English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Matei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Matei, 2


2:1 Dupa ce S-a nascut Isus in Betleemul din Iudea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din Rasarit la Ierusalim,

Dupa ce s-a nascut Isus. [Vizita magilor, Matei 2,1-12; vezi harta p. 215; diagramele de la p. 227]. Matei mentioneaza numai pe scurt faptul nasterii lui Isus (cap. 1,25) si omite diferite incidente legate de acel eveniment care sunt relatate in Luca 1,26–2,40. Intrucat Matei pune accent asupra lui Isus ca Mesia din profetia VT, el procedeaza la demonstrarea faptului ca Isus a implinit, de fapt, toate acele profetii (vezi la cap.1,22). El pare sa mentioneze, ca introducere, mai ales incidente legate de copilaria lui Isus care erau cuprinse in profetie si acelea care aratau spre regalitatea lui Mesia (vezi 1,1.6.17.23; 2,2.6.15.17.18.23). Pe de alta parte Luca, scriind mai mult pentru Neamuri (vezi la cap. 1,3), accentueaza ca Isus, Fiul lui Dumnezeu (v. 32,35,76), a crescut si a trait ca om printre oameni pentru ca sa poata fi Mantuitorul tuturor oamenilor (cap. 2,10.14.31.32).

Pentru scopurile acestui comentariu nasterea lui Isus este asezata ipotetic in toamna anului 5 i.Hr. (vezi p. 240; diagramele de la p. 227).

Betleemul. Literal, ,,Casa painii”. Numele ei mai timpuriu Efrat (Geneza 48,7) sau Efrata (Mica 5,2), inseamna ,,rodnicie” (vezi la Geneza 35,19). Regiunea Betleemului, dealurile si vaile ei acoperite cu vii, smochini, livezi de maslini si grane, era probabil in parte granarul Iudeii. Imprejurimile acestea erau pline de amintiri pentru poporul iudeu pe vremea lui Hristos, cum sunt si pentru crestinii de azi. Tocmai in partile acestea Rut a strans spice in ogoarele lui Boaz (Rut 2-4) si David pastorise turmele tatalui sau (1 Samuel 16,1.11; 17,15). De asemenea, aici Samuel l-a uns pe regele David (1 Samuel 16,13). Pentru informatii in plus cu privire la Betleem vezi la Geneza 35,19; Rut 3,3 si 4,1. Vezi harta in culori din fata p. 321.

Din Iudea. Pentru a deosebi Betleemul ,,din Iudea” de Betleemul din Galileea, un targ cam la sapte mile spre nord-vest de Nazaret (Iosua 19,15).

Irod. Adica, Irod cel Mare (vezi p. 39-42).

Magi. [,,Intelepti”, KJV]. Gr. magoi, care denumea barbati din diferite clase culte. Cuvantul nostru ,,magicieni” vine de la aceasta radacina. Dar acesti ,,intelepti” nu erau magicieni in sensul modern al prestigidatorilor. Ei erau de neam nobil, educati, bogati si influenti. Ei erau filozofii, sfetnicii regatului, invatati in toata intelepciunea Rasaritului antic. ,,Inteleptii” care au venit sa caute pe pruncul Hristos nu erau idolatri; ei erau oameni cinstiti, integri (DA 59,61).

Ei studiasera Scripturile ebraice si gasisera acolo o clara transcriere a adevarului. Indeosebi profetiile mesianice ale VT le-au atras atentia si intre acestea au gasit cuvintele lui Balaam: ,,O stea rasare din Iacob” (Numeri 24,17). Ei probabil mai cunosteau si intelegeau profetiile cu privire la timp ale lui Daniel (Daniel 9,25.26) si ajunsesera la concluzia ca venirea lui Mesia era aproape. Vezi

p. 61,62.

In noaptea nasterii lui Hristos s-a aratat pe cer o lumina misterioasa, care a devenit o stea luminoasa ce a persistat pe cerurile apusene (DA 60). Impresionati de importanta ei, inteleptii s-au indreptat din nou la sulurile sacre. Cand au cautat sa inteleaga sensul scrierilor sfinte, au fost instruiti in vise sa mearga sa-L caute pe Mesia. Ca si Avraam, ei n-au stiut la inceput unde trebuiau sa mearga, dar au mers asa cum erau condusi de steaua calauzitoare pe calea lor.

Traditia ca n-au fost decat trei intelepti a izvorat din faptul ca au fost trei daruri (Matei 2,11) si este fara temei in Scriptura. O legenda interesanta, dar fara de valoare, da numele lor ca fiind Gaspar, Baltazar si Melchior. Ideea lipsita de temei ca ei erau regi a fost dedusa din Isaia 60,3 (cf. Apocalipsa 21,24).

