English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Neemia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Neemia, 3


3:1 Marele preot Eliasib s-a sculat impreuna cu fratii sai, preotii, si au zidit poarta oilor. Au sfintit-o, si i-au pus usile; au sfintit-o de la turnul Mea, pana la turnul lui Hananeel.

Eliasib s-a sculat. E normal sa-l gasim pe marele preot Eliasib dand un exemplu bun cu ocazia aceasta. Mai tarziu, a devenit "ruda" ["aliat"] cu Tobia prin casatorie (cap. 13,4) si a fost vinovat de profanarea templului (cap. 13,5). Dupa sirul de mare preoti redat in cap. 12,10.11, pare ca Eliasib era fiul lui Ioiachim si nepotul lui Iosua, care se intorsesera din Babilon impreuna cu Zorobabel (Ezra 2,2; 3,2).

Se pare ca scopul special al capitolului acestuia este sa dea cinstea cuvenita celor in masura s-o primeasca - inscrierea in analele istoriei a numelor barbatilor care au iesit cu generozitate in fata cu acest prilej important, si-au sacrificat tihna de dragul datoriei si, prin aceasta, s-au expus unui atac vrajmas, cu care erau amenintati deja (cap. 4,18-20).

Cu fratii sai. Adica preotii, in general. Faptul ca preotii au preluat construirea unei portiune a zidului de est, pe langa lucrarea mentionata aici, reiese din v. 28.

Poarta oilor. Se pare ca poarta era total distrusa. Ea se afla la extremitatea estica a zidului de nord, care marca aici limitele domeniului Templului (vezi harta de la p. 406). Targul oilor s-a aflat probabil in vecinatatea lui si a dat portii numelui lui (vezi Ioan 5,2).

Am sfintit-o. Aceasta pare sa fi fost o sfintire preliminara, deosebita de cea descrisa in cap. 12,27-43. Dupa ce au terminat Poarta oilor si zidul care se intindea inspre apus pana la Turnul lui Hananeel, preotii au anticipat sfintirea generala printr-una speciala, numai a lor, in felul acesta recunoscand caracterul sacru al lucrarii, cat devreme cu putinta.

Turnul. Turnurile lui Meah (ebr. Hamme'ah, literal "o suta") si Hananeel se pare ca apartineau fortaretei Templului (vezi la cap. 2,8). Intrucat nu este mentionata nici o lucrare de constructie la turnuri, se pare ca ele au fost intacte.



3:2 Alaturi de Eliasib au zidit si oamenii din Ierihon; alaturi de el a zidit si Zacur, fiul lui Imri.

Oamenii din Ierihon. Portiunea de zid de langa Eliasib a fost reconstruita de catre cetatenii din Ierihon. Faptul ca Ierihonul facea parte din Iudea restaurata reiese din Ezra 2,34.

Zacur. Sectiunile de zid mentionate par sa fi fost de diferite lungimi si cantitatea de munca necesara pentru restaurarea lor pare, de asemenea, sa fi variat. De unele sectiuni raspundea delegatia unei cetati intregi, in timp ce de alte sectiuni raspundea un singur om sau o singura familie, ca in cazul lui Zacur. El era un levit care, mai tarziu, a semnat un legamant special intre popor si Dumnezeu (vezi cap. 10,12).



3:3 Fiii lui Senaa au zidit poarta pestilor. Au acoperit-o cu scanduri, si i-au pus usile, incuietorile si zavoarele.

Poarta pestilor. Poarta aceasta era probabil aproape de piata de peste, unde tirienii isi vindeau pestele (cap. 13,16). Se pare ca era amplasata in mijlocul zidului de nord (vezi si Neemia 12,39; 2 Cronici 33,14; Tefania 1,10).

Fiii lui Senaa. Vezi la Ezra 2,35.

Incuietorile. [Barele, KJV]. Acest cuvant, tradus corect "bare", apare deseori in Biblie si indica barele incrucisate cu ajutorul carora este inchise portile pe dinauntru.



3:4 Alaturi de ei a lucrat la dregerea zidului Meremot, fiul lui Urie, fiul lui Hacot; alaturi de ei a lucrat Mesulam, fiul lui Berechia, fiul lui Mesezabeel; alaturi de ei a lucrat Tadoc, fiul lui Baana;

Meremot. Un membru al uneia dintre familiile preotesti care nu au putut sa-si stabileasca identitatea pe timpul lui Zorobabel (vezi Ezra 2,61). El fusese un tovaras de calatorie al lui Ezra (Ezra 8,33; cf. Neemia 3,21). Acum el a zidit doua portiuni ale zidului (Neemia 3,21) si, cateva luni mai tarziu, a semnat legamantul (cap. 10,5).

Mesulam. Una dintre capeteniile care il insotisera pe Ezra cu 13 ani in urma, la reintoarcerea lui din Babilon (Ezra 8,16). El si-a asumat acum raspunderea de a construi doua portiuni (Neemia 3,30) si, mai tarziu, a semnat legamantul lui Neemia in calitatea de capetenie de semintie (cap. 10,20). Cu toate ca era un sustinator loial al lucrarii lui Neemia, Neemia se plange ca el isi daduse fiica unui fiu al vrajmasului, Tobia (cap. 6,18).



3:5 alaturi de ei au lucrat Tecoitii, ai caror fruntasi nu s-au supus in slujba Domnului.

Tecoitii. Oamenii din Tecoa, o cetate mica la aprox. 8 km sud de Betleem, acum numit Tequ. De la Tecoa a venit "femeia iscusita" pe care Ioab a trimis-o sa-l faca pe David sa-l aduca acasa pe Absalom (2 Samuel 14,2.3). Dimensiunile ei par sa fi fost cauza pentru care nu apare nici pe lista cetatilor, nici a oraselor celor care s-au intors cu Zorobabel (Ezra 2,20-35) si nici pe lista recensamantului din Neemia 11,25-36.

Au lucrat. [Au dres, KJV.] Fiind putini la numar, tecoitilor li s-a incredintat o portiune de zid care avea nevoie de reparatie, dar nu de reconstruire completa. Cu toate acestea, ei par sa fi fost atat de plini de zel, incat si-au luat raspunderea de a repara o a doua portiune de zid (v. 25).

Fruntasii. Clasele dominante, 'adirim, literal, "cei inaltati", s-au dat inapoi de la lucru, asa cum boii isi trag inapoi grumazul de la jug (vezi Ieremia 27,11.12). Ei s-au tinut deoparte, lasand munca pe seama poporului de rand. Acesta este cel dintai caz de opozitie pasiva inregistrat de Neemia. In cronica lui de mai tarziu apar si alte cazuri.



3:6 Ioiada, fiul lui Paseah, si Mesulam, fiului lui Besodia, au dres poarta cea veche. Au acoperit-o cu scanduri, si i-au pus usile, incuietorile si zavoarele.

Poarta cea veche. Ebr. sha'ar hayyeshanah, ca inseamna, literal, "poarta vechimii" sau, ca in engleza [si romana], pur si simplu"poarta cea veche". Cu toate ca expresia ebraica a dat nastere la multe variante de traduceri, nu e nevoie sa se presupuna o eroare de text, asa cum au facut cei mai multi traducatori si comentatori. Unii comentatori au sugerat ca cuvantul pentru "cetate" s-a pierdut si redau "poarta cetatii vechi". Dar sugestia aceasta este la fel de inacceptabila, intrucat "poarta veche" era intr-o portiune de zid care cuprindea adaugirea cea mai recenta a cetatii. LXX traduce yeshanah, ca nume propriu, Isana. Atunci in ebraica s-ar spune "poarta Iesana". Se poate ca poarta aceasta sa-si fi primit numele de la cetatea Iesana, acum Burj el-Isaneh, la nord-vest de Baal-hazor, care este cam la 24 km nord de Ierusalim (2 Cronici 13,19). "Poarta cea veche" este de obicei identificata cu "Poarta unghiului" din 2 Regi 14,13 si Ieremia 31,38, care era situata in unghiul de nord-vest al zidului cetatii.



3:7 Alaturi de ei au lucrat Melatia, Gabaonitul, Iadon, Meronotitul, si oamenii din Gabaon si Mitpa, pana la scaunul dregatorului de dincoace de raul Eufrat;

Gabaonitul. Gabaon este acum ej-Jib, cam la 9,6 km nord-vest de Ierusalim.

Meronotitul. Amplasarea Meronotului este necunoscuta. Trebuie sa fi fost aproape de Gabaon si Mitpa (vezi 1 Cronici 27,30).

Mitpa. Probabil locul cu numele Tell on-Nasbeh, cam la 14,4 km nord de Ierusalim.

Pana la scaunul dregatorului. Semnificatia expresiei astfel traduse este incerta. Ea indica fie regiunea din care veneau ziditorii acestei portiuni de zid, fie extinderea activitatii lor la zid. Dupa prima interpretare, oamenii acestia veneau din Gabaon, Meronot, Mitpa si de departe, din nord, de la scaunul guvernatorului provinciei de "Dincolo de Rau", care ar insemna ca unii iudei izolati au venit de la resedinta satrapului din Damasc sau Alleppo. Potrivit celei de-a doua interpretari, "scaunul dregatorului" era resedinta satrapului, cand venea la Ierusalim cu treburi oficiale. Daca asa stau lucrurile, cladirea trebuie sa fi fost in imediata vecinatate a zidului.



3:8 alaturi de ei a lucrat Uziel, fiul lui Harhaia, dintre argintari, si alaturi de el a lucrat Hanania, dintre facatorii de mir. Au intarit Ierusalimul pana la zidul cel lat.

Argintari. Lucratorii iscusiti, precum argintarii si farmacistii, poate nu au apartinut ansamblurilor recunoscute de cetate sau familie, ca ceilalti constructori, si astfel au fost inscrisi pe liste separate.

Intarit. Ebr. 'azab, poate "a pregati". LXX reda 'azab prin "au lasat", o expresie alternativa data si in notele KJV. Dar o astfel de traducere a cuvantului, in contextul acesta, ar fi fara sens, desi 'azab are un sens asemanator acestuia in alte pasaje in care se gaseste. Cei mai multi traducatori au presupus ca era un termen tehnic, folosit in domeniul constructiilor. In textele recent descoperite, de la Ras Samrah, este folosit des un cuvant, 'adab, cu intelesul de "a face", "a pregati", "a pune". Intrucat intr-o limba semitica inrudita, litera d poate inlocui ebraica z, cum se intampla si in aramaica, e foarte probabil ca 'azab din toate textele Ras Samrah este echivalentul lui 'azab din Neemia 3,8 si ca traducerea KJV este, cel putin, aproximativ corecta.

Zidul cel lat. Un detaliu topografic necunoscut al Ierusalimului.



3:9 Alaturi de ei a lucrat Refaia, fiul lui Hur, care era mai mare peste jumatate din tinutul Ierusalimului.

Jumatate din tinutul Ierusalimului. Cetatea insasi nu pare sa fi fost impartita in felul acesta; totusi, se considera ca teritoriul din afara zidului ii apartinea, asa cum se sugereaza in LXX. Acest teritoriu inconjurator era probabil impartit in doua parti si peste fiecare jumatate era pus cate un carmuitor (vezi vers. 12).



3:10 Alaturi de ei a lucrat, in fata casei sale, Iedaia, fiul lui Harumaf, si alaturi de el a lucrat Hatus, fiul lui Hasabnia.

In fata casei sale. Partea de zid reparata de Iedaia se afla in fata casei sale, care era probabil lipita sau aproape de zid. El avea, prin urmare, un interes special in refacerea partii de zid care urma sa-i asigure protectia. Expresii asemanatoare sau similare se gasesc in v. 23,28-30.



3:11 O alta parte a zidului si turnul cuptoarelor au fost drese de Malchia, fiul lui Harim, si de Hasub, fiul lui Pahat-Moab.

O alta parte. Literal, "a doua parte". Se subintelege ca portiunile mai lungi erau impartite intre doua cete de lucratori. Dar acum pare ciudat ca in nici unul dintre cazurile acestea nu e mentionata o prima portiune, fiind amintita doua cea de-a doua (vezi v. 19-21.24.27.30). Totusi, in doua dintre cele sapte cazuri in care este mentionata o a doua parte, constructorii sunt deja amintiti ca fiind angajati si la o alta sectiune de zid. Poate ca acest lucru se potriveste si in celelalte cinci cazuri, desi lucrul acesta nu reiese din raport, asa cum se prezinta el actualmente.

Turnul cuptoarelor. El este din nou mentionat in cap. 12,38, si trebuie sa fi fost pe zidul de vest, desi pozitia lui exacta nu poate fi determinata.

3:12 Alaturi de ei a lucrat, cu fetele sale, Salum, fiul lui Halohes, mai marele peste jumatate din tinutul Ierusalimului.

Fetele. Cei mai multi talcuitori prefera traducerea "satele" (vezi cap. 11,25-31, unde cuvantul ebraic e tradus in felul acesta). Acestea ar fi sate peste care carmuia Salum, in calitate de conducator a jumatate de district. Totusi, unii comentatori accepta o interpretare literala, considerand ca fetele lui Salum l-au ajutat la lucru. Opinia aceasta nu poate fi respinsa pe baza de motive etice, intrucat in Orient nu e ceva neobisnuit ca femeile sa indeplineasca munci grele.



3:13 Hanun si locuitorii Zanoahului au dres poarta vaii. Au zidit-o, si i-au pus usile, incuietorile si zavoarele. Ei au facut o mie de coti de zid pana la poarta gunoiului.

Poarta vaii. Vezi la cap. 2,13.

Zanoahului. Orasul acesta se afla in vecinatatea Bet-Semesului, cam la 22,4 km sud-vest de Ierusalim, in linie dreapta. Locul acela este numit acum Khirbet Zamu'.

O mie de coti. O insemnare topografica importanta, care precizeaza ca distanta dintre Poarta vaii si Poarta gunoiului era de 444,4 m. Unii au pus la indoiala faptul ca o grupa ar fi putut sa repare

o portiune atat de mare si, de aceea, au interpretat cuvintele ca o paranteza topografica care reda distanta dintre cele doua parti. Dar exprimarea este specifica. Probabil ca unele portiuni ale zidului au fost mai putin deteriorate decat altele si puteau, deci, sa fie mai usor reparate.



3:14 Malchia, fiul lui Recab, mai marele peste tinutul Bet-Hacheremului, a dres poarta gunoiului. A zidit-o, si i-a pus usile, incuietorile si zavoarele.

Poarta gunoiului. Vezi la capitolul 2,13, acolo sunt aceleasi cuvinte ebraice.

Bet-Hacheremului. Identificat cu 'Ain Karim, 7,2 km vest de Ierusalim.



3:15 Salun, fiul lui Col-Hoze, mai marele peste tinutul Mitpa, a dres poarta izvorului. A zidit-o, a acoperit-o cu scanduri, si i-a pus usile, incuietorile si zavoarele. A facut zidul iazului Siloe langa gradina imparatului, pana la treptele care pogoara din cetatea lui David.

Poarta izvorului. Vezi la cap. 2,14.

Mai marele peste tinutul Mitpa. [Carmuitorul unei parti din Mitpa, KJV.] Adica a districtului Mitpa, care se deosebeste de orasul Mitpa (vezi v. 19; vezi la v. 7).

Siloe. Scris si Siloam (Ioan 9,7.11). A mai existat si un oras sub numele de Siloam (Luca 13,4), acum Silwan, pe versantii sud-vestici ai Muntelui Maslinilor. Tunelul sapat in stanca, care inca alimenteaza iazul Siloam din paraul din valea Chedron, a fost construit de Ezechia (vezi la 2 Regi 20,20). In conducta aceasta s-a gasit faimoasa inscriptie a Siloamului (vezi vol. II, p. 87 pentru traducere).

Gradina imparatului. Aceasta se afla in partea de sud a Vaii Chedron, unde locuitorii din Silwan au acum gradinile lor de zarzavat.

Treptele. Intrucat "Cetatea lui David" se afla pe dealul sud-vestic, trebuie sa fie vorba un ecluza in trepte din partea de sus a cetatii pana in vecinatatea iazului Siloam, in partea sudica si cea mai joasa a cetatii, prevazuta cu zid.



3:16 Dupa el Neemia, fiul lui Azbuc, mai marele peste jumatate din tinutul Bet-Turului, a lucrat la dregerea zidului pana in fata mormintelor lui David, pana la iazul care fusese zidit, si pana la casa vitejilor.

Neemia, fiul lui Azbuc. A nu se confunda cu autorul cartii lui Neemia.

Bet-Turului. O cetatea care a ajuns vestita pe timpul Macabeilor si numita acum Khirbet et-Tubeqah. Se gaseste cam la 6,4 km sud-vest de Ierusalim, in linie dreapta. O expeditie americana a facut acolo sapaturi arheologice, in 1931.

