o grupa mare asemanator clanului, o subdiviziune a semintiei. Acest cuvant mai este folosit ca o unitate militara (Numeri 31,5; 2 Samuel 18,1).

Inregistrarea poporului lui Dumnezeu sub Moise are invatatura ei pentru biserica de astazi, care se afla sub stapanirea lui Hristos. Numaratoarea, pe nume, a copiilor Lui sugereaza faptul ca Dumnezeu cunoaste personal pe fiecare din copiii Sai (2 Timotei 2,19). Pastorul Divin cunoaste pe fiecare membru al turmei Sale (Ioan 10,3) si Cartea vietii are o insemnatate vesnica pentru fiecare copil al lui Dumnezeu (Apocalipsa 3,5).



1:17 Moise si Aaron au luat pe barbatii acestia care fusesera chemati pe nume,

Verset ce nu a fost comentat.

1:18 si au strans toata adunarea, in cea dintai zi a lunii a doua. I-au trecut in cartile care cuprindeau spita neamului, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand pe cap numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus.

Toata adunarea. Este aratat numarul fiecarei semintii (versetele 20-43). Pentru ordinea lor mars si asezarea lor in tabara vezi comentariul pentru capitolul 2.



1:19 Moise a facut numaratoarea in pustia Sinai, cum ii poruncise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

1:20 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Ruben, intaiul nascut al lui Israel, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand pe cap numele tuturor barbatilor, de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:21 barbatii din semintia lui Ruben iesiti la numaratoare, au fost patruzeci si sase de mii cinci sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:22 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Simeon, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor; le-au facut numaratoarea, numarand pe cap numele tuturor barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:23 barbatii din semintia lui Simeon iesiti la numaratoare, au fost cincizeci si noua de mii trei sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:24 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Gad, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:25 barbatii din semintia lui Gad iesiti la numaratoare, au fost patruzeci si cinci de mii sase sute cincizeci.

Verset ce nu a fost comentat.

1:26 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Iuda, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:27 barbatii din semintia lui Iuda iesiti la numaratoare, au fost saptezeci si patru de mii sase sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:28 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Isahar, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:29 barbatii din semintia lui Isahar, iesiti la numaratoare, au fost cincizeci si patru de mii patru sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:30 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Zabulon, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:31 barbatii din semintia lui Zabulon iesiti la numaratoare, au fost cincizeci si sapte de mii patru sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:32 Au trecut in cartile neamului dintre fiii lui Iosif, pe fiii lui Efraim, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:33 barbatii din semintia lui Efraim iesiti la numaratoare, au fost patruzeci de mii cinci sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:34 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Manase, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:35 barbatii din semintia lui Manase iesiti la numaratoare, au fost treizeci si doua de mii doua sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:36 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Beniamin, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:37 barbatii din semintia lui Beniamin iesiti la numaratoare, au fost treizeci si cinci de mii patru sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:38 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Dan, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:39 barbatii din semintia lui Dan iesiti la numaratoare, au fost saizeci si doua de mii sapte sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:40 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Aser, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:41 barbatii din semintia lui Aser, iesiti la numaratoare, au fost patruzeci si una de mii cinci sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:42 Au trecut in cartile neamului pe fiii lui Neftali, dupa familiile lor, dupa casele parintilor lor, numarand numele barbatilor de la varsta de douazeci de ani in sus, pe toti cei in stare sa poarte armele:

Verset ce nu a fost comentat.

1:43 barbatii din semintia lui Neftali iesiti la numaratoare, au fost cincizeci si trei de mii patru sute.

Verset ce nu a fost comentat.

1:44 Acestia sunt aceia a caror numaratoare a fost facuta de Moise si Aaron, si de cei doisprezece barbati, mai mari ai lui Israel; era cate un barbat pentru fiecare din casele parintilor lor.

Verset ce nu a fost comentat.

1:45 Toti aceia dintre copiii lui Israel iesiti la numaratoare, dupa casele parintilor lor, de la varsta de douazeci de ani in sus, toti aceia din Israel care erau in stare sa poarte armele,

Verset ce nu a fost comentat.

1:46 toti cei iesiti la numaratoare, au fost sase sute trei mii cinci sute cinci zeci.

Numarul oamenilor de varsta in stare sa poarte armele este de 603550. Totalul acesta este exact acelasi redat si in Exod 38,26, dar in Numeri 11,21 apare suma rotunda de 600000.



1:47 Levitii, dupa semintia parintilor lor, n-au intrat in numaratoarea aceasta.

Levitii. Levitii au fost scutiti de serviciul militar. De aceea, ei nici nu au fost numarati impreuna cu fortele semintiilor. Levi era o semintie consacrata in mod special in slujba lui Dumnezeu (versetul 50) in locul intaiului nascut (capitolul 3,12). Erau doisprezece semintii in afara de Levi, pentru ca Iacov ii adoptase pe Manase si pe Efraim, cei doi fii ai lui Iosif (Geneza 48,5.6), drept urmare, in locul unei semintii ai lui Iosif, au fost doua semintii deosebite, a lui Efraim si a lui Manase. Cu privire la leviti a fost data o porunca speciala a lui Iehova (Numeri 1,48-50). Insarcinarea lor avea sa fie de o natura diferita si este aratata mult mai clar in capitolele 3 si 4.



1:48 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

1:49 Sa nu faci numaratoarea semintiei lui Levi, si sa nu-i numeri capetele in mijlocul celorlalti copii ai lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

1:50 Da in grija Levitilor cortul intalnirii, toate uneltele lui si tot ce tine de el. Ei vor duce cortul si toate uneltele lui, vor face slujba in el, si vor tabari in jurul cortului.

Cortul Intalnirii (marturiei – versiunea engleza). ,,Marturiei” se refera la cele Zece Porunci. Aceasta se gaseste de 61 de ori in Vechiul Testament (versiunea engleza). Cand ea este folosita in legatura cu chivotul, perdeaua, toiagul lui Aaron, o persoana sau adunarea ca intreg, accentul si importanta se pune pe cele Zece Porunci (vezi cele notate pentru Exod 25,16). Marea cinste a chivotului nu se datora la nimic inerent naturii acestui obiect de mobila in sine, ci faptului ca acesta era locul de pastrare a celor doua table de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci. Cuvantul ,,marturie” uneori este tradus ,,martor” (Numeri 17,7; 2 Cronici 24,6). Cuvintele ,,martor” si ,,marturie” (Exod 25,16; 38,21; 40,3) sugereaza faptul ca cele Zece Porunci vorbesc despre natura morala si etica a caracterului lui Iehova si ca El cauta ca aceleasi caracteristici sa fie manifestate si in poporul Sau.

Slujba. Cuvantul astfel tradus este folosit in Numeri numai pentru slujba sfanta a levitilor. Intelesul cuvantului este intotdeauna onorabil si el se refera si la sfanta slujba a ingerilor (Evrei 1,14). In formele lui variate, el este folosit pentru diferitele feluri de servicii laice de importanta sau raspundere speciala, ale lui Iosua, slujitorul personal al lui Moise (Exod 24,13; 33,11) si ale slujirii personale a lui Elisei pentru Ilie (1 Regi 19,21).



1:51 Cand va porni cortul, Levitii sa-l desfaca; si cand se va opri cortul, Levitii sa-l intinda; iar strainul care se va apropia de el, sa fie pedepsit cu moartea.

Strainul. Adica, cel care nu este levit, unul care nu avea posibilitatea sa se apropie de Sanctuar. Un iudeu nu in mod necesar un cetatean strain, ci unul care nu face parte din contextul imediat (compara cu Deutronom 25,5; Osea 5,7; Exod 29,33).



1:52 Copiii lui Israel sa tabarasca fiecare in tabara lui, fiecare langa steagul lui, dupa cetele lor.

Steagul. De la verbul ,,a privi”, ,,a zari”, ,,a inalta un steag”. De aceea, substantivul sugereaza ceva batator la ochi, distinct sau inaltat. El poate fi aplicat la orice semn, cum ar fi un semn profetic (Exod 3,12), o minune (Iosua 24,17), un monument (Iosua 4,6) sau la corpurile ceresti ca semne (Geneza 1,14; Ieremia 10,2). Unii sugereaza ca aici cuvantul ,,tabara” ar avea un inteles mai bun decat ,,steag” (vezi Numeri 2,3.10.18.25).

Iudeii au traditia ca steagul lui Ruben avea figura unui om, acela al lui Iuda era un leu, steagul lui Efraim un bou si al lui Dan, figura unui vultur.



1:53 Dar Levitii sa tabarasca in jurul cortului intalnirii, pentru ca sa nu izbucneasca mania Mea impotriva adunarii copiilor lui Israel; si Levitii sa aiba paza cortului intalnirii.

Mania. Adica, pentru violarea sfinteniei Cortului Intalnirii, care era locasul lui Dumnezeu in mijlocul poporului Sau. In Noul Testament, Sanctuarul sfant al lui Dumnezeu este crestinul (1 Corinteni 6,19), dupa cum este si biserica (1 Corinteni 3,16.17). In amandoua textele, cuvantul tradus ,,Templu” este acela care se aplica exclusiv la Sfanta si Sfanta Sfintelor, dintre toate celelalte cladiri alaturate din incinta Templului.

Cuvantul tradus ,,manie” este dintr-o radacina din limba siriana si araba care inseamna ,,a sfarama”, ,,a sparge”. Substantivul feminin este ,,tandara”, o bucata desfacuta. Asa ca aici mania lui Dumnezeu contine ideea despartirii de biserica a unuia care a pacatuit cu privire la lucrurile sfinte. Levitii tabarau de jur imprejurul Cortului Intalnirii spre a impiedica orice persoana neautorizata sa intre in incinta sfantului locas al lui Dumnezeu. Pe partea din afara a cordonului preotesc, membrii laici ai lui Israel si-au ridicat corturile lor dupa un plan divin care s-a dat. Dumnezeu era in mijlocul lor. Neapropierea de El era scoasa in evidenta. Numai persoane cu o slujba deosebita se puteau apropia de El. Acesta era pazit cu strictete. Idealul crestin este descoperit de Pavel in Evrei 4. 16, prin care el indeamna pe crestini sa se apropie ,,cu deplina incredere de scaunul harului”, venind pana in prezenta lui Iehova.

Comentariile lui Ellen G. White

50 3T 345

51 SR 156; 3T 345

52 SR 157

53 3T 345



1:54 Copiii lui Israel au facut intocmai dupa toate poruncile, pe care le daduse lui Moise Domnul; asa au facut.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: