Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Marcu 3:18


3:18 Andrei; Filip; Bartolomeu; Matei; Toma; Iacov, fiul lui Alfeu; Tadeu; Simon Canaanitul,

Andrei. Gr. Andreas, insemnand ,,barbatesc”, un nume grec derivand de la aner ,,barbat”. Desi unul din cei mai timpurii urmasi ai lui Isus (vezi Ioan 1,35-49), Andrei nu a devenit unul din cercul intern (DA 292) si este rareori mentionat in naratiunea Evangheliei. Cea mai mare parte din ceea ce cunoastem despre el provine de la Ioan (vezi cap. 1,40.41.44; 6,8; 12,22). Matei si Luca pun pe Andrei ca al doilea din cei doisprezece ucenici probabil pentru a-l asocia cu fratele sau Petru. Cu privire la antecedentele familiei lui Andrei vezi la Marcu 3,16. Andrei pare sa fi fost un lucrator sarguincios, desi poate nu atat de daruit cu calitati de conducator ca fratele sau. In acord cu traditia el a fost martirizat in Grecia pe o cruce in forma literei x – ca rezultat al acestui fapt, o cruce facuta in felul acesta este cunoscuta indeobste sub numele de crucea Sf. Andrei.

Filipeni Gr. Philippos, “iubitor de cai”, ca si ,,Andrei”, un nume autentic grec. Filip era nascut in Betsaida Iulia (vezi Ioan 1,44), aproape de capatul de nord al Lacului Galileea. Cea mai mare parte din ceea ce stim despre Filip, inainte de inaltarea la cer a lui Hristos, ne provine prin relatarea Evangheliei lui Ioan (vezi cap. 1,43-48; 6,5-7; 12,21.22; 14,8.9).

El a fost cel dintai caruia Isus i-a zis: ,,Vino dupa Mine” (Ioan 1,43). Este caracterizat ca un sincer cautator dupa adevar, dar aparent mai incet decat unii dintre ceilalti in a-L recunoaste pe Isus ca Mesia si in a aprecia insemnatatea misiunii Lui pe pamant (vezi Ioan 6,7; 14,8.9). El pare uneori ca a fost nesigur cu privire la calea de actiune (vezi Ioan 12,21.22). Totusi era zelos si, dupa ce L-a gasit pe Mesia, de indata a inceput sa aduca pe altii la El (vezi Ioan 1,45).

Bartolomeu. Literal ,,fiul lui Talami”, (cf. Numeri 13,22; 2 Samuel 3,3; 13,37). Natanael era probabil numele lui personal. Evangheliile sinoptice nu fac nici o mentiune despre Natanael si Evanghelia dupa Ioan nu spune nimic de Bartolomeu. Ioan pomeneste de Natanael, impreuna cu altii din cei doisprezece, intr-un cadru in care se pare ca numai cei doisprezece ucenici erau de fata (vezi cap. 21,2). In felul acesta nu exista motiv temeinic pentru a pune la indoiala faptul ca cele doua nume Bartolomeu si Natanael se refera la aceeasi persoana. Filip a recomandat pe prietenul sau Natanael lui Isus (vezi Ioan 1,45); se pare ca cei doi barbati erau prieteni apropiati (cf. DA 293).

Matei. Marcu si Luca se refera la Matei cu numele de Levi (vezi la Marcu 2,14). Pare improbabil ca Alfeu tatal lui Matei ar trebui identificat cu Alfeu care era tatal lui Iacov. Cei doi ucenici nu sunt asociati niciodata laolalta in Evanghelii ca si cum ar fi fost frati, asa cum sunt Petru si Andrei, Iacov si Ioan. Matei s-a dovedit a fi un lucrator capabil. Dupa traditie el si-a dezvoltat puterile, dupa inviere, in cea mai mare parte a lucrarii printre concetatenii sai si se poate sa fi lucrat in Etiopia sau in tinutul Marii Negre.

Toma. Numit si Geamanul [,,Didymus”] (vezi Ioan 11,16; 20,24; 21,2). Ambele nume inseamna ,,geaman”. Traditia spune ca numele dat lui era Iuda (un nume ebraic obisnuit). Tot ce se stie despre Toma este relatat in Evanghelia dupa Ioan (vezi cap. 11,16; 14,5; 20;24-29; 21,2). Desi s-a dovedit a fi indoielnic si egoist uneori (vezi Ioan 20,24.25), totusi in alte ocazii a fost brav si loial (vezi (cap. 11,16). Se spune ca a lucrat in Partia si Persia. O traditie mai putin sigura spune ca Toma a fost in India si China.

In India de sud exista o grupa de crestini indigeni care au fost cunoscuti de secole ca si crestini ai lui Toma. Ei au in posesia lor o versiune a naratiunii Evangheliei despre care se spune ca le-a fost transmisa de apostolul Toma. Ei pretind ca Toma a suferit martiraj pe o inaltime cunoscuta ca muntele Sf. Toma, in apropiere de Madras. A mai fost un misionar iudeu cu numele de Toma care a lucrat in China si al carui chip a fost pastrat in piatra impreuna cu o inscriptie care, tradusa liber, zice: ,,Toma a venit si a lucrat cu toata inima si cu mult zel. Daca tot binele pe care l-a facut ar trebui sa fie relatat, cineva ar trebui sa-si moaie condeiul in Lacul Tunting [un lac mare din China] pana ce lacul va seca [pentru a avea apa indestulatoare pentru a face cantitatea necesara de cerneala].” Acest tablou interesant al lui Toma are trasaturi distinctive iudaice, dar probabil nu este acela al apostolului Toma.

Iacov. Deosebit de Iacov fiul lui Zebedei, Iacov fiul lui Alfeu. Pare sa existe suficiente motive pentru a crede ca el este Iacov cel mentionat in Matei 27,56; Marcu 15,40: 16,1; Luca 24,10. Expresia ,,Iacov cel mai mic” sau literal ,,Iacov cel mic” (Marcu 15,40), probabil se refera la el ca atare in sensul de ,,Iacov cel mai tanar” (vezi la Psalmii 115,13), sau poate expresia a fost folosita pentru ca era de statura scunda.

Unii au incercat sa-l identifice pe Iacov fiul lui Alfeu cu Iacov fratele Domnului (vezi Matei 13,55), dar sugestia aceasta este atat de improbabila incat este aproape nedemna de luat in seama. Iacov ucenicul era un urmas al lui Hristos cel putin de pe vremea cand au fost numiti cei doisprezece, cam prin vara anului 29 d.Hr. Dar chiar tarziu, cu sase luni inainte de crucificare fratii lui Isus se spune ca nu credeau in El (vezi Ioan 7,5). Insusi cadrul din Matei 13,55 si Marcu 6,3 lasa sa se inteleaga ca incidentul amintit acolo a avut loc cam pe timpul celei de a treia calatorii galileene, cu siguranta dupa alegerea celor doisprezece. Vezi la Fapte 12,17.

Tadeu. Identificat de Matei (vezi cap. 10,3) ca Tadeu. O traditie veche, contra careia nu a fost oferita nici-o dovada, face pe Tadeu egal cu Iuda fiul lui Iacov (vezi Luca 6,16; Fapte 1,13). Este destul de clar din alte exemple ca acest Iuda nu era fratele, ci fiul unui om numit Iacov, desi textul grec din Luca 16,16 zice simplu: ,,Iuda al lui Iacov”. Este aproape sigur ca acest Iacov, tatal lui Tadeu sau Iuda, nu trebuie sa fie identificat cu nici un alt Iacov al NT deoarece numele acesta era foarte obisnuit (vezi la Marcu 3,17). Acolo unde Ioan (vezi cap. 14,22) se refera la acest Iuda, il distinge clar de Iuda Iscarioteanul. Tadeu nu apare ca o persoana proeminenta in rapoartele NT asa cum se intampla cu cei mai multi din ceilalti apostoli.

Simon. Numit ,,Cananitul” pentru a-l deosebi de Simon Petru. Cu privire la intelesul si derivarea numelui lui Simon vezi la v. 16. Denumirea ,,Cananitul” nu marcheaza in mod necesar pe Simon ca descendent din una din natiunile cananite care populasera tara Palestinei inainte de venirea evreilor (vezi la Geneza 10,6). Multe alte manuscrise vechi se refera la el numindu-l ,,Cananeanul” care inseamna fie un locuitor al cetatii Cana sau, mai probabil, un membru al unui partid patriotic iudaic cunoscut ca Zeloti (vezi Luca 6,15; p. 54; cf. DA 296).