Mormintele lui David. Mormintele acestea, situate in interiorul cetatii (1 Regi 2,10; 11,43 etc.)

continuau sa fie cunoscute pe vremea apostolilor (Fapte 2,29), dar de atunci nu se mai cunoaste

amplasarea lor exacta.

Iazul care fusese zidit. Un iaz artificial, altfel necunoscut.

Casa vitejilor. Amplasare necunoscuta. Trebuie sa fi fost centrul militar sau armuraria.



3:17 Dupa el au lucrat Levitii, Rehum, fiul lui Bani, si alaturi de el a lucrat, pentru tinutul sau, Hasabia, mai marele peste jumatate din tinutul Cheila.

Cheila. Astazi Khirbet Qila, la 12,8 km nord-vest de Hebron. Cheila a jucat un rol important in istoria timpurie a lui David (vezi 1 Samuel 23,1) si se afla aproape de hotarul filistean.



3:18 Dupa el au lucrat fratii lor, Bavai, fiul lui Henadad, mai marele peste jumatate din tinutul Cheila;

Verset ce nu a fost comentat.

3:19 si alaturi de el Ezer, fiul lui Iosua, mai marele Mitpei, a dres o alta parte a zidului, in fata suisului casei armelor, in unghi.

O alta parte. Vezi la v. 11. Ezer nu e amintit anterior ca reparand vreo portiune de zid, cu toate ca "oamenii din ... Mitpa" sunt inregistrati ca atare (v. 7). Se pare ca Ezer fie era conducatorul lor, fie l-a inlocuit pe conducatorul lor initial.

Suisului. Expresia introdusa astfel era inteleasa de orice contemporan al lui Neemia, dar pentru noi nu e clara. Probabil erau mai multe case ale armelor in Ierusalim (vezi Isaia 22,8). Aceea numita aici "casa armelor, in unghi [sau in colt]" era se pare situata la coltul facut de zidul de est. Trepte sau o poteca duceau la ea din Valea Chedron.



3:20 Dupa el Baruc, fiul lui Zabai, a dres cu ravna o alta parte, de la unghi pana la poarta casei marelui preot Eliasib.

Baruc. Baruc are marea cinste de a fi evidentiat in mod special. El a implinit repede prima insarcinare incredintata, care nu este mentionata pe lista lui Neemia (vezi la v. 11) si acum a preluat

o alta portiune. A dres cu ravna. Desi constructia propozitiei in limba ebraica este dificila si redarea ei este oarecum nesigura, traducerea KJV pare sa fie cea mai buna.

Poarta casei. Mentionarea "usii" poate sa dea de inteles ca locuinta lui Eliasib era prea mare pentru a servi satisfacator ca semn definitoriu. Observatia aceasta releva faptul ca resedinta marelui preot era amplasata la sud de Templu, aproape de zidul de est.



3:21 Dupa el Meremot, fiul lui Urie, fiul lui Hacot, a dres o alta parte, de la poarta casei lui Eliasib, pana la capatul casei lui Eliasib.

Meremot. Prima portiune a lui este amintita in vers. 4. A doua "parte" nu se poate sa fi fost prea mare, intrucat lungimea ei a fost, pe cat se pare, doar o portiune din casa marelui preot.



3:22 Dupa el au lucrat preotii din imprejurimile Ierusalimului.

Preotii. Acesti barbati, identificati mai specific ca oameni "din imprejurimile Ierusalimului" ["din campie" KJV], ebr. kikar, trebuie sa fi detinut proprietati in partea inferioara a vaii Iordanului. Kikkar se refera de obicei la regiunea din apropiere de Ierihon.



3:23 Dupa ei Beniamin si Hasub au lucrat in dreptul casei lor. Dupa ei Azaria, fiul lui Maaseia, fiul lui Anania, a lucrat langa casa lui.

Azaria. Azaria era preotul care a impartit cu Ezra misiunea de a citi si a explica Legea (cap. 10,2). Mai tarziu, a luat parte la sfintirea zidului (cap. 12,33).

3:24 Dupa el Binui, fiul lui Henadad, a dres o alta parte, de la casa lui Azaria pana la unghi si pana la colt.

Pana la unghi. Nici unghiul si nici coltul mentionate aici nu pot fi amplasate, dar privind harta Ierusalimului (vezi p. 406) se poate vedea ca zidul de rasarit nu mergea nici pe departe in linie dreapta, asa cum au scos la iveala sapaturile arheologice.



3:25 Palal, fiul lui Uzai, a lucrat in fata unghiului si in fata turnului de sus care iese inainte din casa imparatului, langa curtea temnitei. Dupa el a lucrat Pedaia, fiul lui Pareos.

Turnului de sus. [Casei de sus, KJV.] In ebraica nu e sigur daca cuvantul tradus "sus" descrie un "turn" sau o "casa". Cei mai multi comentatori il ataseaza cuvantului "turn". "Casa de sus a imparatului" (KJV), din partea de nord a domeniului Templului, probabil ca nu e nimic altceva decat vechiul palat al lui David, care era candva amplasat in acest cartier al cetatii, in timp ce palatul lui Solomon a fost construit pe dealul de nord-est. Palatul lui David, ca si cel al lui Solomon (Ieremia 32,2), ar fi putut avea in mod firesc propria lui temnita. De la temnita aceasta a venit numele de "poarta temnitei".



3:26 Slujitorii Templului, care locuiesc pe deal, au lucrat pana in dreptul portii apelor, la rasarit, si pana in dreptul turnului care iese in afara.

Pe deal. [In Ofel, KJV.] Ofel pare sa fi fost numele portiunii de nord a dealului estic, adica locul cetatii lui David, invecinandu-se cu limitele sudice ale domeniului Templului. Aici locuia o mare parte din personalul Templului, chiar si pe vremea lui Hristos.

Portii apelor. Aceasta trebuia sa fi fost o poarta in zidul de est, care era deasupra izvorului Ghihon din Valea Chedron, numita asa datorita faptului ca apa de la izvor era adusa inauntru prin aceasta poarta.

Turnului care iese in afara. Acesta s-ar putea sa fie turnul ale carui ruine au fost dezgropate de arheologii englezi, intre anii 1923-1925, sus, deasupra Izvorului fecioarei (Ghihon) din Valea Chedron.



3:27 Dupa el Tecoitii au dres o alta parte, in dreptul turnului celui mare, care iese in afara pana la zidul dealului.

Tecoitii. Vezi la vers. 5.



3:28 Deasupra portii cailor, preotii au lucrat fiecare inaintea casei lui.

Portii Cailor. Plasarea Portii cailor reiese din 2 Cronici 23,15, comparat cu 2 Regi 11,6, care arata nu trebuie sa fi fost departe de Templu si de palatul regal, in timp ce o comparatie intre Neemia 3,27.28 indica faptul ca ea se afla in vecinatatea zidului Ofelului si s-ar putea considera potrivit sa apartina acestuia. Probabil era amplasat la coltul sud-estic al domeniului Templului, pe pantele Muntelui Moria.



3:29 Dupa ei Tadoc, fiul lui Imer, a lucrat inaintea casei lui. Dupa el a lucrat Semaia, fiul lui Secania, pazitorul portii de la rasarit.

Tadoc. Probabil capetenia gruparii preotesti a lui Imer (Ezra 2,37).

Semaia. Semaia, fiul lui Secania, pazitorul portii de rasarit, nu poate fi identificat cu Semaia din 1 Cronici 3,22, un descendent direct al regelui David.

Portii de la rasarit. Probabil o poarta a Templului, in zidul de rasarit, identificata de unii ca fiind Poarta cailor din v. 28. Semaia este mentionat ca pazitor al portii de rasarit si nu ca dregator al ei. E, deci, posibil ca poarta sa fi fost intreaga si sa nu fi avut nevoie de reparatii. Nu se indica locul unde a lucrat el. Probabil era unul dintre preoti (vezi cap. 12,6).



3:30 Dupa el Hanania, fiul lui Selemia, si Hanun, al saselea fiu al lui Talaf, au dres o alta parte a zidului. Dupa ei Mesulam, fiul lui Berechia, a lucrat in fata odaii lui.

Hanania. Probabil preotul care a luat parte la sfintirea zidului (cap. 12,41).

Mesulam. Vezi la vs. 4.



3:31 Dupa el Malchia, dintre argintari, a lucrat pana la casele slujitorilor Templului si negustorilor, in dreptul portii Mifcad, si pana la odaia de sus din colt.

Dintre argintari. Vezi la v. 8. Casele slujitorilor. [Locul Netinimilor, KJV.] Intrucat netinitii [slujitorii] locuiau in Ofel (v. 26), acest "loc al netinitilor" trebuie sa fi fost o cladire de odai legate de Templu. Negustorilor. "Locul" ["casele"] indicat aici pare sa nu fi fost locuinta negustorilor, ci un depozit de marfuri, poate pentru mirodeniile sau tamaia necesare in slujba Templului.

Mifcad. Ebr. miphqad, tradusa si "inscriere" sau "suma" ["numarul" sau "numaratoare"] (2 Samuel 24,9; 1 Cronici 21,5) si "porunca" (2 Cronici 3,13). Aici pare sa fie numele unui anumit loc din domeniul Templului, ca in Ezechiel 43,21, unde este redat prin "loc anume". Unii comentatori au sugerat ca "poarta Mifcad" era numita asa pentru ca ducea la locul anume al domeniului Templului, la care se refera Ezechiel. Intrucat chestiunea aceasta n-a fost inca elucidata, este preferabil sa folosim mai departe varianta numelui acestei porti ca in KJV. Ea trebuie sa fi fost amplasata in partea de nord a zidului estic al Templului si se poate sa fi fost aproape de actuala "Poarta de Aur" de la Haram esh-Sherif.



3:32 Argintarii si negustorii au lucrat intre odaia de sus din colt si poarta oilor.

Poarta oilor. Vezi la v. 1. Conturul zidului este complet.

Vezi imaginea urmatoare.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1�

PK 638

5.28�

PK 639

28-30�

5T 342

NOTA SUPLIMENTARA

LA CAPITOLUL 3

Pentru a intelege pe deplin relatarea investigatiei nocturne efectuate de Neemia asupra zidurilor ruinate (cap. 2,13-15), a construirii zidului (cap. 3) si a sfintirii zidului (cap. 12,27-43), este necesara cunoasterea topografiei Ierusalimului.

Harta de la p. 406 prezinta cateva dealuri si vai din Ierusalim sau din imediata vecinatate a acestuia. Inconjurand Ierusalimul pe la apus, se afla valea Hinom, pe care seinalta dealul apusean al cetatii. Mergand de-a lungul dealului apusean pe la nord, valea se indreapta spre est pentru a intalni Valea Chedron, la izvorul En-Rogel, acum numitFantana lui Iov sau a lui Neemia (600 m deasupra nivelului marii). La rasarit de dealul apusean si intre el si Muntele Moria si Muntele Sion, cele doua dealuri rasaritene, se afla Valea Tyropoeon (a Branzarilor). Numele acestei vai mentionate in Biblie este dat de Iosif Flavius. A treia vale principala este Valea Chedron, care desparte dealurile rasaritene ale cetatii de Muntele Maslinilor. In mijlocul acestei vai se afla izvorul nesecat Ghihon (625 m), numit Izvorul fecioarei.

Dealul apusean, gresit numit din timpuri medievale Sion, este dealul cel mai inalt al Ierusalimului (757 m). Dealul Templului, Muntele Moria, este urmatorul ca inaltime (728 m), in timp ce dealul de sud-est coboara de la Dealul Templului la 624 m, in partea lui cea mai sudica. Vechea parere ca cetatea lui David era situata pe dealul apusean, reflectata in numele lui traditional de Sion, a fost de multa vreme abandonata. Cercetarile arheologicedin ultimii 75 de ani au aratat lamurit ca vechea cetatuie a iebusitilor, mai tarziu Cetatea lui David sau Sion, era amplasata pe dealul sud-vestic.

La origini, zidul cetatii inconjura numai citadela, amplasata pe dealul de sud-est de catre primii colonizatori datorita apropierii ei de cel putin doua izvoare, Ghihon, in Valea Chedron, si En-Rogel, la punctul de intalnire dintre vailor Chedron si Hinom. Este posibil ca un al treilea izvor care nu mai curge, "Izvorul balaurului" din Neemia2,13, sa fi fost in Valea Tyropoeon sau in partea apuseana a Vaii Hinom.

Solomon a construit Templul pe dealul de nord-est, Moria, iar in spatiul dintre acesta si cetatea lui David si-a zidit propriul palat. In felul acesta, cetatea avea o forma alungita. Multi cercetatori au socotit ca dealul apusean a fost inclus in sistemul de aparare al cetatii, la o data timpurie, poate in timpul domniei lui Solomon.

Din 1967 de cand s-au facut sapaturi arheologice extinse sub conducerea arheologilor erei, cunostintele noastre legate de Ierusalim au crescut considerabil. Doardescoperirea unei sectiuni din partea de vest a zidului vestic de catre prof. N. Avigad, mentionata mai sus, este cu adevarat potrivita cu studiul nostru prezent. Cele mai multedescoperiri facute in perioada urmatoare razboiului de sase zile privesc cetatea irodiana, cetatea cu care Isus a fost atat de familiar in timpul lucrarii Lui de inceput.

Totusi, o parte din zidul construit de Neemia a fost identificat de K. Kenyon, in timpul excavatiile pe care ea le-a facut pe panta estica a dealului sud-estic, deasupraIzvorului Ghihon. Aceasta descoperire arata ca, cel putin in acest punct, zidul lui Neemia n-a urmat cursul zidului anterior, ci a fost construit mai sus, aproape de creastadealului, si mai spre vestul zidului pre-exilic. Daca s-a procedat l-a fel si in alte parti ale cetatii, dimensiunea Ierusalimului lui Neemia a fost considerabil mai mica decat a cetatii anterioare.

Desi descoperirile lui N. Avigad si K. Kenyon ne-au oferit informatii multe si foarte folositoare, noi suntem mai mult sau mai putin in intuneric cu privire la linia urmata de zidurile cetatii in timpurile Vechiului Testament, stiind atat cat ne permit detaliile cunoscute.

Este sigur ca cetatea lui David a avut ca limita dealul de sud-est si ca Solomon a extins cetatea spre nord, incluzand teritoriul care acum este cunoscut sub numele deHaram esh-Sherif. Pe acest deal de nord, cunoscut si ca Dealul templului, au fost ridicate structurile Templului si ale palatului regal. Nu se stie inca daca cetatea s-a intins spre vest in acea vreme si daca da, cat anume, desi este sigur ca dupa 700 i.Hr. o parte din dealul vestic a fost inglobat intre zidurile cetatii si ca cetatea Ierusalimului a pastrat aceasta intindere pana cand a fost distrusa de Nebucadnetar.

Deoarece nu se cunosc dimensiunile cetatii lui Neemia, harta de la p. 406 prezinta doua posibilitati, cu doua posibile locatii pentru Dealul principal, Turnul cuptoarelor,Poarta vaii si Poarta gunoiului. Daca Neemia a refacut Ierusalimul, in ansamblu, in dimensiunile lui pre-exilice, este inclus teritoriul inglobat de zid in est si indicat pe harta prin linii intrerupte. Pe de alta parte, este posibil ca cetatea lui Neemia, cu o populatie post-exilica mica, sa se fi limitat la dimensiunile Ierusalimului lui Solomon. In acest caz, zidurile lui respecta, aproximativ, ruta indicata de linii negre groase de pe harta p. 406.

In timpul sapaturilor realizate de prof. N. Avigad in 1970 si 1971, a fost descoperita o portiune curba de 40 m lungime a zidului cetatii pre-exilice - marcata pe harta dela p. 406 cu o linie neagra - care demonstreaza ca portiuni din dealul de vest au fost inglobate in cetatea pre-exilica. Sapaturile au datat aceasta portiune descoperita de curand ca fiind din jurul anului 700 i.Hr., care - daca este corecta - face din imparatul Ezechia constructorul ei (vezi Israel Exloration Quarterly, 22 [1972], 193-195). Faptul ca acest imparat al lui Iuda a fost angajat in construirea si intarirea fortificatiilor Ierusalimului este atestat in 2 Cronici 32,5. Totusi, nu se stie daca zidurile lui Neemia respecta cu exactitate cursul zidului pre-exilic.

Partea de vest a cetatii, numita Mishneh, este amintita in 2 Imparati 22,14 (RSV). Construirea ei in timpul imparatului Ezechia a dublat probabil dimensiunea cetatii

imprejmuite anterioare.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1�



PK 638

5.28�

PK 639

28-30�

5 T 342


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: