Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Matei

Matei 2:23


2:23 A venit acolo, si a locuit intr-o cetate, numita Nazaret, ca sa se implineasca ce fusese vestit prin proroci: ca El va fi chemat Nazarinean.

Nazaret. Un mic orasel provincial la 88 mile la nord de Ierusalim, la jumatatea distantei (15 mile) intre capatul de jos al Marii Galileii si Mediterana, aproximativ cam in acelasi loc unde este modernul En-Nasirah. Vechiul sat era probabil situat pe panta apuseana care se ridica din sesul depresiunii inconjurate de varfuri de dealuri. Depresiunea are forma unei pere cu dimensiunea cam de o mila transversal, cu gatul perei indreptat spre sud si dand intr-un defileu stramt si rasucit in campia Ezraelonului. Satul era situat la 1144 picioare mai sus de nivelul marii si cam la 920 picioare deasupra campiei. El se gaseste pe teritoriul pe vremuri atribuit semintiei Zabulon. Vezi ilustratia din fata p. 512.

Unii au dedus numele Nazaret de la o radacina insemnand ,,a proteja” sau ,,a pazi” si-i dau sensul de ,,turn de paza”, o descriere corespunzatoare a asezarii lui la inaltime pe dealurile galileene. Altii il deduc de la o radacina care inseamna ,,ramura” sau ,,mladita”, care l-ar face un nume descriptiv care sugereaza tufisurile paduroase dense de pe dealurile inconjuratoare. Forma originara a numelui si astfel intelesul lui, sunt incerte.

Aceasta este prima mentionare biblica a Nazaretului, care poate lasa sa se inteleaga fie ca era lipsit de insemnatate, fie ca era inexistent in vremuri mai timpurii. Iosif nu-l include intr-o lista de vreo 200 de orase si sate din Galileea. Era proverbial pentru nelegiuirea lui chiar printre locuitorii Galileii (vezi la Luca 1,26).

De pe varful dealului de deasupra orasului se poate avea o vedere magnifica in toate directiile. Cam la 17 mile spre vest, se afla apele albastre ale Mediteranei. Spre sud este campia intinsa si fertila a Ezraelonului, cu muntii Samariei dincolo de ea. La 5 mile spre rasarit se ridica Mt. Tabor si in departare, dincolo de depresiunea Iordanului, platoul Galaad. Spre nord sunt Muntii Liban si Anti-Liban si maiestuosul Mt. Hermon cu varful acoperit de zapada.

Prooroci. Faptul ca nu se gaseste in VT nici o profetie specifica semanand cu aceea la care se face referire aici, i/a determinat pe cercetatorii critici ai Bibliei sa arate catre aceasta afirmatie ca fiind o eroare si deci o dovada ca Matei nu era inspirat. Totusi, este demn de observat faptul ca in cazuri anterioare in care Matei citeaza o anumita profetie el vorbeste despre ,,profetul” (cap. 1,22; 2,5,15,17). Folosirea din partea lui a formei plurale a cuvantului ,,profeti” in cazul acesta lasa sa se inteleaga referirea nu la o anumita afirmatie profetica, ci la mai multe, care luate laolalta, duceau la concluzia exprimata aici (vezi la Ezra 9,11; Neemia 1,8). De asemenea, este posibil ca Matei citeaza scrieri inspirate care nu au ajuns sa faca parte din canonul Scripturii.

Nazarinean. Unii au sugerat ca acest nume a fost derivat din evr. nazir, ,,nazireu” insemnand ,,un despartit” si ca afirmatia originara a lui Matei suna astfel: ,,El va fi numit Nazireu” (vezi la Numeri 6,2). Dar derivarea este extrem de nesigura. In plus, Isus evident nu era un Nazireu (Matei 11,19; Luca 7,33, 34; cf. Numeri 6,2-4). Radacina mai probabila este nasar, de la care este derivat neser, o ,,mladita”, ,,ramurea” sau ,,lastar”.

Neser este tradus ,,Odrasla” in Isaia 11,1, o profetie mesianica clara. Cuvantul mai obisnuit pentru ,,Odrasla” in profetia mesianica este semach (Ieremia 23,5; 33,15; Zaharia 3,8; 6,12). Este deci posibil ca derivarea lui Nazaret de la neser sa fie corecta si ca profetiile cu privire la Isus ca ,,Odrasla” puteau sa fie aplicate potrivit la faptul ca El a crescut in cetatea Nazaret (vezi la Deuteronom 18,15).

Altii au vazut in afirmatia lui Matei cu privire la Hristos ca Nazarinean o referire la ocara care a venit mai intai asupra orasului Nazaret si mai apoi asupra lui Isus si a ucenicilor lui. Atitudinea populara fata de Nazaret este evidenta din Ioan 1,46; cf. cap. 7,52. Mesia urma sa fie ,,dispretuit si lepadat de oameni” (Isaia 53.3; vezi si Psalmii 22,6-8). Isus urma sa apara nu ca un carmuitor glorificat, ci ca un smerit om printre oameni. El nu urma macar sa fie cunoscut ca betleemit si sa aiba onoarea care I s-ar fi putut da ca cetatean al cetatii lui David. Fie solutia aceasta, fie cea precedenta pentru aceasta problema ar parea sa fie in acord cu Scriptura.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 AH 477 1, 2 DA 33, 59, 231

1–10 GC 315

1–23 DA 59–67

2 DA 62

3, 4 DA 61

5–8 DA 62

6 PK 697

9–11 DA 63

11 AH 481; CT 60; 7T 143

12–14 DA 64

16–18 DA 65

18 DA 32

19–23 DA 66