Pentru un comentariu asupra extinderii influentei iudaice in lumea romana de pe vremea lui Hristos vezi la p. 59-62.

Din Rasarit. Iudeii considerau regiunile din Arabia de nord, Siria si Mesopotamia ca ,,Rasarit”. Astfel, Haranul era in ,,tara fiilor Rasaritului” (Geneza 29,1.4). Regele Moabului mai tarziu a adus pe Balaam ,,Din Aram (adica Siria),... din muntii Rasaritului” (Numeri 23,7; vezi la cap. 22,5). Isaia vorbea despre Cir, persanul, ,,ridicat de la Rasarit” (Isaia 41,2) si zicand ,,de la rasarit o pasare de prada” (cap. 46,11).

Unii au crezut ca inteleptii erau din aceeasi parte de ,,tara a Rasaritului” ca si Balaam (vezi DA 59, 60), al carui loc de bastina a fost de curand identificat ca fiind Valea Sajur intre Alep si Carchemis, la o mica departare de Eufrat (vezi la Numeri 22,5; vezi si PP 438, 439). Daca acesta era cazul, calatoria lor la Betleem ar fi fost cam de 400 de mile in lungime si ar fi cerut doua sau trei saptamani de calatorie staruitoare daca au mers calare, poate o luna, daca au mers pe jos. Avand in vedere ca ei au calatorit noaptea pentru ca sa urmareasca steaua (DA 60), s-ar putea ca si calatoria lor sa fi tinut chiar mai mult. Totusi, punctul lor de origine s-ar putea sa fi fost si mai la rasarit si in felul acesta distanta lor de parcurs sa fi fost si mai mare.

La Ierusalim. In cele din urma, lunga lor calatorie i-a facut sa treaca de varful Muntelui Maslinilor, la rasarit de Ierusalim. Chiar inainte de ivirea zorilor, poate, steaua s-a stins (DA 60) si in curand domul de marmura lucioasa si zidurile stralucitoare de marmura ale Templului au reflectat lumina unei noi zile. Faptul ca inteleptii au fost calauziti la Ierusalim si nu la Betleem (DA 61) este o indicatie a intentiei divine ca vizita lor sa fie mijlocul de a atrage atentia conducatorilor natiunii la nasterea lui Mesia (vezi v. 3-6). Atentia si interesul poporului au fost trezite cand au aflat de misiunea inteleptilor si mintea lor a fost indreptata la profetii.

Conducatorii iudeilor s-au simtit ofensati de gandul ca inteleptii erau dintre Neamuri si au refuzat sa creada ca Dumnezeu ar trece pe langa ei in favoarea unor oameni care erau pagani (vezi DA 62,63). De partea lui, Irod era infuriat de aparenta indiferenta a preotilor si carturarilor (v. 3,4) si interpreta vizita inteleptilor ca avand legatura in vreun fel oarecare cu un complot contra vietii sale (DA 61, 62).



2:2 si au intrebat: Unde este Imparatul de curand nascut al Iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in Rasarit, si am venit sa ne inchinam Lui.

Imparatul de curand nascut al iudeilor. Intrebarea lasa sa se inteleaga ca inteleptii nu erau iudei; altminteri ei ar fi zis ,,imparatul nostru”. Pare sa fi fost in general recunoscut ca Imparatul-Mantuitor asteptat de natiunile din jurul lor urma sa se iveasca in Iudea (vezi la v. 1). La intrarea lor in Ierusalim inteleptii au mers de intaia data la Templu, deasupra caruia steaua pierise din vedere, dar in incinta lui sfanta ei au gasit numai ignoranta, surpriza, teama si dispret (DA 60, 61).

I-am vazut steaua. Nici o conjunctie de planete, asa cum au crezut unii, nici o nova asa cum au sugerat altii. ,,Steaua” care s-a aratat in noaptea nasterii lui Hristos era ,,o ceata indepartata de ingeri stralucitori” (DA 60; v. 7). Inteleptii au fost condusi sa interpreteze acest fenomen neobisnuit ca o implinire a profetiei lui Balaam cu privire la ,,o stea din Iacov” (Numeri 24,17; vezi DA 60).

Rasarit. Gr. anatole, literal, ,,rasarire”. Cuvantul tradus ,,rasarit” in v. 1 este anatolai, pluralul lui anatole. De asemenea in greceste anatole are articolul definit, in timp ce anatolai nu are. Diferenta aceasta intre cele doua expresii a indemnat pe multi sa traga concluzia ca in versetul 2 Matei nu se refera la rasarit nici ca directie pe cer in care a aparut steaua, nici ca denumire a tarii de unde au venit inteleptii, ci foloseste mai degraba pe anatole in intelesul lui literal, ,,rasarire”. Expresia poate fi tradusa ,,deoarece noi am vazut steaua Lui in rasarirea (ei)”, adica, atunci cand a aparut de prima data. Acesta s-a dovedit a fi punctul din povestire care l-a interesat cel mai mult pe Irod (v. 7). Cealalta interpretare, ,,deoarece noi am vazut steaua Lui in Tara din Rasarit” este, desigur, posibila.



2:3 Cand a auzit imparatul Irod acest lucru, s-a tulburat mult; si tot Ierusalimul s-a tulburat impreuna cu el.

S-a turburat. Catalogul atrocitatilor savarsite de Irod, indeosebi uciderea a diferiti membri ai familiei sale apropiate pe care el ii banuia ca ar complota sa-l indeparteze si sa-i uzurpe tronul, marturiseste in mod elocvent despre sentimentele inimii lui la auzirea faptului ca Cineva destinat sa fie ,,Imparatul iudeilor” fusese nascut (vezi p. 61,62). Reticenta aparenta a preotilor de a divulga informatii cu privire la profetiile mesianice, pe care fara indoiala inteleptii le mentionasera, l-a facut pe Irod sa-i suspecteze pe preoti ca uneltesc cu inteleptii intr-un complot pentru a-l indeparta de pe tronul sau, poate prin incitarea unei razvratiri populare. In plus, este probabil ca Irod insusi avea cunostinta de asteptarea populara ca un Print care era destinat sa stapaneasca lumea urma sa se nasca in Iudea. Nu numai atat; el pare sa se fi considerat pe sine ca Mesia si sa fi avut dorinte tainice de a stapani lumea (vezi Joseph Klausner, The Mesianic Idea in Israel, p. 374).

Tot Ierusalimul. Nu este de mirare ca si intreaga cetate ,,s-a turburat”, deoarece locuitorii ei erau prea cunoscatori ai atrocitatilor de care Irod era capabil. Temandu-se de o agitatie populara, el ar fi putut prea bine sa decreteze macelarirea a sute sau mii de oameni.



2:4 A adunat pe toti preotii cei mai de seama si pe carturarii norodului, si a cautat sa afle de la ei unde trebuia sa Se nasca Hristosul.

Preotii cei mai de seama. Probabil marele preot in functie si preotii in viata care mai inainte detinusera functia aceea, toti fiind numiti si mai apoi demisi de Irod insusi. In cursul domniei sale de aproape 33 de ani, Irod a numit in totul noua mari preoti in aceasta sfanta slujba, care la origine fusese intentionata sa fie ereditara si pentru viata (Exod 28,1; 40,12-15; Levitic 21,16-23; Numeri 16,40; 17; 18,1-8; Deuteronom 10,6). Simon, fiul lui Boethus, se poate sa fi fost mare preot la data aceea (Iosif, Antichitati XV 9.3), sau Matia, sau Ioazar, ginere si respectiv fiu al lui Boethus, care au urmat lui Simon in rapida succesiune (ibid., XVII. 4.2; 6.4; 13.1). Altii sugerasera ca ,,marii preoti” (,,preotii cei mai de seama”) erau capeteniile celor 24 de cete (vezi la Luca 1,5). Grupul convocat de Irod pare sa fi fost oameni invatati ai natiunii, care cel mai probabil ar fi avut informatiile pe care el le dorea.

Carturarii. Oamenii acestia sunt adesea numiti juristi (Matei 22,35; Marcu 12,28) sau ,,invatati ai Legii” (Luca 5,17.21). Ei erau oameni invatati a caror datorie era sa studieze, sa pastreze, sa copieze, sa interpreteze si sa dezvolte Legea sau scrierile sfinte (vezi p. 55; vezi la Marcu 1,22).

A cautat sa afle. [,,Le-a cerut”, KJV; ,,cerceta”, G.Gal.]. Sau ,,a cercetat”, forma verbului in textul grec implicand faptul ca Irod cerceta staruitor. Pe cat se pare preotii evitau un raspuns direct. Irod a trebuit sa-l scoata de la ei. Inteleptii probabil se referisera la studierea Scripturilor ebraice si daca lucrurile stateau asa, Irod putuse, pe buna dreptate, sa presupuna ca invatatorii Legii trebuiau sa fi cunoscut mai mult decat pareau sa cunoasca. In nici un caz ei nu erau atat de necunoscatori cum pretindeau ca sunt, fie cu privire la profetiile insasi fie la evenimentele recente care aratau spre implinirea lor. Fara indoiala, ei aveau cunostinta de vedenia lui Zaharia (Luca 1,22), sau de relatarea pastorilor (vezi la Luca 2,17) si de profetia lui Simeon (Luca 2,27.28.34.35). Dar mandria si invidia inchisesera usa inimii lor fata de lumina, deoarece Dumnezeu ii trecuse cu vederea in favoarea unor pastori neciopliti si a unor pagani necircumcisi, asa cum credeau ei. Ei declarasera ca relatarile erau manifestari de fanatism si nevrednice de atentie (vezi DA 62,63).

Unde trebuia sa se nasca Hristosul. Aici Irod cauta sa se asigure cu privire la locul nasterii lui Hristos, cum mai apoi, de la magi, de timpul ei (v. 7).



2:5 In Betleemul din Iudea, i-au raspuns ei, caci iata ce a fost scris prin prorocul:

Iata ce a fost scris. [,,Asa sta scris”, KJV; ,,Asa este scris”, G. Gal.]. Citatul (v. 6) dat de cei mai de seama preoti si de carturari nu concorda in intregime nici cu textul ebraic din Mica 5,2 si nici cu LXX-a. Pare, mai degraba, sa fie o parafraza, poate dintr-un Targum sau propria lor redare libera pe moment. Este clar din Ioan 7,42 ca importanta lui Mica 5,2 era indeobste cunoscuta chiar in mijlocul poporului.



2:6 Si tu, Betleeme, tara lui Iuda, nu esti nicidecum cea mai neinsemnata dintre capeteniile lui Iuda; caci din tine va iesi o Capetenie, care va fi Pastorul poporului Meu Israel.

Capeteniile. [,,Principii”, KJV]. Textul ebraic la Mica 5,2 zice ,,miile” care poate fi redat si ,,familiile”, deci subimpartirile majore ale unei semintii (vezi la Exod 12,37; Mica 5,2).

Va fi Pastorul. [,,Va carmui”, KJV; ,,Va paste”, G. Gal.]. Gr. poimaino, ,,a pastori”. Isaia prezisese ca Mesia urma sa ,,pasca turma ca un Pastor” (Isaia 40,11). Isus vorbea despre Sine ca fiind ,,Pastorul cel Bun” (Ioan 10,11.14). Pavel Il numea ,,marele Pastor al oilor” (Evrei 13,20), Petru ,,Pastorul cel mare” (1 Petru 5,4) si Ioan, ,,Mielul” care avea sa fie ,,Pastorul lor” (Apocalipsa 7,17, RSV).



2:7 Atunci Irod a chemat in ascuns pe magi, si a aflat intocmai de la ei vremea in care se aratase steaua.

Intocmai. [,,La ce timp”, KJV; ,,La ce vreme”, G. Gal.]. Irod aflase deja de la preotii cei mai de seama si de la carturari unde urma sa se nasca Hristosul (v. 4-6), acum s-a indreptat catre intelepti ca sa afle cand.



2:8 Apoi i-a trimis la Betleem, si le-a zis: duceti-va de cercetati cu de-amanuntul despre Prunc: si cand Il veti gasi, dati-mi si mie de stire, ca sa vin si eu sa ma inchin Lui.

I-a trimes. Irod si-a ascuns cu grija gandurile inapoia unei infatisari de asa-zis interes plin de simpatie. El nadajduia ca inteleptii ii vor raspunde la fel la prefacuta lui amabilitate. Vizita lor la Betleem nu urma sa trezeasca nici o banuiala si i-ar fi ingaduit sa-si realizeze intentia rea fara sa agite zadarnic populatia. Preotii cei mai de seama si carturarii se poate sa fi presupus intentia lui Irod, deoarece ei cunosteau atitudinea lui fata de pretendentii la tron.

Cu deamaruntul. [,,Sarguincios”, KJV; ,,Cu deamanuntul”, G. Gal.]. Sau, ,,cu exactitate” (vezi la v. 7). Magii trebuiau sa staruie in cercetarea lor pana vor fi dat de Mesia si vor fi verificat descoperirea lor.



2:9 Dupa ce au ascultat pe imparatul, magii au plecat. Si iata ca steaua, pe care o vazusera in Rasarit, mergea inaintea lor, pana ce a venit si s-a oprit deasupra locului unde era Pruncul.

Mergea inaintea lor. Plecand din Ierusalim in amurg, potrivit cu obiceiul lor de a calatori noaptea (vezi la v. 1), inteleptii au vazut ca nadejdea li s-a innoit prin reaparitia stelei.



2:10 Cand au vazut ei steaua, n-au mai putut de bucurie.

Verset ce nu a fost comentat.

2:11 Au intrat in casa, au vazut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant, si I s-au inchinat; apoi si-au deschis vistieriile, si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.

Casa. De acum Isus era in varsta de cel putin 40 de zile, poate mai mare (vezi la Luca 2,22).

S-au aruncat cu fata la pamant. [,,Au cazut”, KJV; ,,Cazand la pamant”, G. Gal.]. Un fel oriental obisnuit de a arata respect si veneratie oamenilor, idolilor si lui Dumnezeu (vezi Estera 8,3; Iov 1,20; Isaia 46,6; Daniel 3,7; etc).

I s-au inchinat. In ciuda dezamagirilor lor de la inceput, magii stiau ca acest Copil era Acela pentru care ei facusera lunga lor calatorie.

Vistieriile. Gr. Thesauroi insemnand fie ,,casete”, ,,sipete cu comori” folosite ca recipiente pentru lucrurile de valoare, sau ,,vistierii”. Cuvantul este tradus ,,comori” in Matei 6,20 si Coloseni 2,3. Singularul (thesauros) denota un depozit in Matei 13,52.

Daruri. In tarile orientale nimeni nu s-ar gandi sa faca o vizita unui principe sau vreunui inalt functionar fara a aduce un dar ca un act omagial. Comparati aducerea de daruri lui Iosif in Egipt (Geneza 43,11), lui Samuel (1 Sam 9,7,8), lui Solomon (1 Regi 10,2) si lui Dumnezeu (Psalmii 96,8).

Tamaie. Un clei rasinoas alb sau pal galbui obtinut prin crestarea scoartei unor copaci de genul Boswellia. Este amara la gust, dar parfumata cand este arsa ca tamaie. Ea era folosita ca un ingredient la tamaia sacra pentru sanctuar (Exod 30,8,34). Era de obicei importata din Arabia (Isaia 60,6; Ieremia 6,20).

Smirna. Un alt clei aromatic foarte pretuit in antichitate, amar si usor picant la gust. Era probabil obtinuta de la un pomisor, Balsamodendron myrrha sau Commiflora myrrha, originara din Arabia si Africa de Est. Ea era un ingredient folosit la alcatuirea uleiului sfant (Exod 30,23-25) si a parfumului (Estera 2,12; Psalmii 45,8; Proverbele. 7.17); amestecata cu vin era folosita ca un calmant (Marcu 15,23) si pentru imbalsamare (Ioan 19,39).



2:12 In urma, au fost instiintati de Dumnezeu in vis sa nu mai dea pe la Irod, si s-au intors in tara lor pe un alt drum.

Verset ce nu a fost comentat.

2:13 Dupa ce au plecat magii, un inger al Domnului se arata in vis lui Iosif, si-i zice: Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, fugi in Egipt, si ramai acolo pana iti voi spune eu; caci Irod are sa caute Pruncul, ca sa-L omoare.

Vis. [Fuga in Egipt, Matei 2,13-18. Vezi harta de la p. 215; diagrama de la p. 227]. Felul in care se aratase prima data ingerul lui Iosif (cap. 1.20).

Fugi in Egipt. Egiptul era acum o provincie romana si astfel dincolo de jurisdictia lui Irod.

Hotarul traditional al Egiptului era asa-numitul rau al Egiptului, Wadi el-Arish, la vreo 180 de mile la sud-vest de Betleem. Un mare numar de iudei traia in Egipt pe vremea aceasta si in felul acesta Iosif nu s-ar fi aflat complet printre straini. Erau sinagogi in orase si intr-o vreme, chiar si un templu iudaic. Heliopolis (On, cf. Geneza 41,45; 46,20) este locul traditional unde s-au refugiat Iosif si Maria pentru a fi in siguranta.



2:14 Iosif s-a sculat, a luat Pruncul si pe mama lui, noaptea, si a plecat in Egipt.

Noaptea. Fara indoiala, Iosif a ascultat de indata, fara zabovire, plecand probabil chiar in noaptea aceea sau indata ce s-au putut face pregatiri pentru calatorie (DA 65).



2:15 Acolo a ramas pana la moartea lui Irod, ca sa se implineasca ce fusese vestit de Domnul prin prorocul care zice: Am chemat pe Fiul Meu din Egipt.

Moartea lui Irod. El a murit la scurt timp dupa macelarirea pruncilor din Betleem (DA 66), la anul 4 i.Hr..(vezi p. 42, 241) de o moarte foarte chinuitoare si respingatoare.

Ca sa se implineasca. Citatul asa cum este dat aici este din textul ebraic la Osea 11,1. LXX-a zice: ,,Din Egipt am chemat pe fiii sai”. In cadrul lor originar din Osea cuvintele acestei profetii se refera la eliberarea poporului evreu din Egipt. Cand ii cerea pe Faraon sa-i elibereze, Moise spusese: ,,Asa zice Domnul: ,,Israel este fiul Meu, intaiul Meu nascut” (Exod 4,22). Pentru aplicarea de catre Matei a cuvintelor din Osea 11,1 la Hristos vezi la Deuteronom 18,15.



2:16 Atunci Irod, cand a vazut ca fusese inselat de magi, s-a maniat foarte tare, si a trimis sa omoare pe toti pruncii de parte barbateasca, de la doi ani in jos, care erau in Betleem si in toate imprejurimile lui, potrivit cu vremea, pe care o aflase intocmai de la magi.

Inselat. [,,Amagit”, G. Gal.]. El ,,fusese tras pe sfoara” de ei. El a inteles ca ei il pacalisera si aceasta l-a innebunit. Irod a luat aceasta ca o insulta, si fara indoiala ca inca o dovada a unui complot ascuns si intunecos impotriva lui.

Sa omoare pe toti pruncii. [,,A omorat pe toti pruncii”, KJV; ,,Ucise pe toti pruncii”, G. Gal.]. Probabil numai copiii de parte barbateasca. Criticii corectitudinii relatarilor Bibliei observa ca Iosif, in lunga lui relatare a atrocitatilor comise de Irod, nu mentioneaza uciderea pruncilor din Betleem. S-a apreciat, totusi, ca intr-un targusor a carui populatie nu numara mai mult de 2000 de persoane, impreuna cu regiunea lui invecinata, ar fi fost numai vreo 50 sau 60 de copii de varsta aratata si numai jumatate din ei de parte barbateasca. Unii apreciaza numarul cu putin mai mare. Se poate ca Iosif sa fi considerat incidentul relativ minor in comparatie cu lungul catalog de crime mai atroce ale lui Irod pe care el le mentioneaza. O fapta ca aceasta concorda bine cu caracterul dur al lui Irod. A fost una din ultimele fapte ale vietii lui (DA 66). In plus, daca Iosif ar fi mentionat fapta aceasta rea s-ar fi putut astepta ca sa o explice, asa cum face pe larg cu evenimente similare pe care le relateaza. Aceasta ar fi putut cere o tratare a pretentiilor mesianice ale lui Isus din Nazaret, un subiect pe care el ca iudeu, ar fi putut alege sa-l evite. Si intrucat el scria o apologie a iudaismului pentru romani, mai ales pentru imparatul Vespasian, ar fi evitat mentionarea oricarui lucru care ar fi putut sa irite Roma. Vezi p. 75,76,94.

Imprejurimile. Literal ,,hotarele”, de unde ,,tinuturile”. In limba engleza veche ,,coasts” inseamna ,,frontiere” sau ,,granite”.

In varsta de doi ani. Potrivit cu calculul oriental, un copil este considerat ca fiind in varsta de un an la nastere. Astfel, un copil in varsta de un an nu ar fi unul care ar fi trecut de prima aniversare a zilei de nastere, ci unul care nu a ajuns inca la prima lui zi de nastere (vezi la Geneza 5,32). Pentru a fi ,,in varsta de doi ani” un copil oriental ar fi astfel intre intaia si a doua aniversare a zilei de nastere. Expresia ,,in varsta de doi ani” deci, nu arata ca trecusera doi ani de la nasterea lui Hristos. Ea s-ar putea folosi in mod corespunzator cu privire la un copil care atinsese doar intaia lui zi de nastere, adica, intrase in al doilea an al sau. Ar trebui, totusi sa se retina ca Irod a extins, fara indoiala, limita dincolo de timpul aratat de magi (Matei 2,7) pentru a fi sigur ca-si va atinge tinta. Pentru timpul probabil al nasterii lui Isus vezi p. 240.



2:17 Atunci s-a implinit ce fusese vestit prin prorocul Ieremia, care zice:

Atunci s-a implinit. Vezi Ieremia 31,15. In ce priveste aplicatia originara a acestei profetii vezi la Isaia 31,15 si pentru aplicarea mesianica vezi la Deuteronom 18,15.



2:18 Un tipat s-a auzit in Rama, plangere, si bocet mult: Rahela isi jelea copiii, si nu voia sa fie mangaiata, pentru ca nu mai erau.

Rama. O considerabila diferenta de opinie exista cu privire la identitatea localitatii Rama. In VT sunt mentionate mai multe localitati cu numele acesta. Probabil trebuie sa fie identificata cu Rama in Efraimul de sud, cam la 8 mile la nord de Ierusalim (Vezi nota aditionala la 1 Samuel 1). Oraselul acesta era in apropiere de hotarul dintre semintiile Efraim si Beniamin, nepotul si respectiv fiul Rahelei.

Rahela isi jalea. [,,Rahela plange”, KJV; ,,Rahela plangea”, G. Gal.]. Cuvintele lui Ieremia citate aici se refereau la amarele experiente ale captivilor evrei dusi la Babilon in anul 586 i.Hr. (vezi la Ieremia 31,15). Moartea Rahelei in vecinatatea apropiata, la nasterea lui Beniamin (Geneza 35,18-20), face ilustratia deosebit de corespunzatoare. Ea a numit pe fiul ei Ben-oni, ,,fiul durerii mele” (vezi Geneza 35,18). Prin inspiratie Matei aplica cuvintele lui Ieremia la macelarirea de catre Irod a pruncilor din Betleem (vezi la Deuteronom 18.15).



2:19 Dupa ce a murit Irod, un inger al Domnului se arata in vis lui Iosif, in Egipt,

Dupa ce a murit Irod. [,,Cand Irod era mort”, KJV]. [Reintoarcerea la Nazaret, Matei 2,19-23 =Luca 2,39, 40. Comentariu major: Matei si Luca; vezi harta la p. 215; diagrame la p. 228, 234]. Vezi p. 42.



2:20 si-i zice: Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, si du-te in tara lui Israel, caci au murit cei ce cautau sa ia viata Pruncului.

Tara lui Israel. Un termen general denotand toata Palestina.

Au murit. [,,Sunt morti”, KJV]. Unii credeau ca pluralul se refera la Irod si la fiul sau si mostenitor prezumtiv, Antipater (ucis cu putin timp mai inainte de moartea lui Irod); altii, ca aceasta include ostasii care au participat la masacrarea pruncilor din Betleem.



2:21 Iosif s-a sculat, a luat Pruncul si pe mama Lui, si a venit in tara lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

2:22 Dar cand a auzit ca in Iudea imparateste Arhelau, in locul tatalui sau Irod, s-a temut sa se duca acolo; si, fiind instiintat de Dumnezeu in vis, a plecat in partile Galileii.

Arhelau. In testamentul sau, Irod a impartit domeniul sau in patru parti, dand doua parti lui Arhelau si cate una lui Antipa si lui Filip (vezi p. 63-65). Arhelau s-a dovedit a fi cel mai rau dintre fiii in viata ai lui Irod. Tirania si incompetenta lui au facut pe iudei si pe samariteni sa apeleze la Roma pentru inlaturarea lui, care a fost aprobata in anul 6 d.Hr., al noualea an al domniei lui. August l-a exilat in Galia (acum Franta), unde a murit.

Dar. Gr. de, ,,si” sau ,,dar”.

Vis. Acesta era al treilea vis relatat al lui Iosif (vezi cap. 1,20; 2,13,19).

A plecat. [,,S-a intors la o parte”, KJV; ,,S-a dus”, G. Gal.]. Poate ca Iosif si Maria intelegand profetiile despre Mesia ca Fiu al lui David, intentionau sa locuiasca la Betleem.

Galileii. O transliterare a Evrei Galil sau Galilah, insemnand ,,cerc” si astfel un ,,circuit” sau ,,district”. Populatia ei era un amestec de iudei si Neamuri si prejudecatile religioase ale iudeii predominant iudaica erau mai putin evidente acolo. Ea nu mai avea orase mari. Poporul locuia mai ales in tinuturi rurale si sate si se ocupau cu lucrarile obisnuite si obositoare ale vietii. Locuitorii ei erau dispretuiti de locuitorii provinciei mai rafinate Iudea (Ioan 7, 52; cf. Matei 26,69; Ioan 1,46).

Din relatare, asa cum este data de Luca (cap. 2,39), ar putea sa para ca Iosif si Maria s-au reintors in Galileea indata dupa infatisarea lui Isus la Templu. Totusi, Matei clarifica faptul ca a intervenit calatoria in Egipt (vezi la Luca 2,39). Nu exista nici un motiv valabil pentru a presupune ca cele doua relatari sunt in vreun fel contradictorii. Vezi harta in culori din fata p. 321.



2:23 A venit acolo, si a locuit intr-o cetate, numita Nazaret, ca sa se implineasca ce fusese vestit prin proroci: ca El va fi chemat Nazarinean.

Nazaret. Un mic orasel provincial la 88 mile la nord de Ierusalim, la jumatatea distantei (15 mile) intre capatul de jos al Marii Galileii si Mediterana, aproximativ cam in acelasi loc unde este modernul En-Nasirah. Vechiul sat era probabil situat pe panta apuseana care se ridica din sesul depresiunii inconjurate de varfuri de dealuri. Depresiunea are forma unei pere cu dimensiunea cam de o mila transversal, cu gatul perei indreptat spre sud si dand intr-un defileu stramt si rasucit in campia Ezraelonului. Satul era situat la 1144 picioare mai sus de nivelul marii si cam la 920 picioare deasupra campiei. El se gaseste pe teritoriul pe vremuri atribuit semintiei Zabulon. Vezi ilustratia din fata p. 512.

Unii au dedus numele Nazaret de la o radacina insemnand ,,a proteja” sau ,,a pazi” si-i dau sensul de ,,turn de paza”, o descriere corespunzatoare a asezarii lui la inaltime pe dealurile galileene. Altii il deduc de la o radacina care inseamna ,,ramura” sau ,,mladita”, care l-ar face un nume descriptiv care sugereaza tufisurile paduroase dense de pe dealurile inconjuratoare. Forma originara a numelui si astfel intelesul lui, sunt incerte.

Aceasta este prima mentionare biblica a Nazaretului, care poate lasa sa se inteleaga fie ca era lipsit de insemnatate, fie ca era inexistent in vremuri mai timpurii. Iosif nu-l include intr-o lista de vreo 200 de orase si sate din Galileea. Era proverbial pentru nelegiuirea lui chiar printre locuitorii Galileii (vezi la Luca 1,26).

De pe varful dealului de deasupra orasului se poate avea o vedere magnifica in toate directiile. Cam la 17 mile spre vest, se afla apele albastre ale Mediteranei. Spre sud este campia intinsa si fertila a Ezraelonului, cu muntii Samariei dincolo de ea. La 5 mile spre rasarit se ridica Mt. Tabor si in departare, dincolo de depresiunea Iordanului, platoul Galaad. Spre nord sunt Muntii Liban si Anti-Liban si maiestuosul Mt. Hermon cu varful acoperit de zapada.

Prooroci. Faptul ca nu se gaseste in VT nici o profetie specifica semanand cu aceea la care se face referire aici, i/a determinat pe cercetatorii critici ai Bibliei sa arate catre aceasta afirmatie ca fiind o eroare si deci o dovada ca Matei nu era inspirat. Totusi, este demn de observat faptul ca in cazuri anterioare in care Matei citeaza o anumita profetie el vorbeste despre ,,profetul” (cap. 1,22; 2,5,15,17). Folosirea din partea lui a formei plurale a cuvantului ,,profeti” in cazul acesta lasa sa se inteleaga referirea nu la o anumita afirmatie profetica, ci la mai multe, care luate laolalta, duceau la concluzia exprimata aici (vezi la Ezra 9,11; Neemia 1,8). De asemenea, este posibil ca Matei citeaza scrieri inspirate care nu au ajuns sa faca parte din canonul Scripturii.

Nazarinean. Unii au sugerat ca acest nume a fost derivat din evr. nazir, ,,nazireu” insemnand ,,un despartit” si ca afirmatia originara a lui Matei suna astfel: ,,El va fi numit Nazireu” (vezi la Numeri 6,2). Dar derivarea este extrem de nesigura. In plus, Isus evident nu era un Nazireu (Matei 11,19; Luca 7,33, 34; cf. Numeri 6,2-4). Radacina mai probabila este nasar, de la care este derivat neser, o ,,mladita”, ,,ramurea” sau ,,lastar”.

Neser este tradus ,,Odrasla” in Isaia 11,1, o profetie mesianica clara. Cuvantul mai obisnuit pentru ,,Odrasla” in profetia mesianica este semach (Ieremia 23,5; 33,15; Zaharia 3,8; 6,12). Este deci posibil ca derivarea lui Nazaret de la neser sa fie corecta si ca profetiile cu privire la Isus ca ,,Odrasla” puteau sa fie aplicate potrivit la faptul ca El a crescut in cetatea Nazaret (vezi la Deuteronom 18,15).

Altii au vazut in afirmatia lui Matei cu privire la Hristos ca Nazarinean o referire la ocara care a venit mai intai asupra orasului Nazaret si mai apoi asupra lui Isus si a ucenicilor lui. Atitudinea populara fata de Nazaret este evidenta din Ioan 1,46; cf. cap. 7,52. Mesia urma sa fie ,,dispretuit si lepadat de oameni” (Isaia 53.3; vezi si Psalmii 22,6-8). Isus urma sa apara nu ca un carmuitor glorificat, ci ca un smerit om printre oameni. El nu urma macar sa fie cunoscut ca betleemit si sa aiba onoarea care I s-ar fi putut da ca cetatean al cetatii lui David. Fie solutia aceasta, fie cea precedenta pentru aceasta problema ar parea sa fie in acord cu Scriptura.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 AH 477 1, 2 DA 33, 59, 231

1–10 GC 315

1–23 DA 59–67

2 DA 62

3, 4 DA 61

5–8 DA 62

6 PK 697

9–11 DA 63

11 AH 481; CT 60; 7T 143

12–14 DA 64

16–18 DA 65

18 DA 32

19–23 DA 66


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: